Alle domeinen

2009 - Maart

SLECHTE BETALERS - 30.03.2009

Beveel wanbetalers te betalen…

Er is de laatste tijd veel te doen omtrent het zgn. ­be­­talings­bevel, maar intussen is het er nog altijd niet. Wat doet u op dit moment dan het best?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 30.03.2009

“Ik ben mijn BTW-bonnetje van het restaurant kwijt”

Soms gaat u iets eten met een klant of een leverancier en nadien bezorgt u de BTW-bonnetjes aan uw boekhouder zodat hij de kosten kan inbrengen. Het gebeurt weleens dat u er hier of daar eentje kwijtspeelt. Is dat een probleem?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 30.03.2009

Als de economische werkloosheid blijft duren

Door de crisis heeft u uw werknemers meer op economische werkloosheid gezet dan andere jaren. Hoe ver kunt u daarin gaan en hoe zorgt u ervoor dat het u op den duur niet méér kost?


SLECHTE BETALERS - BETALINGSTERMIJN - 30.03.2009

“Eerst mijn centen, dan het slot voor uw voordeur…”

U moet bij uw klant materialen leveren en plaatsen. Het werk is bijna klaar, maar u voelt nattigheid inzake de betaling van uw factuur. Kunt u dan een deel van de materialen terug meenemen totdat uw klant met geld over de brug komt?


SOLLICITATIEVERLOF - 30.03.2009

Hoe werkt sollicitatieverlof bij deeltijdse werknemers?

Een deeltijdse werknemer die in zijn opzeg zit, heeft ook recht op sollicitatieverlof, maar slechts in functie van de deeltijdse arbeidsduur. Hoe moet u dit be­­rekenen? Hoe pakt u dit aan op een interessante manier voor beide partijen?


ONTSLAGBESCHERMING - 30.03.2009

Mag u een ‘beschermde’ niet laten afvloeien?

Stel, wegens de crisis moeten er werknemers afvloeien. Bij diegenen die de leidinggevenden eerst aan bod willen zien komen, zitten er echter die een zgn. ontslagbescherming genieten (bv. zwangerschap of tijdskrediet). Wat nu gedaan?


ONROEREND GOED - VERKOOP - 30.03.2009

Krijgt u ook voor het EPC de energieaftrek?


RSZ-BIJDRAGEN - BEDRIJFSVOORHEFFING - 30.03.2009

Na uitstel RSZ ook uitstel BV?

Naast het uitstellen van de betaling van de sociale bijdragen (RSZ), kunt u weldra ook die van de bedrijfsvoorheffing (BV) uitstellen. Wat is er interessant?


KLEIN VERLET - 30.03.2009

Opname vaderschapsverlof versoepeld


STUDENTENARBEID - 30.03.2009

Wie is er nog goedkoop met Pasen?


ZWANGERSCHAPSRUST - 30.03.2009

Geleidelijk werk hervatten na de bevalling wordt mogelijk

Vanaf 1 april wijzigen de regels inzake zwangerschapsrust in die zin dat men twee weken postnataal verlof op een flexibele manier kan opnemen. Wat houdt dit in? Kunt u er ook zelf uw voordeel mee doen?


ZIEKENFONDS - 30.03.2009

Vele zuilen, weinig verschil?

U hoort weleens zeggen dat het ene ziekenfonds veel goedkoper zou zijn dan het andere. Is daar eigenlijk iets van aan? Stel, iemand zou willen veranderen van ziekenfonds, kan dat dan snel en vlot gebeuren?


MISBRUIK VAN ONTSLAGRECHT - 30.03.2009

Dreigen met ontslag om anderen te ‘redden’?

Stel, om jobs bij het ‘lagere’ personeel te redden, wilt u het kaderpersoneel voor de keuze stellen: “inleveren (op bv. het variabele loon) of buiten”. Is dat mogelijk of riskeert u een bijkomende schadevergoeding? Een recent arrest licht toe...


VLAAMS GEWEST - 30.03.2009

Vraag uw ouders om een lening en win er beide iets mee

U heeft geld nodig voor uw zaak, maar de banken zijn niet echt happig om een lening toe te staan aan jonge zelfstandigen. Bent u in Vlaanderen gevestigd, dan is er echter nog altijd de zgn. win-winlening. Hoe zat dat ook alweer precies?


