BANK - VARIA - 24.04.2009

De ene gratis kredietkaart is de andere niet…

Naast de eerder klassieke kredietkaarten wordt tegenwoordig ook de Visa-kaart mét kredietopening gepromoot als een soepele manier om de betaling van uw uitgaven te spreiden. Is dat inderdaad wel zo interessant?

Kaart mét en zonder krediet…

Gewone kredietkaart.Dat kent u… Betaalt u met uw Visa-kaart of uw Mastercard, dan gaat het bedrag niet meteen van uw rekening. Eens per maand krijgt u immers uw uitgavenstaat. Enkele dagen later gaat dat geld van al uw betalingen van de voorbije maand ineens van uw rekening.

Let op! Het gaat dus eerder om een soort van ­uitstel van betaling dan om een echt krediet.

Gratis? Ja en nee. In principe krijgt u zo’n krediet­kaart gratis bij uw zichtrekening. Uw ­rekening zelf zal in zo’n geval echter niet gratis zijn. Dat uitstel van betaling zelf kost u dan weer niets. Er gaat immers geen cent méér van uw rekening dan wat er u oorspronkelijk werd aangerekend.

Let op! Degene die betaald wordt met Visa, ­verliest er echter wel de commissie op. Ook uw collega ziet dus wellicht liever contanten of bancontact.

Kredietkaart mét kredietopening. Betaalt u met zo’n kaart, dan mag u uw aankopen wel in schijven betalen. Het minimum dat u maandelijks verplicht bent terug te betalen, ligt in principe vrij laag, meestal op 10% of zelfs maar 5%. U kunt m.a.w. de betaling van al uw aankopen met zo’n kaart spreiden over 10 à 20 maanden.

Soepel krediet. Zo’n Visa-kaart met krediet­opening wordt vrij soepel toegekend. U kunt op die manier dus vrij gemakkelijk een extra kredietlimiet bekomen.

Bijkomende voordelen. Aan zo’n kaart zitten vaak nog wat extra toeters en bellen vast die de banken over het algemeen ook dik in de verf ­zetten. Zo krijgt u bv. een extra garantie op alle elektro die u met bepaalde Visa-kaarten betaalt.

Even gratis? Ook als u zich zo’n kaart mét krediet­opening aanschaft, zal u daar in principe niet voor moeten betalen. In die zin is zo’n speciale kredietkaart even gratis als zijn ‘gewone’ broertje.

De kaart gebruiken kost veel geld. Hoe goedkoop de aanschaf ook is, zo duur is het gebruik van het krediet verbonden aan zo’n kaart. Om over een langere termijn te mogen terugbetalen, betaalt u immers algauw zo’n 17% interesten. Allesbehalve een goedkoop krediet dus…

Let op! Tenzij u zelf vervroegd terugbetaalt, houdt men automatisch maandelijks bv. maar 10% kapitaal in. Uw krediet loopt daardoor vaak langer dan nodig, wat het extra duur maakt.

Wat zijn de alternatieven?

Een kaskrediet is goedkoper. In principe kunt u vrij eenvoudig een kaskrediet van bv. € 5.000 koppelen aan de rekening van uw zaak. Zo’n ­kaskrediet is wel duur, maar toch ligt het tarief lager dan dat van zo’n kredietkaart mét krediet.

Tip. Het heeft dus geen zin om een kredietopening te koppelen aan de kredietkaart van uw zaak.

Gewoon in het rood gaan? Dat kan inderdaad. Banken doen daar in principe niet moeilijk over, al rekenen zij u daar dan wel een hogere ­vergoeding voor aan dan voor een zgn. toegestane krediet­overschrijding. Toch komt u dat in principe goedkoper uit.

Tip 1. Gaat u zonder toestemming in het rood op uw privézichtrekening, dan betaalt u een gelijk-aardig interesttarief als bij de kredietkaart.

Tip 2. Men is in dat geval wel minder soepel over de terugbetaling. In principe moet uw rekening binnen de drie maanden uit het rood zijn. Op zich is dat echter een goede zaak. Zo betaalt u immers niet onnodig lang interesten.

Een Visa-kaart mét kredietopening kost u in principe meer aan interesten dan uw kaskrediet en zelfs meer dan wanneer u zonder toelating in het rood gaat op uw (privé)rekening. U kiest dus het best voor een gewone kredietkaart.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878