BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 15.05.2009

Help, het is weer tijd voor uw fiches 281.50... !

Uiterlijk 30 juni 2009 moeten de fiches 281.50 voor erelonen, commissies, enz. die u vorig jaar betaald heeft weer ingediend worden. Waarop moet u daarbij zoal letten om problemen met uw controleur te vermijden?

Wanneer een fiche 281.50 opmaken?

Voor welke kosten? Voornamelijk voor de ere­lonen die u in 2008 betaald heeft aan vrije beroepers (bv. uw advocaat, uw notaris, uw consulent, uw accountant, enz.) en voor de commissies en de makelaarslonen, e.d. die u uitbetaald heeft. Deze fiches zijn vooral bedoeld om een verantwoording te geven voor de kosten die u gemaakt heeft (en niet om de begunstigde te verklikken…).

Wanneer geen fiche opmaken? Als diegene aan wie u het ereloon of de commissie betaalt in België onderworpen is aan de boekhoudwetgeving én een regelmatige factuur uitreikt. Eenvoudig gezegd komt dit erop neer dat u geen fiche hoeft op te maken als u voor de betaling die u moet doen een echte ‘factuur’ ontvangt (in principe met BTW).

Waarop moet u zeker letten?

Vrije beroepers. Hanteer als vuistregel dat u voor een ereloon dat u betaalt aan een vrije beroeper het best altijd gewoon een fiche opmaakt (vrije beroepers zijn in principe immers niet onder­worpen aan de boekhoudwetgeving), ook al ontvangt u voor de betaling van hun ereloon een ‘factuur’ (bv. van uw architect of uw boekhouder).

Let op! Zit bv. uw advocaat in vennootschap, dan moet u toch een fiche opmaken. Zijn vennootschap is wel onderworpen aan de boekhoudwetgeving, maar hoeft geen ‘factuur’ (met BTW) op te maken (wel een ereloonnota).

Kortingen of ristorno’s. Kent u een handelskorting toe aan uw klant via een creditnota (bv. voor een hoeveelheidskorting op het einde van het jaar omdat uw klant voor een bepaald bedrag gekocht heeft bij u), maak daarvoor dan altijd een fiche 281.50 op, ook al is een creditnota een soort van ‘factuur’. De fiscus is hier streng omdat u door creditnota’s op te stellen uw omzet vermindert.

Let op! Het maakt niet uit of uw klant wel of niet factureert, noch of hij al dan niet BTW-plichtig is.

Tip 1. Brengt u de korting rechtstreeks in mindering op uw factuur of geeft u die direct op het ogenblik van de verkoop, dan is er geen fiche nodig. U maakt dan namelijk ook geen creditnota meer op.

Tip 2. Is uw klant niet tevreden over de ontvangen goederen en stuurt hij die terug, dan zal u ook een creditnota geven, maar dit is geen korting en dus hoeft u daarvoor ook geen fiche op te maken.

Buitenlanders. Maak altijd een fiche 281.50 op voor een ereloon of een commissie, e.d. die u betaald heeft aan een buitenlandse zelfstandige of vennootschap (bv. aan een Franse advocaat). Zij vallen nl. niet onder de Belgische boekhoudwetgeving.

Vermeldingen op de fiche. U moet de identiteit en het adres vermelden van diegene aan wie u het ereloon of de commissie, e.d. betaalt. Dit jaar vraagt de fiscus ook om een aantal extra ­gegevens te vermelden, zoals de geboortedatum of het rijksregisternummer of het fiscaal identificatie­nummer voor buitenlanders.

Tip. De vermelding van deze extra gegevens is facultatief. Vermeldt u ze niet, dan is uw fiche dus toch correct opgemaakt.

Fiches te laat ingediend? Heeft u een eenmanszaak, dan zal de controleur de betrokken kosten verwerpen bij u. Heeft u een vennootschap, dan riskeert u de zgn. aanslag geheime commissie­lonen van 309% op het bedrag van de fiche.

Tip. Die aanslag wordt niet opgelegd als diegene die de vergoeding ontvangen heeft ze ook opgenomen heeft in zijn eigen belastingaangifte.

Vergeet niet dat u ook voor een vrije beroeper (bv. uw advocaat) die in vennootschap zit een fiche moet opmaken, evenals voor een handelskorting die u geeft waarvoor u ook een creditnota heeft opgemaakt. Twijfelt u of u een fiche 281.50 moet opmaken, doe het dan sowieso, want een fiche te veel kan nooit kwaad.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878