Alle domeinen

2009 - Augustus

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 27.08.2009

Loopt uw (oude) Tak 21 wel ‘meer’ dan 8 jaar?


GOED OM TE WETEN - PENSIOENSPAREN - 27.08.2009

Op uw 59ste naar Frankrijk?


BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.08.2009

Obligatiefonds of obligatietracker?

Wie zelf geen tijd of zin heeft om te beleggen in individuele obligaties, kan ­kiezen voor een klassiek obligatiefonds of een tracker in obligaties. Wat is precies het verschil en hoe zit het met de prestaties? Wat als u coupons wilt... ?


BELASTINGEN - MAALTIJDCHEQUES - 27.08.2009

Zijn maaltijdcheques nu goedkoper?

Kent u uzelf of uw personeel maaltijdcheques toe, dan kunt u daar voortaan € 1 van inbrengen als beroepskosten. Bovendien is ook het maximumbedrag verhoogd. Zijn ze daardoor nu interessanter om te geven?


ADVIESHOEK - SCHENKING - 27.08.2009

Een factuur betalen als schenking?

Wilt u uw zoon/dochter financieel helpen bij de (ver)bouw(ing) van zijn/haar huis, dan kunt u dit doen door vooraf een bedrag te schenken via een hand- of een bankgift. Hoe zorgt u er echter voor dat het geld ook ‘juist’ besteed wordt?


VERZEKERINGEN - BRAND & DIEFSTAL - 27.08.2009

Zijn uw zonnepanelen verzekerd?

Stel dat de zonne­panelen die u enkele maanden geleden heeft laten plaatsen gestolen worden. Hoe zit het dan met de verzekering van dergelijke zonne­panelen? Komt de verzekeringsmaatschappij tussen in zo’n geval?


BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 27.08.2009

Kunt u uw zondagse kostuum in de kosten steken?

Regelmatig komen er vragen van abonnees over de aftrekbaarheid van kledijkosten. Wanneer kunnen die aftrekbaar zijn? Maakt het een verschil als u een vennootschap heeft? Een recente parlementaire vraag komt als geroepen...


BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 27.08.2009

Wat met aftrek kosten gebouw als u samenwoont?

Een apotheker die feitelijk samenwoont met zijn vriendin, gebruikt zijn woning voor 45% beroepsmatig en brengt de interesten en afschrijvingen voor 45% in als beroepskosten. De fiscus laat hem nu weten dat dit niet kan. Waarom niet?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 27.08.2009

Uw auto afschrijven op tien jaar?

In een recent vonnis moest een nieuwe auto op maar liefst tien jaar afgeschreven worden omdat de vorige een mooie prijs had opgeleverd. Is dit nu de norm?


SOCIAAL STATUUT - ZIEKENFONDS - 27.08.2009

Een ‘cadeau’ omwille van de kleine risico’s?


AUTO - AAN- & VERKOOP - 27.08.2009

Nooit BTW afgetrokken, nu toch aanrekenen?


RECHT - ARCHITECT - 27.08.2009

Mag u afwijken van het plan van de architect?

Bij de uitvoering van de werken stelt u vast dat u niet anders kunt dan af­wijken van het plan van de architect. Mag dat zomaar? Hoe pakt u dat het best aan om er achteraf geen problemen mee te krijgen?


PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 27.08.2009

Een CO2-bijdrage als uw mannen samen rijden?

Een abonnee vroeg ons hoe het zit met de CO2-bijdrage ingeval één van zijn mannen ’s avonds de camionette mee naar huis neemt en zijn collega’s ’s morgens oppikt. Moet er in dat geval een CO2-bijdrage betaald worden?


VERZEKERINGEN - AUTO - 27.08.2009

Zijn er koopjes te doen in de autoverzekering?

Onlangs verhoogden enkele autoverzekeraars de premie van hun zgn. slechte chauffeurs. Als goede chauffeur kunt u hier nu echter ook uw voordeel mee doen. Wat is er veranderd en hoe werkt dit precies?


OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 27.08.2009

Kunt u toch afwijken van een vaste prijs?