LASTIGE KLANTEN - VERBREKING - 30.03.2009

Verder werken heeft geen zin…

De samenwerking met een klant loopt stroef. U ziet ertegenop om tot het bittere einde door te moeten gaan. Kunt u er dan op de één of andere manier vroeger dan voorzien een eind aan maken? Wat is in zo’n geval voor u van belang?


ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 30.03.2009

Minder sociale schulden door lagere boetes…

Uw niet-particuliere klanten en hoofdaannemers moeten nagaan of u sociale schulden heeft vooraleer ze u betalen. Zo’n sociale schuld kunt u echter alleen ‘wegwerken’ als u ook de boetes van de RSZ betaalt. Is daar iets aan te doen?


SCHOLINGSBEDING - 30.03.2009

Opleidingen kosten meer dan het inschrijvingsgeld...

Stel, u betaalt een dure opleiding voor een werknemer en u laat hem een scholingsbeding ondertekenen om u in te dekken tegen een vertrek. Welke kosten mag u opnemen in dat beding? Wat is het gevolg als u er te veel in opneemt?


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGEN - 27.03.2009

Lentekorting voor studenten…

Klanten zijn gevoelig voor kortingen, de ene al wat meer dan de andere. Een korting in functie van de leeftijd, kan dat eventueel? Waarop moet u letten?


KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 27.03.2009

Eerst omvormen, dan het kapitaal verminderen?

U heeft een NV waarin u het minimumkapitaal van € 61.500 gestort heeft. Nu zou u dat kapitaal toch willen verminderen. Kunt u dat doen door eerst uw NV om te vormen naar een BVBA waarin het wettelijk verplichte kapitaal lager ligt?


KORT & KRACHTIG - 27.03.2009

Uiterst interessant om te weten...


BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 27.03.2009

Uw eigen kinderen als extra mankracht…

Onder bepaalde voorwaarden kunnen uw kinderen vakantiewerk komen doen bij u en toch fiscaal ten laste blijven. Hoe werkt dat precies?


INTERNET - DOMEINNAAM - 27.03.2009

Uw domeinnaam gratis terug in handen…

Kon u in het verleden ‘uw’ internetadres (bv. ‘www.uwhandelsnaam.be’) niet registreren omdat iemand u voor was geweest, dan kunt u dat sinds kort in bepaalde gevallen gratis terug in handen krijgen. Hoe pakt u dat concreet aan?


RECHT - SUBSIDIES - 27.03.2009

Wegenwerken in Brussel…


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 27.03.2009

Als uw sociale bijdragen echt te hoog liggen...

De sociale bijdragen die u dit jaar betaalt, zijn in principe berekend op uw inkomsten van 2006. Was 2006 een goed jaar, dan betaalt u daar dus nu het gelag voor, ook al gaat het nu veel minder goed. Is daar nu echt niets aan te doen?


VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIE - 27.03.2009

Premies hospitalisatieverzekering weeral de hoogte in…

Een abonnee-bakker meldde ons dat zijn hospitalisatieverzekering weer wat duurder werd. Hij wilde echter niet een nóg hogere premie betalen. Heeft het zin om nu uit te kijken naar een andere verzekeraar of zijn er betere oplossingen?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 27.03.2009

Beste fiscus, een ‘quasi-inbreng’ is geen inbreng...

Doet u een inbreng ‘in natura’, dan betaalt u achteraf op uw dividenden 25% roerende voorheffing (i.p.v. 15%). U kunt die zaken ‘in natura’ dus beter verkopen aan uw vennootschap i.p.v. ze in te brengen. De fiscus vindt echter soms van niet...


HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 27.03.2009

Prijsafspraken maken, kan het nu wel of niet?

Volgens Test-Aankoop maken sommige bakkers lokaal ‘onwettige’ afspraken over de prijs van het brood. U stemt uw prijzen ook af op die van uw collega’s in de buurt. Doet u daar dan iets verkeerd mee?


