Alle domeinen

2009 - Juni

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 25.06.2009

Uw vrouw meenemen is een voordeel... ?


PRIVÉ - PERSONEN TEN LASTE - 25.06.2009

Zijn uw ouders fiscaal niet te uwen laste?


CONTROLE & GESCHILLEN - BETWISTINGEN - 25.06.2009

Vangt de fiscus altijd bot met de ‘antimisbruikbepaling’?

De fiscus herkwalificeert via de zgn. antimisbruikbepaling een constructie waarbij iemand de aandelen van zijn vennootschap belastingvrij verkoopt aan een andere vennootschap als een (belastbare) dividenduitkering. Kan dat zomaar?


VENNOOTSCHAP - DBI-AFTREK - 25.06.2009

De DBI-aftrek wordt nu toch overdraagbaar

Onlangs is België veroordeeld door het Europese Hof omdat het niet toelaat dat zgn. DBI-overschotten overgedragen worden. De fiscus heeft zich intussen neergelegd bij dit arrest. Hoe kunt u alsnog ‘oude DBI’s’ recupereren?


ERVEN & SCHENKEN - HAND- & BANKGIFT - 25.06.2009

Hoe verricht u correct een bankgift?

Doordat de banken minder gemakkelijk leningen toestaan, willen uw ouders u wel helpen door u een som geld te schenken. Kan dat door gewoon een som over te schrijven via een bankrekening of zijn er bijkomende voorwaarden?


BTW - BTW-AFTREK - 25.06.2009

Is de fiscus mild voor uw personeelsuitstapje?

Met de vakantie in zicht wilt u een jaarlijks uitstapje maken met uw personeel, bv. naar Durbuy Adventure. Daar hoort uiteraard ook eten en drinken bij. Zijn al die kosten aftrekbaar en is de BTW erop recupereerbaar?


FISCOTIP - INTERESTEN - 25.06.2009

Interesten correct te berekenen

Nu de jaarrekeningen volop afgesloten worden, worden ook de interesten op de rekening-couranttegoeden berekend. Als u het handig aanpakt, kunt u uw interesttegoed maximaal optimaliseren.


PRIVÉ - WOONFISCALITEIT - 25.06.2009

Neem de juiste lening voor de woonbonus!

In de praktijk blijkt er nog altijd veel onduidelijkheid te bestaan over welke leningen in aanmerking komen voor de woonbonus. Daarom heeft de fiscus in een recente circulaire nog enige toelichting gegeven. Wat moet u onthouden?


BTW - 25.06.2009

De BTW-zomerregeling in crisistijd...

Ook dit jaar geldt er weer een zgn. zomerregeling voor de BTW-aangiftes in de vakantie. Er is echter ook nog het ‘relanceplan’. Gaan die twee samen?


PRO MEMORIE - 24.06.2009

Van 1 juni tot 30 juni


GOED OM TE WETEN - VZW’S - 24.06.2009

Hebben VZW’s nog een ledenregister nodig?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 24.06.2009

Individuele obligaties als zekerheid?

Steeds meer mensen hebben hun buik vol van de schommelende koersen bij ­obligatiefondsen en daarom kopen ze zelf individuele obligaties. Wat is het ­voordeel van deze eenvoudige strategie en waarop moet u letten?


PRIVÉ - VAKANTIE - 24.06.2009

Wat mag u meebrengen uit vakantie?

Sinds 1 december vorig jaar gelden er nieuwe regels met betrekking tot wat u als reiziger zoal bij zich mag hebben (lees: mag invoeren) in uw persoonlijke bagage. Even ­kijken wat u moet weten als u op vakantie gaat...


PATIËNTENWENKEN - ZIEKTEATTEST - 24.06.2009

Is een retroactief attest toegelaten?

U onderzoekt iemand op woensdag en die meldt dat hij al ziek is sinds maandag. Mag u het attest voor zijn werkgever dan laten ingaan op maandag of gaat het dan om een ongeldig of niet-toegelaten attest? Hoe gaat u hiermee om?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 24.06.2009

Kunt u uw zondagse kostuum in de kosten steken?

