Alle domeinen

2009 - April

PRIVÉ - ONROEREND GOED - 30.04.2009

U het werk en hij de centen?

Stel, u verkoopt een woning nadat u het contract met uw vastgoedmakelaar op­gezegd heeft. Toch eist de makelaar nog een commissie omdat de uiteindelijke koper voordien al contact opgenomen had met hem. Kan dat?


GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 30.04.2009

Bewaartermijn getuigschriften voortaan 7 jaar


BEROEPSKOSTEN - SEMINARIES - 30.04.2009

Vormen de dagforfaits nog een extra?

De bedragen van de buitenlandse dagforfaits werden onlangs aangepast. Wanneer kunt u die gebruiken en wanneer doet u dat beter niet (meer)?


PATIËNTENWENKEN - ZWANGERSCHAP - 30.04.2009

Flexibele zwangerschapsrust voor loontrekkenden

Nadat begin dit jaar de regels over de zwangerschapsrust voor zelfstandigen gewijzigd zijn, is dat sinds 1 april jl. ook het geval voor loontrekkenden. Ze kunnen nu twee weken postnataal verlof ‘in losse dagen’ nemen. Wat houdt dit in?


ASSOCIATIE - 30.04.2009

Welke (domein)naam geeft u aan uw website?

Stel, u laat voor de associatie een website maken en dus heeft u een (domein-)naam nodig. Waar moet u rekening mee houden bij de keuze van die naam? Hoe zorgt u ervoor dat anderen diezelfde naam niet kunnen gebruiken?


GOED OM TE WETEN - BELEGGINGSFONDSEN - 30.04.2009

Al dan niet een garantie voor uw Tak 21?


ORDE - 30.04.2009

Vrij kiezen... of ook amok maken?

Een patiënt beschikt over het recht om vrij zijn zorgverlener te kiezen. Ingevolge een recente wijziging van de Code kunnen er echter beperkingen gelden op deze vrije keuze in functie van de organisatie van de dienst. Wat houdt dit in?


BELEGGEN - FONDSEN - 30.04.2009

‘Trackers’: volgt u ook dé trend van 2009?

De jongste maanden zijn ‘trackers’ enorm populair geworden. Ze zijn goedkoper dan fondsen en tegenwoordig heeft u voor bijna elk fonds (aandelen, obligaties, vastgoed en cash geld) een goedkoper alternatief. Wat zijn trackers eigenlijk?


GRONDIG ONDERZOCHT - VRUCHTGEBRUIK - 30.04.2009

Kunt u verbouwen op kosten van de BVBA?

De fiscale voordelen van een vruchtgebruikconstructie zijn ondertussen genoegzaam bekend. Stel nu dat er verbouwingen moeten gebeuren aan uw pand, kan uw vennootschap die dan ten laste nemen? Een vonnis licht toe...


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 29.04.2009

Geen winst en toch belastingen betalen?

Bij de afsluiting van het boekjaar blijkt uw vennootschap vorig jaar nauwelijks of zelfs geen winst gemaakt te hebben. Toch zal ze volgens uw boekhouder belastingen moeten betalen. Is dat mogelijk en zo ja, hoe komt dat dan?


BELASTINGEN - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 29.04.2009

Één dag later, een wereld van verschil

De cijfers van boekjaar 2008 zien er goed uit en u wilt een dividend opnemen. U heeft gehoord dat uw ­notionele interestaftrek dan zou dalen. Klopt dat?


VASTGOED - MEDE-EIGENDOM - 29.04.2009

De medebewoners zetten u voor het blok…

Als eigenaar van een praktijkruimte in een appartementsgebouw kunt u al eens overhoopliggen met de medebewoners. Moet u zich neerleggen bij alles wat de meerderheid beslist? Hoe reageert u het best als u niet akkoord bent?


VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIEVERZEKERING - 29.04.2009

Premies hospitalisatieverzekering weeral de hoogte in…

Een abonnee-advocaat meldde ons dat zijn hospitalisatieverzekering weer wat duurder werd. Hij wilde echter niet een nóg hogere premie betalen. Heeft het zin om nu uit te kijken naar een andere verzekeraar of lost u dat beter anders op?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 29.04.2009

Een ‘verzekeringsgift’ voor een Tak 21 of 23?

