Alle domeinen

2009 - Februari

KORT & KRACHTIG - 27.02.2009

Uiterst interessant om te weten...


AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 27.02.2009

Gedoemd om te leven met ‘patstellingen’ of niet?

Heeft uw vennootschap twee vennoten met elk 50% van de aandelen, dan moet u in principe steeds beiden akkoord gaan om bepaalde beslissingen te kunnen nemen. Is er daar op de één of andere manier een mouw aan te passen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 27.02.2009

Niet verplichten, maar toestemming geven!

U verhuurt een deel van uw privéwoning aan uw vennootschap en u laat haar als huurder een aantal verbouwingswerken uitvoeren. Wordt u daar privé dan op belast en zo ja, hoe kunt u dat makkelijk vermijden?


BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 27.02.2009

Wat extra veiligheid kan geen kwaad

In ‘slechte’ tijden kunt u maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Wat kunt u doen om uw woning (die niet in uw vennootschap zit) extra te beschermen?


AANDELEN - OVERDRACHT - 27.02.2009

Wordt u nu belast als u uw aandelen verkoopt?

Sinds begin dit jaar zijn de fiscale spelregels bij de verkoop van de aandelen van uw vennootschap gewijzigd. Betekent dit dat de winst die u maakt bij zo’n ­verkoop voortaan belastbaar is of loopt het allemaal zo’n vaart niet?


AANDEELHOUDERS - CONFLICTEN - 27.02.2009

Het botert niet meer...

U heeft een BVBA of NV samen met uw zakenpartner of uw (ex-)vrouw. Nu heeft u vlammende ruzie, wat de vennootschap totaal blokkeert. Hoe raakt u daaruit?


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 27.02.2009

Neem het verlies van uw vennootschap eens ten laste...

Uw vennootschap heeft een verlies en u moet iets doen. Zoals u weet, kunt u dan bv. het kapitaal verhogen, maar u kunt het verlies ook privé ten laste nemen en naar het schijnt zou dat zelfs fiscaal gezien interessant zijn. Klopt dat?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 27.02.2009

Wanneer wordt de ‘alarmbel’ geluid?

U heeft gehoord dat bij één van uw klanten de zogenaamde alarmbelprocedure toe­gepast moest worden. Wat betekent dat precies? Moet u dan actie onder­nemen? Kan dat ook bij uw vennootschap gebeuren en zo ja, is dat erg?


BELEGGEN - SPAAR- & TERMIJNREKENINGEN - 26.02.2009

Uw spaargeld vanaf deze lente in winterslaap…

De klassieke spaarrekening is in België nog steeds erg in trek. Het probleem is wel dat u moeilijk zicht krijgt bij welke bank u de beste voorwaarden geniet. Vanaf 1 april verandert dat. Wat is daarbij voor u van belang?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - BELASTINGAANGIFTE - 26.02.2009

Moet u bewust een ‘foutje’ laten zitten in uw aangifte?

Uw collega kreeg een belastingcontroleur over de vloer en die moest kost wat kost met ‘iets’ kunnen terugkeren. Als de aangifte juist is, kan dat dan wel of maakt u het best een foutje in uw aangifte om van de controleur af te zijn?


SUBSIDIES - VARIA - 26.02.2009

Wat zit er in uw KMO-portefeuille?

Wilt u een opleiding (laten) volgen of een advies vragen, dan kunt u sinds 1 ­januari 2009 een beroep doen op de nieuwe Vlaamse KMO-portefeuille die in de plaats komt van het vroegere zgn. BEA. Wat is dat precies?


VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 26.02.2009

Uw ‘eigen’ geld lenen kost ook geld…


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 26.02.2009

Geef uw rappel eens tanden…

Van een gewone rappel ligt een slechte betaler niet meer wakker, daar is méér voor nodig tegenwoordig... Welke aanpak werkt dan nog wél?


PERSONEEL - VERLONING - 26.02.2009

Moet u loon betalen voor een stand-by-werknemer?