Voor een renovatieproject bent u met uw klant overeengekomen om te werken tegen een vaste prijs. Kan daar achteraf dan echt niet van afgeweken worden of is dat in bepaalde gevallen toch mogelijk? Waarmee moet u rekening houden?


ONDERAANNEMING - RECHTSTREEKSE VORDERING - 27.08.2009

Uw klant valt onder een gerechtelijke reorganisatie…

Uw klant-hoofdaannemer valt onder een gerechtelijke reorganisatie. Moet u dan nog verder werken? Kunt u uw centen voor de reeds uitgevoerde werken eventueel rechtstreeks bij zijn klant bekomen? Hoe reageert u in zo’n geval... ?


FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 27.08.2009

Wat op uw facturen zetten bij isolatie muren en vloeren?

Sinds dit jaar bestaat er een belastingvermindering voor de isolatie van muren en vloeren in privéwoningen. Recentelijk werd er verduidelijkt wat u op uw factuur moet vermelden als u zulke werken uitvoert. Wat is er voor u van belang?


SLECHTE BETALERS - INTERESTEN - 27.08.2009

Méér dan 8% aanrekenen, mag wél!

Het wettelijke tarief voor klanten die hun facturen te laat betalen, bedraagt thans 8%. Wil dat zeggen dat slechte betalers er nu goedkoper van afkomen?


FEESTDAGEN - 27.08.2009

Vervangingsdagen zoeken voor 2010


CRISISMAATREGELEN - 27.08.2009

Nieuw criterium: daling in de bestellingen


VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIEVERZEKERING - 27.08.2009

De informatieplicht geldt nu voor alle polissen!

Als u een ziekteverzekering betaalt voor het personeel, moet u ze informeren over het recht van voortzetting en het recht op een wachtpolis. Sinds kort geldt dit ook voor polissen van vóór 2007. Wat houdt dit in? Hoe pakt u het aan?


AANWERVEN - VAKANTIE - 27.08.2009

Van de schoolvakantie ineens naar de jeugdvakantie?

Stel, u heeft onlangs iemand aangeworven die net afgestudeerd is of u zal ­kortelings nog zo iemand aanwerven. Heeft die werknemer dan dit jaar al recht op zijn zgn. jeugdvakantie?


CONTROLE PERSONEEL - INTERNETGEBRUIK - 27.08.2009

YouTuben en Facebooken is voor thuis!

Stel, u wilt vanaf nu de toegang blokkeren tot een aantal populaire sites die het netwerk belasten (genre Facebook, YouTube, eBay, enz.). Klopt het dat u dit kunt doen zonder dat u daarvoor eerst het personeel hoeft te raadplegen?


CRISISMAATREGELEN - KOSTEN BESPAREN - 27.08.2009

Maar vier dagen werken om kosten te besparen...

Stel, de crisis raakt uw bedrijf, maar u kunt geen beroep doen op de twee maatregelen voor bedrijven in moeilijkheden. Toch is het nodig dat u tijdelijk loon­kosten bespaart. Wist u al dat dit kan door de arbeidsduur te verminderen?


ALTERNATIEF BELONEN - CHEQUES - 27.08.2009

Sport- en cultuurcheques of ecocheques als extraatje?

We hebben het reeds gehad over de ecocheques als optie om het personeel een extraatje te geven. Een vergelijkbare optie zijn de al langer bestaande sport- en cultuurcheques. Wat is het interessantste?


ONTSLAG - DADING - 27.08.2009

Wat kunt u toegeven om een dading te bekomen?

Stel, iemand werd ontslagen en u wilt een overeenkomst sluiten waardoor hij u niets meer kan doen. Opdat zo’n dading geldig zou zijn, moeten er wederzijdse toegevingen gebeuren, zoals dat heet. Wat kan dat zijn? Een arrest licht toe...


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 27.08.2009

Niet dringend, dus willekeurig?

“Als een dringende reden niet aanvaard wordt wegens onvoldoende bewijs van de feiten, is het ontslag per definitie willekeurig.” Wat leert dit cassatiearrest u?


HANDELSPRAKTIJKEN - 26.08.2009

Nieuwe Wet op de handelspraktijken…


RECHT - VLAAMSE SUBSIDIES - 26.08.2009

Hinder door openbare werken?