FISCAAL - CONTROLE - 27.03.2009

Nodig uw controleur uit tijdens uw lenteschoonmaak

U heeft nog wat waardeloze stock liggen die alleen in de weg staat en u bent van plan om die in de container te gooien. Moet u dan rekening houden met bepaalde zaken? Waarom is het nu mogelijk een goed moment voor zo’n actie?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 27.03.2009

Ook voor uw vennootschap een energieaftrek?

Doet u privé bepaalde milieuvriendelijke werken aan uw woning (bv. de plaatsing van dubbelglas), dan krijgt u daarvoor de zgn. energieaftrek. Krijgt uw vennootschap die aftrek ook en zo niet, bestaat er dan voor haar iets anders?


AANDELEN - OVERDRACHT - 27.03.2009

Hoe maakt u ‘vreemden’ van uw kinderen?

Verkoopt u uw aandelen aan een andere, door uzelf opgerichte vennootschap, dan is dat geen ‘normaal’ beheer, zegt de fiscus, en uw meerwaarde is dan belastbaar. Ook verkopen aan uw eigen kinderen is echter niet altijd ‘normaal’…


ONROEREND GOED - VARIA - 27.03.2009

De mede-bewoners zetten u voor het blok…

Als eigenaar van een winkel of een horecazaak in een appartementsgebouw kunt u al eens overhoopliggen met de mede-bewoners. Moet u zich neerleggen bij alles wat de meerderheid beslist? Hoe reageert u als u niet akkoord bent?


ALGEMENE VERGADERING - VERSLAGEN - 27.03.2009

Moet u straks weer vergaderen?

Binnenkort is er weer de jaarlijkse algemene vergadering (AV). Waarop moet u zoal letten en hoe zit het ook alweer met de oproeping?


PERSONEEL - INSPECTIE - 27.03.2009

Een werknemer is pas in dienst en dan krijgt u controle...

Er ging net een nieuwe werknemer van start in uw winkel/horecazaak en juist die dag krijgt u controle van de sociale inspectie. Sinds kort riskeert u een hogere boete als de DIMONA-aangifte nog niet gebeurd is. Hoe kunt u dit voorkomen?


SLECHTE BETALERS - INCASSO - 26.03.2009

Het Participatiefonds, uw incassobureau…

Begin maart lanceerde het Participatiefonds een nieuwe vorm van krediet onder de naam ‘Casheo’. Heeft u nog geld te goed van de overheid, dan kunt u nu op die manier sneller uw geld vastkrijgen. Wat moet u hierover weten?


MILIEU - VLAAMS GEWEST - 26.03.2009

Groenestroomcertificaat wordt minder waard…


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 26.03.2009

Is koppelverkoop ondertussen toegelaten?


SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 26.03.2009

‘Ons vader’ wil komen helpen…

Uw vader is een aantal jaren op pensioen en wil u gratis een handje komen helpen in de zaak. Kan dat en hoe regelt u dat dan het best zodat noch u, noch uw vader in de problemen komt?


FISCAAL - 25.03.2009

Wordt de instelpremie belast?

Een natuurlijk persoon wordt door de fiscus belast op zijn instelpremie bij een openbare verkoop. Kan dit zomaar?


MEDE-EIGENDOM - VERZEKERING - 25.03.2009

Moet u zich niet bijkomend verzekeren?

Als u eigenaar bent van een appartement in een flatgebouw, zal de verzekering meestal lopen via een zgn. blokpolis. Is de dekking van zo’n blokpolis echter wel altijd voldoende… ?


SUCCESSIERECHTEN - VERZEKERING - 25.03.2009

Is overlijdensdekking bij gesplitste aankoop interessant?

Bij een gift aan de kinderen voor de betaling van de naakte eigendom van een tweede verblijf wordt er vaak een overlijdensverzekering afgesloten van drie jaar. Is dit echter wel interessant? Waarop moet u letten?


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 25.03.2009

“Zo heb ik dit pand niet gekocht…”

Bij de notaris discussiëren de koper en de verkoper over de koopprijs, want kort voor de datum van de notariële akte is de staat van het pand veel slechter dan op het tijdstip van het compromis. Hoe voorkomt u zo’n gekibbel?


IN DE KIJKER - WONINGHUUR - 25.03.2009

Hoeveel mogen ze méér vragen?