Beleggingsverzekeringen (vooral de zgn. Tak 21, maar ook de Tak 23) zijn heel populair in België als belegging. Hoe zit het echter precies in elkaar als u een dergelijke Tak 21 of 23 wilt schenken? Kan dat via een zgn. verzekeringsgift?


FINANCIËN - AUTO - 29.04.2009

Loop slimmer en goedkoper naar de pomp


PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 29.04.2009

Meer verschillen dan u denkt...


BELEGGEN - OBLIGATIES - 29.04.2009

Individuele obligaties als zekerheid?

Steeds meer mensen hebben hun buik vol van schommelende koersen bij ­obligatiefondsen en daarom kopen ze zelf individuele obligaties. Wat is het ­voordeel van deze eenvoudige strategie en waarop moet u letten?


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 29.04.2009

Laat u niet (nog eens) bestelen door de fiscus!

Wordt er geld gestolen uit uw praktijk, dan kunt u dat verlies in principe aftrekken als beroepskosten. Vanaf wanneer is dit mogelijk en voor welke bewijzen moet u dan zorgen? Hierover werd er onlangs een parlementaire vraag gesteld...


ECONOMISCHE WERKLOOSHEID - 27.04.2009

Bijverdienen tijdens economische werkloosheid?

Stel, uw arbeiders zullen op tijdelijke werkloosheid gezet worden, maar ­sommige oefenen ook nog een bijberoep uit. Kan dit bijberoep problemen geven voor hun uitkering van de RVA? Hoe werkt dit en kunt u zelf ook helpen?


PERSONEEL - ONTSLAG - 27.04.2009

Een contract van bepaalde duur opzeggen?

Een collega wil zich niet vastzetten gezien de crisis en hij werft een arbeider aan voor bepaalde duur. Hij is niet tevreden over zijn werk en hij wil hem opzeggen. Kan dat echter wel met een contract van bepaalde duur? Hoe zit dat precies?


6%-BTW-TARIEF - AFBRAAKWERKEN - 27.04.2009

Afbraak en heropbouw of mag het ook omgekeerd?

Het 6%-BTW-tarief bij afbraak en heropbouw geldt, zoals u weet, in 2009 onder bepaalde voorwaarden voor gans België. Onlangs hebben de minister en de BTW enkele van die voorwaarden verduidelijkt. Wat moet u daarover weten?


ALTERNATIEF BELONEN - 27.04.2009

Betaalt de staat uw opslag?

Sinds kort moet u 75% i.p.v. 60% van het treinabonnement van uw personeel vergoeden. Het kan interessant zijn om nog meer (80%) te betalen. Waarom?


BEDRIJFSVOORHEFFING - 27.04.2009

Jobkorting 2009 weer doorgerekend in mei


FEESTDAGEN - 27.04.2009

‘Op den dop’ is een feestdag goedkoper...

Stel, uw arbeiders staan in mei (nog) op economische werkloosheid. Wie moet er dan de feestdagen betalen die in deze maand vallen? Waarop moet u letten opdat u niet te veel zou betalen (aan de RSZ)?


GESCHENKEN - 27.04.2009

Een RSZ-vrije bon voor Pasen?

Stel, u wilt (een deel van) het personeel extra motiveren in deze moeilijke tijden met een geschenk(bon). U denkt aan iets van € 35 per persoon dat u liever nu geeft dan met eindejaar. Kan dat op dit moment ook al RSZ- en belastingvrij?


FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 27.04.2009

€ 100 investeren en een fiscaal voordeel van € 115,50...

Heeft u een eenmanszaak, dan heeft u bij bepaalde investeringen niet alleen recht op een extra investeringsaftrek, maar geniet u onder bepaalde voorwaarden ook een ‘belastingkrediet’ van 10%. Hoe haalt u hier het maximum uit?


AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 27.04.2009

Met een cabrio naar de werf... ?

Omdat men met een sportwagen geen materiaal kan vervoeren, verwierp de fiscus de aftrek van die autokosten. “Onterecht”, zei de rechter onlangs...


SOCIAAL SECRETARIAAT - 27.04.2009

Bent u de dupe van de fout van het sociaal secretariaat?