PERSONEEL - STUDENTEN - 26.08.2009

De leertijd loont nu meer de moeite!

De kans is dit jaar groter dat er een kandidaat-leerjongen of -meisje voor uw deur staat. Het systeem van het leercontract werd recentelijk nl. aangepast en is nu interessanter geworden voor hen. Zit er ook voor ú iets extra’s in... ?


PERSONEEL - SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 26.08.2009

Een zelfstandige inschakelen zonder problemen?

Iemand wil komen werken voor u, als het even kan op zelfstandige basis. Op zich heeft u daar niets op tegen. Kan het echter wel of krijgt u daar gegarandeerd problemen mee? Een recent arrest licht toe…


HANDELSHUUR - HUURKOSTEN - 26.08.2009

Moet u ook de herstelling van de lift betalen?

Een collega huurt een handelspand op de benedenverdieping van een appartementsblok. Plots ontvangt hij een rekening, zogezegd zijn deel in de kosten van de herstelling van de lift die hij nooit gebruikt. Moet hij die rekening wel betalen?


ONROEREND GOED - VERHUUR - 26.08.2009

Uw loonfiche a.u.b., als u hier wilt huren…

Een nieuwe huurder selecteren voor uw appartement of uw woning is geen sinecure. De Privacycommissie gaf recentelijk haar mening over wat u al dan niet mag vragen aan een kandidaat-huurder. Wat moet u hiervan onthouden?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 26.08.2009

Uw garagepoort is gedeeltelijk aftrekbaar voor de fiscus

Sinds vorig jaar kunt u een belastingvermindering bekomen als u uw privé-­woning laat beveiligen tegen inbraak. Eind juli heeft de fiscus nog het één en ander verduidelijkt voor beveiligingssystemen op garagepoorten. Hoe zit dat?


VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 26.08.2009

Bespaar op uw brandverzekering…

Woont u privé in hetzelfde pand als dat waarin uw vennootschap uw handels- of horecazaak uitbaat, dan heeft zowel ú als uw vennootschap in principe een brandpolis nodig en betaalt u dus twee keer premies. Dat kan wel goedkoper…


FISCAAL - BTW - 26.08.2009

BTW-probleem door fout leverancier?

Heel wat collega’s kregen de laatste maanden last met de BTW omdat hun BTW-nummer niet correct op de factuur van hun leverancier stond. Hoe zit dat?


EXTRALEGAAL PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 26.08.2009

“VAP? Maar ik heb al pensioensparen...”

U doet al jaren aan pensioensparen, maar onlangs werd er u opnieuw verteld dat het VAP interessanter is. Is dat effectief zo en hoe gaat u dan te werk?


AANDELEN - OVERDRACHT - 26.08.2009

Normaal doen wordt steeds moeilijker...

Bij de verkoop van uw aandelen is het van groot belang om ‘normaal’ te doen, zo niet is de meerwaarde immers belastbaar. Recentelijk heeft de fiscus opnieuw enkele aanwijzingen gegeven van wat hij ‘normaal’ vindt...


AANDEELHOUDERS - TOETREDING - 26.08.2009

U kunt ook nieuwe medevennoten ‘erven’...

U heeft een vennootschap samen met uw zakenpartner. Stel dat hij plots overlijdt, wie erft dan zijn aandelen? Wat betekent dat voor uw vennootschap? ­Kunnen zijn erfgenamen zich dan zomaar met alles komen bemoeien?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 26.08.2009

Mag de vennootschap-vruchtgebruiker verbouwen?

Uw vennootschap heeft het vruchtgebruik op (een deel van) uw woning. Nu moeten er verbouwingswerken gedaan worden. Mag de vennootschap die ­werken doen? Kan dat problemen geven op het einde van het vruchtgebruik?


ONROEREND GOED - HUUR - 26.08.2009

Zaakvoerder af: “dat pand uit… !”

U neemt afscheid van een medezaakvoerder met wie het niet meer botert. Hij woont wel in het appartement boven uw zaak. Hoe lang moet u hem daar nog dulden of kunt u hem er meteen uit zetten? Wat is daarbij voor u van belang?


AANDEELHOUDERS - AANDEELHOUDERSOVEREENKOMST - 26.08.2009

Aandeelhouder zonder risico… ?

