BELASTINGEN - CONTROLE - 16.09.2009

Als de fiscus indiscreet wordt…

U krijgt van de fiscus de vraag hoeveel u privé uitgeeft aan elektriciteit, ver­warming, huur, enz. Mag dat zomaar, die privé-uitgaven hebben toch niets met uw praktijk te maken? Hoe reageert u het best?

Wat is de bedoeling?

Genoeg verdiend? Zoals u weet, kan de fiscus nagaan of u in een bepaald jaar wel genoeg geld had om al uw uitgaven te kunnen betalen. Als uit de gegevens die de controleur heeft, zou blijken dat u méér uitgaf dan wat u had, dan moet u belastingen betalen op dit zgn. indiciair tekort.

Ook privé-uitgaven. Bij het opmaken van zo’n ‘indiciaire afrekening’ houdt de controleur niet alleen rekening met de inkomsten en de kosten die u aangeeft, maar ook met uw privé-uitgaven waarvan hij weet dat u ze gedaan heeft.

Zoals? Dit kan dan bv. gaan om de afbetalingen van de lening om uw huis te kopen (dit staat immers ook in uw aangifte), de aankoop van een privé-auto (de controleur kan dit opvragen), het privégedeelte van de kosten die u aftrekt (trekt u bv. 60% van uw brandverzekering af als beroepskosten, dan heeft u uiteraard nog 40% privé betaald), enz.

En de rest? Van het grootste gedeelte van uw privé-uitgaven weet de controleur echter helemaal niet hoeveel die precies bedragen. Dit is bv. het geval voor de facturen van de elektriciteit en de verwarming van uw privéwoning, enz. Om dit ‘op te lossen’, zijn er controleurs die u dan gewoon een brief sturen om het te vragen… Zo kunnen ze natuurlijk met méér uitgaven rekening houden om u op een groter tekort te kunnen belasten.

Mag hij naar privé-uitgaven vragen?

Neen! Dat zou al te gemakkelijk zijn… De controleur mag u in principe dus geen vragen stellen over wat u privé uitgeeft. Hij moet m.a.w. zelf uitvissen welke uitgaven u allemaal doet, zonder ú daarvoor lastig te vallen. De fiscus schrijft dit ­trouwens zelf voor in zijn zgn. Commentaar (de ‘bijbel’ van de controleurs).

Of toch? Ook de rechters aanvaarden dit, maar cassatie oordeelde een tijdje terug dat de fiscus wél inlichtingen over het privéleven mag vragen bij een indi­ciair onderzoek. Hoewel heel wat specialisten het hier niet mee eens zijn, is de kans dus groot dat de controleurs het nu toch zullen proberen…

Wat kunt u concreet doen?

Geen inlichtingen geven. Krijgt u zo’n ‘vraag om inlichtingen’ van de fiscus, dan hoeft u niet zonder meer een antwoord te geven op vragen over uw privé-uitgaven. Doet u het toch, dan zal de controleur er ook rekening mee houden. Is er dan een indiciair tekort, dan zal u wellicht naar de rechter moeten stappen om uw gelijk te halen.

Let op! U mag die brief ook niet zomaar weg­gooien, u bent immers verplicht om binnen de maand te antwoorden. Doet u dit niet, dan riskeert u o.m. een boete die al kan oplopen tot mogelijk € 625 als het de eerste keer is dat u niet antwoordt. Dit moet u dus zeker vermijden…

Wat dan wel? Geef die brief dus zeker aan uw boekhouder, hij zal dan wel antwoorden dat het om privé-uitgaven gaat en dat de controleur daar eigenlijk niet mag naar vragen. U bent trouwens ook niet verplicht om bv. uw privéfacturen bij te houden en een soort van ‘huishoudboekhouding’ te voeren. Krijgt u nu zo’n vraag, dan gaat het ­trouwens over 2008, 2007 en misschien nog over 2006. Dat is toch al even geleden om het u nú nog precies te herinneren en u heeft al die paperassen natuurlijk allang weggegooid…

In principe mag de controleur daar niet naar vragen. Geef die brief echter wel aan uw boekhouder, u bent immers verplicht om te antwoorden, bv. dat u die gegevens niet bijhoudt en dat u het ook niet meer precies weet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878