Nu het weer aangiftetijd is, komen er vragen over de aftrekbaarheid van kledijkosten. Wanneer kunnen die aftrekbaar zijn? Maakt het een verschil als u een vennootschap heeft? Een recente parlementaire vraag komt als geroepen...


GRONDIG ONDERZOCHT - MEDISCH DOSSIER - 24.06.2009

Is het dossier eigendom van het ziekenhuis?

Tot nu toe ging men ervan uit dat het ziekenhuis niet de eigenaar, maar enkel de bewaarder was van een medisch dossier. Volgens een recent cassatiearrest is het ziekenhuis nu echter toch de eigenaar. Welke gevolgen heeft dat?


FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 24.06.2009

Moet u bewust een ‘foutje’ laten zitten in uw aangifte?

Er wordt weleens gezegd dat een controleur altijd iets moet vinden bij een controle en dat het daarom een idee kan zijn om bewust een foutje te laten staan in uw aangifte. Is daar iets van aan? Over welk soort foutje heeft men het dan?


BELASTINGCONTROLE - 24.06.2009

Met een gerust gemoed op vakantie?

Onlangs kondigde de fiscus formeel aan dat men het systeem van de zesjaarlijkse grondige controles ­definitief opgeeft. Wat betekent dat nu concreet?


BELASTINGEN - SPAREN - 22.06.2009

Nog snel een in 2008 aftrekbare premie betalen


BELEGGEN - FONDSEN - 22.06.2009

Een gemengd fonds in twee splitsen?

Veel beleggers hebben wel één of meer zgn. gemengde fondsen. Hoe worden die eigenlijk belast? Hoe kunt u dit desgevallend optimaliseren en waarop moet u dan zoal letten?


VASTGOED - HUUR - 22.06.2009

Het liefdesleven van uw huurders…

U verhuurt bv. een appartement aan een jong, samenwonend koppel en na een tijdje trekt één van hen eruit. De ‘blijver’ beweert nu dat hij u nog maar de helft van de huur hoeft te betalen. Klopt dat?


VASTGOED - VARIA - 22.06.2009

Het postinterventiedossier van uw huis a.u.b.

Als u tegenwoordig bij de notaris passeert voor de verkoop van bv. een huis, dan zal die steevast vragen naar het postinterventiedossier (PID). Geldt dat voor elk gebouw en wat is dat precies? Wie moet dat dossier in orde maken?


RECHT - FACTUUR - 22.06.2009

Uitleg vragen is niet protesteren…

Facturen correct protesteren blijft een heikel punt. Het is immers niet om het even hoe u reageert op een factuur waarmee u het niet eens bent of die on­duidelijk is. Hoe zorgt u ervoor dat u het laken naar u toe kunt trekken?


SUCCESSIERECHTEN - 22.06.2009

Rekeningen vlugger gedeblokkeerd?

Sinds 29 mei kunnen de rekeningen van een over­ledene makkelijker gedeblokkeerd worden. Hoe werkt dit precies?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 22.06.2009

De RSZ krijgt niet altijd gelijk over de CO2-bijdrage…

Recentelijk oordeelde een rechter dat uw collega geen CO2-bijdrage moest betalen op zijn lichte vrachtwagens die telkens naar wisselende werven reden. De RSZ werd hiervoor dus op de vingers getikt… Hoe zit dat precies?


FACTUUR - PROTESTEREN - 22.06.2009

Bij wie moet u zijn met uw protest?

Heel wat firma’s voorzien in hun algemene voorwaarden dat hun debiteuren­beheer uitbesteed kan worden en tegenwoordig doen ze dat ook regelmatig. Wat gebeurt er echter als u zo’n factuur betwist? Bij wie moet u dan reclameren?


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 22.06.2009

“Een vertragingsboete als ik één dag te laat ben... ?”

Omdat de werken iets minder snel verlopen dan gepland, zal u enkele dagen later klaar zijn dan voorzien. Wat als er een uitvoeringstermijn en een ver­tragingsboete afgesproken was, is dat dan onmiddellijk een probleem?


