VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 18.02.2009

U heeft recht op bijstand, soms toch…

U heeft een discussie met uw garagist omdat een bepaald defect maar niet ­hersteld raakt. Tijd om een beroep te doen op de rechtsbijstand van uw auto­polis of komt die niet tussen in dit soort discussies? Waarop moet u letten?

Rechtsbijstand

Waarvoor dient die? Die verzekering helpt u om geld vast te krijgen van degene die uw auto beschadigd heeft, bv. als de tegenpartij na een ongeval betwist dat zij in fout is.

Wat mag u verwachten? De verzekering zal de administratieve en de juridische afhandeling van uw schadedossier naar zich toe trekken door bv. bewijzen, attesten en getuigenverklaringen te verzamelen en eventueel een expert in te ­schakelen. Daarnaast neemt de maatschappij, tot bepaalde limieten, ook alle kosten op zich van bv. de expert(s), maar ook de eventuele advocaats- en gerechtskosten voor het geval de discussie voor de rechter komt en zelfs als u zou verliezen.

Telkens als het gaat over uw auto?

Wat is er standaard voorzien? De premie voor zo’n aanvullende rechtsbijstandspolis is beperkt. Verwacht dan ook niet dat er grote risico’s gedekt zijn, het blijven immers verzekeringen natuurlijk. Meestal mag u op juridische bijstand rekenen bij on­geval, diefstal of vandalisme voor zover er dus een ‘vreemde’ uw auto beschadigt.

Niet voor contractuele geschillen. In de ­meeste standaardpolissen zijn discussies met ‘lever­­anciers’ echter uitgesloten. Tankt u dus ­vervuilde brand­stof waardoor de motor van uw auto om zeep is of heeft u een discussie met uw garagist omdat bepaalde defecten niet opgelost ­­raken, dan lijdt u schade die te maken heeft met uw auto, maar toch staat u er in dat geval vaak alleen voor. Betwist uw leverancier in zo’n geval zijn verantwoordelijkheid, dan is de kans natuurlijk groot dat u opziet tegen de hoge expertise- en proces­kosten om uw gelijk te bewijzen.

U wenst een uitgebreidere bijstand…

Schrap de standaardpolis. U kunt de rechts­bijstand die standaard voorzien wordt bij uw autoverzekering laten schrappen. Hierdoor zakt ook uw premie. Dit komt neer op een besparing van zo’n € 40 à € 55 per jaar. U vervangt die beperkte standaardpolis dan door een uitgebreidere, aparte rechts­bijstandspolis voor uw auto.

Bij de verzekeraar van uw auto? U sluit dan bij de verzekeraar van uw auto een aparte polis rechtsbijstand af voor uw auto zodat u een ruimere dekking kunt genieten en waardoor bv. contractuele geschillen ook gedekt zijn. Hiervoor betaalt u natuurlijk wel extra. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van maatschappij tot maatschappij, maar voor zo’n uitgebreide polis betaalt u toch jaarlijks zo’n € 60 à € 70.

Bij een onafhankelijke verzekeraar? U kunt er ook voor kiezen om een maatschappij te zoeken die zich uitsluitend toelegt op rechts­bijstandsverzekeringen (bv. DAS, ARAG, ...). Bij hen kunt u dus geen autoverzekering afsluiten. Ook hier komt de premie voor een vergelijkbare ver­zekering neer op zo’n € 60 à € 70 per jaar.

Let op! Als u een aparte rechtsbijstandsverzekering afsluit, moet u zelf meer in het oog houden.Koopt u bv. een nieuwe auto, dan moet u erop letten dat niet alleen uw autopolis, maar ook uw rechtsbijstandspolis aangepast wordt.

Goed om te weten. U kunt dit principe ook toepassen op uw andere polissen (bv. uw familiale, uw brandverzekering, ...) en ook daar de rechts­bijstand laten schrappen die standaard voorzien is. U kunt hiervoor dan eventueel een aparte ­globale rechtsbijstandsverzekeringspolis aangaan.

Let goed op met rechtsbijstandspolissen die ‘standaard’ voorzien worden. Daarin worden ‘contractuele geschillen’ immers meestal uitgesloten. Mits een beperkte meerpremie kunt u zich echter ook tegen dat soort risico’s verzekeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878