TELEFONIE - SMARTPHONE - 16.09.2009

Bellen en surfen met de Google-gsm

De iPhone is al een tijdje verkrijgbaar en kent u dus. Nieuwer zijn smartphones op basis van Android, het besturingssysteem van de ‘Google phone’. De tweede generatie Google-telefoons is nu verkrijgbaar. De moeite waard?

Met een smartphone als de Apple iPhone (http://www.apple.com/iphone) kunt u niet alleen mobiel bellen en sms’en, maar ook internetten, mailen, gamen en ga zo maar door. De iPhone kan name­lijk uitgebreid worden met gratis of betaalde apps, programmaatjes die u in de app store vindt. Er bestaan vele andere smartphones, maar de iPhone heeft dat concept het beste begrepen, er zijn al duizenden apps te krijgen.

HTC bracht een tijd geleden de G1 uit, een smartphone met het besturingssysteem Android (http://www.android.com) van Google. De tweede generatie toestellen, G2 of HTC Hero (http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html) is sinds kort ook verkrijgbaar. Ook Samsung heeft met de Galaxy i7500 een Android-toestel, maar dit is voorlopig moeilijk verkrijgbaar.

HTC Hero

De Hero kost los € 450 (zonder contract en zonder simlock), iets goedkoper dan Apple’s iPhone 3GS (€ 600 zonder contract en zonder simlock), en is ook verkrijgbaar met een abonnement. Tip. Een toestel als de iPhone of de Hero vereist zonder twijfel een data-abonnement. Vraag uw gsm-operator hier naar, anders betaalt zich blauw. In het buitenland raden we u aan om voor online activiteiten wifi te gebruiken, en het dure gebruik via gsm (3G) te minimaliseren.

De Hero lijkt op de iPhone, met een overeenkomstig touchscreen. In tegenstelling tot de iPhone heeft deze wel een vervangbare batterij en een MicroSDHC-geheugenslot om bijvoorbeeld muziek op te zetten. Let op! De Hero is geen echte muziekspeler, u kunt geen muziek ‘syncen’ met een tool als iTunes maar moet mp3’tjes zelf kopiëren naar de geheugenkaart in de map Music.

Standaardapplicaties

De Hero bevat standaard een twintigtal program­maatjes, die natuurlijk Google-gericht zijn. Er is een Gmail-applicatie die push ondersteunt, zodat u meteen op de hoogte wordt gebracht als er een nieuw mailtje is. Ook is er Agenda, welke automatisch synchroniseert met de Google Agenda. Daarnaast vinden we de instant messenger Google Talk terug en Google Maps, welke samenwerken met de ingebouwde gps-ontvanger. Verder is er ook nog standaard een YouTube-applicatie en een programma om de ingebouwde 5 megapixel-camera te gebruiken (zowel voor foto’s als video’s). Tijdens onze tests bleek die een stuk beter dan de 3 megapixel-camera van de iPhone 3GS. Met de applicatie Mail kunt u ook gewone standaard pop en imap-mailboxen configureren, of mail van een Exchange-server binnenhalen. Verder is er een goede browser, die, net als bij de iPhone, multitouch ondersteunt om eenvoudig in- en uit te zoomen op een webpagina.

App market

Extra apps kunt u eenvoudig downloaden via de App Market, die in de telefoon is ingebouwd. Er zijn al duizenden apps en het merendeel is gratis. Heel wat apps zijn zowel beschikbaar voor de iPhone als Android, zoals apps om snel iets in Wikipedia op te zoeken of tientallen games.

Tip. Gekochte apps kunt u binnen 24 uur ver­wijderen waarna u automatisch uw geld terug­krijgt. Verwarrend is wel dat apps in een veelheid aan munteenheden (dollar, pond, euro, ...) verkocht worden. De iPhone App Store is overzichtelijker en kunt u ook via iTunes doorzoeken.

De HTC Hero, de tweede generatie ‘Google phone’, kan de vergelijking met de iPhone best aan, integreert uitstekend Google-diensten en heeft nu ook een goede ‘app market’. Muziek beheren is wel ingewikkelder.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878