Alle domeinen

2009 - Mei

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 29.05.2009

Het juiste percentage in een aangepaste tool


BTW - BTW OP AUTO’S - 29.05.2009

Voordeel auto en gemengd BTW-plichtige


STANDPUNT RECHTER - AANDELEN - 29.05.2009

Is uw meerwaarde dan toch niet belastbaar?

Verkoopt u de aandelen van uw vennootschap aan een holding die u zelf heeft opgericht, dan is de winst die u daarbij maakt (de zgn. interne meerwaarde) ­belastbaar volgens de fiscus. Niet elke rechter is het daar echter mee eens...


PRIVÉ - ONROERENDE INKOMSTEN - 29.05.2009

Wat als de verhuurder niets afweet van beroepsgebruik?

Zodra uw huurder uw pand beroepsmatig gebruikt, wordt u belast op de ­ontvangen nettohuur. Wat echter als u het beroepsgebruik verboden heeft en/of er niets van afwist? Onlangs sprak de rechter zich hier verfrissend over uit...


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 29.05.2009

Zadel uw erfgenaam niet op met de successierechten

Met de huidige ‘goedkope’ vastgoedprijzen ziet u uw kans om een tweede ­verblijf te kopen. U heeft echter geen kinderen en uw neef is uw enige erfgenaam. Hoe vermijdt u dat hij zich blauw zal betalen aan successierechten?


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 29.05.2009

Is minder afschrijven soms beter?

Meestal is het interessant om op een investering zo snel mogelijk zoveel mogelijk af te schrijven. Kan het echter soms ook interessant zijn om eens een afschrijving over te slaan of uit te stellen? Zo ja, wanneer is dat het geval?


FISCOTIP - AUTOKOSTEN - 29.05.2009

Uitkijken als u een auto verkocht heeft in 2008...

Nog pro rata afschrijven in het jaar van de verkoop kan strikt gezien nog wel, maar in de praktijk maakt het doorgaans weinig of geen verschil. Door de gewijzigde aftrekpercentages kan dat nu voor een auto echter wel van belang zijn...


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 29.05.2009

Uitoefenperiode aandelenopties: nu verlengen!

Wie zgn. aandelenopties bezit die binnenkort aflopen, zal daar door de beursmalaise weinig of geen voordeel uit halen, integendeel. De zgn. Herstelwet biedt nu echter een oplossing, maar u moet dan wel snel zijn…


BTW - BTW-AFTREK - 29.05.2009

Een cadeautje voor uw goede klanten

Velen geven tegenwoordig een cadeaubon, genre Bongo, aan klanten die veel kopen of nieuwe klanten aanbrengen. Is er op fiscaal vlak iets gewijzigd?


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 28.05.2009

Mac-schijf op een pc


CONSUMENT - CONSUMENTENINFO - 28.05.2009

Wat zijn uw online rechten?


NIEUWS - PERSOONLIJKE NIEUWSPAGINA - 28.05.2009

Haal meer uit Google Reader

Wilt u één centrale pagina inrichten waar allerlei nieuwsberichten samenkomen die aansluiten bij uw interesses, dan is een online dienst zoals Google Reader ideaal. We geven enkele tips om Reader naar uw hand te zetten.


SOFTWARE - WIDGETS - 28.05.2009

Enkele handige widgets op uw bureaublad

Widgets die bepaalde informatie rechtstreeks op uw bureaublad tonen, worden steeds populairder. We testten een widget die een aantal handigheidjes op uw bureaublad verzamelt.


SOFTWARE - FOTO - 28.05.2009

Uw foto’s in afgeslankte vorm

De huidige generatie fotocamera’s produceert digitale foto’s die ettelijke megabytes groot zijn. Die omvang is niet altijd nodig of vaak zelfs ongewenst. Hoe reduceert u snel de omvang van uw foto’s?


COMPUTER - MOBIEL - 28.05.2009

Handigheden voor uw laptop

Wie vaak met de laptop onderweg is, kent allerlei problemen: andere netwerk­instellingen, geen (betrouwbare) draadloze verbinding, een leeglopende batterij, de angst voor diefstal, … Deze gratis tools verzachten het leed.


SOFTWARE - PRINTEN - 28.05.2009

Nóg slimmer printen

Heel wat pagina’s worden nodeloos geprint. Dat leidt tot overbodige kosten en het is slecht voor het milieu. We zochten enkele gratis tools die u helpen om efficiënter te printen.


SOFTWARE - OFFICE - 28.05.2009

Nieuws over Office

Microsoft Office en OpenOffice zijn al langer duchtige concurrenten van elkaar. Beide kantoorsuites hebben nu wat nieuws in petto voor u…


COMPUTER - BEELDSCHERM - 28.05.2009

Geen leven meer in uw scherm?

De logge computermonitors zijn voorgoed verleden tijd: vandaag werken we allemaal met platte lcd-schermen. Soms vertonen die echter weleens één of meer storende ‘dode pixels’. Kunt u hier wat aan doen?


E-MAIL - WEBMAIL - 28.05.2009

De beste Gmail Labs-features voor u geselecteerd

Onder de noemer ‘Gmail Labs’ biedt Gmail een reeks experimentele extra ­features aan. Welke zijn de moeite waard om te activeren, welke zijn leuk, maar niet essentieel en welke zijn de moeite absoluut niet waard?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 28.05.2009

Zet uw gedachten op een rijtje

We horen steeds vaker de term ‘mindmapping’ opduiken. Wat houdt dit precies in en welke tools zijn er hiervoor beschikbaar op internet?


COMPUTER - HARDWARE - 28.05.2009

Een nieuwe harde schijf inbouwen

Heeft u te weinig ruimte voor alle bestanden op uw computer, dan hoeft u niet per se een externe schijf bij te kopen: u kunt makkelijk uw interne harde schijf vervangen of een tweede schijf toevoegen. Waarop moet u letten?


OVERHEID - OVERHEIDSDIENSTEN - 28.05.2009

Daar is die belastingbrief weer

De belastingbrief is weer in onze brievenbus gevallen. Op zoek dus naar enkele online hulpmiddelen!


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.05.2009

Vennootschapsobligaties

Er komen sinds kort regelmatig nieuwe vennootschapsobligaties op de markt. Welke looptijd kiest u het best, wat kunt u verdienen en waarop moet u letten?


RECHT - ERFRECHT - 27.05.2009

Een kind benadelen was niet de bedoeling (2)

Naast de vervelende regeltjes in verband met de ‘inbreng’ moet u bij een successie­planning ook zeker rekening houden met het fenomeen van de INKORTING, want als u een zgn. reservataire erfgenaam te veel zou benadelen, dan kan die de inkorting van vroegere schenkingen vragen voor de rechtbank. Wat houdt dit ­precies in en hoe lost u het op?


RECHT - ERFRECHT - 27.05.2009

Een kind benadelen was niet de bedoeling (1)

De belangrijkste zorg van de meeste ouders is dat elk kind uiteindelijk evenveel krijgt en dat niemand benadeeld wordt, maar door onze verouderde regels inzake INBRENG draait het in de praktijk vaak anders uit. Waarop moet u letten en hoe zorgt u ervoor dat de regels inzake inbreng bepaalde kinderen niet benadelen?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 27.05.2009

Nog goed bezig met uw groepsverzekering?

