AANDELEN - VOLSTORTING - 13.02.2009

Volstorten zonder te storten?

Heeft u een rekening-couranttegoed op uw vennootschap, dan kunt u dat gebruiken om het om te zetten in kapitaal zodat uw jaarrekening er wat beter uitziet. Kunt u het echter ook gebruiken om uw aandelen zgn. te volstorten?

De jaarrekening opfleuren…

Uw tegoed is haar schuld. Dat kan uiteraard niet anders… Heeft u nog geld te goed van uw vennootschap, dan houdt dat in dat uw vennootschap u nog geld verschuldigd is. Op zich is dat niet erg natuurlijk, zij het dat dit wel tot uiting komt in de jaarrekening. Zelfs dat is in principe geen probleem, behalve natuurlijk als uw ­vennootschap een lening wil aangaan bij de bank. Banken zien zichzelf nu eenmaal graag zoveel mogelijk als de enige schuldeiser en in die zin bent u dus een spelbreker als u nog geld te goed heeft van uw vennootschap… Hoe minder schulden uw vennootschap heeft, hoe beter dus, zelfs al is dat een schuld aan uzelf.

Omzetten in kapitaal? Dat kan inderdaad én dat zien de banken uiteraard héél graag. De schuld aan u privé is dan immers weg én het ­kapitaal van de vennootschap is verhoogd. Het nadeel is natuurlijk dat u daarvoor naar de notaris moet, want u doet dan een kapitaalverhoging en dat kost ook weer geld. Bovendien gaat het om een zgn. inbreng in natura en daarvoor doet u omwille van uw aansprakelijkheid het best toch nog altijd een beroep op een bedrijfsrevisor. Ook dat kost geld natuurlijk…

Is volstorten ook goed? Ook dat zal inderdaad de jaarrekening wat opfleuren, dus de bank zal zeker niet reclameren. Een volstorting houdt immers in dat u het resterende geld op tafel legt dat u bij de oprichting al wel had beloofd, maar toen nog niet effectief heeft betaald.

Heeft u bv. een BVBA, dan moet die opgericht zijn met een minimumkapitaal van € 18.550, maar bij de oprichting zelf volstaat het dan om daarvan nog maar € 6.200 effectief op tafel te leggen. Met de overige € 12.350 mag u dan ‘later’ over de brug komen of m.a.w. zgn. volstorten.

Let op! Bent u de enige vennoot van uw BVBA, dan moet er minstens € 12.400 op tafel gelegd worden bij de oprichting.

Volstorten door te compenseren?

Schuldvergelijking dus? Klopt, u heeft nog geld te goed van uw vennootschap en zij op haar beurt nog van u. Het zou uiteraard makkelijk zijn om die twee te verrekenen, u bent dan van uw schuld af en de bank is ook content.

Zijn beide schulden opeisbaar? Dat is inderdaad een voorwaarde om te kunnen ‘verrekenen’ en dat is in eerste instantie niet het geval. In principe moet er u immers eerst gevraagd worden (door uw vennootschap, lees: door uzelf) om te volstorten, tenminste als dat zo voorzien is in de statuten. Is dat niet het geval, dan bestaat er wat discussie over of het wel gevraagd moet worden of dat u het in feite sowieso verplicht bent.

Tip. Lig hier niet wakker van. Staat er niets in uw statuten, beslis dan als zaakvoerder om de aandeelhouders (waaronder uzelf) te verplichten om te volstorten. De zgn. opeisbaarheid staat dan vast.

Is uw rekening-couranttegoed wel opeisbaar?Daar bestaan diverse theorieën over, maar in de praktijk is voor u echter alleen van belang dat de rechtspraak het wél aanvaardt en dat is uiteindelijk toch het belangrijkste.

Let op! Van belang is uiteraard ook nog dat u dit boekhoudkundig gezien correct laat verwerken. Het moet immers duidelijk zijn dat de daling van uw tegoed op uw rekening-courant heeft gediend voor de volstorting van uw aandelen.

In de praktijk wordt er effectief aanvaard dat u uw aandelen kunt vol­storten door dat te compenseren met uw rekening-couranttegoed. Kijk wel uw statuten na voor de eventueel te volgen procedure en laat het correct ­verwerken in de boekhouding.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878