ONTSPANNING - MUZIEK - 16.09.2009

Er zit muziek in uw pc

Er bestaan heel wat websites waarop u op een perfecte legale manier naar liedjes kunt luisteren. Welke sites moet u zeker eens opzoeken?

30 seconden

De meeste muziekliefhebbers gebruiken iTunes (http://www.apple.com/itunes) niet alleen voor het beheren van hun digitale muziek, maar ook om via de iTunes Store korte stukjes te horen van nummers die ze overwegen te kopen. Toch bestaan er heel wat alternatieven waarin u hele nummers kunt beluisteren.

In het ver­leden vonden wij hiervoor Last.fm (http://www.last.fm - registratie is vereist) een aanrader. De databank van deze website is nog altijd zeer uitgebreid, maar helaas kunt u hier nu slechts gratis 30 seconden het nummer beluisteren. Dat geldt trouwens ook voor de nieuwe, legale versie van - kent u hem nog? - Napster (http://free.napster.com), die eveneens een aanzienlijke databank heeft. Op zoek dus naar betere muziekdiensten!

Deezer en Grooveshark: klasse

Deezer (http://www.deezer.com) is al langer een van onze favorieten op het gebied van ‘streaming’ muziek. Type de naam van uw favoriete artiest of groep in, en u krijgt een lijst met songs die u integraal kunt beluisteren. Door op het plus-tekentje te klikken, kunt u deze toevoegen aan uw persoonlijke playlist (daarvoor moet u zich wel eerst gratis registreren). U kunt meerdere playlists aanmaken, en die kunt u zelfs mooi ordenen in aparte mappen. Super!

Grooveshark (http://listen.grooveshark.com) is ook een aanrader. Na een zoekopdracht worden de resultaten netjes gerangschikt volgens o.a. nummer en artiest. De nummers zijn volledig te beluisteren en u kunt ze in een ‘queue’ plaatsen. Om playlists te kunnen bewaren, moet u zich wel gratis registreren.

Songza en Playlist: via YouTube

Songza (http://songza.fm) gaat na uw zoek­opdracht op zoek in de databank van (voorname­lijk) YouTube. Het resultaat is een aanzienlijke lijst met nummers die wel wat overzichtelijker had mogen zijn. Als u op een bepaald nummer klikt, dan krijgt u vier mogelijkheden: play, share (delen met anderen via een url, e-mail, Facebook of Twitter), rate en add to playlist. Voor het afspelen - vaak met videoclip - is geen (gratis) registratie vereist, maar voor de andere opties wel.

Tip. Tijdens het afspelen kunt u de spatiebalk gebruiken om te pauzeren, en met de rechter- en linkerpijltjes verandert u van nummer. Wij vonden hier vaak ook YouTube-opnames van liveconcerten - niet zelden van slechte kwaliteit. Aan u dus om het kaf van het koren te scheiden in uw persoonlijke playlists.

Ook Playlist (http://www.playlist.com) toont in eerste instantie Video-resultaten - ook weer afkomstig van YouTube. In de Tracks-afdeling kunt u in principe albumnummers beluisteren en toevoegen aan een playlist, maar door ‘licensing restrictions’ in ons land kregen we niets te horen. Met de tool Hotspot Shield (http://hotspotshield.com) konden we deze beperking wel omzeilen.

Naar mp3?

Op al deze sites kunt u luisteren naar ‘streaming’ muziek, maar u kunt deze niet bewaren op uw computer of mp3-speler. Met een gratis tool als Mp3MyMp3 (http://www.mp3mymp3.com) kan dat echter wel, maar dan moet u rekening houden met de auteursrechten. Om uw opnames later te bewerken (knippen, stukken verwijderen, …) is Audacity (http://audacity.sourceforge.net - gratis) aan te raden.

Gebruik Deezer en Grooveshark om integraal naar nummers in ‘streaming’ te luisteren. Songza en Playlist putten uit YouTube, met als resultaat o.a. videoclips maar ook liveopnames van slechte kwaliteit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878