PERSONEEL - STUDENTEN - 22.06.2009

Studenten ook betalen om niet te werken?

Betaalt u de studenten die bij u aan de slag zijn enkel als ze effectief werken of ook als ze ziek zijn, voor een feestdag, het trouwfeest van een broer, … ? Tellen die dagen dan ook mee voor de berekening van de limiet van 23 dagen?


OFFERTES & CONTRACTEN - UITVOERINGSTERMIJN - 22.06.2009

Is een bestek zonder uitvoeringstermijn niet geldig?

Een klant tekent uw offerte zonder enige opmerking te maken. Nadien beweert hij dat die niet geldig is omdat er geen uitvoeringstermijn in staat. Is dit een goedkope uitvlucht om onder het contract uit te komen of heeft hij een punt... ?


BELASTINGCONTROLE - 22.06.2009

Met een gerust gemoed op verlof... ?

Onlangs kondigde de fiscus formeel aan dat men het systeem van de zesjaarlijkse grondige controles ­definitief opgeeft. Wat betekent dat concreet voor u?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA - 22.06.2009

Kunt u ook ‘herstarten’ als BVBA?

Binnenkort wordt het allicht mogelijk om een BVBA op te richten voor € 1. Kunt u daar met uw huidige BVBA eventueel uw voordeel mee doen?


JAARREKENING - INHOUD - 22.06.2009

“Veel winst, maar niets op mijn rekening, hoe kan dat?”

Uit de jaarrekening over 2008 blijkt dat uw vennootschap een overgedragen winst heeft van € 150.000, maar op haar bankrekening staat hoop en al € 20.000. Klopt dat wel en waar is al dat geld dan naartoe?


VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - HOLDING - 22.06.2009

Wanneer is de verkoop van uw aandelen ‘abnormaal’?

De fiscus beschouwt de verkoop van uw aandelen aan een eigen holding doorgaans als ‘abnormaal’ en belast u op de meerwaarde die bij zo’n verkoop ge­realiseerd wordt. De rechtspraak is echter vaak milder...


BEDRIJFSLEIDER - AANSPRAKELIJKHEID - 22.06.2009

Vluchten voor uw aansprakelijkheid kan niet meer…

Er is de laatste tijd veel te doen rond de aansprakelijkheid van bestuurders. Wat riskeert u als een collega-zaakvoerder of -bestuurder in de fout gaat? Helpt het dan als u ontslag neemt of pakt u het beter anders aan?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 22.06.2009

Verleng de uitoefentermijn vóór 30 juni!

U heeft zich enkele jaren geleden door uw vennootschap (fiscaal interessante) aandelenopties laten toekennen. De uitoefentermijn van die opties verloopt binnenkort, wat in het huidige beursklimaat slecht uitkomt. Kunt u nog iets doen?


ONROEREND GOED - HUUR - 22.06.2009

“Eruit huurder, mijn vennootschap komt eraan…”

U bent privé de eigenaar van een pand dat u verhuurt. U wilt de huurder er nu vroegtijdig uit zetten zodat uw vennootschap er haar kantoren in kan onder­brengen. Is dat genoeg om zgn. op te zeggen voor eigen gebruik?


KORT & KRACHTIG - 22.06.2009

Uiterst interessant om te weten...


CONTROLE - 22.06.2009

Geen systematische controle meer?

Onlangs kondigde de fiscus in de media aan dat men afstapt van het klassieke controlesysteem. Wat houdt dat concreet in en hoe kunt u daarop inspelen?


MAALTIJDCHEQUES - 19.06.2009

Maaltijdcheques niet vatbaar voor beslag


STUDENTENARBEID - 19.06.2009

Mag uw ‘juli-student’ al eind juni beginnen?

Stel, uw student die normaal gezien op 1 juli zou beginnen, vraagt of hij al een week eerder mag komen. Hij legt immers toch niet alle examens af en hij heeft dus nu al tijd. Kan dat eigenlijk wel? Waarop moet u letten?


LOOPBAANONDERBREKING - 19.06.2009

Als de familie even voorgaat...