Een werknemer doet op bepaalde ogenblikken telefonische permanenties. Na zijn ontslag zegt hij dat hij voor die uren volledig betaald moet worden. Is dat zo? Een recent arrest geeft hierover meer duidelijkheid…


PERSONEEL - VERLONING - 26.02.2009

Hoger nettoloon is geen loonsverhoging!


FISCAAL - VOORAFBETALEN - 26.02.2009

De eerste voorafbetaling even overslaan… ?

De uiterste datum voor de eerste voorafbetaling is dit jaar (dankzij Pasen) 14 april. U vraagt zich echter af of u niet nog wat kunt wachten nu het wat minder goed gaat. Is dat een goed idee of zijn er andere interessante mogelijkheden?


UW RAADSMAN - ECHTSCHEIDING - 25.02.2009

“Mijn geld zit ook in dat huis…”

We krijgen veel vragen over wat het lot is van investeringen met ‘eigen’ centen in een gezamenlijk onroerend goed in geval van een echtscheiding, meer specifiek als men gehuwd is met scheiding van goederen. Even kijken...


VASTGOEDMAKELAAR - ERELOON - 25.02.2009

Geen verkoop, dus geen commissieloon… ?

Bij een verkoopopdracht maakt de makelaar allerlei kosten. Mag hij aan de opdrachtgever de terugbetaling vragen van de kosten die hij voorgeschoten heeft als zijn opdracht niet gelukt is?


BTW - 6%-TARIEF - 25.02.2009

Uitbreiding BTW op sloopwerken


IN DE KIJKER - LIJFRENTE - 25.02.2009

Uw pand op lijfrente verkopen aan de vennootschap?

Wie zijn eenmanszaak wil omvormen naar een vennootschap, stelt zich vragen over het lot van het onroerend goed dat daarin zit. Een abonnee vraagt nu in dit verband of een verkoop op lijfrente een interessant alternatief kan zijn...


BODEMDECREET - 25.02.2009

Nieuwe regels van toepassing

Op 14 februari ll. traden er nieuwe regels in werking met betrekking tot het Bodemdecreet en de mede-eigendom. Wat moet u hiervan weten?


RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWMISDRIJF - 25.02.2009

De ‘meerwaarde’ bij een stedenbouwmisdrijf…

Als u een stedenbouwmisdrijf pleegde, wordt er u soms geen herstelvordering opgelegd of een afbraak, maar kan er sprake zijn van een zgn. meerwaarde die u moet betalen. Dit kan soms duur uitvallen, maar u kunt dit betwisten…


ERFDIENSTBAARHEID - 25.02.2009

Een weg zonder wandelaars

Een abonnee zit geplaagd met een voetpad dat over zijn perceel naar het achter­liggende perceel van zijn buurman loopt. Het weggetje is blijkbaar in onbruik geraakt. Kan hij daar nu van afgeraken? Hoe?


FISCAAL - LENING - 25.02.2009

De fiscus betaalt mee voor uw buitenlandse woning?

U bent van plan om een appartement of een woning in het buitenland te kopen. Als u leent voor deze aankoop, zal u een fiscaal voordeel genieten. Wat zijn ter zake weer de spelregels?


BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 23.02.2009

Hoeveel huur mag u vragen?


BTW - BTW-TERUGGAVE - 23.02.2009

Kunt u nu sneller terugvragen?

In het kader van het economische herstelplan is de mogelijkheid uitgebreid om maandelijks uw BTW-tegoed terug te vragen. Bent u nu uit de zorgen... ?


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 23.02.2009

Belastbaar voordeel rekening-courant gestegen


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.02.2009

Nog geen omzet en toch aftrekbare kosten?

Kosten zijn slechts aftrekbaar als ze gemaakt zijn om een belastbaar inkomen te verwerven of te behouden. Betekent dit dan dat beroepskosten slechts aftrekbaar zijn als er tijdens hetzelfde jaar inkomsten tegenover staan?


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 23.02.2009

U heeft aandelen geërfd die niets meer waard zijn…

Heeft u vorig jaar aandelen geërfd, dan moet u die in principe aangeven volgens de waarde op het moment van het overlijden. Omdat veel aandelen inmiddels echter dramatisch gedaald zijn in waarde, is er een mouw aan gepast...


