BANK - LENING - 08.05.2009

Vraag uw ouders om een lening en win er beiden iets mee

U heeft geld nodig voor uw zaak, maar de banken zijn niet echt happig om een lening toe te staan aan jonge zelfstandigen. Bent u in Vlaanderen gevestigd, dan is er echter nog altijd de zgn. win-winlening. Hoe zat dat ook alweer precies?

Geld lenen bij familie of vrienden

De ‘win-winlening’, zegt het u nog iets? Sinds een paar jaar kunt u inderdaad een beroep doen op een zgn. win-winlening van uw familie of uw vrienden. Zij kunnen er dan een belasting­vermindering voor krijgen en voor u is het een eenvoudige manier om aan geld te geraken…

Is het voor iedereen mogelijk? Neen, dat niet. Vereist is nl. dat u max. drie jaar bezig bent én dat u in Vlaanderen gevestigd bent. Het maakt niet uit of u een eenmanszaak heeft dan wel in vennootschap zit, zolang u maar een KMO heeft. Dit wil dus ­zeggen dat uw omzet max. € 50 miljoen mag bedragen en uw balanstotaal max. € 43 miljoen. Vereist is ook dat u niet meer dan 250 mensen tewerkstelt.

Wie mag de lening geven? Dat kunnen uw ouders, uw broer/zus of een goeie vriend zijn. Kortom, in principe iedere natuurlijke persoon, maar niet uw echtgeno(o)t(e) of de partner met wie u wettelijk samenwoont, noch één van uw werknemers.

Let op 1! U kunt zelf ook geen win-winlening toekennen aan uw eigen vennootschap, noch uw partner (lees: uw echtgeno(o)t(e) of uw wettelijk samenwonende partner).

Let op 2! De kredietgever (uw ouders, broer/zus, vriend, enz.) moet zelf ook in Vlaanderen wonen.

Gaat het om een onbeperkt bedrag? Neen, u kunt in totaal voor maximaal € 50.000 lenen, ook als u leent bij meerdere personen.

Is het een gratis lening? Neen, voor 2009 moeten er interesten aangerekend worden tussen de 2,75% en de 5,5%. Die interesten veranderen wel elk jaar, maar het blijft toch goedkoper dan bij de bank...

Tip 1. Eens de lening gesloten is, blijft de interestvoet dezelfde voor de gehele duur van de lening.

Tip 2. De interesten zijn voor u uiteraard aftrekbaar als beroepskosten.

Steeds lenen op acht jaar. De lening moet inderdaad gesloten worden voor acht jaar én er zijn geen tussentijdse aflossingen mogelijk. De lening moet m.a.w. na acht jaar ineens terugbetaald worden.

Let op! De interesten moeten wel jaarlijks ­be­­taald worden.

Wat zijn de voordelen?

Geen toestanden met de bank. U hoeft enkel een contract te sluiten met diegene van wie u de lening krijgt én uw contract laten registreren. U kunt een modelcontract downloadenvan http://www.winwinlening.be Op deze site vindt u overigens ook meer informatie over de registratie zelf.

Zit er voor uw ouders, enz. ook iets in? Ja, de ‘kredietgever’ krijgt een belastingvermindering van 2,5% op het geleende bedrag en dat elk jaar opnieuw gedurende de termijn van acht jaar.

Let op! De kredietgever mag zelf in totaal ook maar voor maximaal € 50.000 uitlenen.

Tip. Hij kan die € 50.000 wel spreiden, bv. dit jaar € 20.000 en volgend jaar nog eens € 30.000, telkens met een looptijd van acht jaar.

Zijn die interesten belastbaar? Ja, dat wel of wat had u gedacht… ? Ze zijn belastbaar tegen het tarief van de roerende voorheffing, te weten 15%. Voor u is het van belang om te weten dat u die 15% moet inhouden op de interesten die u jaarlijks betaalt. U mag dus m.a.w. maar 85% uitbetalen en de overige 15% moet u doorstorten aan de fiscus.

Let op! U moet hiervoor een specifieke aangifte indienen. Meer informatie hierover vindt u ook terug op de website http://www.winwinlening.be

Met een win-winlening kunt u goedkoop lenen van bv. uw ouders en dat ­zonder waarborgen te moeten geven. Uw ouders krijgen in ruil acht jaar lang een belasting­vermindering van 2,5% op het geleende bedrag.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878