Stel dat uw cliënt alleen een pand wil huren als hij de huur mag aftrekken als beroepskosten. Er kan dan perfect uitgerekend worden hoeveel er bijbetaald moet worden om het voor de verhuurder fiscaal gezien neutraal te houden…


HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 25.03.2009

Spreken is zilver en schrijven is goud…

U verhuurt al jarenlang een winkel. Bij het verstrijken van de negenjarige huurtermijn laat u de huurder echter stilzwijgend in het pand zitten. Welke rechten heeft de zittende huurder dan tegenover u als eigenaar?


FORUM VAN DE ABONNEES - MEDE-EIGENDOM - 25.03.2009

U mag niet binnen!


FORUM VAN DE ABONNEES - BTW - 25.03.2009

BTW en blote eigendom


UW RAADSMAN - REGISTRATIERECHTEN - 25.03.2009

De meeneembaarheid bij (grondige) verbouwingen

De meeneembaarheid in Vlaanderen is financieel gezien zeer interessant. Het maximaal te verrekenen bedrag is € 12.500. Ook bij (grondige) verbouwingen kan u het genieten, maar wat is nu precies een (grondige) ‘verbouwing’?


STANDPUNT RECHTER - VERLIEZEN - 23.03.2009

De overgenomen verliezen zijn niet altijd verloren...

Neemt u de aandelen van een vennootschap over en heeft die nog zgn. over­gedragen verliezen uit het verleden, dan zijn die voor u als overnemer vaak niet meer fiscaal aftrekbaar. Recentelijk floot een rechter de fiscus echter terug...


FISCOTIP - REGISTRATIERECHTEN - 23.03.2009

U kunt de inbreng ook ‘splitsen’...

Brengt u uw eenmanszaak inclusief uw bedrijfspand onder in een vennootschap en wordt deze ‘inbreng’ niet volledig in aandelen vergoed, dan kunnen de registratierechten vaak hoog oplopen. Hoe kunt u dat vermijden?


BTW - BTW OP AUTO’S - 23.03.2009

Hoeveel BTW op het voordeel auto bij een lichte vracht?

Naar aanleiding van de afsluiting van uw jaarrekening moet het voordeel auto binnenkort weer berekend worden en ook de BTW erop. Hoe moet dat precies gebeuren voor een zgn. lichte vracht waarmee u ook privé rijdt?


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 23.03.2009

“Mijn rekening-courant staat nogal negatief, wat nu?”

Uw boekjaar 2008 wordt afgesloten en u merkt dat u toch heel wat geld op­genomen heeft van de rekening-courant van uw vennootschap. Qua interesten kan dat nogal oplopen… Hoe kunt u die schuld goedkoop aflossen?


STANDPUNT RECHTER - AANDELEN - 23.03.2009

Herkwalificeren van een inbreng in een verkoop?

Een handelsfonds wordt ingebracht in een vennootschap in ruil voor aandelen en kort daarna worden de aandelen met een fikse winst én belastingvrij van de hand gedaan. Kan de fiscus de aandelenverkoop dan toch nog belasten?


BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 23.03.2009

De BTW-listing niet vergeten!


CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 23.03.2009

Een ambtshalve ontheffing kan herleven!


BTW - 6% - 23.03.2009

Nieuwbouw door vennootschap soms tegen 6% BTW...

De BTW op sommige nieuwe woningen die hoofdzakelijk of uitsluitend gebruikt worden voor privébewoning, is - zoals u weet - tijdelijk verlaagd naar 6%. Valt uw vennootschap voor deze maatregel dan uit de boot… of toch niet?


PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 23.03.2009

Dezelfde vraag, een ander antwoord…

Pensioenspaarverzekeringen in een zgn. Tak 23 geven ook recht op een belastingvermindering, zei de minister onlangs. Wat verandert er nu precies?


ONROEREND GOED - VERKOOP - 19.03.2009

Energierapport, nu ook als u verhuurt...

Wie in Vlaanderen een huis verkoopt, heeft een energieprestatiecertificaat (EPC) nodig. Sinds begin dit jaar is dat ook het geval als u verhuurt. Hoe zit dat precies in elkaar en wat moet u daarover weten?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 19.03.2009

Uw auto rijdt toch ook niet op water?