Stel, een naast familielid of goede kennis van een werknemer is zwaar ziek en de dokters geven hem nog hoogstens een aantal maanden te leven. Uw werk­nemer vraagt of hij in die periode afwezig kan blijven. Op welke manier kan dat?


BEDRIJFSFIETS - WOON-WERKVERGOEDING - 19.06.2009

Is een fiets én een vergoeding van het goede te veel?

Stel, u vindt het idee van bedrijfsfietsen wel interessant en u kent uw werk­nemers (die dichtbij wonen) zo’n fiets toe om naar het werk te komen. Moet u daarbovenop dan ook nog een zgn. fietsvergoeding betalen?


LOON - ANCIËNNITEITSPREMIES - 19.06.2009

Nieuwe berekeningswijze voor anciënniteitspremies

Anciënniteitspremies voor 25 of 35 jaar dienst kunnen vrijgesteld worden van RSZ-bijdragen. Onlangs werden de berekeningsmodaliteiten nog versoepeld: u mag nu een zgn. gemiddeld loon betalen. Hoe werkt dit en is het interessant?


ALTERNATIEF BELONEN - PC-PRIVÉ - 19.06.2009

Pc-privé ‘nieuwe stijl’ nog altijd olé, olé... ?

Door een recente wetswijziging worden de mogelijkheden om te ‘verlonen’ in de vorm van een pc grondig aangepast. Het moet niet meer voor iedereen tegelijk, maar het kán ook niet meer voor iedereen. Voor wie is dit nog interessant?


OVERUREN - 19.06.2009

Wie ontslagen wordt, heeft plots overuren gedaan...

Stel, een werknemer eist na zijn ontslag plots de betaling van een ‘boel’ overuren die hij gepresteerd zou hebben. Hij voegt een zelf bijgehouden agenda toe als bewijs. Moet u daar schrik voor hebben? Een recent arrest licht toe...


RSZ-INSPECTIE - EXTRALEGALE KINDERBIJSLAG - 19.06.2009

Hoeveel mag u betalen van de RSZ?

Betaalt u extralegaal kindergeld aan uw personeel? Uit controles blijkt dat de RSZ-inspectie de laatste tijd erg streng is inzake het toegestane bedrag. Wat nu?


SUCCESSIERECHTEN - 19.06.2009

Plannen zonder te schenken?

Vaak wordt er gedacht dat men enkel aan successieplanning kan doen door zijn ­vermogen (gedeeltelijk) weg te schenken.

Misschien vindt u zichzelf echter nog te jong om nu al vermogen weg te schenken of wilt u uw oude dag niet in gevaar brengen of vindt u uw kinderen nog niet genoeg maturiteit hebben om met zoveel geld om te gaan, enz.

Toch bestaan er technieken om aan ­successieplanning te doen zonder dat u nu reeds een stuk van uw vermogen hoeft weg te schenken. Welke?


FISCAAL - BTW - 18.06.2009

Fotografen en BTW-perikelen…


RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 18.06.2009

“Beste klant, uw familiale betaalt die schade wel…”

Het gebeurt weleens dat een klant (of zijn/haar kind) in uw winkel of horecazaak schade veroorzaakt aan uw inrichting of de zaken die u verkoopt. Hoe zorgt u ervoor dat u bij serieuze schadegevallen zeker vergoed wordt?


PERSONEEL - CAMERABEWAKING - 18.06.2009

Uw werknemers zijn in beeld…

Meer en meer handels- en horecazaken zijn uitgerust met beveiligingscamera’s. Mag u met zulke camera’s ook uw personeel controleren en de beelden bv. gebruiken als bewijs van diefstal of moet u daar toch mee opletten?


FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 18.06.2009

Geen winst en toch belastingen betalen?

Uw boekhouder heeft net boekjaar 2008 van uw vennootschap afgesloten. Veel winst werd er volgens hem niet gemaakt, al zal u toch behoorlijk wat belastingen moeten betalen. Is dat mogelijk en zo ja, hoe komt dat dan?