U heeft bv. tien of vijftien jaar geleden een groepsverzekeringscontract gesloten. Het is echter niet omdat uw contract tien jaar geleden ideaal was voor u dat het dat nu nog altijd is. Is het bv. nog nodig dat uw overlijdensdekking nog altijd zo groot is? Moet uw polis arbeidsongeschiktheid niet aangepast worden? Welke aspecten van uw groepsverzekering bekijkt u het best even en waarop moet u letten?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 27.05.2009

Nog even wachten met dat dividend!

De cijfers van boekjaar 2008 zien er goed uit en u wilt een dividend opnemen. Uw boekhouder merkt echter op dat de zgn. notionele interestaftrek dan daalt, wat nadelig is voor uw vennootschap. Kunt u daarom beter geen dividend opnemen? Bestaat er geen oplossing om toch een dividend te kunnen opnemen zonder of met een beperktere impact op de notionele interestaftrek?


RECHT - HUWELIJKSVERMOGENSRECHT - 27.05.2009

Hoe het vermogen van uw kind beschermen?

Als bv. uw zoon trouwt, kan hij dan zijn reeds bestaande en zijn toekomstige ­vermogen afschermen voor het geval er een echtscheiding komt? Hoe kunt u er zeker van zijn dat als u hem wat toestopt, uw schoondochter niet met een deel gaat lopen in geval van een echtscheiding?


BELEGGEN - AANDELEN - 27.05.2009

Is de financiële sector opnieuw aan zet?

Nadat de financiële markten weer tot rust gekomen leken te zijn, moest bank­verzekeraar KBC plots toch voor de derde keer een beroep doen op overheidssteun. Op het eerste gezicht niet echt een geruststellende vaststelling, maar volgens sommige bankiers en vermogensbeheerders is het ergste beursleed inmiddels wel ge­­leden en zijn de bankaandelen opnieuw een belegging met potentieel. Klopt dat?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 27.05.2009

Stoppen als zelfstandige op uw 58ste?

U voelt er meer voor om bv. al op uw 58ste met pensioen te gaan i.p.v. op uw 65ste. Heeft u wel recht op een pensioen als u zo vroeg stopt met werken? Hoeveel sociale bijdragen bespaart u door vroeger te stoppen? Wat moet u doen om sociaal verzekerd te blijven als u vóór de wettelijke pensioenleeftijd stopt met werken? Welke gevolgen heeft vroeger stoppen voor uw VAPZ en uw groepsverzekering (IPT)?


GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 26.05.2009

Meer verschillen dan u denkt...


GOED OM TE WETEN - BELASTINGAANGIFTE - 26.05.2009

Nu nog een in 2008 aftrekbare premie betalen...


BELEGGEN - 26.05.2009

Bent u beter af met een Tak 23?

Tak 23-verzekeringen worden vaak aangeraden door bankiers en verzekeraars, maar wanneer belegt u nu eigenlijk beter in een Tak 23 dan in een gewoon fonds? Zijn er effectief voordelen aan verbonden en lonen die ook de moeite?


PRIVÉ - ONROEREND GOED - 26.05.2009

Wat als u niet vrij en onbelast kunt kopen?

U heeft de kans om een woning te kopen tegen een gunstige prijs, maar de bank (van de verkoper) ligt dwars, lees: hij wil de hypotheek niet vrijgeven, zoals men dat noemt. Wat houdt dit in? Hoe geraakt u hier nog uit?


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 26.05.2009

Is een ziekteattest wel nodig als men vakantie heeft?

Stel, een patiënt is net met vakantie en wordt dan (langdurig) ziek, lees: arbeidsongeschikt. Hij vraagt u om een attest op te maken voor zijn werkgever. Heeft dat eigenlijk wel zin of mag u ook het einde van zijn vakantie afwachten?


TANDARTS - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 26.05.2009

De tandarts en de ombudsvrouw

Uit het jaarrapport van 2007 van de Federale Ombudsdienst blijkt dat 1/3 van de (Nederlandstalige) klachten betrekking heeft op tandartsen. Stel, u krijgt een vraag om informatie vanwege die ombudspersoon, hoe reageert u dan?


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 26.05.2009

Een (retro)actieve BVBA?

Overweegt u om een vennootschap op te richten, dan kan het interessant zijn om dat met terugwerkende kracht te doen. Waarop moet u letten opdat u daar geen problemen mee zou krijgen? Een recent arrest licht toe...


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2009

€ 100 investeren en een fiscaal voordeel van € 115,50...

Heeft u geen vennootschap, dan heeft u bij bepaalde investeringen niet alleen recht op een extra investeringsaftrek, maar geniet u onder bepaalde voorwaarden ook een ‘belastingkrediet’ van 10%. Hoe haalt u hier het maximum uit?


BELASTINGAANGIFTE - 26.05.2009

Welke fiches staan er op úw naam?

Het wordt stilaan tijd om uw boekhouder uw dossier van 2008 over te maken. Ga in dat verband ook na welke fiches er op uw naam staan. Hoe en waarom?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2009

Een Testarossa als bedrijfswagen?


BANK - BETALING - 26.05.2009

De ene gratis kredietkaart is de andere niet…

Naast de eerder klassieke kredietkaarten wordt tegenwoordig ook de Visa-kaart mét kredietopening gepromoot als een soepele manier om de betaling van uw uitgaven te spreiden. Is dat inderdaad zo interessant?


AANSPRAKELIJKHEID - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 26.05.2009

Tien jaar, zonder verlengingen…

Een collega-dakwerker moest in het kader van zijn tienjarige aansprakelijkheid bepaalde herstellingen uitvoeren. Wordt de oorspronkelijke termijn daardoor automatisch verlengd? Wat als uw klant expliciet om zo’n verlenging vraagt?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2009

Loop slimmer en goedkoper naar de pomp


PERSONEEL - ARBEIDSVOORWAARDEN - 26.05.2009

“Hebt gij niet te veel gedronken?”

U merkt dat één van uw mannen elke morgen naar alcohol ruikt wanneer hij in zijn camionette stapt. Kunt u volgens de nieuwe wetgeving een alcoholtest af­nemen en desgevallend sanctioneren? Hoe pakt u dit het best aan?


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 26.05.2009

Veilig inschrijven op een overheidsopdracht

Een collega had zich ingeschreven op een overheidsopdracht, maar zijn offerte - die nochtans de goedkoopste was - werd toch geweigerd. Hij had nl. geen concrete veiligheids- en gezondheidsbepalingen voorzien… Kan dat?


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 26.05.2009

Hoe gedetailleerd moet uw factuur zijn?

Op uw verkoopfacturen moet in principe duidelijk vermeld worden welke werken u uitgevoerd heeft. Onlangs oordeelden de fiscus en de rechter dat de facturen van een collega niet gedetailleerd genoeg waren. Wat moet er dan op staan?


6%-BTW-TARIEF - EINDVERBRUIKER - 26.05.2009

Ook facturen tegen 6% BTW voor BTW-plichtige klant?

Een klant voor wie u een handelspand aan het oprichten bent, vraagt u om op een gedeelte van uw factuur 6% BTW aan te rekenen. Een deel van het gebouw zal immers gebruikt worden als privéwoning. Kan dat echter wel?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 26.05.2009

Kom achteraf niet meer klagen…

Uw klant doet moeilijk. Kunt u ervoor zorgen dat u - als u een deel van de factuur laat vallen - later niet opdraait voor gebreken die dan nog ‘verborgen’ zijn?


VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 26.05.2009

Te koop: villa naast ‘huis van bewaring’…

Een makelaar verzuimde te melden aan de koper dat het naburige pand een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren betrof. De koper vond dat zijn woning daardoor minder waard was en stelde de makelaar aansprakelijk.


VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 26.05.2009

Het decreet inzake het grond- & pandenbeleid


FORUM VAN DE ABONNEES - VERKOOP - 26.05.2009

Een bod en de blote eigendom…


BTW - MEDECONTRACTANT - 26.05.2009

Opheldering rond BTW met medecontractant

Het stelsel van de BTW ‘met medecontractant’ blijft in de praktijk vragen oproepen. Zo vroeg een promotor zich af of BTW met medecontractant ook kan bij nieuwbouw. Hoog tijd dus om een aantal regels nog eens te verduidelijken...


IN DE KIJKER - WONINGHUUR - 26.05.2009

Meer vragen… kan lang niet altijd

U verhuurt een woning of een appartement in het kader van woninghuur. Mag u dan - buiten de jaarlijkse indexeringen om - de huurprijs aanpassen in de loop van het huurcontract? Hoe gaat u daarbij te werk?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 26.05.2009

“Moet ik meebetalen?”

Één van onze abonnees vroeg zich af of één eigenaar in een klein gebouw zomaar eenzijdig werken aan de voorgevel kan laten uitvoeren om daarna de factuur aan de andere mede-eigenaars te presenteren…


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 26.05.2009

Tellen is de boodschap!

Na een echtscheiding wordt de gezinswoning dikwijls ‘ingekocht’ door één van de partners, maar ook diegene die zijn/haar deel afstaat, koopt meestal op korte termijn een nieuwe woning. Wat gebeurt er dan met de ‘meeneembaarheid’?


BANK - SCHULDSALDO - 26.05.2009

Schuldsaldoverzekering: is antidateren verboden?

Nu is het nog toegelaten om de premie van een individuele levensverzekering die afgesloten werd onder het langetermijnsparen (grens van max. € 2.080) en die gestort wordt tot eind juni in aftrek te nemen van uw inkomsten van 2008, maar…


VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 26.05.2009

Zij de fout, u het slachtoffer?

Een verkoop onder ‘opschortende voorwaarde’ gaat niet door. Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de vastgoedmakelaar?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 26.05.2009

Voor als u slechte betalers in de buurlanden heeft…

Betalen klanten uit andere Europese landen uw facturen niet, dan kunt u gebruik maken van een Europees betalingsbevel om efficiënter achter uw geld aan te gaan. Hoe gaat dat precies in zijn werk?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2009

Geen BVBA, geen kosten in het buitenland?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.05.2009

Hoe kunt u de kosten van een herdruk ‘drukken’?

Omdat u door uw voorraad drukwerk heen zit, plaatst u een nieuwe bestelling bij dezelfde drukker. Voor die herdruk worden er u echter weer ontwerpkosten aan­gerekend. Klopt het dat u telkens opnieuw moet betalen voor het ontwerp?


SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 26.05.2009

“Uw interest en uw schadebeding zijn niet wettelijk!”

Omdat uw klanten door de crisis steeds later betalen, rekent u in uw rappel ook ineens interesten aan en past u het schadebeding toe. Een klant laat u nu weten dat u te veel aanrekent en dat dit dus onwettig is. Heeft hij een punt… ?


ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 26.05.2009

Laat uw energie-investering fiscaal maximaal renderen

Voor bepaalde energiebesparende werken aan uw woning kunt u, zoals u weet, een belastingvermindering krijgen. Sinds dit jaar zijn er weer enkele zaken gewijzigd waardoor u het maximum uit uw energieaftrek kunt halen…


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.05.2009

Niet betalen, … dan maar ophalen?

U wilt niet blijven wachten op de betaling van uw klant en u wilt de goederen die u hem verkocht heeft terug ophalen. U heeft hierover een ‘eigendoms­voorbehoud’ in uw algemene voorwaarden opgenomen. Hoe gaat u precies te werk?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.05.2009

Fiscus sponsort beveiligingsdiensten!

Investeren in beveiliging levert, zoals u weet, een ­fiscaal voordeel op. Nieuw is het fiscale extraatje voor facturen van beveiligingsdiensten. Hoe zit dat nu?


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 26.05.2009

Op zoek naar een C-document?


SUBSIDIES - ARBEIDSDUURVERMINDERING - 26.05.2009

Kan een Vlaamse premie de crisis ‘overbruggen’?

Stel, u wilt een aantal werknemers tijdelijk minder laten werken omwille van een gebrek aan werk. Wist u al dat de zgn. overbruggingspremie van de Vlaamse regering een oplossing kan bieden (voor bedrijven in het Vlaams gewest)?


BELASTINGAANGIFTE - 26.05.2009

De aangifte is niet (altijd) gelijk aan de fiche...

De belastingaangifte invullen wordt steeds complexer, zelfs al hoeft een loontrekkende in principe alleen maar zijn fiscale fiche ‘over te brengen’ op de aangifte. Aan welke vragen kunt u zich verwachten? Waarop kunt u wijzen?


KLEIN VERLET - VADERSCHAPSVERLOF - 26.05.2009

Deeltijdse werknemers, deeltijdse vaders?

Zoals u weet, heeft een werknemer voor de geboorte van zijn kind recht op tien dagen vaderschapsverlof, waarbij hij vier maanden de tijd heeft om ze op te nemen. Geldt dit ook voor deeltijdse werknemers of is hun recht beperkter?


VERZEKERINGEN - ARBEIDSONGEVAL - 26.05.2009

Wist u al dat men ‘achter uw rug’ aangifte kan doen?

Stel, u bent van oordeel dat er van een (klein) ongevalletje op het werk geen aangifte hoeft te gebeuren aan de verzekeraar, maar uw werknemer is het daar niet mee eens. Kunt u dan voet bij stuk houden... en haalt dat ook iets uit?


ARBEIDSVOORWAARDEN - 26.05.2009

Goedenavond, tot morgen... op de rechtbank

De essentiële arbeidsvoorwaarden van een werknemer eenzijdig wijzigen, mag niet. Als hij in dienst wil blijven, kan hij echter niet veel doen, want zijn enige drukkingsmiddel is het zgn. impliciet ontslag, zo wordt er gezegd. Klopt dat wel?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 26.05.2009

Te duur in crisistijden, dus buiten?

Stel, u wilt een arbeider ontslaan omdat hij te duur is geworden en u wilt hem eventueel vervangen door een goedkopere kracht. Hoe groot is dan de kans op willekeurig ontslag? Een recent arrest licht toe...


RSZ-BIJDRAGEN - 26.05.2009

Moet u ook betalen voor ‘een ander’?

De kans bestaat dat u een extra ‘factuur’ krijgt van de RSZ over de zgn. herverdeling van de sociale lasten. Wat als die dit jaar echt ongelegen komt?


FINANCIËN - SOCIALE BIJDRAGEN - 26.05.2009

“Mijn vader wil komen helpen…”

Uw vader, van wie u de praktijk heeft overgenomen, is een aantal jaren op pensioen en wil u nog af en toe gratis een handje komen helpen. Kan dat en hoe regelt u dat dan het best zodat noch u, noch uw vader in de problemen komt?


BELASTINGEN - 26.05.2009

Voor podologen en diëtisten...