Een vriend is bereid om vers geld te pompen in uw vennootschap in ruil voor aandelen. U moet wel bereid zijn om die aandelen later terug over te kopen, minstens tegen de instapwaarde. Kan dat wel? Een recent arrest verduidelijkt…


KORT & KRACHTIG - 26.08.2009

Uiterst interessant om te weten...


VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 26.08.2009

Boekjaar verlengen, goed idee nu?

Naar verluidt zou het nu hét moment zijn om uw boekjaar te verlengen. Welke voordelen heeft zo’n ‘operatie’ en waarom doet u dat het best nu?


VLAAMS GEWEST - VERKOOP - 25.08.2009

Nieuwe verkoopovereenkomsten?


FORUM VAN DE ABONNEES - BTW - 25.08.2009

Afbraak en 6% BTW


FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 25.08.2009

De groene lening…

Er is een nieuwe (tijdelijke) stimulans ter bevordering van het milieu, de ­zogenaamde groene lening. Wat is hier nu zo interessant aan en waarom zou u zo’n lening aangaan… ?


BANK - HYPOTHEEK - 25.08.2009

Een hypotheek voor verschillende kredieten

Een hypotheek voor alle schulden volstaat volgens de fiscus om een hypothecair krediet fiscaal te kunnen aftrekken in de personenbelasting. Waarover gaat het precies? Hoe kan een kredietnemer daar zijn voordeel mee doen?


VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 25.08.2009

Het renovatie-abattement nader bekeken

Zoals we reeds hebben aangekondigd, heeft het Vlaams gewest het renovatie-abattement geïntroduceerd. Waarover gaat het precies en is het iets voor u of voor uw cliënten… ?


WONINGHUUR - INDEXERING - 25.08.2009

Als indexeren ‘afslaan’ wordt...

De gezondheidsindex ligt de laatste maanden lager dan die in dezelfde maanden van vorig jaar. Bent u als verhuurder in het kader van een woninghuur ­verplicht om de huurprijs te verlagen op de verjaardag van het contract?


UW RAADSMAN - VERKOOP - 25.08.2009

Openbare verkoop in een nieuw kleedje

Vanaf 1 januari 2010 gelden er nieuwe spelregels bij de openbare verkoop van onroerende goederen en dit zowel bij een vrijwillige (zelfs gerechtelijke) als bij een gedwongen verkoop. Wat verandert er concreet?


VASTGOEDMAKELAAR - 25.08.2009

Staat vragen vrij?

In welke mate mag de makelaar inlichtingen vragen bij de kandidaat-huurder? Hier bestaat nogal wat onduidelijkheid over. De Privacycommissie deed onlangs enkele concrete aanbevelingen over de info die u al dan niet mag vragen.


VERKOOP - 25.08.2009

Koppelverkoop, een doorbraak?

Op 23 april 2009 deed het Europese Hof van justitie een baanbrekende uitspraak over de techniek van de koppelverkoop. Wat is er van belang?


VERZEKERINGEN - BRAND - 25.08.2009

Een lek in het dak of in uw polis... ?


VERZEKERINGEN - AUTO - 25.08.2009

Koopjes te doen in de autoverzekering?

Onlangs verhoogden enkele autoverzekeraars de premie van hun zgn. slechte chauffeurs. Als goede chauffeur kunt u hier nu echter ook uw voordeel mee doen. Wat is er dan veranderd en hoe werkt dit precies?


PERSONEEL - EDUCATIEF VERLOF - 25.08.2009

Uw werknemer gaat op cursus…

Het nieuwe schooljaar begint weer en dat lijkt ook één van uw werknemers te inspireren om een cursus te gaan volgen. Hij vraagt hiervoor educatief verlof aan, maar hoe zit dat ook alweer? Was er op dat vlak niets gewijzigd?


BUROTICA - INTERNET - 25.08.2009

Goed scoren bij Google…

Klanten winnen en houden, is heel belangrijk, nu meer dan ooit. Internet kan u daarbij helpen. Hoe zorgt u ervoor dat u bovenaan de lijst komt als men uw naam intikt op Google zonder dat het u meteen geld hoeft te kosten?


