GOED OM TE WETEN - ECHTSCHEIDING - 26.05.2009

Kunt u uw (bijna) ex-echtgeno(o)t(e) onterven?

Juridisch gezien blijft uw partner erven. Zolang u niet officieel gescheiden bent, blijft hij/zij dus erfgenaam, ook al leeft u sinds enige tijd feitelijk gescheiden. Met een testament kunt u zijn/haar rechten wel beperken, maar hij/zij heeft steeds recht op minstens 1/2 van de nalatenschap in vruchtgebruik, zonder dat dit minder mag bedragen dan het vruchtgebruik van de gezinswoning en de daarin aanwezige huisraad.

Een ‘ontervend’ testament? Een mogelijke oplossing hiervoor is het opstellen van een ‘ontervend’ testament (notarieel of eigenhandig). Daarvoor moet er wel voldaan zijn aan een aantal strikte voorwaarden. Zo moet u op de dag van het overlijden gedurende minstens zes maanden onaf­gebroken effectief gescheiden geleefd hebben. Let op! Na een eventuele verzoening begint er een nieuwe periode te lopen. Bovendien moet u tijdens de periode van feitelijke scheiding voor de rechter een ‘afzonderlijk verblijf’ vorderen. Concreet betekent dit dat u (uw advocaat) aan de rechter moet vragen of hij officieel wil toestaan dat u niet meer moet samenwonen. Zo kan uw echtgeno(o)t(e) geschrapt worden uit het bevolkings­register, meer bepaald van de plaats waar u met hem/haar samengewoond heeft.

EOT. Bij een echtscheiding met ‘onderlinge toestemming’ (een zgn. EOT) moet u uiteraard overeenkomen en kunt u bepalen dat uw echtgeno(o)t(e) geen erfrechten meer heeft als u tijdens de procedure zou overlijden.

Als u al zes maanden feitelijk gescheiden leeft van uw echtgeno(o)t(e) en u heeft een afzonderlijk verblijf gevorderd voor de rechter, dan kunt u een ‘ontervend’ testament opmaken om hem/haar te onterven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878