CONTROLE & GESCHILLEN - BOEKHOUDING - 23.02.2009

Boekhouding eens aanvaard, altijd aanvaard

Uw controleur zegt plots dat uw boekhouding niet in orde is, terwijl hij daar enkele jaren geleden bij een controle geen probleem van maakte. U werkt nochtans nog steeds op dezelfde manier. Hoe kan dat nu ineens en mag hij dat wel?


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 23.02.2009

“Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt…”

Kunnen de uitgaven voor een hobby die nauw aansluit bij en zelfs dienstig is voor uw beroepsactiviteit in aanmerking komen als beroepskosten of is daar méér voor nodig? Een verfrissend arrest trok onlangs alvast enkele krijtlijnen...


PENSIOEN & VERZEKERINGEN - GROEPSVERZEKERING - 23.02.2009

Minder loon, dus minder groepsverzekering?

Uw vennootschap heeft het even wat moeilijker en daarom zou u tijdelijk wat minder loon willen opnemen. Dan zakt echter ook de premie voor uw groeps­verzekering en dus ook uw latere pensioenkapitaal. Kunt u dat vermijden?


FISCOTIP - MEERWAARDEN OP AANDELEN - 23.02.2009

Is een holding dan nog interessant?

Nu de zgn. interne meerwaarden mogelijk belastbaar zijn, rijst de vraag of de oprichting van een holding voortaan nog zin heeft. Die vraag kan positief beantwoord worden als u een grote schuld heeft bij uw vennootschap. Even kijken...


PRIVÉ - SCHENKEN - 19.02.2009

Sneller en discreter schenken?

Steeds meer banken schakelen bij een hand- of een bankgift over naar één bewijsdocument (een zgn. pacte adjoint). Dat is voor uw bankier veel prak­tischer, maar heeft het ook voor ú voordelen?


ORDE - MEDISCH DOSSIER - 19.02.2009

Wie vraagt het dossier op bij de voorganger?

Stel, een nieuwe patiënt ‘stelt u aan’ als de huisarts die zijn medisch dossier moet beheren. Hij vraagt u om zijn dossier op te vragen bij zijn vorige huisarts. U doet dat echter liever niet zelf... of bent u daar ‘wettelijk gezien’ toe verplicht?


VERZEKERINGEN - 19.02.2009

Hospitalisatieverzekering steeds duurder?

Hospitalisatieverzekeringen zijn de laatste jaren fors duurder geworden en nog steeds krijgt u regelmatig een nieuwe premieverhoging aangerekend. Moet u dit zomaar accepteren? Bestaan er mogelijkheden om de prijs toch te drukken?


BELASTINGCONTROLE - 19.02.2009

Iets vergeten is niet frauderen!

In de strijd tegen fraude werd er onlangs beslist om de fiscus méér tijd te geven om u te controleren en een aanslag te vestigen. Wat betekent dat concreet?


GOED OM TE WETEN - VOORAFBETALEN - 19.02.2009

Voorafbetalingen overzetten? Nu reageren!


GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMED CONSENT - 19.02.2009

Hoe zuur kan gebrekkig informeren u opbreken?

Stel, als een patiënt het ziekenhuis verlaat, vergeet u te zeggen dat hij zo snel mogelijk moet terugkeren als zijn toestand zou verergeren. In welke mate kan dit aanleiding geven tot een schadevergoeding? Het Hof van cassatie licht toe...


VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 19.02.2009

Het is net iets te vroeg afgelopen…

Stel, u opteerde een kleine twintig jaar geleden bij de aankoop van een pand voor een vruchtgebruikconstructie. Nu loopt dat vruchtgebruik af, maar eigenlijk vindt u dat nog een jaar of vijf te vroeg. Hoe lost u dit het best op?


GOED OM TE WETEN - HUISARTS - 19.02.2009

Erkenningsbesluit vernietigd, gevolgen?


RECHT - AANNEMER - 19.02.2009

Als de laatste loodjes te zwaar wegen...

