ONROEREND GOED - HUUR - 12.02.2009

Is handelshuur nu wel aangewezen?

Stel, u wilt nog een bijkomend pand huren. Door de crisis twijfelt u echter of u zich wel voor lange tijd zou vastzetten door de huurovereenkomst. Is het ook mogelijk om een huurovereenkomst voor één jaar te sluiten?

Een handelshuur voor één jaar?

Niet mogelijk! Een handelshuur geldt in principe immers altijd voor negen jaar, dat is dus een probleem.

Let op! Ook als er een kortere of geen huur­termijn werd afgesproken, gaat de wet ervan uit dat de huur voor negen jaar gesloten werd.

Tip. Heeft u nu toch een handelshuurcontract voor een kortere termijn kunnen ‘versieren’, dan is dat voor u als huurder nog niet zo erg. Dat contract is dan in principe wel in strijd met de Handels­huurwet, maar de verhuurder kan dat nooit inroepen. Alleen u als huurder zou dat ­kunnen, maar bon, u doet dat dan uiteraard niet als het ‘foute’ contract u beter uitkomt.

Voor negen jaar en na één jaar opzeggen? Neen, ook dat kan in principe niet.Zo’n handelshuur kunt u als huurderimmers ten vroegste na drie jaar opzeggen mits een opzeg van zes maanden. Wilt u het contract toch vroegtijdig stop­zetten, dan kan dat u veel geld kosten.

Tip. U kunt er vroeger onderuit als de ­verhuurder daarmee akkoord gaat.Dit akkoord moet dan in principe wel vastgelegd worden voor een notaris of een vrederechter.

Een gewone huurovereenkomst dan?

Dit geeft meer flexibiliteit! Met een gewone huurovereenkomst zet u zich inderdaad niet zo ‘vast’ als bij een handelshuurcontract. U heeft bovendien de keuze om zo’n gewone huur aan te gaan voor bepaalde of onbepaalde duur.

Bepaalde duur. Een gewone huurovereenkomst voor bv. één jaar is perfect mogelijk. Het voordeel is dat het contract dan in principe ook automatisch eindigt, zonder dat er dus een opzeg nodig is.

Onbepaalde duur. Dat kan dus ook en hier geldt dan als regel dat zo’n contract beëindigd kan ­worden met een opzeggingstermijn van één maand zonder een bepaalde reden op te geven.

Let op! Die opzeg van één maand geldt wel alleen als er niets anders is overeengekomen. Er kan dus van afgeweken worden in het contract.

Maak goede afspraken! Dat is inderdaad van groot belang bij zo’n gewone huur én het is ook mogelijk. Indien u bv. garanties wilt dat de ­verhuurder u er niet zomaar uit kan zetten, kunt u dus perfect overeenkomen dat hij u sowieso een opzeg moet geven van zes maanden.

Altijd een oplossing?

Niet bij rechtstreeks contact met ­cliënteel. Voor een pand waarin u rechtstreeks contact heeft met uw cliënteel, moet er een handels­huur­overeenkomst gesloten worden. Uitbaters van een garage, een reisbureau, een horecazaak, enz. sluiten dus steeds een handelshuurovereenkomst voor hun zaak, ook als ze die overeenkomst niet uitdrukkelijk zo noemen.

Niet voor een hoofdverblijfplaats. Een gewone huurovereenkomst kan men niet sluiten voor de huur van een hoofdverblijfplaats. In dat geval geldt de woninghuur.

Wel voor alle andere panden. Voor alle andere huurovereenkomsten die u voor uw zaak sluit, kunt u wel een gewone huurovereenkomst sluiten. Dit kan dus voor bv. kantoorruimtes, magazijnen, klantenparkings en alle andere plaatsen waar er geen fysiek contact is met de klanten. Komt er dus met andere woorden geen publiek over de vloer, dan is zo’n gewone huurovereenkomst perfect mogelijk.

U hoeft niet voor alle panden een handelshuurovereenkomst te sluiten. Zijn voor u flexibele voorwaarden belangrijker dan de wettelijke bescherming, dan kunt u het best een gewone huurovereenkomst sluiten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878