BELEGGEN - OBLIGATIES - 24.06.2009

Individuele obligaties als zekerheid?

Steeds meer mensen hebben hun buik vol van de schommelende koersen bij ­obligatiefondsen en daarom kopen ze zelf individuele obligaties. Wat is het ­voordeel van deze eenvoudige strategie en waarop moet u letten?

Obligatie(fondsen)

Matig rendement. Omdat de koersen van obligatiefondsen de laatste jaren nogal sterk schommelden en omdat deze fondsen ook weinig opbrachten, kopen steeds meer beleggers tegenwoordig gewoon zelf individuele obligaties. Obligaties gelden als een veilige belegging omdat u op de eindvervaldag in principe uw kapitaal gewoon terugkrijgt.

Let op! De kapitaalgarantie geldt uitsluitend op de vervaldag van uw obligatie. Tijdens de looptijd van de obligatie zal de waarde ervan schommelen, afhankelijk van de algemene renteontwikkeling.

Waarop moet u letten?

Hoe veiliger, hoe minder rendement. Obligaties uitgegeven door internationale instellingen (bv. de Europese Investeringsbank, de Wereldbank of de Raad van Europa) zijn altijd veilige beleggingen. Staten of instellingen die gewaarborgd ­worden door een staat, komen op de tweede plaats, maar ook multinationale instellingen zoals Eurofima zijn betrouwbaar. Natuurlijk brengen die kwalitatief onberispelijke debiteurs het laagste rendement op. Om meer te krijgen, belandt u dan ook onvermijdelijk bij bedrijfsobligaties. Hoe weet u nu of u een goede bedrijfsobligatie koopt?

Rating. Dat is een eerste beoordelingspunt. Voor een lagere rating krijgt u in principe een hogere rente. Een algemene vuistregel zegt dat u voor elke ratingcategorie ± 0,125% méér rendement moet krijgen. Als u dus een obligatie met een rating van het type AA+ (of Aal) wilt, dan moet u dus 0,125% méér krijgen dan voor een AAA-obligatie.

Een overzicht van de mogelijke ratings en hun betekenis kunt u downloaden van http://artsenwijzer.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code AW 19.12.07.

Tip 1. Is het rendement lager dan wat u in prin­cipe kunt verwachten, check dan of de obligatie geen extra waarborgen heeft, zoals een staatsdekking.

Let op 1! Is het rendement hoger dan wat u ­normaal gezien kunt verwachten, dan is er iets aan de hand met de obligatie. Bankobligaties van een prima kwaliteit (AA) geven bv. door de internationale kredietcrisis tot 0,5% meer rendement.

Let op 2! Volg de rating van uw obligaties regelmatig op. Een A-rating kan bij moeilijkheden van de uitgever namelijk een B of zelfs een C worden. Bij ratingverlagingen onder de rating BBB doet u de obligatie het best van de hand.

Tip 2. Als een uitgever beursgenoteerd is, dan crasht de aandelenkoers bij zware problemen nog voor de rating van de obligaties verlaagd wordt.

Achtergesteld. Een obligatie kan ook ‘achter­gesteld’ zijn, de andere schuldeisers (behalve de aandeelhouders) komen m.a.w. eerder aan de beurt als de uitgever in moeilijkheden raakt. Dat heeft echter geen direct gevolg voor de ­obligatienotering zelf zolang de betrokken uitgever geen financiële problemen kent, maar als dat wel gebeurt (zoals vandaag bv. bij de banken en de autoconstructeurs), dan vermijdt u uiteraard beter dergelijke achtergestelde obligaties.

Kosten? Ook de transactiekosten beïnvloeden uw rendement. Bij obligaties kunnen die fors va­riëren, afhankelijk van de bank en van de markt waarop ze verhandeld worden. Ook de makelaars- en de bewaarlonen wegen op uw obligatieopbrengsten, net zoals de eventuele beurstaks. Koopt u bv. een obligatie op de secundaire markt (de ‘obligatiebeurs’), dan betaalt u de taks en het makelaarsloon, die allebei berekend worden op het brutobedrag van de transactie (incl. de verlopen interesten). Informeer u daarover dus goed op voorhand.

Bij de keuze van een obligatie let u het best op de kwaliteit van de uitgever door middel van de rating. Die rating kan wel nog wijzigen tijdens de looptijd zelf, blijf die dus zeker opvolgen. Wees ook kritisch met betrekking tot de kosten, want die bepalen uw rendement mee.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878