Uw aannemer stuurde u een factuur, hoewel nog niet alles vakkundig afgewerkt is. Moet u zijn factuur dan toch al betalen of kunt u bv. 5% inhouden? Hoe pakt u zo’n situatie concreet aan?


FINANCIËN - SUBSIDIES - 18.02.2009

Waar vindt u de juiste premie?


VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 18.02.2009

U heeft recht op bijstand, soms toch…

U heeft een discussie met uw garagist omdat een bepaald defect maar niet ­hersteld raakt. Tijd om een beroep te doen op de rechtsbijstand van uw auto­polis of komt die niet tussen in dit soort discussies? Waarop moet u letten?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 18.02.2009

Er zijn nog 150.000 andere wachtenden...

Er zijn naar schatting momenteel nog 150.000 vennootschappen in België die nog steeds aandelen aan toonder hebben. Wie die aandelen op een rekening wil zetten, wacht daar echter het best niet te lang meer mee. Waarom?


PERSONEEL - LOON - 18.02.2009

Soms kunt u gewaarborgd loon terugvragen!

Uw secretaresse heeft tijdens het weekend een ongeval gehad. Ze werd aan­gereden door een auto en ze is ‘in haar recht’. Ze zal echter een tijdje arbeids­ongeschikt zijn. Moet u hiervoor gewaarborgd loon betalen?


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 18.02.2009

Krijgt u (g)een bonus voor 2008?

Een aantal verzekeraars kwam al met de ‘bonusresultaten’ van de Tak 21 naar buiten. Wat betekent dat voor uw groepsverzekering, VAPZ, (fiscale) Tak 21, enz.?


BELEGGEN - TERMIJNREKENING - 18.02.2009

Welke (veilige) keuze maakt u nu het best?

Kiest u op dit ogenblik het best voor een spaarrekening of voor een termijnrekening of toch maar voor een kasbon? Kiest u voor kapitalisatie of voor uitkering? Welke looptijd kiest u het best en hoe zit het met de uitstapmogelijkheden?


BELASTINGEN - LEVENSVERZEKERING - 18.02.2009

De ene aftrek is de andere niet...

Stel, u gaat een lening aan bij de bank voor de aankoop van een (nieuw) gebouw waarin u zal wonen én werken. De bank verplicht u om een schuldsaldoverzekering aan te gaan. Vormen deze premies beroepskosten? Een vonnis licht toe...


BELASTINGEN - ENERGIEAFTREK - 18.02.2009

Krijgt u ook voor het EPC de energieaftrek?


BELASTINGEN - TANTIÈME - 18.02.2009

Alleen de voordelen graag van een tantième…

Ligt de belastbare winst van uw vennootschap hoger dan verwacht, dan kunt u binnenkort op de jaarvergadering de pijn verzachten door een zgn. tantième toe te kennen. Hoe vermijdt u echter om daar zelf privé de dupe van te worden?


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 16.02.2009

Economisch werkloos in Zell am See of Sankt Vith?

Stel, uw arbeiders ‘staan’ in de maand februari op economische werkloosheid en één van hen wil, zoals hij elk jaar doet, gaan skiën tijdens de krokusvakantie. Is dat een probleem, moet u hem dan van de werkloosheid ‘halen’?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 16.02.2009

Kunt u voortaan zelf de verkeersboetes betalen?

Één van uw mannen is met uw camionette onderweg naar één van uw werven en hij wordt geflitst. Sinds 1 januari kunt u als werkgever die boete dan betalen zonder dat dit beschouwd wordt als een loon. Wanneer kan dat precies?


VAKANTIEGELD - 16.02.2009

Addertjes onder het deeltijdse gras?

Een bediende tijdelijk minder laten werken (wegens de crisis), beïnvloedt het tijdstip waarop u het vakantie­geld moet betalen. Welke gevolgen heeft dit dan?


ONDERAANNEMING - CONTRACT - 16.02.2009

Uw onderaannemer heeft uw hulp nodig…

Uw onderaannemer laat weten dat hij krap bij kas zit en hij kan de materialen die hij nodig heeft op uw werf dus niet bestellen. U overweegt om hem dat geld voor te schieten. Is dat eigenlijk wel een goed idee of pakt u het beter anders aan?