SLECHTE BETALERS - BETAALTERMIJN - 25.08.2009

“Factuur, welke factuur? Nooit ontvangen, meneer…”

Uw klant beweert dat hij uw factuur nooit ontvangen heeft. “Misschien is ze ­verloren gegaan met de post?” Hij kon ze daarom uiteraard ook niet protesteren of betalen… Hoe kunt u deze reactie counteren?


PRIVÉ - BELASTINGVERMINDERING - 25.08.2009

Buitenlandse kinderopvang ook aftrekbaar


VASTGOED - WOONFISCALITEIT - 25.08.2009

Herleeft de woonbonus als u eerst verhuurt?


VASTGOED - REGISTRATIERECHTEN - 25.08.2009

Verbreking relatie kort na aankoop woning = overmacht?

Een bescheiden woning kan gekocht worden tegen een verlaagd registratierecht, het ‘klein beschrijf’. Er is in dit geval wel een inschrijvingsverplichting op dat adres. Wat als de relatie van de kopers kort na de aankoop verbroken wordt?


BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 25.08.2009

Ook belastbaar voordeel als u er niet gewoond heeft?

Stelt uw vennootschap u gratis een woning ter beschikking, dan wordt u normaal gezien belast op een voordeel van alle aard. Wat als u de woning niet bewoond heeft en u dus in principe geen enkel voordeel genoten heeft?


PRIVÉ - ENERGIEAFTREK - 25.08.2009

Nu ook een extra aftrek voor een ‘groene lening’?

Om milieuvriendelijke investeringen in woningen nog verder aan te moe­digen, werd er recentelijk een extra fiscaal voordeel ingevoerd voor zgn. groene leningen. Wat is dat precies en wat levert het u fiscaal gezien op?


BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 25.08.2009

Echtgenote als tweede zaakvoerder?

U wilt minder loon opnemen en in plaats daarvan een loon toekennen aan uw vrouw om zo fiscaal gezien te optimaliseren. Op zich allicht een goed idee, maar... let op als u een deel van uw woning verhuurt aan uw vennootschap!


FISCOTIP - ROERENDE INKOMSTEN - 25.08.2009

Laat de termijn van acht jaar nu al starten!

Voorziet u om binnen enkele jaren een leuke som geld te ontvangen, dan doet u er goed aan om nú reeds uw voorzorgen te nemen. Bij de ontvangst ervan kunt u immers belastingvrij beleggen zonder het acht jaar te moeten vastzetten...


PRIVÉWONING - BELASTINGVOORDEEL - 25.08.2009

Een extra fiscale aftrek voor uw garagepoort?

Zoals u weet, kunt u een extra fiscale aftrek krijgen voor de beveiliging van uw privéwoning. Recentelijk heeft de fiscus verduidelijkt dat ook garagepoorten daarvoor in aanmerking kunnen komen. Wanneer is dat precies het geval?


AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 25.08.2009

Crisis voor de kilometervergoeding...

Sinds 1 juli is het forfait van de kilometervergoeding sinds jaren gedaald. Het is dus meer dan ooit van belang om het onderste uit de kan te halen...


WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.08.2009

Makkelijker Facebook-adres


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.08.2009

Google Docs-bestanden offline


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 19.08.2009

Al surfend knippen en plakken

Op internet komt u tijdens uw surftochten massa’s interessante informatie tegen. Hoe kunt u die op een gemakkelijke manier verzamelen en beheren? Ibrii trok alvast onze aandacht. Is die de moeite waard en zijn er alternatieven?


EIGEN WEBSITE - HOSTING - 19.08.2009

Houd de uptime van uw website in het oog

Voor een ‘bakstenen winkel’ is het belangrijk dat hij toegankelijk is tijdens de openings­uren. Van een website wordt er verwacht dat hij altijd bezocht kan ­worden. Hoe kunt u de ‘uptime’ van uw website controleren?


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 19.08.2009

Van foto naar film

Heeft u weer een heleboel foto’s verzameld van de afgelopen vakantie? Leuk om af en toe eens naar te kijken, maar waarom zou u ze niet in een handige en overzichtelijke diashow gieten?


BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 19.08.2009

Halt, wachtwoord!

