BELASTINGEN - LOON - 04.05.2009

Is minder loon opnemen een probleem?

Door de crisis wilt u uw vennootschap wat extra ‘zuurstof’ geven door dit jaar wat minder loon op te nemen. Welke gevolgen heeft dat verminderde loon voor uzelf en voor uw vennootschap? Waarop moet u zoal letten? Heeft een tijdelijk verminderd loon ook een negatief effect op uw groepsverzekering? Zo ja, hoe lost u dat op?

Uw loon ‘parkeren’ in uw vennootschap? U stelt bv. vast dat sommige klanten tegenwoordig minder stipt betalen. U wilt vermijden dat uw vennootschap daardoor cashproblemen krijgt en u wenst niet te vaak een beroep te moeten doen op uw (dure) kaskrediet. Aangezien uw huidige loon van bv. € 100.000 per jaar ruimschoots volstaat voor uw privé-uitgaven, wilt u uw ­vennootschap wat cashzuurstof geven door uw loon te laten zakken tot bv. € 50.000. U kunt dan uw loon verminderen door een deel ervan gewoon niet op te nemen (u schrijft het niet over naar uw privérekening) en bv. op uw rekening-courant te zetten. Aangezien het loon niet uitbetaald wordt aan u, heeft uw ­vennootschap dus meer cash. Uw volledige loon wordt dan wel ‘toegekend’ aan u, maar u neemt enkel een stuk ervan niet effectief op. Daardoor wordt u echter belast op uw volledige loon, dus ook op het stuk dat u niet effectief ontvangen heeft! U betaalt m.a.w. belastingen op iets wat u niet krijgt. Mocht het achteraf per ongeluk slecht aflopen met uw vennootschap, dan bent u dat geld gewoon kwijt... Het is dan ook beter om uw loon zelf te verminderen.

Gevolgen? Uw loon is aftrekbaar voor uw vennootschap. Neemt u echter € 50.000 minder loon op, dan zal uw vennootschap daarop in principe belastingen betalen. Tegen het normale tarief van 33,99% is dat € 16.995. Van de daling van uw loon met € 50.000 houdt uw vennootschap dus netto slechts ± € 33.000 over. Laat u bovendien uw loon zakken tot onder de € 36.000 én is het belastbaar inkomen van uw vennootschap hoger dan dat loon, dan kan ze niet langer het zgn. verlaagd tarief (in principe 24,98%) genieten. Blijft er echter (netto) € 33.000 meer winst in de vennootschap, dan verhoogt het zgn. risicokapitaal waarop de zgn. notionele interestaftrek (NI) berekend wordt ook met € 33.000. De NI is een ‘fictieve kostenaftrek’ die uw vennootschap krijgt wanneer ze ‘eigen’ vermogen heeft in plaats van ‘geleend’ vermogen. Gerekend tegen 4,973% (het KMO-tarief van de NI voor aanslagjaar 2010) levert dat een extra NI op van € 33.000 x 4,973% = € 1.641,09. De besparing aan vennootschapsbelasting is dan tegen het normale tarief gelijk aan € 1.641,09 x 33,99% = € 557,81.

Groepsverzekering? We besparen u de technische details, maar de hoogte van de premies voor uw groepsverzekering (of uw IPT) die aftrekbaar zijn voor uw vennootschap, hangen samen met de hoogte van uw loon. Door uw loon te laten zakken, kan uw vennootschap m.a.w. ook minder premies storten en zal u later dus een kleiner pensioenkapitaal krijgen. Dit probleem stelt zich uiteraard niet als u enkel een deel van uw loon zou ‘parkeren’, maar, zoals gezegd, is dat op zich ook niet interessant. Check echter eerst bij uw verzekeraar of er wel een probleem is. Misschien betaalt uw vennootschap momenteel wel niet de maximaal aftrekbare premie en heeft ze wat dat betreft dus nog enige marge.

De ‘backservice’ als oplossing! Verhoogt u uw loon later opnieuw tot € 100.000, dan kan uw vennootschap opnieuw een hogere premie in aftrek nemen. Interessant is dat er dan gedaan wordt alsof uw loon altijd gelijk is geweest aan € 100.000. Uw vennootschap zou dus in principe ook in het verleden premies betaald mogen hebben die gebaseerd zijn op een loon van € 100.000. Ze heeft in het verleden ‘te weinig’ betaald (alleen kon u dat toen niet weten). Uw vennootschap mag dan ook, zodra u uw loon opnieuw heeft verhoogd tot € 100.000, die premies die ze in het verleden te weinig betaald heeft ‘inhalen’ (door een zgn. backservice). Met een backservicepremie zal uw pensioenkapitaal wel lager zijn dan wanneer er een even groot bedrag aan premies door jaarlijkse betalingen was gestort. De termijn waarbinnen de premies belegd worden, is dan immers korter.

Gewaarborgd inkomen. Betaalt uw vennootschap ook (eventueel ­in­­begrepen in de groepsverzekering) premies voor uw verzekering gewaarborgd inkomen, dan zal een daling van uw loon ook zorgen voor een vermindering van het verzekerde gewaarborgd inkomen. Een backservice is hier uiteraard geen oplossing, want het heeft geen zin om in de toekomst bijkomende premies te storten om een risico (arbeidsongeschiktheid) uit het verleden te verzekeren.

Sociale bijdragen. Een vermindering van uw loon zal pas over drie jaar ­leiden tot lagere sociale bijdragen (tenzij uw loon boven de € 75.246,19 blijft, want daarboven betaalt u geen sociale bijdragen meer). Neemt u over drie jaar weer € 100.000 loon op, dan zal u privé meer belastingen betalen op uw loon. De sociale bijdragen (die dan lager zullen liggen) zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Omdat er daar in principe geen rekening mee gehouden wordt in uw bedrijfsvoorheffing, is het aan te raden om in dat jaar privé extra vooraf­betalingen te doen.

Verminder effectief uw loon i.p.v. gewoon een deel ervan niet op te nemen, anders wordt u privé belast op iets wat u niet gekregen heeft. Mogelijk betaalt uw ­vennootschap meer belastingen als uw loon zakt (wat deels gecompenseerd wordt door een hogere notionele interestaftrek) en kan ze kleinere premies storten voor uw groepsverzekering, maar ze kan dat achteraf wel weer ‘inhalen’ (door een zgn. backservice). Een lager loon zal pas over drie jaar leiden tot lagere sociale ­bij­dragen. Als u uw loon dan weer verhoogt, zal u privé in principe meer belastingen betalen. U kunt daarop dan anticiperen door extra voorafbetalingen te doen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878