ALTERNATIEF BELONEN - 27.04.2009

Betaalt de staat uw opslag?

Sinds kort moet u 75% i.p.v. 60% van het treinabonnement van uw personeel vergoeden. Het kan interessant zijn om nog meer (80%) te betalen. Waarom?

Sinds 1 februari 2009 werd de verplichte woon-werkvergoeding voor werknemers die met de trein naar het werk komen verhoogd tot 75% van de prijs van de treinkaart. Nu u toch 75% moet betalen, kan het ­verstandig zijn om dat bedrag nog meer te verhogen, met name tot 80%. Als u als werkgever minstens 80% van de treinkaart vergoedt, dan kunt u immers een beroep doen op een systeem waarin de staat het resterende gedeelte (20%) subsidieert... zodat uw werknemers dus gratis naar het werk kunnen rijden. Toch een mooie opslag in moeilijke tijden...

Hoe werkt het? U mag de woon-werkvergoeding niet meer rechtstreeks aan uw personeel betalen via de loonfiche, maar u moet een zgn. overeenkomst van derdebetaler aangaan met de NMBS. Dit houdt in dat de NMBS de treinkaarten rechtstreeks aan u zal factureren, tenminste toch die 80% (de resterende 20% haalt de NMBS dan bij de staat).

Wat moet u ervoor doen? Neem contact op met de NMBS voor het sluiten van zo’n derdebetalerovereenkomst. De dienst die u moet hebben, kunt u bereiken op convention-on-line@b-rail.be of op 02/528 25 28.

Wat kost het u? Uw meerkosten zijn erg klein (voor een abonnement van 50 km gaat het bv. om € 1.075 per jaar dat u moet betalen in plaats van € 1.008 per jaar, een verschil van amper € 67 dus) en staan alleszins niet in verhouding tot de opbrengst voor uw werknemer (wiens transport­kosten nu voor 100% vergoed worden).

Wie heeft hier iets aan? De subsidie van 20% door de overheid geldt niet voor alle soorten van openbaar vervoer. Ze is alleen van toepassing op de trein en niet op bv. bus- of tramvervoer. Neemt iemand bv. nog de bus na zijn verplaatsing met de trein, dan geldt de subsidie enkel voor het gedeelte ‘trein’. In Brussel daarentegen is er een aparte ­regeling: daar geldt de subsidie wel voor alle soorten van openbaar vervoer. Situeert uw bedrijf zich dus in de Brusselse regio, dan kunt u hierdoor wellicht een groot deel van uw werknemers blij maken, terwijl dat voor bedrijven in landelijke regio’s eerder beperkt zal zijn...

Sluit een overeenkomst van derdebetaler met de NMBS. Op die manier volgt er een overheidssubsidie van 20% die voor uw personeel een mooie opslag inhoudt en u (bijna) niets kost.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878