Alle domeinen

2009 - Oktober

ONTSPANNING - REIZEN - 30.10.2009

Goedkoop vliegen: laat u verrassen door Qfly


SOFTWARE - BROWSER - 30.10.2009

Google Chrome verder opgeblonken


INTERNETCONNECTIE - ROUTER - 30.10.2009

Beveilig uw router tegen inbraak

Is uw breedbandrouter wel goed beveiligd? Met enkele kleine ingrepen maakt u uw router - en dus ook de computers in uw netwerk - on­toegankelijk voor ­hackers. Hoe gaat u precies te werk?


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 30.10.2009

Gratis tools voor de lay-out van uw website

U kunt de lay-out van uw website natuurlijk toevertrouwen aan een professional. Voor kleinere projecten kunt u echter heel wat geld uitsparen door zelf de ­handen uit de mouwen te steken. Verschillende webtools helpen u daarbij.


WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 30.10.2009

Niets vergeten dankzij een reminder

We vergeten allemaal weleens een afspraak, een verjaardag, … ­Gelukkig bestaan er enkele handige diensten waarmee u op het juiste tijdstip een ­reminder ontvangt.


BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 30.10.2009

Helemaal kindveilig op internet

Internet is een ongelooflijke informatiebron, maar u treft er ook heel wat ‘18+’-materiaal op aan. Hoe houdt u uw kinderen daarvan uit de buurt?


SOFTWARE - WINDOWS - 30.10.2009

Is uw computer klaar voor Windows 7?

Windows 7 is onlangs verschenen. Wilt u uw bestaande pc upgraden? Hoe zorgt u er dan voor dat het upgraden naar de nieuwe versie snel verloopt?


SOFTWARE - VIDEO - 30.10.2009

Naar hartenlust video’s bekijken en binnenhalen

Er zijn programma’s genoeg waarmee u filmpjes kunt binnenhalen van ­streaming videosites zoals YouTube, maar de meeste blinken niet uit in ­gebruiksgemak. Doet het gratis Ashampoo ClipFinder HD het beter?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 30.10.2009

Een online plek om samen te werken

Werkt u met collega’s of zakenpartners aan bv. een document, een presentatie of een spreadsheet? Moeten er daarbij taken verdeeld worden en goedkeuringen gevraagd? De webdienst Huddle wil het samenwerken gemakkelijk maken.


E-MAIL - MAILING LISTS - 30.10.2009

Eenvoudig mailen naar groepen

U moet regelmatig berichten versturen naar een vaste groep contacten. Hoe kunt u daar een eenvoudige distributielijst voor maken in Outlook of ­Thunderbird?


COMPUTER - ONLINE HULP - 30.10.2009

Waar stelt u uw technische vragen?

Zit u met een technische vraag, bv. Outlook weigert dienst, uw printer hapert of uw macro in Excel doet niet wat u wilt, dan kunt u die voorleggen op één van de vele technische forums op internet. Welk forum is het beste?


ONTSPANNING - BOEKEN - 30.10.2009

Het e-book eindelijk bij ons?

Één van de grootste hypes van de laatste jaren is wellicht het e-book of ­elektronisch boek. Ook bij ons roert er zich eindelijk wat en zijn er een aantal e-book readers beschikbaar. Zijn ze de moeite waard?


INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 30.10.2009

Mobiel surfen: even uitproberen?

Mobiel internet kent in België nog niet zoveel gebruikers. Wilt u het toch zelf eens uittesten? Dat kan nu via een herlaadkaart voor surfen op de laptop...


BELEGGEN - AANDELEN - 29.10.2009

Beleggen in Japan?

In de meeste portefeuilles komen Japanse aandelen niet voor. Doet u er goed aan om daar verandering in te brengen of blijft u daar beter van af?


BTW - ONROEREND GOED - 29.10.2009

Nieuwe BTW-regels in uw voordeel

Om uw onroerende goederen in veiligheid te brengen, wilt u ze onderbrengen in een afzonderlijke vennootschap. De ‘scheiding’ van uw onroerende goederen en uw andere activa (die in uw werkvennootschap moeten zitten voor de uitoefening van uw activiteit) is recentelijk gemakkelijker geworden voor de BTW, waardoor die reorganisatie gemakkelijker kan verlopen voor u. Hoe zit dat precies?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 29.10.2009

Belastingvrij naar de Provence?