OPZEGGINGSTERMIJN - 16.02.2009

Goede tijden, veel opzeg, ... slechte tijden, weinig opzeg?

Stel, u moet een bediende ontslaan die in principe recht heeft op een langere opzeg dan het wettelijke minimum. Kunt u de opzeg ‘inkorten’ omwille van de crisis en/of de slechte financiële toestand van het bedrijf? Een arrest licht toe...


REKRUTEREN - 16.02.2009

Als u niet in Mister Perfect gelooft...

Een sollicitant die over een perfect profiel leek te beschikken, blijkt tijdens een gesprek toch niet zo overtuigend te zijn. Er is iets met hem/haar, maar u kunt het niet direct vatten. Waarop moet u letten om het mysterie te achterhalen?


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 16.02.2009

Facturen op naam van uw vrouw, een probleem?

Om de BTW op uw aankoopfacturen te kunnen recupereren, is een correcte factuur vereist. Houdt dat dan in dat u alle facturen van u privé moet laten overzen naar de zaak en dat ze sowieso ook op úw naam moeten staan?


SOCIALE BALANS - 16.02.2009

Een leidraad om de sociale balans aan te vullen

Één van de komende weken zal uw sociaal secretariaat u de sociale balans van 2008 bezorgen. De bedoeling is dat u die toevoegt aan uw jaarrekening, maar sommige zaken moet u zelf nog aanvullen. Waarop moet u letten?


ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 16.02.2009

Geen probleem meer indien te laat verhuisd?


OFFERTES & CONTRACTEN - OVERHEIDSOPDRACHT - 16.02.2009

Meer werk dan voorzien…

Als laagste inschrijver bij een openbare aanbesteding stelt u bij de start van de werken vast dat de meetstaat voor een bepaalde post met forfaitaire hoeveel­heden niet correct was. Wie draait er in zo’n geval op voor de meerwerken?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 16.02.2009

De fiscus promoot Volvo!


DEELTIJDSE ARBEID - 16.02.2009

Less is more or more is less... voor het vakantiegeld?

Een deeltijdse bediende zal (heel) tijdelijk meer uren en daarna weer volgens zijn normale rooster werken. Hoe pakt u dat het beste aan? In welke mate heeft de nieuwe regeling inzake het (vertrek)vakantiegeld hieraan iets veranderd?


6%-BTW-TARIEF - PRIVÉGEBRUIK - 16.02.2009

BTW tijdelijk verlaagd op nieuw opgerichte woningen

Het BTW-tarief op sommige nieuwe woningen wordt gedurende één jaar verlaagd naar 6% en dit vanaf 1 januari 2009. Ook bij wederopbouw geldt er een tijdelijke versoepeling. Wat moet u daarover weten?


LOON - WOON-WERKVERGOEDING - 16.02.2009

Treinprijs verhoogd, sociaal abonnement ook?


PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 16.02.2009

Te vroeg is niet altijd beter dan te laat...

Is het te slecht weer of er is niet genoeg werk, dan kunt u uw arbeiders tijdelijk laten ‘doppen’. U weet dat u dan de nodige meldingen moet doen. Sinds kort moet u echter ook wel opletten dat u uw melding niet te vroeg doet. Waarom?


ARBEIDSVERGUNNING - 16.02.2009

Stand van zaken m.b.t. de ‘nieuwe’ EU-landen

Onlangs berichtten de media over het feit dat er nog steeds een arbeidsvergunning nodig is om een Bulgaar of een Roemeen te werk te stellen. Waarom had men het alleen over die twee landen, wat met de andere ex-Oostbloklanden?


DOORREKENEN VAN KOSTEN - VERZEKERINGEN - 13.02.2009

Laat uw vennootschap de premies betalen!

Kunt u de premies van uw verzekering gewaarborgd inkomen ook door uw vennootschap laten betalen en zo ja, is dat fiscaal gezien interessanter?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 13.02.2009

Stel uw investering uit, niet uw belastingbesparing

Heeft ook u voorzichtigheidshalve bepaalde investeringen uitgesteld, dan kunt u daar in bepaalde gevallen fiscaal gezien toch al rekening mee houden bij het afsluiten van boekjaar 2008. Wanneer kan dat en hoe gaat dat in zijn werk?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - HUURINKOMSTEN - 13.02.2009

Verhuur belastingvrij aan uw vennootschap!