De fiscus baseert zich voor de brandstofkosten meestal op het gemiddeld verbruik dat aangegeven wordt door de autoconstructeur. Kunt u ook hoger gaan?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 19.03.2009

Als uw ex-partner naar de fiscus stapt...

Het gebeurt regelmatig dat er bij de fiscus (anonieme) klachten binnenkomen over belastingplichtigen die niet al hun inkomsten zouden aangeven. Kan de fiscus die informatie zomaar gebruiken? Een arrest licht toe...


PENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 19.03.2009

U hoeft zich niet meer dood te werken...

Stel, u heeft een vennootschap en u heeft een groepsverzekering. Maakt het een verschil als u uw extralegaal pensioen opneemt op uw 59ste, uw 60ste of uw 65ste en moet u dan al die tijd even hard blijven werken?


GOED OM TE WETEN - VENNOOTSCHAP - 19.03.2009

Uw ‘eigen’ geld lenen kost ook geld…


PATIËNTENRECHTEN - 19.03.2009

Is er een vertegenwoordiger in de zaal?

Over de vraag welk familielid de voorrang heeft om een patiënt te vertegenwoordigen die niet meer bij bewustzijn is, doen nogal wat misverstanden de ronde. Wie moet u aanspreken en wat doet u bv. in geval van onenigheid?


FISCAAL - ONROEREND GOED - 19.03.2009

Tijdelijk verlaagde BTW op nieuw opgerichte woningen

Zoals u inmiddels weet, wordt het BTW-tarief op sommige nieuwe woningen gedurende één jaar gedeeltelijk verlaagd naar 6% en dit zowel voor wie koopt als voor wie bouwt. Wat moet u daarover weten?


MEDISCH RECHT - ATTESTEN - 19.03.2009

“Mijn kind is ziek en moet bij mij blijven...”

In het kader van een echtscheiding gebeurt het wel meer dat een patiënt vraagt om een attest te schrijven inzake zijn/haar kind om het voor te leggen aan de ex-partner. Wat mag en moet u doen in deze context? Hoe gaat u ermee om?


PRO MEMORIE - 19.03.2009

Tussen 15 maart en 15 april


GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 18.03.2009

Wat als u ‘te vroeg’ zou overlijden... ?


VERZEKERINGEN - BRAND - 18.03.2009

Wie zorgt er het best voor de brandverzekering?

Verhuurt u een deel van uw privéwoning aan uw vennootschap, dan moet die laatste zich als huurder in principe ook verzekeren tegen brand. Waarom is dat zo en hoe lost u dit probleem het voordeligste op?


BELASTINGEN - PROCEDURE - 18.03.2009

Iets vergeten is niet frauderen!

In de strijd tegen fraude werd er onlangs beslist om de fiscus méér tijd te geven om u te controleren en een aanslag te vestigen. Wat betekent dat concreet?


VENNOOTSCHAP - CONFLICTSITUATIES - 18.03.2009

Als een vennoot er de brui aan geeft…

U heeft samen met twee andere vennoten een BVBA. Één van hen houdt het nu voor bekeken en eist dat jullie (de blijvers) zijn aandelen overnemen. Kan hij dat zomaar en waar houdt u in het voorkomende geval het best rekening mee?


ADVIESHOEK - BELEGGEN - 18.03.2009

Waar ‘parkeert’ uw vennootschap het best haar geld?

Veel vennootschappen zetten hun ‘overtollige’ cash geld op een gewone spaarrekening. Nochtans raadt uw bankier hiervoor bijna altijd een termijn­rekening aan of een zgn. parkeerrekening. Is dat een goed idee?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 18.03.2009

‘Vlottende’ obligaties, een reddingsboei op de rentezee?

Tegenwoordig wordt er soms aangeraden om zgn. floaters of ‘vlottende’ obligaties (lees: obligaties met een variabele coupon) te kopen. Hoe werkt dat precies? Waarop moet u letten en wanneer is het interessant om ze te kopen?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VARIA - 18.03.2009

Vennootschap failliet, woning kwijt?