Stel, het sociaal secretariaat past een RSZ-vermindering toe en later blijkt dat u er geen recht op had. De RSZ vordert de achterstallige bijdragen op. Welke schade kunt u dan verhalen op het sociaal secretariaat? Een arrest licht toe...


RECHT - ARCHITECT - 27.04.2009

Niet akkoord met het werfverslag!

U spreekt met de architect en uw klant allerhande zaken af, maar nadien leest u iets anders in het werfverslag. “Zo was dat toch niet afgesproken... ?” Wat doet u het best in zo’n geval?


LASTIGE KLANTEN - VARIA - 27.04.2009

“Verdient gij niet te veel aan mij?”

Een klant vraagt u om de facturen van uw leveranciers voor te leggen om te controleren of u geen woekerprijzen aanrekent. Heeft hij inderdaad het recht om dat te doen? Hoe wimpelt u zo’n vraag in het voorkomende geval het best af?


VLAAMS GEWEST - STOOKOLIETANKS - 27.04.2009

Kleine stookolietank minder vaak te keuren


ALTERNATIEF BELONEN - 27.04.2009

Innovatiepremies nog steeds van toepassing


OVERUREN - 27.04.2009

Meer fiscaal gezien goedkope overuren!

Dankzij een recente wetswijziging kunt u in 2009 een fiscale korting genieten op 100 in plaats van op slechts 65 overuren (en in 2010 zelfs op 130 overuren). Hoe werkt dit systeem ook alweer en welk voordeel levert het op?


KLEIN VERLET - 27.04.2009

‘Verplaatsen’ van klein verlet en inactiviteitsdagen

Als het communiefeest van een kind of het huwelijksfeest van een familielid van een werknemer plaatsvindt op een dag waarop hij (gewoonlijk) niet hoeft te ­werken, mag de werknemer dan op een andere dag klein verlet nemen?


ONKOSTENVERGOEDING - 24.04.2009

Forfaitair of arbitrair?

De fiscus aanvaardde de onkostenvergoeding bij een collega niet omdat die forfaitair was vastgesteld. Is dat dan een probleem en hoe vermijdt u dat?


KAPITAAL - KAPITAALVERMINDERING - 24.04.2009

Let op voor een kater na een kapitaalvermindering… !

Een kapitaalvermindering is een zeer interessante manier om geld uit uw vennootschap te halen. U gaat wel het best eerst na of uw vennootschap niet te veel in aandelen belegd heeft… Waarom is dat en hoe lost u dat eventueel op?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 24.04.2009

‘Inkoop eigen aandelen’ voortaan nog gunstiger!

U kunt op een fiscaalvriendelijke manier geld uit uw vennootschap halen door uw vennootschap uw eigen aandelen te laten ‘inkopen’. Vanaf dit jaar is dit nog interessanter geworden. Wat is er precies gewijzigd?


HET KAN OOK U OVERKOMEN - SOCIALE INSPECTIE - 24.04.2009

Uw deeltijdse(n) toch voltijds volgens de inspectie…

Een collega kreeg de sociale inspectie over de vloer. Omdat hij niet meteen de nodige documenten kon voorleggen, moest hij voor zijn deeltijdsen RSZ-­bijdragen betalen alsof ze steeds voltijds aan de slag waren. Wat liep er fout?


BANK - VARIA - 24.04.2009

‘Vals geld’-alarm…


HANDELSPRAKTIJKEN - KORTINGEN - 24.04.2009

Outlet in de lift…

Een aantal collega’s speelt in op de populariteit van de ‘outlet stores’ en pakt zelf ook uit met zgn. outletkortingen en/of een outlet corner. Kan dat allemaal zomaar? Waar houdt u het best rekening mee?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VOORDEEL WONING - 24.04.2009

Uw vennootschap maakt uw woning aangenaam...

Uw woning zit in uw vennootschap en u laat uw vennootschap een zwembad aanleggen. Welk effect heeft dat op uw ‘voordeel woning’? Zijn de gevolgen dezelfde wanneer uw vennootschap ook de tuin aanlegt?


FISCAAL - BTW - 24.04.2009

Ook 6% BTW voor een ‘gemengde’ nieuwbouw?

De oprichting van een nieuwe woning kan dit jaar gedeeltelijk tegen 6% BTW. Geldt dat ook als u voor uw eenmanszaak een woning voor gemengd gebruik laat bouwen en zo ja, hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk?


