BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 27.02.2009

Wat extra veiligheid kan geen kwaad

In ‘slechte’ tijden kunt u maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Wat kunt u doen om uw woning (die niet in uw vennootschap zit) extra te beschermen?

Gevaar voor uw privévermogen als u in vennootschap zit? In principe niet natuurlijk. Heeft u namelijk bv. een NV of een BVBA en kan die haar schulden niet (tijdig) betalen, dan kunnen de schuldeisers in principe enkel beslag leggen op het vermogen van uw vennootschap (machines, auto’s, voorraden, enz.), maar niet op uw privébezittingen en dus ook niet op uw woning, tenzij u zich bv. privé borg heeft gesteld voor een lening van uw vennootschap bij de bank.

‘Bestuurdersaansprakelijkheid’... Maakt u als bestuurder of als zaakvoerder van uw vennootschap echter een (serieuze) fout waardoor de schuldeisers van uw vennootschap nadeel ondervinden, dan kunnen zij proberen om u daar als bestuurder persoonlijk voor te laten op­draaien (de zgn. bestuurdersaansprakelijkheid) met uw privévermogen. Daarvoor moeten ze echter wel kunnen aantonen dat u een ‘fout’ heeft gemaakt, wat niet altijd makkelijk is, maar toch...

Let op! Heeft u echter binnen een termijn van één jaar twee keer na elkaar uw BTW of uw bedrijfsvoorheffing niet betaald, dan wordt u wettelijk vermoed een fout gemaakt te hebben als bestuurder of als zaakvoerder en dan kan de fiscus of de BTW bij u privé komen aankloppen.

Breng uw privéwoning in veiligheid!Nu de klanten vaak moeilijk betalen, weet u maar nooit natuurlijk. Sinds enkele jaren kunnen zelfstandigen hun privéwoning ‘onbeslagbaar’ maken voor hun schuldeisers door bij de notaris een verklaring af te leggen (kostprijs: ± € 1.000). Vorig jaar heeft de minister laten weten dat ook bedrijfsleiders die verklaring kunnen afleggen (parlementaire vraag van 5 maart 2008).

Let op! Dat kan enkel voor uw ‘gezinswoning’, dus niet voor bv. uw buiten­verblijf. De bescherming van uw woning geldt ook enkel voor beroepsschulden, bv. de aansprakelijkheid die u kunt oplopen als bestuurder of zaakvoerder van uw vennootschap. Ze geldt dus niet voor privéschulden (bv. de lening voor uw woning, uw privé-auto, enz.). De verklaring geldt ook enkel voor schulden die ontstaan nadát u de verklaring heeft afgelegd, dus niet voor schulden die al van daarvoor dateren.

Wilt u echt op veilig spelen, leg dan bij de notaris een verklaring af om uw privéwoning onbeslagbaar te maken voor de schuldeisers van uw vennootschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878