Door ‘tijdig’ naar Frankrijk te verhuizen, kunt u uw extralegale pensioen (lees: uw groepsverzekering, e.d.) belastingvrij optrekken. U moet er dan ook wel voor zorgen dat uw controleur (u weet hoe hij is...) u nergens op kan ‘pakken’. Hoeveel spaart u nu precies uit door tijdig in Frankrijk te gaan wonen? Hoe moet u dat praktisch gezien aanpakken en hoe vermijdt u de mogelijke valkuilen?


BELASTINGEN - VRUCHTGEBRUIK - 29.10.2009

Wat bij het einde van uw vruchtgebruik?

Uw vennootschap bezit het vruchtgebruik op uw woning (bv. door een ‘gesplitste’ aankoop) of ze heeft via een zgn. opstalrecht een woning gebouwd op een grond die van u privé is. Binnenkort eindigt uw vruchtgebruik of uw opstalrecht echter en wordt u privé (weer) de volle eigenaar van de woning. Kunt u daarbij fiscale problemen verwachten en zo ja, hoe pakt u die dan aan?


PENSIOEN - LEVENSVERZEKERING - 29.10.2009

Begin tijdig met uw fiscale levensverzekering!

Zodra u ‘fiscale ruimte’ heeft, is het volgens uw bankier of uw verzekeraar interessant om aan zgn. langetermijnsparen te doen. Hoe weet u echter of uw bankier of uw verzekeraar u al dan niet een goed product aanbiedt? Is het soms interessant om toch al te beginnen te sparen terwijl er nog geen (of onvoldoende) fiscale ruimte is?


BELEGGEN - AANDELEN - 29.10.2009

Wat is een ‘technische analyse’ waard?

Uw vermogensbeheerder pakt tijdens het evaluatiegesprek vaak uit met een zgn. technische analyse om aan te tonen dat een bepaald aandeel gekocht dan wel ­verkocht moet worden. Is zo’n analyse zinvol of verwijst u die het best onmiddellijk naar de prullenmand?


SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 29.10.2009

Een CVBA als alternatief voor uw NV?

Door de afschaffing van de aandelen aan toonder valt de belangrijkste reden weg om voor een NV te kiezen. De CVBA (coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) kan echter een goed alternatief zijn. Wat zijn de voordelen daarvan in vergelijking met een BVBA en hoe kunt u er gebruik van maken om de overdracht van uw onderneming aan uw kinderen te organiseren?


GOED OM TE WETEN - AUTOKOSTEN - 28.10.2009

Brandstofkosten bewijzen met de creditcard?


GOED OM TE WETEN - ADVOCAAT - 28.10.2009

Een conventietarief voor advocaten?


BELEGGEN - 28.10.2009

Is het nú het moment om te beleggen in dollar?

Nu de dollar laag staat, zou u graag (voor een klein stukje) in USD beleggen. Hoe pakt u dat concreet aan? Wat krijgt u momenteel op een dollar­rekening en welke termijn neemt u het best?


FINANCIEEL - 28.10.2009

Nog vóór het jaareinde een win-winlening sluiten...

Nu banken niet staan te springen om kredieten te verlenen, is een zgn. ­win-winlening een interessante manier voor jonge (tand)artsen om aan vers geld te geraken. Waarom doet u dat het best nog vóór het einde van dit jaar?


PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 28.10.2009

Naar de dokter tijdens de pensioenbrug?

Stel, een patiënt is gestopt met werken, maar hij laat zijn pensioen toch pas ingaan op 1 januari omdat dat voordeliger zou zijn. Is hij dan nog gedekt voor de ziekteverzekering tijdens die zgn. pensioenbrug? Waarop moet hij letten?


ATTEST - RIJGESCHIKTHEID - 28.10.2009

Wat als u liever niet attesteert i.v.m. een rijbewijs?

Een patiënt lijdt aan een motorische ziekte, maar kan naar eigen zeggen nog met de auto rijden. Hij vraagt u een attest dat nodig is om zijn rijbewijs te kunnen behouden. U twijfelt echter, u schrijft liever geen attest. Mag u weigeren?


GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 28.10.2009

Ook als ziekenhuisarts werkt u toch een beetje thuis?

Heeft u een vennootschap, dan kan het fiscaal gezien interessant zijn om een deel van uw woning daaraan te verhuren. Kan dat ook als uw praktijk zich niet in uw woning bevindt en u maar ‘een beetje’ thuis werkt? Een vonnis licht toe...


ORDE - MEDISCHE DOSSIERS - 28.10.2009

Mag de hoofdgeneesheer in de dossiers duiken?

Volgens een recent advies van de Nat. Raad heeft de hoofdgeneesheer een beperkt recht tot inzage van de medische dossiers. Het moet kaderen binnen zijn wettelijke opdrachten. Wat betekent dat nu concreet, bv. i.v.m. klachten?


BELASTINGAANSLAG - 28.10.2009

De fiscus weet het niet altijd beter!

Stel, u merkt bij uw aanslag dat de fiscus onterecht en op eigen houtje ‘iets eenvoudigs’ uit uw aangifte gehaald of erin aangepast heeft. Wat kunt u doen?


BUROTICA - PC - 27.10.2009

Verstop u achter een goede firewall!


BANK - PROCEDURE - 27.10.2009

Van bank veranderen in maximaal acht dagen


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.10.2009

Wat brengt het meest op, staats- of bedrijfsobligaties?

Wie veilig wil beleggen met meer rendement, kreeg tot voor kort de raad om te beleggen in bedrijfsobligaties. Volgens uw bankier is het vet nu wel van de soep en is het verschil met superveilige staatsobligaties klein geworden. Klopt dat?


RECHT - VERBOUWEN - 27.10.2009

Aansprakelijk, ook na tien jaar…

In het kader van de tienjarige aansprakelijkheid voert een aannemer herstellingswerken uit aan uw pand. Beginnen die tien jaar dan opnieuw te lopen of wordt de oorspronkelijke termijn automatisch verlengd? Wat is er voor u van belang?


SCHENKING - ONROEREND GOED - 27.10.2009

Verlaagd schenkingsrecht bouwgronden bijna afgelopen

Enkele jaren geleden werden in Vlaanderen de schenkingsrechten op bouwgronden verlaagd. Die verlaging was echter slechts tijdelijk en de maatregel loopt binnenkort dan ook af. Snel zijn is dus de boodschap...


BELASTINGEN - RESTAURANTKOSTEN - 27.10.2009

€ 50.000 restaurantkosten per jaar?

Een advocaat bracht vorig jaar maar liefst € 50.000 restaurantkosten in. “Gaan eten met zakenrelaties die nieuw cliënteel aanbrengen”, zo beweerde hij. Tot groot ongenoegen van zijn controleur natuurlijk... Kan die daar iets tegen doen?


BELASTINGEN - CONTROLE - 27.10.2009

Als uw ex-partner naar de fiscus stapt...

Het gebeurt regelmatig dat er bij de fiscus (anonieme) klachten binnenkomen over belastingplichtigen die niet al hun inkomsten zouden aangeven. Kan de fiscus die informatie zomaar gebruiken? Een arrest licht toe...


VASTGOED - HUUR - 27.10.2009

Uw loonfiche a.u.b. als u hier wilt huren…

Een nieuwe huurder selecteren voor uw appartement of uw woning, is geen sinecure. De Privacycommissie gaf onlangs haar mening over wat u al dan niet mag vragen aan een kandidaat-huurder. Wat is er op dat vlak mogelijk?


SUCCESSIERECHTEN - AANGIFTE - 27.10.2009

Handgift vergeten aan te geven?

Hand- of bankgiften van minder dan drie jaar geleden worden weleens ‘vergeten’ in de successieaangifte. Komt de fiscus dat te weten en wat riskeert u?


BUROTICA - INTERNET - 23.10.2009

E-mailen met vertraging?


FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 23.10.2009

Nu opnieuw corrigeren voor heel 2009?

Om uw vennootschap wat financiële ruimte te geven, neemt u sinds begin dit jaar minder loon op. Moet u uw loon dan nu niet stilaan terug verhogen om het verlaagd belastingtarief in uw vennootschap veilig te stellen?