Uw privéwoning zit in uw vennootschap. Stel dat het in deze onzekere tijden slecht zou aflopen met uw vennootschap, bent u dan enkel het statutair kapitaal kwijt - zoals u soms hoort vertellen - of riskeert u ook uw woning kwijt te spelen?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 18.03.2009

“Laat uw klant dan maar rechtstreeks aan mij betalen...”

Uw professionele cliënt betaalt uw ereloonnota niet omdat hij op zijn beurt niet betaald wordt door zijn klanten. Kunt u zijn klanten eventueel rechtstreeks op uw rekening laten storten en is dat eigenlijk wel interessant voor u?


DAGELIJKS BESTUUR - SAMENSTELLING - 18.03.2009

Wie bestuurt de NV nu eigenlijk?

U hoort soms spreken over een ‘gedelegeerd bestuurder’ en een ‘voorzitter van de raad van bestuur’, e.d. Moet of kunt u dat ook in uw NV hebben?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - BTW - 18.03.2009

“Ook 6% BTW als de vennootschap mijn huis bouwt?”

We hebben al kort gemeld dat vennootschappen de tijdelijke verlaging naar 6% BTW bij nieuwbouw niet kunnen genieten. We verklaren ons nog even nader én lichten ook toe waarom dit niet noodzakelijk nadelig is, integendeel zelfs...


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 18.03.2009

Altijd herkwalificatie van interesten op uw RC?

U verkoopt bv. een pand aan uw vennootschap en u boekt de prijs op uw rekening-courant. Zij zal de prijs pas later betalen en intussen vraagt u interesten. Kan uw controleur die interesten fiscaal (deels) beschouwen als een dividend?


GOED OM TE WETEN - SCHENKING - 18.03.2009

De Nederlandse notaris en de 3-jarige termijn...


SOCIAAL STATUUT - 18.03.2009

Een flexibele mama?

Omdat zelfstandige moeders dikwijls zo snel mogelijk na de bevalling terug aan de slag willen, zijn de spelregels inzake moederschapsrust versoepeld sinds 1 januari 2009. Wat moet u daar in het voorkomende geval over weten?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 18.03.2009

De fiscus haalt bakzeil…

De fiscus doet vaak moeilijk over de aftrek van bestuurdersvergoedingen betaald aan een andere vennootschap. Onterecht, zo vond de rechter onlangs...


BELASTINGEN - VOORZIENING - 18.03.2009

Voorzieningen, de truc bij uitstek?

Kunt u door zgn. voorzieningen aan te leggen de belastbare winst van boek­jaar 2008 alsnog beperken en dus ook de belasting erop of moet u daar toch wat mee opletten?


DOORREKENEN VAN KOSTEN - VARIA - 18.03.2009

Een nieuw kostuum op kosten van de vennootschap?

In de praktijk worden de kledijkosten van een zaakvoerder of bestuurder vaak door de vennootschap betaald. In principe kan dat wel niet, maar als het nu toch gebeurt, is dat dan fiscaal gezien interessant? Hoe vermijdt u problemen?


WOON-WERKVERGOEDING - 16.03.2009

Een nieuwe regeling inzake het sociaal abonnement

Sommige werknemers hebben in februari een hogere woon-werkvergoeding gekregen en anderen niet. Natuurlijk roept dit vragen op: “Waarom hij wel en ik niet?”. Hoe komt dit en waarop kunt u wijzen om de gemoederen te bedaren?


ONDERAANNEMING - INHOUDINGSPLICHT - 16.03.2009

Is een akkoord met de RSZ dé oplossing?

Als u uw sociale bijdragen niet op tijd betaalt aan de RSZ, moeten (niet-particuliere) klanten en hoofdaannemers inhoudingen doen op uw facturen. Kunt u dit voorkomen door een regeling te treffen met de RSZ?


LOON - 16.03.2009

Wat is dat met die netto-enveloppe?

In het IPA werd een ‘netto-enveloppe’ van € 125 per persoon voor 2009 afgesproken. Betekent dit dat u nú al opslag moe(s)t geven, en zo ja, in welke vorm?


AANWERVEN - SUBSIDIES - 16.03.2009

Meer ervaring én goedkoper vanaf 50 jaar?

