Alle domeinen

2009 - September

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 29.09.2009

Een Tak 26 voor de cash van uw vennootschap?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 29.09.2009

Uw alarmsysteem doorgeven aan de politie…


BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.09.2009

Obligatiefonds of obligatietracker?

Wie zelf geen tijd of zin heeft om te beleggen in individuele obligaties, kan ­kiezen voor een klassiek obligatiefonds of een ‘tracker’ in obligaties. Wat is precies het verschil en hoe zit het met de prestaties? Wat als u coupons wilt... ?


PRIVÉ - SCHENKING - 29.09.2009

Drie jaar wachten of toch niet?

U heeft vorig jaar € 50.000 gegeven aan uw zoon en nu wilt u hem bv. een stuk grond schenken. U heeft gehoord dat u omwille van de schenkingsrechten het best drie jaar wacht vooraleer u die grond geeft. Is dat effectief zo?


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 29.09.2009

Een tijdje halftijds werken wegens de stress?

Stel, een patiënt die in loontrekkend verband werkt, heeft te maken met stress op het werk. I.p.v. volledig thuis te blijven, zou hij tijdelijk deeltijds willen werken en een bijpassing willen vragen aan het ziekenfonds. Kan dat eigenlijk wel?


FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 29.09.2009

Is direct ‘in de kosten steken’ beter dan afschrijven?

Er wordt vaak gezegd dat u eerder kleine investeringen, zoals bv. de aankoop van een computer, beter ineens ‘in de kosten steekt’ in plaats van ze af te schrijven. Klopt dat of is het verhaal iets genuanceerder?


GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 29.09.2009

Het ziekenhuis mag de MR niet zomaar passeren!

Voor een ontslag zonder dringende reden moet het ziekenhuis het advies van de medische raad (MR) vragen. Toch blijkt men dat soms niet te doen. Heeft u dan het recht om aan het werk te blijven? Een recent cassatie-arrest licht toe...


BELASTINGCONTROLE - 29.09.2009

Uw controleur ‘facebookt’ ook...

Blijkbaar gaan bepaalde controleurs op netwerksites zoals Facebook en Netlog op zoek naar ‘nuttige’ informatie over de belastingplichtige vooraleer ze starten met een controle. Onlangs werd er aan de minister gevraagd of dat wel mag…


CONVENTIETARIEF - 29.09.2009

Vrij ereloon voor een schoolongeval?

Schoolongevallen worden in principe vergoed door de verzekering van de school en niet door de ziekte­verzekering. Wil dat zeggen dat uw ereloon vrij is?


GOED OM TE WETEN - BUROTICA - 28.09.2009

E-mailen met vertraging?


GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 28.09.2009

Het effect van zakkende spaarrekeningen...


BELEGGEN - KAPITAALGARANTIE - 28.09.2009

Meer rendement met ‘structured notes’?

Voor wie veilig wil beleggen, raden de banken momenteel vlot zgn. structured notes aan. Zijn die écht wel altijd even veilig en brengen ze ook veel op? Waarop moet u vooral letten bij deze ‘veilige’ producten?


VERZEKERINGEN - AUTO - 28.09.2009

Zijn er nu koopjes te doen in de autoverzekering?

Onlangs verhoogden enkele autoverzekeraars de premie van hun zgn. slechte chauffeurs. Als goede chauffeur kunt u daar nu echter ook uw voordeel mee doen. Wat is er dan veranderd en hoe werkt dat precies?


BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 28.09.2009

De ‘groene’ lening heeft groen licht gekregen...

Sinds dit jaar kunt u in de personenbelasting niet alleen een fiscaal voordeel genieten als u energiebesparende werken laat uitvoeren, maar ook als u daarvoor leent. Welke leningen komen ervoor in aanmerking en hoe werkt het?


BUROTICA - INTERNET - 28.09.2009

Goed scoren bij Google…

Cliënten winnen en houden, is heel belangrijk, nu meer dan ooit. Internet kan u daarbij helpen. Hoe zorgt u ervoor dat u bovenaan de lijst komt als men uw naam intikt op Google zonder dat het u meteen geld hoeft te kosten?