HANDELSHUUR - HUURHERNIEUWING - 24.04.2009

Elk woord telt bij huurhernieuwing…

Een collega vroeg de hernieuwing van zijn handels-huur aan. Zijn aanvraag bleek echter onzorgvuldig opgesteld en dus ongeldig te zijn. Wat liep er fout?


VENNOOTSCHAPSVORMEN - BVBA - 24.04.2009

Soms bent u beter met z’n tweeën...

U heeft een eenpersoons-BVBA en u wilt nu bv. een patrimoniumvennootschap oprichten om uw bedrijfspand in onder te brengen. U wilt daarvoor een tweede eenpersoons-BVBA oprichten. Kan dat of moet u daar toch mee opletten?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIAAL STATUUT - 24.04.2009

Wie betaalt het best uw sociale bijdragen?

U weet inmiddels dat u uw privé sociale bijdragen ook door uw vennootschap kunt laten betalen. Wat is fiscaal en financieel gezien het interessantste?


KORT & KRACHTIG - 24.04.2009

Uiterst interessant om te weten...


PERSONEEL - VARIA - 24.04.2009

Geen bedrijfsvoorheffing betaald, een probleem?

Uw sociaal secretariaat laat weten dat u de bedrijfsvoorheffing dit jaar te laat mag betalen zonder dat er kosten aan verbonden zijn. Moet u een aanvraag indienen om de betaling uit te stellen? Wat is hierbij voor u van belang?


ALGEMENE VERGADERING - VARIA - 24.04.2009

Onnozele regeltjes of toch niet?

U heeft een conflict met bv. een leverancier of een klant. Nu zegt de advocaat van de tegenpartij dat u enkele ‘onnozele’ regeltjes niet heeft nageleefd en hij wil u daarop ‘pakken’. Waarover gaat het precies? Heeft hij een punt?


BANK - VARIA - 24.04.2009

De ene gratis kredietkaart is de andere niet…

Naast de eerder klassieke kredietkaarten wordt tegenwoordig ook de Visa-kaart mét kredietopening gepromoot als een soepele manier om de betaling van uw uitgaven te spreiden. Is dat inderdaad wel zo interessant?


VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 24.04.2009

Elke zaakvoerder zijn eigen vennootschap?

Er komt een zaakvoerder of een bestuurder bij in uw vennootschap. Iemand raadt u nu aan om elk een zgn. managementvennootschap op te richten. Is dat een goed advies? Welke voor- en nadelen heeft dat en waarop moet u letten?


PERSONEEL - LOONKOSTEN - 23.04.2009

Een onkostenvergoeding kán wel degelijk… !

Omdat het fiscaal én sociaal gezien zo interessant is, kennen veel werkgevers hun werknemers een vast bedrag toe als onkostenvergoeding. Kan dat eigenlijk wel en hoe verantwoordt u dat dan het best? Een recent arrest licht toe…


AUTO - FISCALE AFTREK - 23.04.2009

Met een cabrio naar de klanten... ?

Omdat men met een sportwagen geen producten kan vervoeren, verwierp de fiscus de aftrek van die autokosten. “Onterecht”, zei de rechter onlangs...


VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 23.04.2009

Een fiscaal aftrekbare pensioenaanleg die niets kost?

De winst van uw vennootschap over 2008 is toch nog hoger dan verwacht. Een ‘interne pensioenvoorziening’ zou daarom interessant zijn, want het kost niets en toch is het fiscaal aftrekbaar. Is dat inderdaad zo of is het niet zo simpel?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 23.04.2009

Worden maaltijdcheques nu goedkoper?

Kent u uzelf of uw personeel maaltijdcheques toe, dan kunt u daar sinds 1 ­februari € 1 van inbrengen als beroepskosten. Bovendien is ook het maximumbedrag verhoogd. Worden ze daardoor nu interessanter om te geven?


RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 23.04.2009

Als uw concurrent een brug te ver gaat

Als een concurrent u zwartmaakt op alle mogelijke manieren en allerlei onjuistheden rondvertelt over u, hoeft u het daar niet zomaar bij te laten. Moet u dan direct naar de rechtbank of zijn er nog andere zaken die u kunt doen?