ONDERAANNEMING - VARIA - 23.10.2009

Een Limosa-melding voor uw Poolse onderaannemer?

U wilt een beroep doen op een Poolse onderaannemer en u weet dat er dan een zgn. Limosa-aangifte moet gebeuren. Hoe zit dat precies? Moet ú dat dan doen of de onderaannemer en hoe gaat dat concreet in zijn werk?


VLAAMS GEWEST - RENOVATIEPREMIE - 23.10.2009

Factureer uw renovatiewerken vandaag nog…

De Vlaamse regering zit krap bij kas. Één van de besparingen slaat op de renovatie­premie. Bent u bij bepaalde klanten volop bezig met renovatiewerken, dan doet u die mogelijk een plezier door ze morgen een factuur te bezorgen…


LASTIGE KLANTEN - GEBREKEN - 23.10.2009

“Een stuk van uw factuur en we zwijgen erover…”

Uw klant wil een stuk van uw factuur niet betalen omdat hij nog opmerkingen heeft bij de werken. U wilt de nodige herstellingen zelf bij hem uitvoeren zodat hij uw volledige factuur betaalt, maar dat wil hij niet. Kan hij dat weigeren?


OFFERTES & CONTRACTEN - VERBREKING - 23.10.2009

Niet beslissen is verbreken, toch?

Klanten tekenen tegenwoordig weleens een offerte en blijven dan ‘onbeslist’ over de details, waardoor u niet kunt starten. Is dat dan contractbreuk, waardoor u recht heeft op een vergoeding? Hoe blijft u niet met lege handen achter?


OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 23.10.2009

Welke vertragingsboete riskeert u maximaal?

Op heel wat werven kan er tegenwoordig als gevolg van de crisis niet verder gewerkt worden. Hoe zit dat dan met eventuele vertragingsboetes? Zit daar niet sowieso een maximum op dat u op die manier riskeert?


ECOCHEQUES - 23.10.2009

Het fiscale regime van ecocheques


OVERUREN - DEELTIJDSE ARBEID - 23.10.2009

Kunt u de eindejaarsdrukte met uw eigen volk aan?

Stel, ingevolge de eindejaarsdrukte zal u extra werk hebben, maar niet structureel genoeg om aan te werven. U wilt dat dus opvangen met het bestaande personeel. Hoe pakt u dat aan opdat de kosten niet te hoog zouden worden?


PERSONEELSBELEID - LOONSVERHOGING - 23.10.2009

Een geste aan wie moet betalen voor zijn firmawagen

Sinds dit jaar is de fiscale vrijsteling voor het woon-werkverkeer verdubbeld. Als uw werknemers die een firmawagen hebben, moeten betalen voor het privé­gebruik van die wagen, biedt dat perspectieven om een geste te doen. Hoezo?


ARBEIDSINSPECTIE - 23.10.2009

Op bezoek bij de inspecteur, de omgekeerde wereld?

Stel, één van uw werknemers heeft een brief gekregen van de arbeidsinspectie om eens langs te gaan in het kader van een onderzoek dat zij aan het voeren is. Moet de werknemer daarop ingaan of kan hij dat weigeren?


TIJDSKREDIET - OUDERSCHAPSVERLOF - 23.10.2009

Op tijdskrediet zijn en ouderschapsverlof willen...

Stel, een werkneemster is met tijdskrediet en wil dat onderbreken om eerst ouderschapsverlof op te nemen. Naar verluidt is dat sinds kort mogelijk. Klopt dat? Zo ja, moet u dat allemaal zomaar toestaan?


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - RVA - 23.10.2009

Betaal niet te snel en te veel als u ongelijk krijgt...

Stel, u verliest een proces over een ontslag om dringende reden en u wordt veroordeeld tot het betalen van een opzegvergoeding. Waar moet u op letten vooraleer u uw ex-werknemer betaalt?


OPZEGGINGSTERMIJN - FORMULE CLAEYS - 23.10.2009

Minder opzegtermijn voor een ‘slechte geest’?

Stel, u moet een hogere bediende ontslaan (= één voor wie de duur van de opzegtermijn niet vastligt). Als die bediende slecht gewerkt heeft of zich slecht gedragen heeft, mag u dan minder opzeg toekennen? Een arrest licht toe...