RECHT - (VER)BOUWEN - 28.09.2009

“Ik laat uw concurrent wel verder werken...”

Uw aannemer daagt niet meer op, hoewel hij nog lang niet klaar is bij u. Dan kunt u toch een andere aannemer verder laten werken of niet soms? Hoe pakt u dat het best aan om achteraf geen problemen te hebben?


BELASTINGEN - BANKGEHEIM - 28.09.2009

Brokkelt het bankgeheim nu nog verder af?

Zoals u in de media wel gehoord heeft, is de regering bezig met het aanpassen van de belastingverdragen met heel wat landen om gegevens over buitenlandse bankrekeningen te kunnen uitwisselen. Moet u daar wakker van liggen?


VASTGOED - HUUR - 28.09.2009

Indexeer nu zelf uw huurprijs!

In principe herinnert de verhuurder u er ieder jaar aan dat de huurprijs geïndexeerd moet worden. Dit jaar houdt u die indexatie echter het best ook in het oog.


ONROEREND GOED - VERHUUR - 25.09.2009

Makelaarskosten niet meer door te rekenen?


RECLAME - PRIVACY - 25.09.2009

Mag u reclame versturen via Bluetooth?

In de Antwerpse Kammenstraat krijgen voorbijgangers sinds kort via Bluetooth reclameberichten op hun gsm. In welke mate mag u ook via e-mail, sms, e.d. reclameberichten versturen naar klanten en niet-klanten?


PERSONEEL - AANWERVEN - 25.09.2009

Als u straks een schoolverlater in dienst neemt…

U wilt een schoolverlater in dienst nemen. Klopt het dat hij/zij recht heeft op extra vakantiedagen en moet ú die dan betalen? Hoe zit het verder met de bedrijfsvoorheffing in de eerste maanden?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - HUURHERNIEUWING - 25.09.2009

Kunt u de huurhernieuwing alleen aanvragen?

Twee collega’s sloten enkele jaren geleden samen een huurcontract om zo een handelszaak te kunnen uitbaten. Één van hen verliet de zaak intussen. Kan de overblijver de huurhernieuwing wel geldig alleen aanvragen?


FISCAAL - BTW - 25.09.2009

Verplicht de BTW u om te factureren aan elke particulier?

Combineert u een kleinhandel met een groothandelsactiviteit, dan bent u soms verplicht om ook voor elke particuliere verkoop te factureren. Doet u dat niet, dan riskeert u BTW-problemen. Onlangs had een rechter daar een frisse kijk op…


HANDELSPRAKTIJKEN - WEDSTRIJD - 25.09.2009

Dobbelen om te winnen…

Met een ludieke actie kunt u uw klanten prikkelen voor een nieuw aanbod. Een restaurantuitbater liet zijn klanten bv. dobbelen. De winnaar kon gratis aan­schuiven aan de brunch die hij sinds kort organiseerde. Is daar iets mis mee?


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGEN - 25.09.2009

Een extraatje voor uw klanten…

U wilt uw klanten n.a.v. een speciale gelegenheid verwennen met iets extra’s. Kunt u een korting geven aan de eerste 50 klanten? Waarop moet u zeker letten?


ONROEREND GOED - HUUR - 25.09.2009

Zelf onderhuurder spelen, een goed idee?

Uw vennootschap wil een bijkomend pand huren. De verhuurder stelt voor om het aan u privé te verhuren en dan kunt u het verder verhuren... Doen of niet?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 25.09.2009

Van huur naar vruchtgebruik?

Momenteel verhuurt u een stuk van uw privéwoning aan uw vennootschap. Kunt u het vruchtgebruik op die woning nog verkopen aan uw vennootschap en dus m.a.w. overschakelen van huur naar vruchtgebruik?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 25.09.2009

Verkoop privé gebruikt pand: ook gespreid belastbaar?

Omdat u er nu nog een mooie prijs voor kunt krijgen, overweegt u om het appartement aan de kust, dat in uw vennootschap zit, te verkopen. Kan de meerwaarde daarop ook gespreid belast worden, ook al werd het alleen privé gebruikt?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 25.09.2009

15% RV op dividenden: moet uw kapitaal volstort zijn?

