FORUM VAN DE ABONNEES - 11.02.2009

Over de energiebesparende investeringen…

Vraag. Op mijn belastingaangifte voor de inkomsten had ik de rubriek 1.363 ingevuld voor de plaatsing van superisolerend glas ten belope van € 1.281,19. Naïef als ik ben, dacht ik dat de totale som in aan­merking kwam voor de belastingvermindering, want deze regeling geldt toch, dacht ik, per woning en niet per persoon? De fiscus ziet dit echter blijkbaar anders. Bijgevolg heeft de fiscus dit bedrag opgesplitst in 2 x € 640,59. Gevolg? Ik verlies nu het belastingvoordeel op het gedeelte van mijn echtgenote. Is dit correct?

Antwoord. Het is inderdaad zo dat gehuwdenbij wie één van beiden een laag belastbaar inkomen heeft, maar wel voor de helft eigenaar is van de woning, een gedeelte van de aftrek verloren zien gaan. Hier is spijtig genoeg niets aan te doen.

Let op! Bij aanzienlijke werken dreigt er ook een stuk verloren te gaan (gezien de beperking).

Tip. Hiertegen is er wel iets te doen. Misschien is het mogelijk om de werken gespreid te betalen, bv. een gedeelte dit jaar en een gedeelte volgend jaar. Zodoende geniet u twee keer de belastingvermindering (voor dit jaar zal het bedrag weliswaar lager zijn). Ook een voorschot betalen (bv. op het einde van het jaar), is een mogelijkheid die wettelijk toegelaten is.

Bij energiebesparende investeringen kan het inderdaad zo zijn dat als één van de echtgenoten mede-eigenaar is, maar geen of weinig belastbaar inkomen heeft, er een deel van de aftrek verloren gaat.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878