U heeft uw aanmelding bij Windows XP of Vista met een stevig wachtwoord afgeschermd tegen onbevoegden? Een goed idee, maar minder prettig is het wanneer u dit wachtwoord vergeten bent! Alles is dan nog niet verloren…


COMPUTER - HARDWARE - 19.08.2009

Aan de slag met een Mac

De iPods en de iPhones van Apple zijn een groot succes en steeds meer mensen overwegen dan ook een trendy Mac als nieuwe computer. Standaard wordt een Mac geleverd met Safari en Mail. Goed genoeg of zijn er betere alternatieven?


SOFTWARE - BROWSER - 19.08.2009

Uw favoriete Firefox-add-ons snel installeren

Installeert u Firefox op een andere computer of herinstalleert u uw pc, dan moet u ook al uw Firefox-add-ons opnieuw installeren en dat kan een tijdje duren. Firefox brengt nu een oplossing met Collecties. Hoe werkt dit precies?


ZAKELIJK - VARIA - 19.08.2009

Wie is er wanneer weg?

Heeft u tijdens de zomermaanden ondervonden dat een tekort aan personeel verre van prettig is? Hoe zorgt u ervoor dat vanaf nu de vakantiedagen van uw medewerkers beter op elkaar afgestemd zijn? Wij zochten enkele tools...


WEBDIENSTEN - ONLINE CHAT - 19.08.2009

Chatten in uw webmailbox

Sommige webmaildiensten hebben ook een ingebouwde chatfunctie. Hoe gaat u ermee aan de slag? Is dit een interessant alternatief voor een apart ­chat­programma?


ZOEKEN - INTERNET - 19.08.2009

Zoeken op het web staat niet stil

De afgelopen maanden bewoog er heel wat op zoekgebied. De nieuwe zoek­machine Wolfram Alpha zag het licht, Microsoft verving zijn Microsoft Live Search door de sterk verbeterde Bing en ook Google heeft niet stilgezeten...


WEBDIENSTEN - ONLINE FOTO’S - 19.08.2009

Presentaties maken met Adobe?

Er bestonden al handige, online alternatieven voor PowerPoint, maar daar is nu een grote naam bij gekomen, want ook Adobe heeft ondertussen een web­presentatietool. Is die de moeite waard?


OVERHEID - OVERHEIDSDIENSTEN - 19.08.2009

Wat kan er vandaag al met uw eID?

Eind dit jaar heeft elke Belg in principe een elektro­nische identiteitskaart. Wat kunt u daarmee doen?


GOED OM TE WETEN - VERHUUR - 18.08.2009

Uw huurprijs nu even niet indexeren…


GOED OM TE WETEN - ONDERNEMINGSNUMMER - 18.08.2009

Kent u uw ondernemingsnummer al?


PRIVÉ - SCHENKING - 18.08.2009

Schenken aan uw schoonzoon was niet de bedoeling…

Wie iets schenkt aan zijn zoon of zijn dochter, staat er dikwijls niet bij stil dat hij op een onrechtstreekse manier ook een stukje schenkt aan de schoondochter of de schoonzoon. Kunt u dat vermijden?


ASSOCIATIE - CONVENTIE - 18.08.2009

Geen stagiair meer, wanneer deconventioneren?

Stel, er komt een jongere bij in de associatie die net zijn stage achter de rug heeft. Het is de gewoonte dat elke associé deconventioneert. Kan dat nog of moet de ex-stagiair geconventioneerd blijven tot eind 2010?


GRONDIG ONDERZOCHT - BELASTINGCONTROLE - 18.08.2009

Spreekt de fiscus niet te snel van fraude?

Stel dat u per ongeluk enkele getuigschriftenboekjes niet aangeeft. Is er dan sprake van fraude? Kan de fiscus dan geen drie, maar zelfs zeven jaar teruggaan in de tijd om uw inkomsten te controleren? Een recent arrest licht toe...


HUISARTSEN - STAGIAIR - 18.08.2009

Dezelfde HAIO, een nieuwe overeenkomst?

Op 1 juli jl. hebben huisartsen in opleiding (HAIO’s) een nieuw statuut gekregen, vergelijkbaar met dat van de specialisten in opleiding (GSO’s). Wat is er daardoor veranderd voor u als praktijkopleider? Waarop moet u letten?


