FISCAAL - BTW - 25.09.2009

Verplicht de BTW u om te factureren aan elke particulier?

Combineert u een kleinhandel met een groothandelsactiviteit, dan bent u soms verplicht om ook voor elke particuliere verkoop te factureren. Doet u dat niet, dan riskeert u BTW-problemen. Onlangs had een rechter daar een frisse kijk op…

Wat is het probleem?

Aan wie moet u factureren? Verkoopt u aan niet-particuliere klanten, dan moet u in principe factureren. Collega’s die bij u beroepsmatig goederen aankopen, zullen u er uiteraard wel aan herinneren dat zij een factuur nodig hebben om die als kosten te kunnen verwerken...

Geen facturen voor particulieren. Dat is inderdaad de regel. Koopt een particuliere klant iets bij u, dan hoeft u daar niet meteen een factuur voor op te maken.

Let op! Ook een particulier mag echter een factuur eisen en in dat geval moet u er ook één afleveren. U mag daar eventueel wel administratiekosten (plus BTW!) voor aanrekenen.

U heeft een klein- en een groothandel. Dan liggen de kaarten anders en moet u soms toch een factuur afleveren aan elke klant, dus ook aan al uw particuliere klanten. Doet u dat niet, dan riskeert u serieuze boetes vanwege de BTW.

Uw collega kreeg een boete van de BTW. Uw collega mocht dat inderdaad aan den lijve ondervinden. Hij moest van de BTW nl. € 50 betalen voor elke verkoop aan een particulier waarvoor hij geen correcte factuur opgemaakt had.

Let op 1! De totale boete loopt m.a.w. snel op.

Let op 2! Alle particuliere verkopen factureren aan een klant onder de naam ‘kasticket’ of ‘nummer 9999’, is onvoldoende. Elke factuur moet om correct te zijn immers de nodige gegevens vermelden om de klant te kunnen identificeren.

Hoe zit dat nu?

Alleen als u ook een groothandel heeft. Groothandelaar bent u maar voor zover u verkoopt aan collega’s met een handels- of horecazaak, die op hun beurt de bij u aangekochte producten verder verkopen aan hun klanten.

Concreet. Importeert u bv. wijn en verkoopt u die niet alleen in uw winkel of uw horecazaak, maar levert u die ook aan collega’s, die de wijn op hun beurt aanbieden aan hun klanten, dan combineert u een groot- en een kleinhandel. Bijgevolg moet u in principe ook alles factureren wat u aan particuliere klanten verkoopt.

Duidelijk gescheiden van uw kleinhandel? Zijn beide activiteiten duidelijk van elkaar gescheiden, dan aanvaardt de BTW toch dat u geen factuur uitreikt aan uw particuliere klanten. Levert u bv. aan uw collega’s enkel vanuit uw magazijn, dan hoeft u in uw winkel geen facturen op te maken bij elke verkoop aan een particulier.

Wat vond de rechter ervan? Het Hof van beroep - niet de eerste de beste rechter dus - ging begin dit jaar nog een stapje verder. De rechter bevestigde weliswaar dat uw collega, bij wie de groot- en de kleinhandel door elkaar liep, in de fout ging. Toch vond de rechter dat hij de opgelegde boete niet moest betalen. Goed nieuws dus…

Voortaan geen boete meer? Dat is niet gezegd. De rechter hield immers rekening met het feit dat de BTW steeds correct doorgestort was en dat uw collega na de controle wel correct begon te factureren. Een hoge boete vond hij dus overdreven.

Tip. Zijn uw klein- en groothandelsactiviteit minder duidelijk van elkaar gescheiden en maakt u voorlopig geen factuur op bij verkoop aan een particulier of factureert u bv. elke particuliere verkoop aan een klant ‘kasticket’ of ‘9999’, dan past u uw facturatie het best aan. Wacht daar niet mee tot uw BTW-controleur daar effectief moeilijk over doet...

Zijn uw kleinhandel en uw groothandelsactiviteit niet duidelijk gescheiden, dan riskeert u in principe serieuze boetes als u niet elke particuliere verkoop correct factureert. De rechter kan die wel kwijtschelden. Maak indien nodig dus ook bij elke particuliere verkoop een factuur op met de nodige gegevens van uw klant.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878