FISCAAL - MEERWAARDEN - 22.04.2009

Twaalf maanden is de vuistregel


WONINGHUUR - SLECHTE BETALERS - 22.04.2009

Beslag leggen, makkelijker dan u denkt…

Als verhuurder kunt u pandbeslag laten leggen op de goederen van uw huurder, maar wat betekent dat precies en hoe moet u daarbij te werk gaan? Zijn er ­dingen waarop u moet letten?


VLAAMS GEWEST - SUCCESSIERECHTEN - 22.04.2009

Ook een ‘bedongen terugkeer’ kunt u moduleren!

Indien u een onroerend goed schenkt aan een (ongehuwd) kind, heeft u er alle belang bij om een bedongen terugkeer op te nemen in de akte. Weet u echter dat u hierbij gedeeltelijk zelf de gevolgen kunt invullen?


VASTGOEDMAKELAAR - AANSPRAKELIJKHEID - 22.04.2009

Belang opschortende voorwaarde

Een gesloten verkoop gaat uiteindelijk niet door wegens insolvabiliteit van de koper. De ontgoochelde verkoper richt zich tot de makelaar…


BANK - RENTEVOET - 22.04.2009

U heeft het even moeilijk om te betalen…

Door de economische crisis is uw inkomen tijdelijk teruggevallen. U zou wat financiële ademruimte willen. U kunt dan meestal een tijdelijke, gratis opschorting vragen van de betaling van uw financiering. Hoe zit dat precies in elkaar?


VLAAMS GEWEST - STEDENBOUW - 22.04.2009

Even wachten met die veranda?


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 22.04.2009

Samen in onverdeeldheid met uw vennootschap…

Één van de voordelen van de aankoop van een onroerend goed via de vennootschap is o.a. dat de fiscale aftrekbaarheid in vergelijking met een privé-aankoop verder gaat. Er kan echter nog bijkomend geoptimaliseerd worden…


FISCAAL - VARIA - 22.04.2009

Voorafbetalen of toch maar niet… ?

Is het slim om vooraf te betalen als u belangrijke onroerende inkomsten geniet? Betaalt u meer belastingen als u in dit geval helemaal niet zou voorafbetalen? Wat is ons advies ter zake?


MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 22.04.2009

“Geef mij uw sleutel!”

Als syndicus heeft u in nood graag te allen tijde toegang tot elk appartement. Daarom zou u van elke mede-eigenaar een sleutel van zijn appartement willen hebben. Hoe trekt u een wantrouwige eigenaar over de streep?


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 20.04.2009

Welke online foto-editor?

Foto’s kunt u bewerken met een grafisch softwarepakket, maar er bestaan ook goede online ‘photo editors’. Ze hebben elk hun sterke punten. We vergelijken een aantal gratis tools op basis van een checklist.


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 20.04.2009

De beste fiscale deal ooit...

Een collega moest van zijn controleur zijn zonnepanelen afschrijven op 20 jaar (i.p.v. op 10 jaar) omdat hij daarop ook 20 jaar garantie heeft. Kan dat zomaar?


BTW - BTW-TERUGGAVE - 20.04.2009

Einde BTW-volmacht...


ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 20.04.2009

Hoe verdeelt u de taken?

In uw zaak of uw bedrijf heeft elke medewerker zijn eigen verantwoordelijk­heden. Met welke gratis online tools zorgt u ervoor dat iedereen op de hoogte is van zijn taken?


EIGEN WEBSITE - DOMEINNAAM - 20.04.2009

Alles over domeinnamen en meer

Aan de hand van een domeinnaam kunt u heel wat informatie vergaren over de eigenaar, de webserver, de internetverbinding, enz. Hoe doet u dat ­precies en wat als u een domeinnaam wilt registreren die al bezet is?


BEVEILIGING - PRIVACY - 20.04.2009

Google versus uw privacy


SOFTWARE - CD & DVD - 20.04.2009

Uw cd’s en dvd’s netjes op de harde schijf

Harde schijven worden steeds goedkoper en vooral ruimer: schijven van 500 GB of 1 TB zijn geen uitzondering meer. Die ruimte kunt u ook gebruiken om een digitale ‘image’ te nemen van uw cd’s en uw dvd’s. Hoe gaat u te werk?