FISCALE FICHES - ZIEKENFONDS - 18.08.2009

Wat doet u met niet-correcte fiches?

Stel, een fiscale fiche staat op uw persoonlijke naam, terwijl dat op naam van uw vennootschap moet zijn. Is dat een probleem? Zo ja, wat moet u dan doen?


BANK - REKENINGEN - 17.08.2009

Rekeningen vlugger gedeblokkeerd!


BANK - BORGSTELLING - 17.08.2009

Een bankgarantie voordat u mag beginnen te werken…

Uw klant wil er zeker van zijn dat u goed werk levert en eist daarom een bank­garantie van u. Bent u verplicht om daarop in te gaan? Zijn er eventueel goedkopere alternatieven voor een klant die kost wat kost op zeker wil spelen?


PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 17.08.2009

Uw mannen beginnen hun dag voortaan met een C 3.2. A

Dat uw mannen kunnen gaan stempelen, komt van pas in crisistijden, maar het is en blijft een administratieve rompslomp. Recentelijk is er weer een wijziging bij gekomen, dit keer inzake de ‘C 3.2. A’-kaart. Wat moet u hierover weten?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 17.08.2009

“Ik betaal… met mijn factuur”

Uw klant betaalt u niet, maar u heeft zelf nog een openstaande factuur bij hem. Mag u beide facturen zomaar compenseren met elkaar? Kunt u de compensatie ­uit­lokken door zelf iets te bestellen bij uw klant?


FISCAAL - EUROVIGNET - 17.08.2009

De zoveelste episode over het eurovignet

Camions die goederen vervoeren, moeten in principe een eurovignet hebben. In bepaalde gevallen blijft het echter onduidelijk welke camions daar nu wel of niet onder vallen. De minister heeft zijn standpunt onlangs nog eens verduidelijkt...


AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 17.08.2009

Mag u wel afwijken van de norm?

In de bouwsector zijn er minimumnormen opgesteld over allerhande zaken. De recentelijk gepubliceerde glasnorm ligt zo hoog dat veel opdrachtgevers hiervan willen afwijken. Kunt u daarin meegaan of loopt u dan zelf enig risico?


FACTUUR - VERJARING - 17.08.2009

Facturen uit de oude doos: innen!

Tijdens het bouwverlof bent u gestoten op een aantal oude facturen die uw klanten ‘vergeten’ te betalen zijn. Kunt u alsnog de betaling eisen of zijn ze verjaard?


MILIEU - SUBSIDIES - 13.08.2009

Een ecologiepremie voor uw investering?

U wilt investeren in een koel- of verwarmingsinstallatie voor uw zaak. Voor bepaalde milieuvriendelijke installaties kunt u tot eind augustus een ecologiepremie aanvragen bij het Vlaams gewest. Hoe zit dat precies?


PERSONEEL - INSPECTIE - 13.08.2009

Mag uw klant u een handje helpen?

Een klant in uw winkel of uw horecazaak springt op een druk moment even in. Net dan krijgt u bezoek van de sociale inspectie. Is er reden tot paniek of is dit niet noodzakelijk een probleem? Een recent arrest licht toe…


ONROEREND GOED - AANKOOP - 13.08.2009

Wat als u niet vrij en onbelast kunt kopen?

U heeft de kans om een woning te kopen tegen een gunstige prijs, maar de bank (van de verkoper) wil de hypotheek niet zomaar ‘vrijgeven’. De koop dreigt daardoor niet te kunnen doorgaan. Hoe geraakt u hier nog uit?


FISCAAL - SPONSORING - 13.08.2009

Sponsor alleen de club, niet de fiscus!

De plaatselijke sportclub vraagt u om zijn truitjes te sponsoren voor het volgende seizoen. Men stelt voor dat u ze zelf aankoopt zodat de factuur op uw naam staat, want dat zou interessanter zijn. Klopt dat echter wel?


HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 13.08.2009

Indexeer zelf uw huurprijs!

In principe herinnert de verhuurder u er ieder jaar aan dat de huurprijs geïndexeerd moet worden. Dit jaar houdt u die indexatie echter het best ook in het oog.