HANDELSPRAKTIJKEN - RECLAME - 18.06.2009

Andermans publicaties overnemen…

Lidl nam onlangs in zijn folder een krantenartikel over, waaruit bleek dat één van zijn merkproducten goed uit een vergelijkende test kwam. In hoeverre kunt u dat ook doen om bepaald ‘nieuws’ onder de aandacht van uw klanten te brengen?


FISCAAL - CONTROLE - 18.06.2009

Laat de fiscus u deze zomer gerust?

Onlangs kondigde de fiscus formeel aan dat men het systeem van de zesjaarlijkse grondige controles ­definitief opgeeft. Wat betekent dat concreet voor u?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - ALGEMENE VOORWAARDEN - 16.06.2009

Nieuwe verkoopvoorwaarden niet geldig?

Onlangs werd er een gsm-operator teruggefloten omdat hij zich in een clausule het recht voorbehield om te allen tijde zijn algemene voorwaarden te wijzigen. Mag u niet zomaar uw voorwaarden wijzigen? Hoe pakt u dat correct aan?


RECHT - VARIA - 16.06.2009

Wie precies moet een kopieervergoeding betalen?

Uw collega kreeg zopas een aangifteformulier voor de kopieervergoeding van Reprobel in zijn bus. U kreeg dat niet, maar moet u dan toch nog betalen? Moet u ook betalen als u nooit kopies maakt uit beschermde werken?


FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 15.06.2009

“Ik heb er niet gewoond…”


FORUM VAN DE ABONNEES - 6%-BTW-TARIEF - 15.06.2009

6% BTW en doorverkopen…


BANK - LENING - 15.06.2009

Hoe moet u uw hypothecaire krediet aangeven (deel 2)?

Ook indien het krediet niet gesloten werd onder de woonbonus, heeft u de mogelijkheid tot fiscale optimalisatie bij de aangifte. De voorwaarden zijn wel verschillend ten opzichte van de woonbonus. We zetten alles even op een rijtje.


BANK - LENING - 15.06.2009

Hoe moet u uw hypothecaire krediet aangeven (deel 1)?

Ten laatste eind juni moet de aangifte in de personenbelasting weer ingediend worden. Hoe moet een koppel dat samen geleend heeft zijn hypothecaire krediet aan­geven? Wanneer is er een mogelijkheid tot fiscale optimalisatie?


MEDE-EIGENDOM - GEMENE DELEN - 15.06.2009

Voorlopige oplevering van gemeenschappelijke delen

De meeste bouwpromotoren en syndici gaan ervan uit dat de voorlopige op­levering van de gemeenschappelijke delen bij nieuwbouwappartementen automatisch afgehandeld wordt door de syndicus. Klopt dat echter wel?


RUIMTELIJKE ORDENING - AFPALING - 15.06.2009

Er zijn grenzen… en afpalingen

Soms is de grens tussen twee percelen niet duidelijk afgebakend. Hoe vergewist een nieuwe eigenaar zich er dan van of de grenzen van zijn perceel duidelijk vastliggen en geen aanleiding kunnen geven tot enige betwisting?


FISCAAL - PATRIMONIUMVENNOOTSCHAP - 15.06.2009

De aankoop van vastgoed door een vennootschap

Het verhaal is klassiek: men zou een onroerend goed willen aankopen en men zou die aankoop willen realiseren via de bestaande vennootschap (BVBA). Waarmee moet men dan zoal rekening houden?


VASTGOEDMAKELAAR - VERKOOP - 15.06.2009

De makelaar en de koper...

Uw collega nam in de aankoopbelofte een clausule op dat de koper een schade­vergoeding moest betalen aan de makelaar zelf als de verkoop afsprong door de fout van de koper. Is dat niet strijdig met de Wet op de handelspraktijken?


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUW - 15.06.2009

Het ‘as built’-attest komt eraan!

Het ‘as built’-attest is een nieuw, bijkomend document dat nodig is bij de verkoop van onroerende goederen. Wat moet u hierover weten?


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 12.06.2009

Fiscale veiligheid...


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 12.06.2009

Hoe wordt meerwaarde op beroepsmatig pand belast?