COMPUTER - ONLINE HULP - 20.04.2009

Hulp bij Microsoft-programma’s

De meeste mensen zien de Microsoft-producten op hun pc als de voornaamste bron van al hun computerproblemen. Toch biedt Microsoft ook een aantal nuttige websites aan om oplossingen te vinden voor die problemen.


BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 20.04.2009

Voortaan sneller waardevermindering vordering boeken

Sinds 1 april is er een nieuwe wet waardoor u vlugger uw onbetaalde facturen of een gedeelte ervan kunt afboeken. Geldt dat ook als de factuur dateert van 2008 en hoe zit het met de BTW?


SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 20.04.2009

Heeft u alle bestanden op een rijtje?

Als u veel bestanden en mappen heeft op uw pc, dan is het overzicht snel zoek. Hoe zorgt u ervoor dat uw bestanden en uw mappen beter herkenbaar zijn zodat u ze sneller terugvindt?


VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 20.04.2009

Kapitaal verhogen om het verlaagd tarief te genieten?

De Fortis-aandelen van uw vennootschap zouden ervoor zorgen dat ze het ­verlaagd tarief vennootschapsbelasting niet meer kan genieten. Hoe kan dat nu, die zijn toch niks meer waard? Wat kunt u er eventueel aan doen?


PERSONEEL - VARIA - 20.04.2009

Een fiscaal cadeau voor een extra werknemer?

Heeft u vorig jaar extra werknemers met een beperkt loon aangeworven, dan heeft u mogelijk recht op een bijkomende fiscale aftrek. In bepaalde gevallen krijgt u die aftrek zelfs als u werknemers ontslagen heeft. Hoe zit dat precies?


ONTSPANNING - MUZIEK - 20.04.2009

Last.fm binnenkort niet meer gratis


SOFTWARE - BROWSER - 20.04.2009

Extra kruiden voor IE 8

We lieten u al uitgebreid kennismaken met Internet Explorer 8. Voor de trouwe IE-gebruiker is deze versie een aan te raden upgrade. Kunt u hem met add-ons nóg beter maken?


CONSUMENT - PRIJSVERGELIJKING - 20.04.2009

Op zoek naar de laagste prijs

In crisistijden moet u meer dan ooit prijsbewust zijn. Kan internet u helpen om de beste prijzen te vinden voor allerlei producten en diensten?


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 20.04.2009

Opera Mail, iets voor u?

Soms lijkt het wel of Outlook, Windows Live Mail en Thunderbird de enige ­degelijke e-mailpakketten zijn. Toch bestaan er prima alternatieven, zoals Opera Mail. Is dit pakket iets voor u?


SOFTWARE - PDF - 20.04.2009

Pdf’s maken: commercieel versus gratis

U wilt pdf-documenten kunnen creëren en u twijfelt tussen een commercieel en een gratis product. We vergelijken de belangrijkste mogelijkheden van een ­pakket waarvoor u betaalt en van een gratis programma.


SOFTWARE - P2P - 20.04.2009

LimeWire: downloaden wordt kinderspel

Kent u LimeWire nog, het bekende programma om bestanden (vaak muziek en films) te downloaden en te delen? Dat is intussen al toe aan versie 5. We ­bekijken hoe het werkt en waarvoor u moet opletten...


BEROEPSKOSTEN - VOORRAAD - 20.04.2009

Uw stock afboeken zonder weg te gooien?

Door de crisis blijft u met een voorraad handelsgoederen zitten die u nauwelijks of niet meer kwijtraakt en daardoor daalt ook uw winstmarge. Kunt u dat verlies fiscaal in mindering brengen of zijn er andere mogelijkheden?


STANDPUNT RECHTER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 20.04.2009

Belastbaar voordeel op nul gezet door een nadeel?

Betaalt u een eigen bijdrage voor een zgn. voordeel van alle aard, dan wordt u privé slechts belast op dat voordeel ná aftrek van wat u zelf betaald heeft. Bepaalde inkomsten ‘niet krijgen’, is in feite ook ‘betalen’, zei de rechter onlangs...


FISCOTIP - 20.04.2009

Creatief uw aangifte invullen...