GOED OM TE WETEN - ECHTSCHEIDING - 26.05.2009

Kunt u uw (bijna) ex-echtgeno(o)t(e) onterven?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 26.05.2009

Belegt u straks in een ‘convertible’?

Converteerbare obligaties lijken heel aantrekkelijk, maar zijn ze het ook effectief? Wat is het precies en waarop moet u zeker letten om een goede converteerbare obligatie te vinden?


BELASTINGEN - CONTROLE - 26.05.2009

Belast op basis van wat u op Facebook zet, kan dat?

Onlangs stond er in de krant dat een belastingcontroleur Facebook afspeurde om iemands handel en wandel na te gaan om te zien of men niet méér verdient dan men officieel aangeeft. Kan de controleur die gegevens zomaar gebruiken?


RECHT - VARIA - 26.05.2009

Uw domeinnaam gratis terug in handen…

Kon u in het verleden ‘uw’ internetadres niet registreren omdat iemand u voor was geweest, dan kunt u dat adres sinds kort in bepaalde gevallen gratis terug in handen krijgen. Hoe pakt u dat concreet aan?


BTW - ONROEREND GOED - 26.05.2009

Tijdelijk verlaagde BTW op nieuw opgerichte woningen

Zoals u inmiddels weet, is het BTW-tarief op sommige nieuwe woningen gedurende één jaar gedeeltelijk verlaagd naar 6% en dit zowel voor wie koopt als voor wie bouwt. Hoe zit dat precies en wat moet u daarover weten?


BELASTINGEN - ONKOSTENVERGOEDING - 26.05.2009

Barema onkostenvergoedingen buitenland aangepast!

Gaat u voor zaken naar het buitenland, dan weet u dat uw vennootschap u een forfaitaire onkostenvergoeding kan toekennen. Sinds 1 april geldt er een nieuwe zogenaamde landenlijst. Even kijken wat u daarover moet weten…


PERSONEEL - ONTSLAG - 26.05.2009

Halftijds vanaf nu of… buiten?

Door de crisis kunt u het in uw zaak met minder personeel stellen en dus zou u uw voltijdse kelner of verkoopster halftijds willen laten werken. Moet die daarmee akkoord gaan? Kunt u hem/haar bij weigering zonder meer ontslaan?


RECHT - OPLICHTERS - 26.05.2009

Een nieuw fenomeen inzake oplichting…


SOCIAAL STATUUT - KLEINE RISICO’S - 26.05.2009

Een ‘cadeau’ omwille van de kleine risico’s?


RECHT - BETALING - 26.05.2009

Aanvaardt u ook maaltijdcheques?

Wellicht vragen uw klanten u geregeld of ze kunnen betalen met maaltijd­cheques in uw winkel of uw horecazaak. Soms hebben ze zelfs geen geld op zak... Moet u daarop ingaan en moet u daarvoor misschien eerst aansluiten?


HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 26.05.2009

Uitverkoop wegens verhuis…

Een opticien vroeg ons of hij een uitverkoop mocht doen naar aanleiding van de verhuis van zijn zaak naar een nieuwe locatie en de verbouwingen daar. Moet u in zo’n geval een tijdje de deuren sluiten? Hoe zit dat met de nieuwe collecties?


ONROEREND GOED - VERHUUR - 26.05.2009

U verhuurt voor korte duur, wat op het einde?

U heeft een appartement dat u verhuurt voor een vaste termijn van één jaar. ­Eindigt die huur dan automatisch als dat jaar om is of moet u toch nog iets doen? Kunt u het contract eventueel ook verlengen voor nog eens één jaar?


FISCAAL - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 26.05.2009

Één dag later, een wereld van verschil…

Uw boekhouder meldt u dat de cijfers van boekjaar 2008 er goed uitzien. U wilt daarom een dividend opnemen uit uw vennootschap. Klopt het dat het voordeel van de notionele interestaftrek daardoor daalt? Kunt u dat eventueel vermijden?


RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 26.05.2009

“Dat blijft van mij tot u betaalt…”

U levert bij een klant, maar die blijkt finaal niet met geld over de brug te komen. Kunt u die levering dan terug ophalen en helpt een beding van eigendoms-voorbehoud in dat geval? Is dat ook zo voor een levering van bv. stookolie?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 26.05.2009

Vakantiejob bespaart belastingen!

Uw zoon of dochter komt u wat extra zakgeld vragen voor de zomer. Kan het fiscaal gezien interessant zijn dat uw kind een vakantiejob doet in uw zaak?


TELEFONIE - GSM & SMARTPHONE - 18.05.2009

Stuur foto’s en filmpjes de wereld in


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 18.05.2009

Eenvoudige trucjes om uw pc sneller te maken

Alle Windows-computers, of ze nu Vista of XP draaien, beginnen na een tijdje minder snel te werken. Met enkele eenvoudige trucjes kunt u uw pc weer sneller maken zonder daarvoor Windows helemaal opnieuw te moeten installeren.


BEVEILIGING - SPAM - 18.05.2009

Meerdere wegwerpadressen beheren

Een tijdelijk e-mailadres is in allerlei situaties handig en u vermijdt ermee dat uw echte e-mailadres in de handen van spammers valt. Één tijdelijk adres is snel gemaakt, maar wat als u veel extra adressen wilt kunnen maken en beheren?


BEVEILIGING - PRIVACY - 18.05.2009

Wat is uw online profiel?

Er is steeds meer persoonlijke informatie op het web te vinden - wellicht ook over uzelf. Hoe voorkomt u dat er te veel of verkeerde gegevens over uzelf online te grabbel liggen?


COMPUTER - HARDWARE - 18.05.2009

Een eigen server bij u thuis

Servers zijn niet alleen meer het domein van bedrijven, want ook thuis kan een ­server heel wat nuttige mogelijkheden bieden. De Windows Home Server is daar een goed voorbeeld van. Wat heeft die te bieden?


VERVOER - KAARTEN & ROUTES - 18.05.2009

Plan tijdig uw route!

Als u uw vakantie aan het plannen bent, is een online routeplanner erg handig om uw route voor te bereiden. ViaMichelin heeft onlangs alvast een nieuwe ­versie gelanceerd. Is die nu beter dan de concurrenten?


ONTSPANNING - MUZIEK - 18.05.2009

iTunes heft de beperkingen op

De website The Pirate Bay kwam onlangs in het nieuws vanwege het onrechtmatig verspreiden van o.a. muziekbestanden. Net nu heeft ook iTunes zijn kopieer­beveiliging opgeheven. Hoe zit dat precies?


NASLAGWERKEN - ENCYCLOPEDIE - 18.05.2009

Wikipedia geeft het goede voorbeeld

Sinds kort staat de World Digital Library online: een databank van de UNO. Hoe is het intussen eigenlijk gesteld met online naslagwerken zoals Wikipedia, Encarta en Britannica?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 18.05.2009

E-mail voor kinderen

Uw schoolgaande kinderen (6-12 jaar) zouden graag e-mail gebruiken om te mailen naar vriendjes of vriendinnetjes. Waarmee kunt u ze het best laten ­starten?


SOFTWARE - VIDEO - 18.05.2009

Van slideshow naar televisieshow


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 18.05.2009

Een centraal digitaal geheugen

Met Evernote kunt u allerlei teksten en beelden opslaan die dan via uw pc of uw smartphone overal toegankelijk zijn. Is dit een interessante toepassing en hoe werkt dit precies?


BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 18.05.2009

Uw kinderen zichtbaar in de gaten houden

Wilt u weten wat uw kinderen uitspoken op internet zonder dat u ze in het geniep in de gaten hoeft te houden? Dan moet u OnlineFamily.Norton eens uit­proberen. Hoe pakt dit pakket deze moeilijke kwestie aan?


GEZONDHEID - BEWEGING - 18.05.2009

Gaat u mee op stap?

Het mooiere weer lokt weer volop wandelaars en ­fietsers. Waar vindt u inspiratie voor uw tochten?


CONTROLE & GESCHILLEN - 15.05.2009

Hier stalkt men niet...


AANGIFTE - BELASTINGVERMINDERING - 15.05.2009

Wordt het echt automatisch teruggestort?


STANDPUNT ADMINISTRATIE - VOORDEEL AUTO - 15.05.2009

Creatief met uw voordeel auto?

Er is weer veel te doen rond het fileleed veroorzaakt door het woon-werkverkeer. Recentelijk werd er dan ook aan de minister een vraag gesteld in verband met werknemers en bedrijfsleiders met een firmawagen. Wat moet u onthouden?


BEROEPSKOSTEN - RESTAURANT- & REPRESENTATIEKOSTEN - 15.05.2009

Mogen uw zakenrelaties meefeesten van de fiscus?

Op feesten en/of recepties ter gelegenheid van een communie of een huwelijk worden er heel dikwijls ook enkele zakenrelaties uitgenodigd. Wanneer en in welke mate zijn de kosten daarvan dan ook aftrekbaar als beroepskosten?


PRIVÉ - ENERGIEAFTREK - 15.05.2009

Energieaftrek drie jaar overdraagbaar en langer ook!

Door de zgn. overdraagbaarheid van de energieaftrek is een gespreide betaling van de factuur van uw aannemer op het eerste gezicht niet meer aan de orde. Niets is echter minder waar…


BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 15.05.2009

Help, het is weer tijd voor uw fiches 281.50... !

Uiterlijk 30 juni 2009 moeten de fiches 281.50 voor erelonen, commissies, enz. die u vorig jaar betaald heeft weer ingediend worden. Waarop moet u daarbij zoal letten om problemen met uw controleur te vermijden?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 15.05.2009

Méér premie groepsverzekering dankzij de crisis!

Door de beurscrisis krijgt u momenteel weinig of geen winstdeelname op de premies die uw vennootschap betaalt voor uw groepsverzekering. Daardoor kunt u mogelijk wél een hogere premie betalen. Hoe zit dat precies?


BTW - INTERNATIONALE VERRICHTINGEN - 15.05.2009

Buitenlandse BTW terugkrijgen wordt makkelijker...

De procedure om in het buitenland betaalde BTW te kunnen terugvorderen, zal vanaf 1 januari 2010 veel eenvoudiger worden en minder tijdrovend. Even kijken hoe u zich daar nu reeds het best op kunt voorbereiden...


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 15.05.2009

Doe het eens zoals het moet...

Het is stilaan weer tijd voor de fameuze fiches en de opgave van uw privé belastbare voordelen. Uw voordeel ‘gratis lening’ anders berekenen, kan lonen…


BANK - CHEQUE - 14.05.2009

Doet de bank dan zelf niets?

Stel, u wordt betaald met een cheque die achteraf ongedekt blijkt te zijn. Het geld wordt automatisch terug van uw rekening gehaald, maar verder gebeurt er niets. Hoe kan dat? Wie moet wat doen in zo’n geval?


GRONDIG ONDERZOCHT - GERECHTSDESKUNDIGE - 14.05.2009

Als de gerechtsdeskundige niet aan uw kant staat...

Stel, de door de rechtbank aangeduide deskundige maakt een verslag op en daaruit blijkt dat ook hij van mening is dat u een medische fout heeft begaan. Hoe en wanneer kunt u dat verslag weerleggen? Een recent arrest licht toe...


VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 14.05.2009

Een fiscaal aftrekbare pensioenaanleg die niets kost?

De winst van uw vennootschap over 2008 is toch nog hoger dan verwacht. Een ‘interne pensioenvoorziening’ zou daarom interessant zijn, want het kost niets en toch is het fiscaal aftrekbaar. Is dat inderdaad zo of is het niet zo simpel?


BELASTINGAFTREK - 14.05.2009

Krijgt u voortaan vier keer de energieaftrek?

Door een nieuwe wet (de zgn. Economische Herstelwet van 27.03.2009) is het voortaan nog een stuk voordeliger geworden om bepaalde energiebesparende werken te laten uitvoeren aan uw privéwoning. Wat is er precies veranderd?


PRIVÉ - SCHENKING - 14.05.2009

Een ‘verzekeringsgift’ voor een Tak 21 of 23?

Beleggingsverzekeringen (vooral de zgn. Tak 21, maar ook de Tak 23) zijn heel populair in België als belegging. Hoe zit het echter precies in elkaar als u een dergelijke Tak 21 of 23 wilt schenken? Kan dat via een zgn. verzekeringsgift?


GOED OM TE WETEN - POETSVROUW - 14.05.2009

Er is niets mis met een Poolse poetsvrouw... !


PERSONEEL - IMPULSEO - 14.05.2009

De deadline voor de aanvragen van 2008 nadert...

Zoals u weet, kunt u als huisarts een subsidie krijgen voor het tewerkstellen van een praktijkassistent(e). De eerstvolgende deadline voor de aanvraag van deze subsidie, Impulseo II genaamd, is 30 juni 2009. Wat moet u doen?


BELASTINGAFTREK - 14.05.2009

Vakantiewerk bespaart belastingen!

Als uw kind één maand vakantiewerk doet bij u, kunt u al vlug € 350 aan belastingen besparen. Volstaat het om hiervan een fiche 281.50 op te (laten) maken?


ADVIESHOEK - BELEGGEN - 13.05.2009

Wat doet u het best met uw cash geld?

Sinds eind vorig jaar is de kortetermijnrente in elkaar gezakt als een pudding. Wat doet u momenteel het best met uw cash geld dat u als particulier of met uw vennootschap wilt beleggen?


RECHT - (VER)BOUWEN - 13.05.2009

Het moet op tijd ‘klaar’ zijn, hoe pakt u dat aan?

Als u uw praktijk verbouwt, is het erg belangrijk dat de werken tijdig klaar zijn om opnieuw te kunnen openen. Toch gebeurt het vaak dat de aannemer te laat is. Kunt u dit vermijden? Kunt u iets doen om de schade te recupereren?


BELASTINGEN - RESTAURANTKOSTEN - 13.05.2009

“Ik ben mijn BTW-bonnetje van het restaurant kwijt”

Soms gaat u iets eten met een cliënt of een collega en nadien bezorgt u de BTW-bonnetjes aan uw boekhouder zodat hij de kosten kan inbrengen. Het gebeurt weleens dat u er hier of daar eentje kwijtspeelt. Is dat een probleem?


BUROTICA - INTERNET - 13.05.2009

Onderweg internetten?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 13.05.2009

Vlug iets huren in Frankrijk?


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.05.2009

Alsof het nog niet erg genoeg is…

Het aantal faillissementen is de laatste tijd weer gestegen. Wat als het één van uw cliënten is, hoe zorgt u er dan voor dat u uw ereloonnota kunt afboeken?