BEDRIJFSVOORHEFFING - 23.10.2009

Betaalt de staat uw lening voor de BV?

Als u moet lenen bij de bank om de door u uitgestelde bedrijfsvoorheffing (BV) te betalen, kunt u een subsidie krijgen. Hoe werkt dat? Hoe interessant is het?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 22.10.2009

Verlies uw 15% RV niet bij een kapitaalverhoging!

Op dividenden betaalt u in principe 25% RV, maar onder bepaalde voorwaarden is dat slechts 15%. Dat ‘gunstregime’ riskeert u te verliezen wanneer u (een deel van) de reserves van uw vennootschap omzet in kapitaal. Hoe vermijdt u dat?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 22.10.2009

Uw vruchtgebruik mag nog een stap verder gaan...

Onlangs schreven we dat u de verhuur van een stuk van uw privéwoning aan uw vennootschap dat zij beroepsmatig gebruikt, kunt omzetten in een vruchtgebruik. Een abonnee vroeg of dat ook kan voor het privégedeelte van uw woning.


AANDEELHOUDERS - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 22.10.2009

Wat moet u als aandeelhouder overeenkomen?

Wellicht heeft u een aantal collega’s al horen zeggen dat zij binnen hun vennootschap een aandeelhoudersovereenkomst gesloten hebben. Is het een probleem als u die niet heeft? Wat is dat precies en wat staat daar dan zoal in?


AANDEELHOUDERS - VOORKOOPRECHT - 22.10.2009

Voorkoop- of volgrecht: een moeilijke keuze?

U heeft uiteraard niet graag dat een medevennoot zijn aandelen zonder meer aan om het even wie kan verkopen. Vermijdt u dat nu het best met een ­voorkoop- of met een volgrecht? Hoe werkt dat precies?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - RECHT VAN OPSTAL - 22.10.2009

Voor wie bouwgrond te schenken of te krijgen heeft...

Nog tot het einde van dit jaar geldt er in Vlaanderen een verlaagd schenkingsrecht voor bouwgronden. Welke zijn alweer de voorwaarden en kan uw vennootschap dan een woning bouwen op de grond die u zo krijgt van uw ouders?


KORT & KRACHTIG - 22.10.2009

Uiterst interessant om te weten


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.10.2009

Oplossen door af te lossen?

Omdat de rekening-courantschuld elk jaar sneller oploopt dan voorzien, kost dat privé elk jaar meer en meer belasting. Hoe kan dat opgelost worden?


HANDELSPRAKTIJKEN - 21.10.2009

Sperperiode vanaf 15 november…


FISCAAL - BTW - 21.10.2009

De BTW in de horeca omlaag…


RECHT - BETALING - 21.10.2009

Uw klanten willen u met ecocheques betalen…

Op het einde van dit jaar krijgen veel werknemers voor het eerst ecocheques van hun werkgever. Bent u verplicht om die cheques te aanvaarden als uw ­klanten daar iets mee willen kopen bij u? Wat is er daarbij voor u van belang?


PERSONEEL - ARBEIDSOVEREENKOMST - 21.10.2009

Een vervangingscontract moet u toch niet opzeggen?

Een vervangingscontract loopt in principe automatisch ten einde, zonder opzeg. Recentelijk meende een verkoopster toch recht te hebben op een opzegvergoeding. Zij werd wandelen gestuurd door de rechter. Wat is er voor u van belang?


SUBSIDIES - VLAAMSE RENOVATIEPREMIE - 21.10.2009

Vraag vandaag nog uw renovatiepremie aan!

De Vlaamse regering zit krap bij kas. Één van de besparingen slaat op de renovatiepremie. Bent u dus volop aan het renoveren en rekent u daarbij op die ­premie, dan wacht u beter geen weken meer om uw aanvraag in te dienen…


HANDELSPRAKTIJKEN - 21.10.2009

Wat wint uw klant erbij door meer te kopen?

Recentelijk stimuleerde uw collega zijn klanten om meerdere producten tegelijk te kopen, o.m. met de reclame: ‘Drie truien, samen voor € 99’. De economische inspectie tikte hem op de vingers. Hoe kan dat nu? Koppelverkoop mag toch?