Werknemers met een bedrijfswagen hebben doorgaans niet genoeg kosten om hun wettelijke kostenforfait te overtreffen. Ze hebben in principe immers geen verplaatsingskosten meer. Toch is dat op zich geen beletsel...


RECHT - AANNEMER - 17.04.2009

Hoeveel voorschot mag hij vragen?

Stel, u laat uw praktijk herinrichten met nieuwe kasten en bij de opmaak van de offerte komt uw leverancier-aannemer ineens op de proppen met een door u te betalen voorschot van 30%. Kan dat zomaar? Is dat niet beperkt tot 15%?


AUTO - VENNOOTSCHAP - 17.04.2009

Geld uit uw BVBA halen via uw auto?

Zelf uw auto kopen en hem verhuren aan uw vennootschap, kan interessant zijn. De tegenkanting bij controles verdwijnt nu misschien ook na een recente parlementaire vraag. Hoe zit dat in elkaar en kunt ook ú er uw voordeel mee doen?


MEDISCH RECHT - ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 17.04.2009

Gebeurt herstructureren steeds boven uw hoofd?

Stel, het ziekenhuis wil het aantal bedden op uw dienst verminderen. U vreest daardoor heel wat inkomsten te mislopen. Kan het ziekenhuis dit zomaar van de ene dag op de andere beslissen?


VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 17.04.2009

U heeft recht op bijstand, soms toch…

U heeft een discussie met uw garagist omdat een bepaald defect maar niet ­hersteld raakt. Tijd om een beroep te doen op de rechtsbijstand van uw auto­polis of komt die niet tussen in dit soort discussies? Waarop moet u letten?


GRONDIG ONDERZOCHT - BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 17.04.2009

Wanneer ontstaat er (g)een contract met de patiënt?

Vorderingen met een contractuele basis zijn pas na 10 jaar verjaard. Is er geen contract ontstaan tussen de patiënt en de (tand)arts, dan is het in principe maar 5 jaar. Wanneer is er (geen) sprake van een contract? Een vonnis licht toe...


FISCAAL - 17.04.2009

Uw dagontvangsten naar de bank?

Als u een spaarrekening beroepsmatig gebruikt, kan men de interesten ervan zwaarder belasten. Mag u uw dagontvangsten dan niet op die rekening storten?


GOED OM TE WETEN - BELEGGINGSFONDSEN - 17.04.2009

Een taks van 0,5% als u uitstapt?


PRIVÉ - VERHUUR - 17.04.2009

U verhuurt voor korte duur, wat op het einde?

U heeft een appartement dat u verhuurt voor een vaste termijn van één jaar. ­Eindigt die huur dan automatisch als dat jaar om is of moet u toch nog iets doen? Kunt u het contract eventueel ook verlengen voor nog eens één jaar?


GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 17.04.2009

Wat als u ‘te vroeg’ zou overlijden... ?


BELASTINGEN - TANTIÈME - 16.04.2009

Alleen de voordelen graag van een tantième…

Ligt de belastbare winst van uw vennootschap hoger dan verwacht, dan kunt u nu op de jaarvergadering de pijn wat verzachten door een zgn. tantième toe te kennen. Hoe vermijdt u echter om daar zelf privé de dupe van te worden?


RECHT - ASSOCIATIE - 16.04.2009

Allen tegen één...

Stel, een associé maakt het zichzelf echt onmogelijk en u bent hem, samen met de andere associés, liever kwijt. Bestaan er bepaalde motieven die u kunt in­roepen waardoor hij automatisch moet verdwijnen of moet u hem opzeggen?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 16.04.2009

Kan de BVBA het hele feest betalen?

Een advocaat-abonnee vroeg of hij binnenkort de factuur van het communiefeest van zijn zoontje mag laten betalen door zijn BVBA. Is dat een goed idee?


BELASTINGEN - DIVIDEND - 16.04.2009

Een trucje bij de oprichting voor goedkope dividenden

Op een dividend is er slechts 15% roerende voorheffing (RV) verschuldigd voor zover het kapitaal bij de oprichting ingebracht werd in geld. Hoe doet u dat zonder (veel) privégeld te moeten versluizen naar de BVBA? Een vonnis licht toe...


BUROTICA - E-MAIL - 16.04.2009

Hoe vermijdt u ‘routinemails’?