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.05.2009

Is direct ‘in de kosten steken’ beter dan afschrijven?

Er wordt vaak gezegd dat u als vrije beroeper eerder kleine investeringen, zoals bv. de aankoop van een computer, beter ineens ‘in de kosten steekt’ in plaats van ze af te schrijven. Klopt dat of is het verhaal iets genuanceerder?


RECHT - VARIA - 11.05.2009

Wat wijzigt er in de werfmelding vanaf 1 juni 2009?

Voert u werken uit voor een kostprijs van € 25.000 of meer of doet u een beroep op een onderaannemer, dan moet u een werfmelding doen bij de RSZ. Vanaf 1 juni 2009 verandert er wel het één en ander…


FISCAAL - ENERGIEAFTREK - 11.05.2009

Bank spelen voor uw klant hoeft niet meer!

Voor bepaalde energiebesparende werken heeft uw klant recht op een belastingvermindering. Om fiscale redenen vroegen velen echter om de betaling van uw factuur te mogen spreiden. Daar komt nu mogelijk verandering in…


ARBEIDSVERGUNNING - 11.05.2009

Polen hebben geen vergunning meer nodig


WOON-WERKVERGOEDING - 11.05.2009

De ene fietsvergoeding is de andere niet...

Onlangs werd de zgn. vrijgestelde fietsvergoeding opgetrokken van € 0,15 per km naar € 0,20 per km. Betekent dit nu dat u voortaan verplicht bent om € 0,20 per km te betalen als een werknemer met zijn fiets naar het werk komt?


ALCOHOL & DRUGS - 11.05.2009

Laat de CAO u toe om te testen?

Dankzij een nieuwe CAO kunt u in uw alcohol- en drugsbeleid voorzien dat u werknemers mag testen op het gebruik ervan. Wat is er precies toegelaten op dit vlak? In welke mate kunt u ook sanctioneren bij een ‘positief’ resultaat?


OFFERTES & CONTRACTEN - VOORSCHOT - 11.05.2009

Tussentijds voorschotten factureren…

Steeds meer klanten betalen niet of te laat. Het probleem daarbij is dat ú ondertussen wel uw rekeningen op tijd moet betalen. Hoe vermijdt u dat u finaal niet betaald wordt, zelfs niet voor alle kosten die u op de werf gehad heeft?


ONKOSTENVERGOEDING - 11.05.2009

Met de dagforfaits de controle door?

Onlangs zijn de dagforfaits voor buitenlandse dienstreizen weer aangepast. Hoe kunt u vermijden dat de toepassing ervan geweigerd wordt bij een controle?


PERSONEELSBELEID - STUDENTENARBEID - 11.05.2009

Studenten of overuren? That’s the question...

Stel, om de vakantie(s) in de zomer op te vangen, denkt u eraan om uw ‘vaste’ personeel overuren te laten doen in plaats van jobstudenten in te schakelen, zoals u in het verleden meestal deed. Is deze oplossing goedkoper?


ALTERNATIEF BELONEN - BEDRIJFSFIETS - 11.05.2009

Geen BMW, maar een Gazelle van de firma?

Ingevolge een recente wet werd er een voordelig fiscaal regime ingevoerd voor het ter beschikking stellen van fietsen aan het personeel. Stel, een werknemer verdient opslag. Kunt u hem beter een fiets geven dan zijn loon te verhogen?


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 11.05.2009

Al een postinterventiedossier opgemaakt?

Uw klant vraagt u op het einde van de werken om een postinterventiedossier (PID) op te stellen. Hij zou dat nodig hebben als hij het gebouw later wil verkopen. Wat is dat precies en moet ú dat dan opmaken? Wat is er voor u van belang?


SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 11.05.2009

“Vanaf nu betaal ik op 120 dagen…”

Een klant meldt u dat hij voortaan alle facturen van leveranciers op 120 dagen betaalt. Kan dat zomaar? Moet u dan reageren als u niet akkoord gaat?


PERSONEEL - VAKANTIE - 11.05.2009

Kunt u afwijken van het bouwverlof?

Door de strenge winter kunt u uw belofte om bepaalde werken klaar te krijgen vóór het bouwverlof niet nakomen. Kunt u enkele van uw mannen dan toch nog een paar dagen laten doorwerken tijdens het bouwverlof?


BTW - TERUGGAVE - 11.05.2009

Als uw rekeningnummer wijzigt...


COLLECTIEF ONTSLAG - 11.05.2009

Wat als u een bedrijfs-CAO ‘miskent’?

Stel, in het kader van een herstructurering die gepaard gaat met ontslagen, maakt u met de vakbonden afspraken over het tijdstip van die ontslagen. Wat zijn dan de gevolgen als u toch eerder zou ontslaan? Een arrest licht toe...


ALCOHOL & DRUGS - 11.05.2009

Zadelt de nieuwe CAO u op met verplichtingen?

Sinds 1 april jl. is er een CAO in werking getreden over het gebruik van alcohol en drugs op het werk. Die CAO legt op om een zgn. (preventief) beleid uit te werken. Wat houdt dat in? Brengt dat veel werk mee?


PERSONEEL - AANWERVEN - 08.05.2009

De proef op de som voordat u iemand in dienst neemt

U bent op zoek naar een geschikte kandidaat-werknemer. Het ‘klassieke’ sollicitatie­gesprek heeft zo zijn beperkingen en u zou een kandidaat dus liever vooraf ook even uittesten. Kan dat wel en hoe pakt u dat concreet aan?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.05.2009

Snel uw pand in veiligheid brengen?

Uw pand zit in uw vennootschap, maar door de crisis vertrouwt u dat niet meer en u wilt het eruit halen. U heeft gehoord dat er daarop slechts 1% registratierechten betaald moet worden. Klopt dat? Is daarmee de kous dan af?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 08.05.2009

Het ene dividend is het andere niet...

Een dividend opnemen kan een ideale manier zijn om een fiscaal gezien gunstig extraatje op te nemen uit uw vennootschap. Er is echter een verschil naargelang van het soort dividend dat u opneemt. Even kijken waarop u moet letten...


ONROEREND GOED - VERKOOP - 08.05.2009

Het postinterventiedossier van uw huis a.u.b.

Als u tegenwoordig bij de notaris passeert voor de verkoop van bv. een huis, dan zal die steevast vragen naar het postinterventiedossier (PID). Geldt dat voor elk gebouw en wat is dat precies? Wie moet dat dossier in orde maken?


PERSONEEL - ONTSLAG - 08.05.2009

“Mijn restaurant uit, je bent ontslagen!”

Onlangs was er veel te doen over een tv-programma waarin werknemers na een scheldpartij ontslagen werden. In de media werd er direct gezegd dat zo’n ontslag ‘onwettig’ zou zijn. Is dat effectief zo of is het toch wat genuanceerder?


HANDELSPRAKTIJKEN - KOPPELVERKOOP - 08.05.2009

Koppelverkoop is voortaan toegestaan

Europa heeft het Belgische verbod op de koppelverkoop afgeschoten. Kunnen promotieacties zoals ‘2 halen, 1 betalen’ of ‘een tv én een dvd voor een speciale prijs’ nu wel? Hoe zit het trouwens met andere ‘verboden’ handelspraktijken?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 08.05.2009

Hoe groot is uw ‘voordeel woning’?