Stel, uw bedrijf situeert zich in het Vlaams gewest en u staat op het punt om elders een ervaren kracht van ouder dan 50 jaar weg te plukken. Als u dat goed aanpakt, kunt u een aardige duit krijgen aan subsidies. Hoe werkt dit?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 16.03.2009

Belast op basis van wat u op Facebook zet, kan dat?

Onlangs stond er in de krant dat een belastingcontroleur Facebook afspeurde om iemands handel en wandel na te gaan om te zien of men niet méér verdient dan men officieel aangeeft. Kan de controleur die gegevens zomaar gebruiken?


OPZEGGINGSVERGOEDING - 16.03.2009

Kunt u de opzegvergoeding spreiden in crisistijden?

Stel, u wilt iemand ontslaan met een opzegvergoeding, maar het is - gelet op de moeilijke economische tijden - een te zware dobber om die in één keer uit te betalen. In welke mate mag u de opzegvergoeding in schijven betalen?


PERSONEEL - AANWERVEN - 16.03.2009

Kunt u een werknemer ‘lenen’ van een collega?

U kunt tijdelijk een extra werkkracht gebruiken en uw collega is akkoord dat u tijdelijk één van zijn werkmannen bij u inschakelt. Hoe vermijdt u dat de sociale inspectie hier een probleem van maakt?


6%-BTW-TARIEF - ATTEST KLANT - 16.03.2009

Een gunstig BTW-tarief op uw offerte?

Sinds kort gelden er gunstige BTW-maatregelen voor nieuwbouw. Kunt u uw offertes nu goedkoper maken of rekent u beter geen 6% BTW aan?


SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 16.03.2009

Wachten met de betaling tot eind 2009?

Vóór eind maart moet u uw sociale bijdragen voor het eerste kwartaal betalen. Omwille van de crisis is er nu echter een speciale regeling uitgewerkt waardoor u de betaling eventueel kunt uitstellen. Hoe zit dat precies?


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 16.03.2009

Een factuur niet protesteren kan soms geen kwaad…

Uw collega factureerde een schadevergoeding aan een klant omdat die zijn ­factuur niet betaalde. Omdat de klant niet reageerde, ging uw collega ervan uit dat het ‘een makkie’ zou zijn voor de rechtbank. Niets bleek minder waar...


BTW - TERUGGAVE - 16.03.2009

Sneller uw BTW-tegoed terugvragen?


TIJDSKREDIET - 16.03.2009

Een alternatief voor economische werkloosheid?

Dat economische werkloosheid voor bedienden op korte termijn mogelijk wordt, is weinig waarschijnlijk. Hoe kunt u tijdelijk deeltijds werken voor bedienden dan interessant(er) maken via het stelsel van tijdskrediet?


WILLEKEURIG ONTSLAG - 16.03.2009

Is een ontslag voor privéfeiten altijd willekeurig?

Stel, een arbeider pleegt in zijn privéleven feiten die voor u niet door de beugel kunnen en misschien zelfs kunnen zorgen voor slechte reclame. Kunt u hem dan ontslaan zonder risico op willekeurig ontslag? Een recent arrest licht toe...


BTW - AANGIFTE - 16.03.2009

Wacht niet tot de laatste dag!


OUDERSCHAPSVERLOF - 16.03.2009

Nu al voor kinderen tot 12 jaar?


FISCALE FICHES - BEDRIJFSVOORHEFFING - 16.03.2009

Kunt u de bedrijfsvoorheffing van 2008 nog aanpassen?

Nadat u de fiscale fiches heeft uitgedeeld aan het personeel, is er een werk­nemer die vaststelt dat er te veel / te weinig bedrijfsvoorheffing werd ingehouden bij hem. Moet u dat alsnog corrigeren en zo ja, hoe verloopt dat?


HET OVERKWAM UW COLLEGA - BEROEPSKOSTEN - 13.03.2009

Hoe bepaalt u het beroepsgedeelte van uw woning?

De belastingcontroleur was het niet eens met het beroepsgedeelte van de woning dat uw collega had aangegeven. Kan dat alleen maar bepaald worden op basis van effectieve oppervlaktes of mag u zich ook op andere zaken baseren?


RECHT - SLECHTE BETALERS - 13.03.2009

Geef uw rappel eens tanden…