U overweegt om uzelf op het einde van het jaar een dividend uit te keren. Daarop betaalt u onder bepaalde voorwaarden slechts 15% RV (i.p.v. 25%). Klopt het dat het kapitaal van uw vennootschap daarvoor ‘volstort’ moet zijn?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - COMM.V - 25.09.2009

Als stille vennoot mee in een Comm.V stappen?

Uw (schoon)zoon/dochter wil een vennootschap starten met minimale kosten. U wilt hem/haar wel financieel steunen, zij het discreet en zonder zelf al te grote risico’s te lopen. Is een gewone commanditaire vennootschap dan een optie?


FINANCIEEL - LENING - 25.09.2009

Krap bij kas: hoeveel heeft u precies extra nodig?

Uw klanten betalen alsmaar later en uw leveranciers willen op hun beurt sneller betaald worden. Hoe berekent u hoeveel extra krediet u hierdoor nodig heeft? Is een (verhoging van uw) kaskrediet wel de beste keuze?


KORT & KRACHTIG - 25.09.2009

Uiterst interessant om te weten...


DOORREKENEN VAN KOSTEN - VARIA - 25.09.2009

U belt ook privé met uw gsm, dus...

De laatste tijd doet de fiscus naar verluidt niet liever dan een belastbaar voordeel vaststellen voor het ­privégebruik van een gsm. Hoe vermijdt u dat?


GOED OM TE WETEN - WEBSITE - 25.09.2009

Bent u op zoek naar een opleiding?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 25.09.2009

Wat gebeurt er bij een negatieve index?

Stel, op het volgende indexeringsmoment in uw paritair comité wordt u (in­gevolge de inflatie) geconfronteerd met een negatieve index. Betekent dat dan dat u de brutolonen van uw werknemers effectief mag verminderen?


PERSONEELSBELEID - ABSENTEÏSME - 25.09.2009

Hoe zorgt u voor gevaccineerde werknemers?

Gelet op de heisa over de Mexicaanse griep zou u uw personeel dit jaar willen laten vaccineren tegen de griep. U kunt dat echter niet opleggen. Wat betekent dat concreet? Hoe zorgt u toch voor een zo groot mogelijke respons?


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 25.09.2009

Wat kost een te late melding aan de RVA?

Als u een periode van economische werkloosheid wilt invoeren, moet u de RVA daar minstens een week vooraf van in kennis stellen. Stel nu dat u dit vergeten bent, riskeert u dan zware sancties? Kunt u het eventueel nog rechtzetten?


AANWERVEN - RECHTEN & PLICHTEN - 25.09.2009

Geen bewijs van goed gedrag meer?

Een bewijs van goed gedrag en zeden vragen aan een sollicitant, mag dat nu nog of niet? Naar verluidt zou de Raad van State dat begin dit jaar verboden hebben, zo bleek uit enkele recente mediaberichten. Wat is hiervan aan?


VRIJSTELLING VAN PRESTATIES - BEDRIJFSWAGEN - 25.09.2009

Wie niet meer werkt, heeft toch ook geen auto nodig?

Stel, u moet iemand opzeggen en u heeft zijn firmawagen direct nodig. Is het dan een oplossing om die werknemer vrij te stellen van prestaties? Dan kan hij toch niet meer zeggen dat hij die wagen nog nodig heeft voor het werk… ?


ONTSLAG - VERTEGENWOORDIGER - 25.09.2009

‘Foefelen’ met rapporten = buiten?

Stel, u merkt dat een handelsvertegenwoordiger het niet zo nauw neemt met zijn dagrapporten en er zomaar iets op vermeldt. Is dat dan voldoende voor een ontslag om dringende reden? Een recent arrest licht toe...


OUTPLACEMENT - 25.09.2009

Standpunt van de RVA verstrengd

Als u geen outplacement aanbiedt aan een ontslagen 45-plusser, riskeert u een boete (van € 1.800). In welke zin heeft de RVA zijn werkwijze onlangs verstrengd?


WOON-WERKVERGOEDING - 24.09.2009

Woon-werkvergoeding voor auto ook hoger?