Uw pand zit in uw vennootschap, maar u gebruikt het slechts gedeeltelijk privé. Wordt u daardoor belast op een kleiner ‘voordeel woning’? Hoe wordt dat ­precies berekend? Geldt dat dan ook voor bv. uw ‘voordeel verwarming’?


KORT & KRACHTIG - 08.05.2009

Uiterst interessant om te weten...


DAGELIJKS BESTUUR - ONTSLAG & BENOEMING - 08.05.2009

Neemt u ontslag, breng dan zelf alles in orde...

U heeft met een collega een BVBA, maar het botert niet meer en u wilt eruit stappen. Geef uw ontslag dan niet ‘direct’ of ‘retroactief’, zoals soms gebeurt...


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 08.05.2009

Het gevaar van de werkende vennoot

Wie geen zaakvoerder is en geen loon opneemt, moet soms toch sociale bijdragen betalen. Hoe kan dat en hoe kunt u dat vermijden?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 08.05.2009

Een nieuwe auto kopen om belastingen te besparen?

Uw auto (die in uw vennootschap zit) is volledig afgeschreven. Nu hoort u ­vertellen dat u een nieuwe auto moet kopen zodat u ‘verse’ kosten heeft en dus minder belastingen zal betalen. Klopt dat wel, ook in tijden van crisis?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 08.05.2009

Is het interessant om een voordeel ‘af te kopen’?

Het bedrag van een belastbaar voordeel mag verminderd worden met wat u zelf betaalt om dat voordeel te verkrijgen. Is zo’n eigen bijdrage leveren dan aan te bevelen? Een rechter had daar onlangs alvast een frisse kijk op...


ONROEREND GOED - (VER)BOUWEN - 08.05.2009

Groenestroomcertificaat wordt minder waard…


HANDELSHUUR - CONTRACT - 08.05.2009

Niets uitbreken op het einde van de huur!

De deal met de verhuurder over een nieuw pand voor uw zaak is bijna rond. De huidige huurder van het pand vraagt u echter een fors bedrag, zo niet breekt hij alles uit wat hij verbouwd heeft. Mag hij dat effectief doen als u niet betaalt?


BANK - LENING - 08.05.2009

Vraag uw ouders om een lening en win er beiden iets mee

U heeft geld nodig voor uw zaak, maar de banken zijn niet echt happig om een lening toe te staan aan jonge zelfstandigen. Bent u in Vlaanderen gevestigd, dan is er echter nog altijd de zgn. win-winlening. Hoe zat dat ook alweer precies?


REGISTRATIERECHTEN - MEENEEMBAARHEID - 07.05.2009

Meeneembaarheid ook bij ‘ombouwing’…


MEDE-EIGENDOM - RAAD VAN BEHEER - 07.05.2009

Beperkingen van de raad van beheer


FISCAAL - BEROEPSGEBRUIK - 07.05.2009

U wist niets van ‘beroepsgebruik’

Beroepsmatig gebruik van een onroerend goed ­verzwaart de fiscale factuur. Wat als u niet op de hoogte bent van dit feit? Het Hof spreekt zich uit…


VERKOOP - ECHTGENOTEN - 07.05.2009

Het vruchtgebruik op de gezinswoning

Over vruchtgebruik kan er meer verteld worden dan enkel het fiscale luik. Wat bijvoorbeeld met het onroerend goed? Kunnen de andere erfgenamen de zgn. omzetting vragen, ook als de gezinswoning reeds verlaten werd… ?


BANK - RENTEVOET - 07.05.2009

Is een herzienbare rente terug interessant?

Het tarief voor een jaarlijks herzienbare rentevoet bij een woonkrediet bedraagt ± 3,5%. Voor een vaste rente op 25 jaar is dat rond de 5%. Een jaarlijks aan­pasbare rentevoet lijkt dus interessant…


FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 07.05.2009

Het relanceplan en het milieu

De regeling inzake de energiebesparende maatregelen is niet nieuw. Dat er hier de voorbije jaren al behoorlijk wat zaken aan gewijzigd zijn, is ook niet nieuw, maar er komen er nu nog bij…


PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 07.05.2009

Hoe kunt u een periode met minder werk overbruggen?

Onlangs werd in Vlaanderen het systeem van de ‘overbruggingsvergoedingen’ aangepast zodat het nu door de crisis toegepast kan worden voor uw bedienden. Wat houdt dat in en is dat dan een betere oplossing dan tijdskrediet?


FISCAAL - KINDEREN - 07.05.2009

Schenken aan uw schoonzoon was niet de bedoeling…

Wie iets schenkt aan zijn zoon of zijn dochter, staat er dikwijls niet bij stil dat hij op een onrechtstreekse manier ook een stukje schenkt aan zijn schoondochter of zijn schoonzoon. Kunt u dat vermijden?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 07.05.2009

Verhuur slim aan uw ‘eigen’ vennootschap

Wie een gebouw privé bezit en dit (volledig of gedeeltelijk) verhuurt aan zijn vennootschap, moet, zoals u weet, rekening houden met een aantal specifieke spelregels. We geven nog enkele tips om dit te optimaliseren…


BODEMATTEST - BODEM- & GRONDSANERING - 07.05.2009

Een verontreinigde erfenis?

Moet u een geërfde grond saneren als blijkt dat die zwaar verontreinigd is? Kunt u die grond overigens verkopen of zit u voor eeuwig opgezadeld met een ­dergelijk verontreinigd terrein?


WONINGHUUR - WAARBORG - 07.05.2009

Huurschade zonder facturen?

Op het einde van de huur krijgt u als eigenaar een schadevergoeding toe­gewezen wegens huurschade. Moet u die schade nu herstellen en facturen laten zien om die vergoeding ook werkelijk te krijgen of heeft u er altijd recht op?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 07.05.2009

Bestaan ‘overdreven’ kosten ook voor de BTW?

Dat uw belastingcontroleur bepaalde kosten kan proberen te verwerpen omdat hij ze ‘overdreven’ vindt, dat weet u wellicht. Als u BTW-plichtig bent, kan dan ook de BTW-aftrek op overdreven kosten verworpen worden?


PERSONEEL - ONTSLAG - 07.05.2009

“Onder mijn ogen uit, vertrek onmiddellijk!”

Onlangs was er veel te doen over een tv-programma waarin werknemers na een scheldpartij ontslagen werden. In de media werd er direct gezegd dat zo’n ontslag ‘onwettig’ zou zijn. Is dat effectief zo of is het toch wat genuanceerder?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 07.05.2009

Nog leveren aan klant onder gerechtelijke reorganisatie?

Sinds kort is het mogelijk dat één van uw klanten een gerechtelijke reorganisatie aanvraagt. In dat geval moet hij uw facturen (voorlopig) niet meer betalen. Moet u dan nog wel leveren wat al besteld was? Hoe geraakt u aan uw centen?


FISCOTIP - SUCCESSIERECHTEN - 05.05.2009

De ‘fiscale packman’ voor uw onroerend goed?

Heeft u privé veel onroerend en weinig roerend goed, dan is het moeilijk om dat op een fiscaalvriendelijke manier over te dragen aan de volgende generatie. Is de zgn. packmanconstructie een mogelijke oplossing in dergelijke gevallen?


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 05.05.2009

Geërfde aandelen in Brussel...


PERSONEEL - WOON-WERKVERKEER - 05.05.2009

Met de mountainbike de trap af?

