ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 23.02.2009

U heeft aandelen geërfd die niets meer waard zijn…

Heeft u vorig jaar aandelen geërfd, dan moet u die in principe aangeven volgens de waarde op het moment van het overlijden. Omdat veel aandelen inmiddels echter dramatisch gedaald zijn in waarde, is er een mouw aan gepast...

Oude regeling

Hoe beursgenoteerde aandelen waarderen? Voor aandelen die genoteerd zijn op de Belgische beurs, moet u in uw successieaangifte de waarde opgeven die opgenomen is in de zogenaamde prijscourant. Dit is een lijst die telkens rond de 20ste van de maand gepubliceerd wordt in het ­Belgisch Staatsblad (http://www.staatsblad.be).

Vroeger drie lijsten. Tot vorig jaar kon u ­kiezen tussen de ‘lijst’ van de eerste, de tweede of de derde maand die volgde op het overlijden. Door de sterk dalende beurskoersen is het echter heel waarschijnlijk dat de waarde die in één van die lijsten staat hoger is dan de waarde van het aandeel op het moment waarop u uw aangifte indient. Dat was dus een probleem, want dan moest u ook successierechten betalen op deze hogere waarde. Sinds dit jaar krijgt u echter meer speelruimte.

Nieuwe regeling voor Vlaanderen

Tot vier maanden na het overlijden. Als de overledene in Vlaanderen woonde en na 31 mei 2008 overleed, dan kunt u nu kiezen uit één van de vier prijscouranten na de maand van het ­overlijden. U moet uw keuze wel vermelden in uw aangifte.

Let op! U mag slechts één prijscourant kiezen. Als u dus verschillende aandelen geërfd heeft, zal er wellicht wat rekenwerk aan te pas komen om te zien wat voor u het voordeligste is.

Nieuwe regeling voor Wallonië

Tot vijf maanden na het overlijden. Als de overledene in Wallonië woonde en na 1 mei 2008 overleed, kunt u kiezen tussen één van de vijf prijscouranten na de maand van het overlijden. U moet uw keuze vermelden in uw successieaangifte.

Deze bijkomende keuze voor de vierde of de vijfde prijscourant kan maar voor overlijdens tot 31.12.2009. Vanaf 2010 heeft u, zoals voorheen, slechts de keuze uit de prijscourant van de eerste, de tweede of de derde maand na het overlijden.

Let op! Als u wilt kiezen voor de prijscourant van de vijfde maand na het overlijden, zal dat tot gevolg kunnen hebben dat de aangifte ­laattijdig wordt ingediend. De indiening moet immers gebeuren uiterlijk tegen de vijfde maand na het overlijden en de vijfde prijscourant wordt maar op de 20ste van die maand gepubliceerd.

Tip. U kunt weliswaar uitstel van indiening vragen. Dit gebeurt op het registratiekantoor waar de aangifte ingediend moet worden. U moet dat uitstel wel vragen binnen de oorspronkelijke indieningstermijn van vijf maanden.

Teruggave vragen

Rechtzetting. Als u reeds een aangifte van ­nalatenschap ingediend heeft, kunt u om een rechtzetting vragen via een zgn. bijvoeglijke aangifte. Stel dat u in december 2008 uw successie­aangifte ingediend heeft op basis van de prijs­courant van oktober 2008, namelijk die van de derde maand na het overlijden. Welnu, als de overledene in Vlaanderen woonde, kunt u nog ­kiezen voor de prijscourant van november 2008.

Let op! Uw originele aangifte moest wel al in­gediend zijn ofwel vóór 29.12.2008 (Vlaanderen), ofwel vóór 30.12.2008 (Wallonië).

Tip. Vermeld bij uw rechtzetting dat dit gebeurt “op grond van artikel 134, 1° W. Succ.”.

Aandelen mag u thans aangeven in uw successieaangifte volgens de waarde in de prijscourant tot en met de vierde of zelfs de vijfde maand na het overlijden naargelang van het gewest waar de overledene woonde. U heeft nu dus meer keuze om een zo laag mogelijke waarde aan te geven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878