SECTORALE ACTUALITEIT - PC 218 - 24.09.2009

Kunt u de € 125 aan ecocheques omzetten?

In PC 218 moet u het personeel voor € 125 aan ecocheques toekennen vóór 30 november 2009. U mag deze ‘opslag’ van € 125 echter ook in een andere vorm geven als u dat wilt. In welke vorm? Wat moet u dan doen?


AANWERVEN - BEDRIJFSVOORHEFFING - 24.09.2009

Welke jongeren betalen even geen bedrijfsvoorheffing?

Jongeren die afgestudeerd zijn en beginnen te werken tussen 1 oktober en 31 december, zijn geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd. Hoe streng zijn de voorwaarden voor deze ‘vrijstelling’? Wordt dit automatisch toegepast?


ZIEKTE - GEWAARBORGD LOON - 24.09.2009

Ziek, plots genezen en even plots weer ziek...

Stel, een werknemer was langdurig afwezig, heeft dan vakantie (drie weken) opgenomen en meldt zich na die vakantie onmiddellijk terug afwezig. Moet u dan opnieuw gewaarborgd loon betalen of kunt u dat eventueel vermijden?


OPLEIDINGEN - MINDER WERK - 24.09.2009

Kunt u opleggen om bij te scholen in crisistijden?

Stel, u wilt een paar werknemers op opleiding sturen tijdens de werkuren omdat er interessante modules opnieuw van start gaan en er door de crisis nog steeds te weinig werk is. Mag u dit opleggen of kan een werknemer dit weigeren?


STAGE - BEROEPSINLEVINGSOVEREENKOMST - 24.09.2009

Kom u maar uitleven in het inleven

Stel, een zomerstudent is zo goed meegevallen dat u hem na 1 oktober nog een contract wilt geven. Hij heeft de eerste helft van het jaar echter ook al 23 dagen gewerkt. Brengt de zgn. beroepsinlevingsovereenkomst dan redding?


AANWERVEN - NIET OPDAGEN - 24.09.2009

Het zal pas voor binnen zes maanden zijn...

U werft een werknemer aan en in het contract wordt er overeengekomen dat hij zo vlug mogelijk zal komen, maar wat later laat hij weten dat het veel langer zal duren. Kunt u dan een schadevergoeding bekomen? Een arrest licht toe...


BEDRIJFSVOORHEFFING - RSZ - 24.09.2009

Weet u nog dat u BV heeft uitgesteld?

Als u vóór de zomer bedrijfsvoorheffing (BV) uitgesteld heeft, zal het vierde kwartaal een goede financiële planning vergen. Is er ook daarvoor uitstel mogelijk?


ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 24.09.2009

Als onderaannemer aan uw centen geraken…

Als onderaannemer heeft u in crisistijden met de rechtstreekse vordering een belangrijk wapen in handen om aan uw centen te geraken. Hoe pakt u het slim aan zodat u deze mogelijkheid optimaal benut?


PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 24.09.2009

Uw mannen kunnen nu langer stempelen

Sinds 3 september 2009 kunnen uw mannen tijdelijk langer in economische werkloosheid blijven. Hoe zit dat precies en klopt het dat de komende feest­dagen u dan minder zullen kosten?


RECHT - VARIA - 24.09.2009

Gegijzeld door uw softwareleverancier?

U wilt een einde maken aan de samenwerking met uw huidige softwareleverancier. Die eist echter dat u meteen het gebruik van ‘zijn’ software stopzet of hem fors betaalt om die verder te mogen gebruiken. Kan hij dat effectief eisen?


SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 24.09.2009

Een afbetalingsplan als de rechtszaak al loopt?

Omdat een klant u de laatste tijd niet meer betaalt, geeft u de zaak door aan uw advocaat om ze voor de rechtbank te brengen. Nadien komt uw klant toch nog vragen om een afbetalingsplan. Hoe pakt u dat het best aan?


VLAAMS GEWEST - SUBSIDIES - 24.09.2009

Zonnepanelen, weldra inclusief dakisolatie...