RECHT - ADVOCAAT - 21.10.2009

Een vast tarief voor advocaten?

Advocaten in Leuven maken voortaan vooraf bekend hoe ze hun erelonen berekenen. Wat houdt dat ­precies in en kunt u daar niet altijd op inspelen?


BANK - VARIA - 20.10.2009

Dom80 wordt binnenkort Europese domiciliëring…

Vanaf 1 november kunnen betalingen binnen Europa in principe ook via een Europese domiciliëring geregeld worden. Wat verandert er concreet? Wordt het nu interessanter om met uw klanten een domiciliëring af te spreken?


FISCAAL - SCHENKING - 20.10.2009

Een factuur betalen als schenking?

Wilt u uw zoon/dochter financieel helpen bij de (ver)bouw(ing) van zijn/haar huis, dan kunt u dat doen door vooraf een bedrag te schenken via een hand- of een bankgift. Hoe zorgt u er echter voor dat het geld ook ‘juist’ besteed wordt?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 20.10.2009

Brokkelt het bankgeheim nu nog verder af?

Zoals u in de media wel gehoord heeft, is de regering bezig met het aanpassen van de belastingverdragen met heel wat landen om gegevens over buitenlandse bankrekeningen te kunnen uitwisselen. Moet u daar wakker van liggen?


BTW - 6%-TARIEF - 20.10.2009

De BTW-verlaging verlengd?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 20.10.2009

Moet men blanco stemmen meetellen?


VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 20.10.2009

Verberg uw gebreken niet!

Welke is de rol van de verkoper en de verkopende makelaar in verband met ­verborgen gebreken aan de te koop gestelde woning? Welke handelswijze ­moeten zij volgen en welke houding moeten ze aannemen?


MEDE-EIGENDOM - EIGENAAR - 20.10.2009

Verdeel niet en heers!

Mensen die samen eigenaar zijn van een onroerend goed, kunnen op elk ogenblik uit onverdeeldheid treden, maar wat als u dat als mede-eigenaar niet wilt en de onverdeeldheid een tijdje wilt laten duren? Hoe legt u dat aan boord?


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 20.10.2009

Raad voor Vergunningenbetwistingen

De inwerkingtreding van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening op 1 september 2009 kondigt ook de geboorte aan van een nieuwe telg, nl. de ‘Raad voor Vergunningenbetwistingen’.


WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 20.10.2009

Als uw huurders uit elkaar gaan…

Indien u verhuurt aan twee mensen en die uit elkaar gaan, komt vaak de vraag van hen of u de partner die de woonst verlaat wilt ‘vrijstellen’ van verdere huurverplichtingen. Hoe gaat u om met een dergelijke vraag?


VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 20.10.2009

Is schenken fiscaal gezien altijd zinvol?

Vandaag is het in het kader van een successieplanning gebruikelijk om te ­spreken over een schenking. Is dat fiscaal gezien echter wel altijd zinvol? Of zijn er andere methoden die meer aangewezen zijn?


BANK - LENING - 20.10.2009

Vergeet de gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ niet

Indien u een hypothecair krediet afsluit voor de aankoop, de bouw of de verbouwing van een woning gelegen in het Vlaams gewest, kunt u sinds april 2009 de gratis verzekering ‘gewaarborgd wonen’ genieten.


WONINGHUUR - KOSTEN - 20.10.2009

Betaal de taksen van de huurder niet

Als verhuurder loopt u het gevaar te moeten ­opdraaien voor allerhande belastingen en taksen die diverse overheden de huurder kunnen opleggen…


BEROEPSKOSTEN - VARIA - 16.10.2009

Volgt de fiscus de RSZ inzake de boetes?


VASTGOED - VERBOUWINGEN - 16.10.2009

Nog slechts tijd tot het einde van de maand!


STANDPUNT RECHTER - INTERESTEN - 16.10.2009

Uitstel van betaling is géén geldlening!

De fiscus gaat er nogal gemakkelijk van uit dat hij ‘overdreven’ interesten op een rekening-courant (RC) altijd kan herkwalificeren als dividenden. Vaak is dat echter niet terecht, zoals ook blijkt uit een recent cassatiearrest...


PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 16.10.2009

Tijdelijk ten laste is ook ten laste!