U bent van plan om een woning te kopen of te bouwen (u gaat daarvoor lenen) en een stuk daarvan te verhuren aan uw vennootschap. In principe zal u belast worden op die huur, tenzij u het slim aanpakt...


AANDELEN - VOLSTORTING - 13.02.2009

Volstorten zonder te storten?

Heeft u een rekening-couranttegoed op uw vennootschap, dan kunt u dat gebruiken om het om te zetten in kapitaal zodat uw jaarrekening er wat beter uitziet. Kunt u het echter ook gebruiken om uw aandelen zgn. te volstorten?


VENNOOTSCHAPSVORM - COMM.VA - 13.02.2009

Wat moet u nu met uw NV?

U heeft een NV met aandelen aan toonder die destijds is opgericht om via de klassieke weg van ‘aandelen in de mist’ successierechten te vermijden. Is dat allemaal voor niets geweest nu de aandelen aan toonder afgeschaft worden?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 13.02.2009

Het voordeel van een tantième: het kan nog beter!

U weet inmiddels dat u de belastbare winst van uw vennootschap over boekjaar 2008 nog kunt optimaliseren door uzelf een tantième toe te kennen. Door het slim aan te pakken, kunt u echter nog een extra voordeel doen…


KAPITAAL - INBRENG - 13.02.2009

Wie verhoogt het best het kapitaal?

Voor men uw vennootschap een lening wil geven, eist de bank dat u eerst het kapitaal verhoogt. Uw ouders helpen u daarbij. Hoe pakt u dat het best aan?


VENNOOTSCHAP - 12.02.2009

‘Inkoop eigen aandelen’ voortaan nog gunstiger!

Zoals u weet, kunt u op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw vennootschap halen door uw vennootschap uw eigen aandelen te laten ‘inkopen’. Vanaf dit jaar is dit nog interessanter geworden. Wat is er dan precies gewijzigd?


ONROEREND GOED - 12.02.2009

Energierapport, nu ook als u verhuurt...

Wie in Vlaanderen een huis verkoopt, heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Sinds begin dit jaar is dat ook het geval als u verhuurt. Hoe zit dat precies in elkaar en wat moet u daarover weten?


PERSONEEL - 12.02.2009

Een bediende op economische werkloosheid?

Doordat er de laatste maanden minder werk is, worden veel arbeiders op ­economische werkloosheid gezet, maar wat met bedienden? Kunnen zij ook economisch werkloos zijn en indien niet, is er dan iets anders mogelijk?


SLECHTE BETALERS - 12.02.2009

Mijn klant is failliet aan het gaan…

Medio januari werd de nieuwe Wet op het gerechtelijk akkoord gestemd. Bent u daarmee beter af dan met een failliete klant? Valt er iets tegen te beginnen?


ONROEREND GOED - HUUR - 12.02.2009

Is handelshuur nu wel aangewezen?

Stel, u wilt nog een bijkomend pand huren. Door de crisis twijfelt u echter of u zich wel voor lange tijd zou vastzetten door de huurovereenkomst. Is het ook mogelijk om een huurovereenkomst voor één jaar te sluiten?


VASTGOEDMAKELAAR - VERHUUR - 11.02.2009

Boter bij de vis a.u.b.!

Bemiddelt u bij een verhuur, dan bedraagt uw commissieloon doorgaans één maand huur. Soms talmt de opdrachtgever met de uitbetaling ervan. Hoe zorgt u ervoor dat uw commissieloon dadelijk betaald wordt bij de verhuur?


FORUM VAN DE ABONNEES - 11.02.2009

Over de energiebesparende investeringen…


BTW - 11.02.2009

Verlaging van het BTW-tarief

Het werd al een tijdje aangekondigd, maar nu is het zover. In bepaalde gevallen gaat het BTW-tarief op nieuwbouw omlaag naar 6%.