Plaatst u zonnepanelen, dan verdient uw klant o.a. via ‘groenestroomcertificaten’ zijn investering terug. Houd nu al rekening met de isolatievoorwaarde die geldt vanaf 1 januari. Ook ú kunt meer verdienen zonder dat het uw klant meer kost...


BANK - KASKREDIET - 24.09.2009

Gooi uw dure kaskrediet buiten...

Dagelijks hoort u spreken over de extreem lage kortetermijnrentevoeten. Toch is uw kaskrediet nog steeds peperduur. Kan het dan echt niet goedkoper?


FISCAAL - SCHENKING - 22.09.2009

Een ‘vervelend’ beding van terugkeer…

In schenkingsaktes (of in het bewijsdocument van een hand- of een bankgift) wordt bijna automatisch een zgn. conventioneel beding van terugkeer gezet. In de praktijk is dat soms eerder een last dan een voordeel. Kunt u dit oplossen?


PERSONEEL - AANWERVEN - 22.09.2009

Werf nu voordelig iemand aan uit een failliet bedrijf

Indien u binnenkort iemand wilt aanwerven, kan dat dankzij een nieuwe maatregel extra voordelig indien u kiest voor een werknemer uit een bedrijf dat failliet gegaan is. Hoe zit dat precies en wat moet u ervoor doen?


MILIEU - VARIA - 22.09.2009

Denk op tijd aan uw milieuverplichtingen…

Recentelijk werd de regelgeving inzake de milieuvergunningen versoepeld. Hoe zit dat precies en hoe zorgt u ervoor dat u in orde blijft met uw milieuverplichtingen als u nog een oude milieuvergunning heeft?


RECHT - SABAM - 22.09.2009

Verhoogt Sabam uw loonkosten?

Sabam was de laatste tijd niet uit het nieuws te slaan. Wellicht heeft ook u een formulier ontvangen waarin u uitgenodigd wordt om (meer) Sabam te betalen. Moet u dat invullen en terugsturen? Was die extra heffing dan niet afgeschaft?


GOED OM TE WETEN - BTW - 21.09.2009

Afbraak en heropbouw tegen 6% BTW


GOED OM TE WETEN - REGISTRATIERECHTEN - 21.09.2009

Wat met een nog niet bestaand appartement?


REGISTRATIERECHTEN - 21.09.2009

De kosten van de akte ten laste van de verkoper…

De koper van een appartement vraagt zich af wat de verkoper bedoelt wanneer hij zegt dat hij voor een pand € 260.000 vraagt, alle aktekosten inbegrepen. Kan dit zomaar? Is hij dan zeker dat er niemand nog iets van hem kan eisen?


BANK - LENING - 21.09.2009

Nog meer over de ‘groene’ lening…

Dankzij de groene lening kunt u fiscaal gezien voordelig bij de bank lenen voor milieuvriendelijke investeringen. Hoeveel bedragen de nettokosten van zo’n groene lening eigenlijk?


IN DE KIJKER - VERKOOP - 21.09.2009

Het komt wel degelijk aan op een woord…

Als u een onderhandse overeenkomst opmaakt, moet u daarin ook vermelden in hoeveel exemplaren die opgemaakt is, kwestie van te vermijden dat de overeenkomst later in vraag gesteld wordt… Waarom is dat echter zo?


RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 21.09.2009

Een groene afsluiting…

U wilt uw eigendom voorzien van een natuurlijke afsluiting. In hoeverre moet u uw buurman hierbij betrekken? Welke regels moet u in acht nemen wanneer u uw perceel afsluit met beplantingen?


UW RAADSMAN - HANDELSHUUR - 21.09.2009

Een café en een bistro…

U verhuurt een handelspand en u zou daar nu zelf een handelsactiviteit in willen beginnen. Hoe legt u dat dan het best aan boord en wanneer moet u daarvoor een eventuele schadevergoeding betalen?