Een echtpaar kocht jaren geleden een pand dat enkel door de vrouw beroepsmatig gebruikt werd. Wordt de meerwaarde bij de verkoop van het pand in dat geval belast in verhouding tot het eigendomsaandeel of hoe zit dat precies?


STANDPUNT RECHTER - GEWAARBORGD INKOMEN - 12.06.2009

Wanneer is een invaliditeitsuitkering belastbaar?

Uw vennootschap heeft de premies betaald van een invaliditeitsverzekering in uw voordeel. Nu keert de verzekeringsmaatschappij bv. na een ongeval een vergoeding uit aan u. Is deze vergoeding sowieso belastbaar bij u?


AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 12.06.2009

Uw aangifte versturen met bijlagen of niet?

Volgens het begeleidende blad bij de aangifte hoeven er geen bijlagen meegestuurd te worden met uw aangifte. Nochtans zegt de wet dat bijlagen in bepaalde gevallen vereist zijn. Hoe zit het nu en wat doet u het best?


PC PRIVÉ - 12.06.2009

Pc- en internetgebruik opnieuw fiscaal aangemoedigd

Om het pc- en internetgebruik door particulieren aan te moedigen, bestond er al een zgn. pc-privéplan. Een recente wet past dit nu aan en voert ook enkele nieuwe maatregelen in. Wat wijzigt er?


FISCOTIP - GROEPSVERZEKERING - 12.06.2009

Uw erfgenamen zullen u dankbaar zijn...

De uitkering van een groepsverzekering bij vroegtijdig overlijden is soms wel en soms niet belastbaar in de successierechten. Waar zit precies het verschil en wie kan daar eventueel zijn voordeel mee doen?


BTW - 6% - 12.06.2009

Ook bij mede-eigendom 6% BTW?

In 2009 is onder bepaalde voorwaarden bij de bouw of de aankoop van een nieuwe woning het verlaagd BTW-tarief van 6% van toepassing, maar hoe zit het met de aankoop of de bouw ‘in onverdeeldheid’? Waarop moet u letten?


CONTROLE - 12.06.2009

De fiscus ontdekt de computer...

Controleurs doen tegenwoordig vaak moeilijk over bedrijfscomputers die (mogelijk) ook privé gebruikt worden. Hoe vermijdt u problemen?


E-MAIL - VARIA - 11.06.2009

Google Contacts wordt soepeler


ONTSPANNING - REIZEN - 11.06.2009

Laat u niet misleiden!


SOFTWARE - BROWSER - 11.06.2009

Blink uw Google Chrome eens op


ONTSPANNING - MUZIEK - 11.06.2009

Gevraagd: dj met pc

Plant u een feestje in de zaak of thuis? Daar hoort sowieso muziek bij. Welke tools kunnen u daarbij helpen? Wij testten er een aantal uit voor u.


SOFTWARE - OFFICE - 11.06.2009

Enkele alternatieve tekstverwerkers

Gebruikt u soms Wordpad of Kladblok, twee teksteditors die in­­gebouwd zijn in Windows? Wat hebben deze programma’s te bieden en bestaan er geen betere alternatieven zonder naar dure pakketten te moeten grijpen?


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 11.06.2009

Outlook in het kwadraat

Outlook blijft, zeker in een professionele omgeving, een populaire e-mail- en agendatoepassing. Wij geven u vier concrete tips voor een beter gebruik.


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 11.06.2009

Handige tools voor elke computer

Wilt u exact weten wat er precies in uw computer zit of vindt u dat uw desktop of uw laptop best wat sneller mag werken? Met enkele handige - en gratis - software­programma’s is dat mogelijk.


INTERNETCONNECTIE - PROVIDERS - 11.06.2009

Hoeveel internet verbruikt u?

Zijn er aan uw internetabonnement datalimieten verbonden of wilt u gewoon weten hoeveel data u verbruikt? We bekijken enkele programma’s die u helpen om dit in de gaten te houden.


BEVEILIGING - FIREWALL - 11.06.2009

Windows-firewall: voldoende veilig?

