Alle domeinen

2009 - Juli

VENNOOTSCHAPSBELASTING - TARIEF - 29.07.2009

Geef de fiscus de pap niet in de mond!

Ook als u minder dan € 36.000 loon opneemt, kan uw vennootschap soms nog het verlaagd belastingtarief genieten. Wees echter uiterst voorzichtig...


ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 29.07.2009

Jaarvergaderingsperikelen...

Binnenkort worden de meeste jaarvergaderingen gehouden en naar aan­leiding daarvan kregen wij een aantal praktische vragen waarmee veel abonnees ­worstelen. Een aantal daarvan kunnen wellicht ook voor u interessant zijn...


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 29.07.2009

Geen villa kopen met een vruchtgebruik?

U wilt een villa kopen (100% privégebruik) en u wilt dat doen via een zgn. vruchtgebruikconstructie waarbij uw vennootschap het vruchtgebruik koopt en uzelf de naakte eigendom. U heeft nu gehoord dat dat niet zou kunnen. Klopt dat?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 29.07.2009

Is de strijd om de ‘overlijdensdekking’ nu beslecht?

Vaak doen controleurs moeilijk over de aftrekbaarheid bij de vennootschap van de premies die ze stort voor een groepsverzekering (of een IPT) als er geen overlijdensdekking is. Daar heeft de fiscus nu zelf een einde aan gemaakt...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 29.07.2009

Hoeveel interesten kunt u vragen?

Gebruikt u privé ‘gratis’ geld van uw vennootschap via uw rekening-courant, dan wordt u belast op 11,20% ‘fictieve’ interesten (aanslagjaar 2009). Als u nu geld ‘te goed’ heeft van uw vennootschap, kunt u dan evenveel interesten vragen?


AANDELEN - OVERDRACHT - 29.07.2009

De sleutel bij de waardering van uw aandelen...

U overweegt om uw vennootschap te verkopen als u er een goede prijs voor kunt krijgen. Van belang daarbij is dan steevast de zgn. ebitda. Wat is dat precies en waarom is dat van belang bij de waardering van uw aandelen?


KORT & KRACHTIG - 29.07.2009

Uiterst interessant om te weten...


AANDELEN - VARIA - 29.07.2009

“Deze aandelen heeft u fiscaal nodig”

Klopt het dat uw vennootschap belegd moet hebben in welbepaalde aandelen wil ze de zgn. notionele interest­aftrek kunnen genieten? Neen, niet echt...


BELEGGEN - AANDELEN - 06.07.2009

‘Emerging markets’: doen?

Volgens veel bankiers moet u nu beleggen in de zgn. opkomende markten. Daar zou de komende maanden namelijk geld mee te verdienen zijn. Klopt dat?


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 06.07.2009

Controle is beter dan vertrouwen…

U schenkt aandelen, geld, een huis, enz. aan bv. uw dochter. Uw grote vrees is echter dat uw schoonzoon, als zij zou overlijden, het vruchtgebruik krijgt van alles en wie weet botert het tegen dan misschien niet meer zo goed met uw schoonzoon... Hoe kunt u dat oplossen?


VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 06.07.2009

Een vennootschap die de overname financiert

U heeft bv. drie kinderen, maar slechts één van hen wil uw zaak verderzetten. Hoe maakt u de overname van uw vennootschap voor dat ene kind betaalbaar zonder uw andere kinderen te benadelen? Vaak wordt er gezegd dat de oprichting van een nieuwe vennootschap door uw opvolger dan een goede techniek is. Klopt dat? Welke voordelen biedt dat precies?


BTW - TARIEF - 06.07.2009

Nu 6% BTW voor uw nieuwbouwwoning?

Op de facturen voor de bouw van een nieuwe woning betaalt u normaal gezien altijd 21% BTW. Nu kan het verlaagd BTW-tarief van 6%, dat normaal gezien voorbehouden is voor de verbouwing van een bestaande woning, onder bepaalde voorwaarden echter ook van toepassing zijn op een nieuwbouwwoning. Wanneer is dat het geval en wat moet u onthouden om hiervan maximaal te profiteren?


VENNOOTSCHAP - VENNOOTSCHAPSVORM - 06.07.2009

Van uw NV een BVBA maken?

Heeft u een NV waarvan de aandelen nog aan toonder zijn, dan moet u vóór eind 2013 kiezen of u deze aandelen op naam dan wel op een rekening zet. Hoewel u dus nog even de tijd heeft, kan het de moeite lonen om nú reeds stil te staan bij die keuze. Door de eventuele gevolgen van uw keuze reeds in te schatten, kunt u immers mogelijk van de nood een deugd maken. Hoe zit dat in elkaar?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 06.07.2009

Uw vennootschap makkelijker verkopen?

U overweegt om binnen enkele jaren uw vennootschap te verkopen. U vreest ­echter dat potentiële kopers niet over voldoende geld zullen beschikken om de prijs te betalen, zeker nu de banken zo moeilijk leningen toestaan. Er bestaan echter mogelijkheden om de overname van de aandelen interessanter te maken voor de koper zonder dat u netto minder overhoudt...


BELEGGEN - GOUD - 06.07.2009

Hoe zou het nu zijn met het goud?

De evolutie van de goudprijs zit al een tijdje spectaculair in de lift. Na wat aar­zelen, werd een tijdje terug de kaap van de $ 1.000 per ounce overschreden. Inmiddels is de prijs van het edele metaal wat op zijn retour. Is het dus tijd om (indien u tijdig gekocht heeft) uw winsten te verzilveren of biedt de terugval u net de mogelijkheid om wat (extra) goud op te nemen in uw portefeuille?


BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 06.07.2009

De energieaftrek nu nóg interessanter!

De zgn. energieaftrek is de laatste jaren uitgegroeid tot een serieus fiscaal voordeel wanneer u privé energiebesparende werken uitvoert aan een woning. Recentelijk is deze aftrek nóg interessanter geworden. Sommige wijzigingen zijn permanent, andere zijn slechts tijdelijk van toepassing. Wat is de huidige stand van zaken en wat moet u ervan onthouden om zoveel mogelijk voordeel te halen uit deze aftrek?