AANDELEN - OVERDRACHT - 27.02.2009

Wordt u nu belast als u uw aandelen verkoopt?

Sinds begin dit jaar zijn de fiscale spelregels bij de verkoop van de aandelen van uw vennootschap gewijzigd. Betekent dit dat de winst die u maakt bij zo’n ­verkoop voortaan belastbaar is of loopt het allemaal zo’n vaart niet?

Hoe was het tot eind 2008?

Principieel niet belastbaar. Dat was inderdaad de basisregel. De winst of de zgn. meerwaarde die u behaalde bij de verkoop van aandelen, was in principe niet belastbaar. Over welke aandelen het precies ging, was overigens niet van belang. Het gold dus m.a.w. zowel voor de aandelen van uw eigen vennootschap als voor degene die u bv. had gekocht op de beurs.

Let op! De aandelen van uw vennootschap ­ver­kopen aan een vennootschap van buiten de Europese Unie, was in bepaalde gevallen wél belastbaar (en nu nog altijd trouwens). Dat laten we hier echter buiten beschouwing.

Niet altijd onbelast? Neen,er waren wel degelijk uitzonderingen. Zo was het voor de onbelastbaarheid van de winst (de meerwaarde) o.m. van belang dat de verkoop van uw aandelen kaderde binnen het zgn. normale beheer van een privé­vermogen. Was dat niet zo, dan kon de fiscus uw meerwaarde beschouwen als een zgn. divers in­komen en in dat geval belasten tegen 33%.

Tip. Verkocht u de aandelen van uw vennootschap aan een derde, dan was er in principe geen probleem natuurlijk. Hier is immers niets abnormaals aan.

Een holding was echter niet ‘normaal’... Tenminste, dat vond de fiscus... Wie de aandelen van zijn BVBA bv. verkocht aan een andere, door hemzelf opgerichte vennootschap (die daardoor dan de moedervennootschap werd of de holding), riskeerde dus m.a.w. wél belast te worden op de winst. Gelukkig floten de rechters de fiscus regelmatig terug wat dat betreft, maar daar is nu dus verandering in gekomen...

Hoe is het nu sinds begin 2009?

Eerst het goede nieuws! Uw aandelen ­ver­kopen aan een derde, blijft nog altijd onbelast. Uw pensioen­aanvulling blijft dus overeind, oef...

En het minder goede nieuws? Kortweg, een holding boven uw vennootschap zetten, wordt nog delicater dan het al was. De fiscus wordt nl. niet graag op de vingers getikt door de recht­banken en dus... hebben ze de wet laten aanpassen.

Wetswijziging. Sinds 12 januari is de basis­spelregel aangepast in die zin dat de meerwaarden op aandelen voortaan in principe wél belastbaar zijn, tenzij het gaat om een normale verkoop.

Het basisprincipe is dus m.a.w. omgekeerd. Alleen als het normaal is, wordt het voortaan niet belast, terwijl het vroeger al abnormaal moest zijn om het te kunnen belasten. Een subtiel verschil allicht op het eerste gezicht, maar toch...

Een holding blijft niet normaal? Dat zal de fiscus nu inderdaad zeker blijven zeggen en dus zal u al met goede argumenten moeten komen om hem van het tegendeel te overtuigen. Redenen zoals ‘reorganisatie’, opvolging naar de kinderen toe, enz. zullen op zich bv. niet volstaan om de verkoop als ‘normaal’ te laten aanzien. Dat vond de fiscus vroeger immers al geen goede reden en nu dus zeker niet meer...

Tip. Worden er bepaalde voorwaarden nageleefd, dan kan zo’n holding wél normaal zijn voor de fiscus. Dat heeft hij vroeger immers al aanvaard in een zgn. ruling (een voorafgaand akkoord) en er is geen reden om aan te nemen dat dit nu plots gewijzigd zou zijn. Kijk in het voorkomende geval de voorwaarden uit die ruling dus het best eerst na samen met uw adviseur.

De meerwaarde bij de verkoop van uw aandelen is nu in principe wél belastbaar, tenzij het gaat om een zgn. normale verkoop. Dat is in feite het omgekeerde van vroeger. Verkopen aan een derde blijft echter ook nu zonder probleem belastingvrij, een holdingconstructie opzetten daarentegen wordt (nog) delicater.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878