MEDE-EIGENDOM - 21.09.2009

Alles over de ‘gemeenmaking’ van een scheidingsmuur

Het komt in veel splitsingsaktes voor dat de bouwpromotor zich het zakelijk recht voorbehoudt van gemeenheid van de scheidingsmuur. De vraag is dus of hij dit überhaupt wel kan en mag…


WONINGHUUR - 21.09.2009

Onderverhuur is geen probleem…

Er is altijd veel discussie over de vraag of een onderhuurconstructie al dan niet problemen geeft met de fiscus. Nu is er een gunstig arrest uitgesproken…


ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 18.09.2009

Nieuw: geld afhalen na overlijden van partner


CONTROLE & GESCHILLEN - 18.09.2009

Volgens ons moet dat méér zijn, dus...


STANDPUNT RECHTER - AKKOORD - 18.09.2009

Kan uw controleur een akkoord ‘retroactief’ opzeggen?

U heeft met uw controleur al járen een akkoord over bv. een kostenforfait dat u mag toepassen. Bij een controle vindt hij dat akkoord nu plots niet goed meer en hij verwerpt uw forfait voor de voorbije drie jaar. Kan hij dat zomaar?


STANDPUNT RECHTER - GOODWILL - 18.09.2009

Hoe schrijft u een ‘variabele’ prijs af?

Bij de overdracht van cliënteel (de zgn. goodwill) wordt (een deel van) de prijs vaak vastgesteld in functie van de toekomstige winst. Hoe moet uw vennootschap zo’n ‘variabele’ prijs afschrijven?


BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 18.09.2009

Geen € 36.000 loon in 2009 en toch het verlaagd tarief?

Om uw vennootschap wat ademruimte te geven, liet u uw loon begin 2009 zakken naar € 2.000 per maand. Wat als dat nu te weinig is om uw vennootschap het verlaagd belastingtarief te laten genieten? Hoe kunt u dat dan oplossen?


BEROEPSKOSTEN - VOORZIENING - 18.09.2009

Pensioenvoorziening: hoe doet u dat in de praktijk?

Door in 2009 nog een pensioenvoorziening aan te leggen, creëert u een extra fiscale aftrek die u niets kost. U kunt er echter niet om het even welk bedrag op plakken. Hoe doet u dat concreet én correct?


FISCOTIP - WOONBONUS - 18.09.2009

Nog een superaftrek vóór Nieuwjaar... ?

U woont in een pand van uw vennootschap en u zou nu graag privé investeren in een appartement om te verhuren. De zgn. aftrek voor enige en eigen woning kunt u hier dan in principe niet voor krijgen, tenzij u het slim aanpakt...


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 18.09.2009

Hoe houdt u uw cadeaus aftrekbaar?

Goede relaties verwennen met een gepast geschenk blijft ondanks alles belangrijk. Waarop moet u dit jaar precies letten bij uw bestelling binnenkort?


SOFTWARE - WINDOWS - 16.09.2009

Stukje beeld ‘grabben’


SOFTWARE - CD & DVD - 16.09.2009

Hoesjes in het juiste formaat


ZOEKEN - INTERNET - 16.09.2009

Echte vragen stellen


ONTSPANNING - MUZIEK - 16.09.2009

Er zit muziek in uw pc

Er bestaan heel wat websites waarop u op een perfecte legale manier naar liedjes kunt luisteren. Welke sites moet u zeker eens opzoeken?


COMPUTER - HARDWARE - 16.09.2009

Netbooks: ook iets voor u?

Netbooks - kleine, compacte notebooks - zijn nu goedkoper dan ooit. Brengen de superlage prijzen u in verleiding? Waarop moet u letten als u een netbook koopt en wat zijn de verschillen met een gewone laptop?


TELEFONIE - SMARTPHONE - 16.09.2009

Bellen en surfen met de Google-gsm

De iPhone is al een tijdje verkrijgbaar en kent u dus. Nieuwer zijn smartphones op basis van Android, het besturingssysteem van de ‘Google phone’. De tweede generatie Google-telefoons is nu verkrijgbaar. De moeite waard?


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 16.09.2009

Postbox: Thunderbird met wat extra’s

Het nieuwe e-mailprogramma Postbox is gebaseerd op Thunderbird, maar beweert heel wat meer te bieden te hebben. Zijn er naast een mooier ‘design’ genoeg nuttige extra’s?


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 16.09.2009

Beter bediend… op afstand

Af en toe is het handig om op afstand aan een pc op een andere locatie te kunnen. Met diensten en software zoals GoToMyPC en VNC is dit mogelijk. Wat hebben ze precies te bieden?