BANK - LENING - 11.02.2009

De aftrek woonbonus versoepeld

Door een recente wetswijziging is de aftrek voor de enige en eigen woning (de zgn. woonbonus) op twee punten versoepeld. We zoomen even dieper in op deze wetswijziging, die ingaat vanaf aanslagjaar 2009 (inkomstenjaar 2008).


HANDELSHUUR - VENNOOTSCHAP - 11.02.2009

Een huurder die nog niet bestaat

Een kandidaat-huurder wil een huurovereenkomst sluiten in naam van een ‘vennootschap in oprichting’, maar kan dat eigenlijk wel? Waarop moet u dan letten?


MEDE-EIGENDOM - VERENIGING VAN MEDE-EIGENAARS - 11.02.2009

Belangrijke aannemingswerken in de omgeving

Wat als er belangrijke aannemingswerken worden uitgevoerd in de nabijheid van een appartementsgebouw? Welke voorzorgsmaatregelen neemt de syn­dicus dan het best om zich in te dekken tegen mogelijke schade?


VLAAMS GEWEST - PREMIES - 11.02.2009

Nieuw: de dakisolatiepremie


VLAAMS GEWEST - BODEMATTEST - 11.02.2009

Meer risicogronden

Op 27 januari jl. verscheen er in het Staatsblad een wijziging m.b.t. Vlarem. Zo zullen er vanaf 1 maart meer risicogronden zijn in Vlaanderen. Bij de verkoop van die gronden is er een bodemonderzoek nodig. Wat nu?


UW RAADSMAN - KINDEREN - 11.02.2009

Het beding van aanwas…

Veel koppels wensen (om welke reden dan ook) hun partner maximaal te beschermen. Hun kinderen wensen zij zolang één van beide ouders leeft niet te betrekken in het verhaal. Kan dit en waarmee moet u zoal rekening houden?


PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 09.02.2009

Einde holdingverhaal?

Een holding boven uw vennootschap plaatsen om er zo fiscaalvriendelijk geld uit te halen, zal voortaan niet meer zo evident zijn. Wat is er gewijzigd?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 09.02.2009

Voorzienigheid als fiscale optimalisatie?

Heeft u personeel in dienst, dan weet u dat u een fiscaal aftrekbare voorziening kunt boeken voor boekjaar 2008 voor het uit te betalen vakantiegeld in 2009. Kan dat ook voor een verhoogde premie groepsverzekering die u voorziet?


BTW-AANGIFTE - 09.02.2009

BTW-kwartaalaangevers vanaf 1 april ook online... !

Vanaf 1 april moeten in principe alle BTW-aangiftes elektronisch ingediend worden. Hoe werkt dit systeem precies en zijn hier specifieke voordelen aan verbonden of blijft voor de rest alles zowat bij het oude?


VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 09.02.2009

Verlies geen geld met voorafbetalingen...

Bij het begin van een nieuw jaar is het interessant om even te kijken wat u het beste doet inzake uw voorafbetalingen. Betaalt u beter zo vroeg mogelijk zoveel mogelijk of wacht u beter wat af? We geven u een aantal ‘tips & tricks’ mee…


STANDPUNT RECHTER - VASTGOED - 09.02.2009

Houd uw bedrijfspand belastingvrij als u het verkoopt...

U schrijft uw beroepsmatige pand niet af om het over enkele jaren weer (met winst) te kunnen verkopen zonder dat uw winst (lees: uw meerwaarde) belast wordt. De inrichtingswerken schrijft u wel af. Is dat een goed idee?


VOORDEEL AUTO - 09.02.2009

Nieuwe tarieven voordeel auto


AUTO & TRANSPORT - BTW - 09.02.2009

BTW en belastbaar voordeel auto


STANDPUNT RECHTER - VERLIEZEN - 09.02.2009

Wanneer u een verlies vergeet aan te geven…

Fiscale verliezen zijn in principe recupereerbaar in de jaren waarin het belastbaar resultaat positief is. Wat echter als er vergeten werd om dat overdraagbare verlies te vermelden in de aangifte? Is dat dan definitief verloren?