In Windows XP (SP2) en Vista zit een firewall ingebouwd die standaard ook geactiveerd wordt. Hoe goed beveiligt die uw systeem en bij welke gratis alternatieven kunt u eventueel terecht?


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 11.06.2009

Uw foto’s snel en makkelijk online

Tijdens de zomer maakt u wellicht weer tientallen of honderden foto’s. Die kunt u makkelijk delen met vrienden en kennissen via een online fotodienst zoals het nieuwe Windows Live Photos. Wat heeft dat te bieden?


E-MAIL - BEVEILIGING - 11.06.2009

Een kopietje van al uw e-mails

Niet alleen uw foto’s en uw documenten verdienen een back-up, ook van uw e-mails kunt u maar beter een reservekopie bewaren. Dat is echter niet altijd zo ­eenvoudig. We bekijken een gratis tool die het u makkelijker moet maken.


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 11.06.2009

Alles begint met een goede planning

Wordt het in uw zaak of uw bedrijf wat rustiger tijdens de zomermaanden? Goed zo: dan kunt u alvast twee nieuwe planningtools uittesten voor wanneer het opnieuw drukker wordt: ToBeeDo en Milestone Planner.


OPLEIDING - TAAL - 11.06.2009

Praten met echte mensen

In de zomermaanden zoekt u misschien het buitenland op. Hoog tijd om nog snel uw talenkennis wat bij te schaven. De hulp van een ‘native speaker’ maakt dit een stuk aangenamer en efficiënter en internet helpt u hierbij...


CULTUUR & WETENSCHAP - CULTUURAGENDA - 11.06.2009

Met z’n allen op stap

Het bekende Cultuurweb kreeg onlangs een ambi­tieuze opvolger. Is die de moeite waard en zijn er alternatieven om een zomeruitstap te plannen?


GOED OM TE WETEN - ERVEN - 10.06.2009

Kunt u uw (bijna) ex-echtgeno(o)t(e) onterven?


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 10.06.2009

Moet uw verzekeraar weten wie u komt vervangen?

U gaat met vakantie en u verwijst uw patiënten naar een vervanger. Stel dat die vervanger een medische fout zou maken, kunt u daarvoor dan aansprakelijk gesteld worden en als dat het geval is, bent u daarvoor dan verzekerd?


VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 10.06.2009

Één dag later, een wereld van verschil…

Uw boekhouder meldt dat de cijfers van boekjaar 2008 er goed uitzien. U wilt daarom een dividend opnemen uit uw vennootschap. Klopt het dat het voordeel van de notionele interestaftrek daardoor daalt? Kunt u dat eventueel vermijden?


GRONDIG ONDERZOCHT - RESTAURANTKOSTEN - 10.06.2009

Hoeft u geen BTW-bonnetjes meer te vragen?

Als u beroepsmatig op restaurant gaat, zijn die kosten uiteraard aftrekbaar. ­Volgens de fiscus moet u wel een BTW-bonnetje kunnen voorleggen. Mag u die kosten ook op een andere manier bewijzen? Een recent vonnis licht toe...


MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 10.06.2009

Wie draait er op voor de referentiebedragen?

In september zullen de eerste terugvorderingen in het kader van de zgn. referentie­bedragen plaatsvinden. Ook de individuele ziekenhuisarts zal des­gevallend in de rekening moeten delen. Waaraan mag u zich verwachten?


BEROEPSKOSTEN - SEMINARIES - 10.06.2009

Congres zonder visum: wat nu?

Stel, u merkt (op een fiche 281) dat een buitenlands seminarie geen visum heeft gekregen van Mdeon. Kunt u vermijden dat dit u geld zal kosten?


BUROTICA - E-MAIL - 09.06.2009

Snel omzetten in het juiste formaat


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 09.06.2009

Een Tak 26 voor de cash van uw vennootschap?


BELEGGEN - VARIA - 09.06.2009

Maak als belegger geen vermijdbare fouten!

Dat goed beleggen niet eenvoudig is, weet u al langer. In de praktijk blijkt dan ook dat veel beleggers dezelfde ‘klassieke fouten’ maken. Over welke fouten gaat het precies en hoe vermijdt u die?