SOFTWARE - BROWSER - 16.09.2009

Opera 10: snelheid in een mooiere verpakking

Opera strijdt al geruime tijd met Apple Safari en Google Chrome om de derde plek in de browseroorlog. Met versie 10 zorgt deze hoogstaande browser weer voor een aantal interessante nieuwig­heden. Het proberen waard?


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 16.09.2009

Toon het in een screencast

Met een zgn. screencast kunt u op een heldere manier iets tonen aan bv. ­klanten of vrienden. Er bestaan meerdere tools waarmee u instructie­filmpjes kunt maken. Een nieuwkomer is Screenr.


E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 16.09.2009

Archiveren houdt uw e-mailpakket gezond

Bewaart u e-mails van jaren geleden zomaar in uw e-mailpakket? Kan dat kwaad en, zo ja, hoe kunt u oude mail archiveren in Outlook en Thunderbird?


BEVEILIGING - PRIVACY - 16.09.2009

Bescherm uw privacy in Facebook

Facebook wil de privacy van haar 250 miljoen leden beter beschermen. Goed nieuws, maar hoe zorgt u zélf al voor wat afscherming. Zelfs in een sociaal netwerk wilt u immers niet dat iedereen altijd alles van u weet.


OPLEIDING - TAAL - 16.09.2009

Haal een tien voor taal

Heeft u tijdens uw job of uw vakantie de behoefte gevoeld om een vreemde taal (beter) te leren? Dit zijn enkele websites die uw taalkennis kunnen opkrikken.


ZAKELIJK - JOBS - 16.09.2009

Sterk in werk

Wie nieuwe carrièrekansen zoekt, valt meestal terug op sites zoals Vacature en Jobat, maar waarom geen ‘metazoeker’ gebruiken zoals het nieuwe Indeed?


GOED OM TE WETEN - RECHT - 16.09.2009

Ook ú heeft nu een ondernemingsnummer!


BELEGGEN - OBLIGATIES - 16.09.2009

Zijn staatsobligaties momenteel terug interessant?

Staatsobligaties zijn de jongste tijd vooral in trek als veilig schuiloord voor beleggers die risico’s willen vermijden. Welk rendement krijgt u momenteel en welke looptijd kiest u het best?


BELASTINGEN - CONTROLE - 16.09.2009

Als de fiscus indiscreet wordt…

U krijgt van de fiscus de vraag hoeveel u privé uitgeeft aan elektriciteit, ver­warming, huur, enz. Mag dat zomaar, die privé-uitgaven hebben toch niets met uw praktijk te maken? Hoe reageert u het best?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 16.09.2009

Hoe laat u snel en praktisch een handgift registreren?

Door vlug een hand- of een bankgift te registreren als de schenker ernstig ziek wordt binnen de drie jaar na de gift, kunt u veel successierechten besparen. Wie kan dat doen en waar? Hoe betaalt u die 3% en waarop precies?


BELASTINGEN - WONINGFISCALITEIT - 16.09.2009

Uw garagepoort is gedeeltelijk aftrekbaar voor de fiscus

Sinds vorig jaar kunt u een belastingvermindering bekomen als u uw privé­woning laat beveiligen tegen inbraak. Eind juli heeft de fiscus nog het één en ander verduidelijkt voor beveiligingssystemen op garagepoorten. Hoe zit dat?


PERSONEEL - LOON - 16.09.2009

Mag of moet u die nieuwe ecocheques toekennen?

Naast de maaltijdcheques, de geschenkencheques, enz. zijn er nu ook de eco-cheques die u als werkgever kunt toekennen aan uw werknemers. Is dat interessant voor u en bent u verplicht om dergelijke cheques toe te kennen?


BTW - VERLEGGING VAN HEFFING - 16.09.2009

Moeten advocaten voortaan een BTW-nummer hebben?

Vanaf 1 januari 2010 wijzigen de internationale BTW-spelregels, ook voor advocaten die bv. advies verstrekken of advies vragen aan een buitenlandse con­frater. Wat verandert er precies en waarop moet u letten?