STANDPUNT RECHTER - AKKOORD - 18.09.2009

Kan uw controleur een akkoord ‘retroactief’ opzeggen?

U heeft met uw controleur al járen een akkoord over bv. een kostenforfait dat u mag toepassen. Bij een controle vindt hij dat akkoord nu plots niet goed meer en hij verwerpt uw forfait voor de voorbije drie jaar. Kan hij dat zomaar?

Voor een stuk van zijn erelonen bewijst een dokter zijn kosten niet met facturen, e.d., maar rekent hij gewoon een forfaitaire kostenaftrek aan van 50% van de erelonen. Dat doet hij al jaren zo en zijn controleur ging daarmee akkoord. Nu heeft hij echter een nieuwe controleur die vindt dat dat niet kan. Hij meent dat de dokter bewijsstukken van de kosten moet voorleggen en hij verwerpt dan ook de forfaitaire kostenaftrek voor de voorbije drie jaar.

Standpunt Administratie

Volgens de fiscus is de dokter wettelijk verplicht om bewijsstukken bij te houden en mag hij enkel een forfait hanteren voor de kosten waarvan hij aantoont dat dat onmogelijk is. De vorige controleur heeft het kostenforfait van 50% weliswaar aanvaard, maar dat wil niet zeggen dat er een geldig akkoord is. De dokter is toen nl. niet grondig gecontroleerd geweest.

Standpunt rechter

De rechter aanvaardt dat de dokter wel degelijk een akkoord heeft met de fiscus, want de vorige controleur heeft het kostenforfait altijd aanvaard. Het doet er dus niet toe dat het om summiere controles ging. Volgens de rechter is dat akkoord echter wel ongeldig, want de dokter is inderdaad wettelijk verplicht om bewijsstukken bij te houden van zijn beroepskosten en er kan in een akkoord niet afgeweken worden van die wettelijke verplichting. De fiscus heeft dan ook terecht een ongeldig akkoord opgezegd voor het verleden.

Commentaar

Geldige en ongeldige akkoorden. Een akkoord is maar geldig als het niet strijdig is met de wet. Zo kunt u bv. niet met uw controleur afspreken dat de helft van al uw inkomsten vrijgesteld is van belastingen. Het is misschien minder evident dat ook het akkoord van deze dokter ongeldig is, maar de rechter heeft wél gelijk. Een forfaitaire kostenaftrek is nl. niet toegestaan voor kosten waarvan u gemakkelijk bewijsstukken kunt bijhouden.

Opzegging van een geldig akkoord. Een geldig akkoord kan de fiscus maar opzeggen voor de toekomst, meer bepaald vanaf het jaar ná het jaar van de opzegging. Komt uw controleur bv. nu langs en zegt hij een geldig akkoord op, dan geldt de opzegging pas vanaf inkomstenjaar 2010.

Zeg niet zelf per ongeluk op... Heeft u een geldig akkoord, zeg het dan zelf ook niet op zonder dat u het beseft, nl. door elementen uit dat akkoord te wijzigen. Heeft u bv. een akkoord over een percen­tage van 40% inzake het beroepsgebruik van uw woning en maakt u er door gewijzigde omstandigheden zelf 50% van, dan zegt u zelf uw akkoord op, ook al was dat allicht niet de bedoeling. In zo’n geval kunt u dus beter contact opnemen met de controleur om een nieuw akkoord te sluiten over de 50%.

Opzegging van een ongeldig akkoord. Een ongeldig akkoord kan op gelijk welk ogenblik opgezegd worden, ook voor het verleden. De controleur moet zich bij de opzegging van een ongeldig akkoord wel houden aan de wettelijke onderzoeks-en aanslagtermijnen. Normaal gezien kan hij dus maar maximaal drie jaar teruggaan.

Bron

1. Hof van beroep Brussel, 25 juni 2009.2. Uitspraak is contra belastingplichtige.

U kunt dit arrest downloaden van http://belastingen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BT 15.21.07.

Een akkoord dat strijdig is met de wet kan voor het verleden opgezegd worden. Een geldig akkoord daarentegen kan slechts opgezegd worden vanaf het jaar ná het jaar van de opzegging. Zeg een geldig akkoord wel niet onrechtstreeks zelf op door er zonder overleg met de controleur van af te wijken.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878