De recente Economische Herstelwet bevat maatregelen om het fietsgebruik aan te moedigen. U kunt daarvan gebruik maken om uw personeelsleden een leuk extraatje te bieden, maar ook voor uzelf zit er misschien wel iets in...


VENNOOTSCHAP - GEHEIME COMMISSIELONEN - 05.05.2009

Aanslag van 309% op verdoken meerwinst vermijdbaar?

Hangt er u een zgn. aanslag geheime commissielonen boven het hoofd, dan kan die in sommige gevallen alsnog vermeden worden. Recentelijk werd er aan de minister gevraagd of dit ook mogelijk is voor verdoken meerwinsten…


BEDRIJFSLEIDER - ONKOSTENVERGOEDING - 05.05.2009

Tarieven ‘citytrips’ aangepast...

Gaat u beroepsmatig naar het buitenland, dan mag u zich een fiscaal gunstige onkostenvergoeding toe­kennen. Sinds 1 april gelden er nieuwe bedragen.


WEBDIENSTEN - VARIA - 05.05.2009

De moeder van alle lijstjes


STANDPUNT RECHTER - CONTROLE - 05.05.2009

De controleur maakte er nooit problemen van en nu wel?

De fiscus heeft u jarenlang een bepaalde regeling toegestaan en nu ­verandert hij plots van standpunt en mag u dit niet meer. Kan hij daar dan zomaar op terugkomen?


WEBDIENSTEN - VARIA - 05.05.2009

Kortere url’s


CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 05.05.2009

Amazon richt zijn pijlen op België

Sinds kort levert de Duitse afdeling van Amazon ­gratis bepaalde producten in België. Is dit interessant?


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 05.05.2009

Zet uw presentaties online

Wellicht maakt u regelmatig presentaties in PowerPoint. Wilt u die delen met anderen, dan kunt u uw presentaties online zetten of zelfs geheel in uw ­browser maken. Hoe werkt dat en welke diensten zijn er?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 05.05.2009

Laat uw bezoekers hun waardering delen

Bij een online artikel ziet u vaak een knop waarmee lezers de bewuste tekst snel kunnen mailen naar anderen, bewaren als online bookmark, posten op Facebook, enz. Hoe voegt u een dergelijke knop toe aan uw eigen blog of site?


BEVEILIGING - PRIVACY - 05.05.2009

Uw bestanden verraden meer dan u denkt

Als u een bestand maakt en het mailt naar of uitwisselt met kennissen of klanten, dan geeft u misschien meer informatie vrij over uzelf dan u lief is. Een bestand bevat immers allerlei verborgen gegevens. Wat moet u daarover weten?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 05.05.2009

Heeft u een universele nickname?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 05.05.2009

Facebook voor gevorderden

Facebook is uitgegroeid tot een immens populaire netwerksite. Er bestaan ­echter tal van applicaties waarmee u de mogelijkheden nog kunt uitbreiden. We bekijken er enkele interessante.


SOFTWARE - WINDOWS - 05.05.2009

Een aantrekkelijke desktop

Op uw Windows-bureaublad staan er wellicht ook tientallen snelkoppelingen naar programma’s en documenten. Met de juiste software maakt u uw bureaublad echter visueel gezien een stuk aantrekkelijker.


ZOEKEN - AFBEELDINGEN - 05.05.2009

Méér dan zomaar een foto zoeken

Google Images is een populair startpunt voor het zoeken naar foto’s. Sinds kort zijn de mogelijkheden hier wat uitgebreid. Wij hebben die voor u getest en we stellen een aantal originele alternatieven voor.


SOFTWARE - VIDEO - 05.05.2009

Miro, een universele online videospeler

Miro is een videospeler waarmee u ook online filmpjes kunt zoeken en afspelen. Onlangs verscheen versie 2.0 van dit gratis programma. Wat kunt u er zoal van verwachten?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 05.05.2009

Consolideer uw e-mailadressen

Verliest u ook veel tijd door telkens weer al uw verschillende e-mailaccounts te checken? Door ze te consolideren in één webmailaccount, werkt u een stuk efficiënter. Hoe pakt u dat aan?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 05.05.2009

Even online vergaderen

In tijden van crisis zijn verre zakenreizen uit den boze. Door virtueel te ver­gaderen, kunt u alvast heel wat kosten besparen. Wij testten enkele diensten uit voor u.


INTERNETCONNECTIE - WIFI - 05.05.2009

Een moeilijke draadloze connectie?

U heeft een wifi-netwerk in uw huis, uw kantoor of uw zaak en toch kunt u in sommige ruimtes moeilijk of niet surfen of e-mailen. Hoe zorgt u voor een beter draadloos signaal?


BTW - 6% - 05.05.2009

Afbraak en heropbouw: wat kan en wat kan niet?

Zoals u weet, geldt het verlaagd BTW-tarief van 6% bij de afbraak en de her­opbouw van een gebouw tijdelijk in gans België. Over de aard van het af te ­breken gebouw is er echter wat onduidelijkheid. Wat is er precies van belang?


PRIVÉ - ENERGIEAFTREK - 05.05.2009

De energieaftrek wordt nog interessanter!

Doet u privé bepaalde milieuvriendelijke werken aan uw woning, dan krijgt u daarvoor de zgn. energieaftrek. Dankzij de recente Economische Herstelwet is die aftrek nu nog uitgebreid. Welk bijkomend voordeel kunt u eruit halen?


BELEGGEN - INTERESTEN - 04.05.2009

Help, de rente zakt (alweer)!

Op vijf maanden tijd is de kortetermijnrente gezakt van 4% tot onder de 1%. Wat doet u nu het best om toch nog zoveel mogelijk interesten op te strijken?


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 04.05.2009

De statuten van uw bedrijf ‘finetunen’

Een eenvoudige en goedkope manier voor de successieplanning van familie­bedrijven is eigenlijk gewoon de statuten goed ‘finetunen’. Dit laat u niet alleen toe om een pak successierechten te besparen, maar u behoudt hierdoor ook de controle zolang u dat wenst. Hoe pakt u dat concreet aan?


BELEGGEN - SPAARBOEKJE - 04.05.2009

Belegt uw vennootschap veilig en optimaal?

U heeft regelmatig heel wat cash geld staan op de rekening van uw vennootschap. Soms duurt dit slechts een paar dagen, maar soms ook meerdere maanden. Hoe belegt u deze cashoverschotten veilig in uw vennootschap en hoe zorgt u ervoor dat uw cash echt opbrengt en dat uw geld op zijn minst niet in waarde vermindert?


BELASTINGEN - LOON - 04.05.2009

Is minder loon opnemen een probleem?

Door de crisis wilt u uw vennootschap wat extra ‘zuurstof’ geven door dit jaar wat minder loon op te nemen. Welke gevolgen heeft dat verminderde loon voor uzelf en voor uw vennootschap? Waarop moet u zoal letten? Heeft een tijdelijk verminderd loon ook een negatief effect op uw groepsverzekering? Zo ja, hoe lost u dat op?


VASTGOED - HUUR - 04.05.2009

Collectieve schuldenregeling bij uw huurder

U verhuurt sinds jaar en dag enkele appartementen. Één van uw huurders blijkt nu getroffen te zijn door de economische crisis en vraagt een zgn. collectieve schuldenregeling aan. Eindigt zijn huurcontract daardoor automatisch of niet en moet u ervoor vrezen dat de huur in de toekomst niet betaald zal worden? Wat gebeurt er met eventuele huurachterstallen uit het verleden?