Een echtpaar vangt een Amerikaanse gaststudente op in het gezin. Zij willen die studente, die een volledig jaar bij hen ingewoond heeft, ook opgeven als fiscaal ten laste. Kan dat effectief of zijn daar voorwaarden aan verbonden?


BTW - BTW-AFTREK - 16.10.2009

BTW-aftrek managementprestaties nóg moeilijker?

Opdat de BTW op managementprestaties aftrekbaar zou zijn, moet u kunnen bewijzen dat die prestaties ook effectief geleverd zijn. De wijziging van de BTW-regels vanaf 1 januari 2010 zal die problematiek nog verruimen. Hoe zit dat?


BTW - BTW OP AUTO’S - 16.10.2009

BTW en voordeel auto, weer anders te berekenen?

De BTW op een voordeel auto wordt anders berekend naargelang er al dan niet een vergoeding betaald wordt. In een zeer recente circulaire zegt de BTW nu, enigszins verrassend, hoe het moet als er maar een deel betaald wordt...


FISCOTIP - SCHENKINGSRECHTEN - 16.10.2009

De ‘doorgeefschenking’: 2 keer voordeliger in Maastricht!

De zgn. doorschuif- of restschenking is een heel interessante techniek om ­successierechten te vermijden naar kinderen én kleinkinderen toe. Hoe werkt het en waarom is dat zo populair aan het worden bij de Nederlandse notaris?


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 16.10.2009

Haal het maximum uit uw woninglening!

U wilt nog vóór het einde van het jaar een lening aangaan voor de aankoop of de (ver)bouw(ing) van een woning. Door het slim aan te pakken, kunt u de fiscale voordelen die daarvoor bestaan optimaliseren. Hoe doet u dat concreet?


AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 16.10.2009

Een Lambo in de kosten, probleem?

Om nog wat extra kosten te maken, zou u een sportwagen willen leasen met een eerste, verhoogde aanbetaling. Kan dat of moet u daarmee oppassen?


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 16.10.2009

Facebook zonder franjes


ZOEKEN - INTERNET - 16.10.2009

Google breidt de zoekopties verder uit


SOFTWARE - FONTS - 16.10.2009

Fonts voor commercieel gebruik

Op internet zijn duizenden gratis fonts te vinden, maar weet u zeker dat u ze ook in uw ‘commerciële’ publicaties mag gebruiken? Voor een mooi lettertype in uw folder of uw catalogus wendt u zich dus beter tot een aangepaste site...


ZAKELIJK - VARIA - 16.10.2009

Met een logo valt u op

Bent u op zoek naar een opvallend logo voor uw zaak of uw vereniging of voor een bepaald product? Weet dan dat er een aantal online diensten en tools bestaan die u daarbij kunnen helpen. Wij maakten een selectie voor u...


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.10.2009

Presto: om snel even uw pc te starten

Wellicht bent u tevreden met Windows op uw pc. Alleen opstarten duurt soms (te) lang en dat is lastig als u gewoon snel even iets online wilt opzoeken of uw webmail wilt checken. Presto lost dat probleem op voor u...


COMPUTER - MOBIEL - 16.10.2009

Houd uw laptopbatterij in de gaten

Niets is vervelender dan ergens draadloos te zitten surfen of e-mailen op uw laptop en plots te constateren dat uw batterij eigenlijk veel leger is dan u dacht. Met deze handige batterijbewakers voorkomt u verrassingen...


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 16.10.2009

Picasa 3.5: de moeite waard?

Google Picasa, de uitstekende, gratis software om foto’s te beheren en te be­werken, is onlangs in een nieuwe versie 3.5 verschenen. Is het nodig om die in huis te halen?


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 16.10.2009

Een nieuwe, gratis virusscanner van Microsoft

Microsoft heeft een gratis anti-virus- en anti-spywarepakket voor Windows ­uitgebracht, nl. Security Essentials. Is dat pakket de moeite waard en vertraagt het uw systeem niet te veel?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.10.2009

Vraag feedback in een online enquête

Wilt u weleens weten wat uw klanten denken over uw producten, uw dienst­verlening, uw personeel, uw website, … ? Waarom organiseert u dan geen online enquête? Daarvoor bestaan er enkele handige online tools.