PERSONEEL - SCHIJNZELFSTANDIGHEID - 26.08.2009

Een zelfstandige inschakelen zonder problemen?

Iemand wil komen werken voor u, als het even kan op zelfstandige basis. Op zich heeft u daar niets op tegen. Kan het echter wel of krijgt u daar gegarandeerd problemen mee? Een recent arrest licht toe…

Als zelfstandige aan de slag bij u…

Het heeft zijn voordelen.Daar hoeven wij geen tekening bij te maken… Als iemand (bv. een kelner) voor u werkt op zelfstandige basis, dan heeft dat zo zijn voordelen. U heeft nl. geen last van de strenge arbeidswetten en u betaalt ook geen patronale ­bijdragen. De rekening is dus snel gemaakt.

Er zijn ook risico’s aan verbonden! De RSZ is daar, zoals u weet, niet zo gelukkig mee. Volgens hen gaat het in zulke gevallen immers al snel om een zgn. schijnzelfstandige. In dat geval zet de RSZ het contract tussen u en die zelfstandige om naar een arbeidscontract, met alle kosten van dien…

Hoe kunt u problemen vermijden?

Een goed contract opstellen. Dat is het ­vertrekpunt. Ook met een zelfstandige zet u het best het één en ander op papier in een zgn. ­contract van aanneming. Dat contract mag natuurlijk wel niet te veel lijken op een arbeidscontract waarin bv. alleen de titel aangepast is.

Tip. U bepaalt het werk en u betaalt het best niet in uren, maar in uit te voeren taken (lees: wat zal hij concreet doen, bv. hoeveel couverts?).

Wat u het best niet opneemt. Dat uw zelfstandige op bepaalde vaste dagen en uren aanwezig moet zijn, vindt de RSZ meer dan verdacht. Hoe hij precies moet werken, beschrijft u dan ook het best niet in detail. Hem niet vrij voor iemand anders laten werken, gaat ook te ver. Een zelfstandige heeft nu eenmaal meer vrijheid om te gaan en te staan waar hij wil.

U kunt een model van een aannemings­overeenkomst downloaden van http://middenstand.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code MI 01.10.06.

Tip. Als uw contract ‘in orde’ is, moet de RSZ al feiten als bewijs kunnen voorleggen die echt strijdig zijn met hetgeen er op papier staat om van uw zelfstandige een medewerker in loondienst te kunnen maken. Goed begonnen is dus al half gewonnen…

Klopt dat in de praktijk? Als er controle komt, telt uiteraard niet alleen wat er op papier staat, maar ook hoe het er in het echt aan toegaat. Het is dus belangrijk dat ook uit de feitelijke situatie blijkt dat u geen ‘gezag’ uitoefent op de zelfstandige en dat hij m.a.w. voldoende vrij is (hij kan bv. zelf bepalen of hij al dan niet komt werken).

Controleren moet toch kunnen? Dat kan wel degelijk. Het Arbeidshof van Antwerpen bevestigde dit recentelijk nog. Het Hof aanvaardde nl. dat een horeca-uitbater richtlijnen gaf aan een zelfstandige kelner, de taken verdeelde, hem opvolgde en desnoods aanwijzingen gaf om hem bij te sturen. Volgens het Hof is dit geen probleem zolang u daar niet te ver in gaat en echte ‘bevelen’ geeft. Men zag er ook geen graten in dat de zelfstandige tijdens het werk een hemd droeg met het logo van de zaak. U mag dus zorgen voor een uniforme uitstraling...

Alleen met zelfstandigen werken? Het zal niet eenvoudig zijn om aan de inspectie uit te leggen dat er bij u tien man aan de slag is zonder dat u over één van hen iets te zeggen heeft. Dat is eens te meer het geval als de zelfstandige alleen voor u werkt.

Let op 1! Voor bepaalde functies (bv. verkoopster in een winkel) is het bijna onmogelijk (lees: ongeloofwaardig voor de inspectie) om geen vaste werktijden te eisen en enig ‘gezag’ uit te oefenen.

Let op 2! De inspectie is ook extra kritisch als een werknemer van de ene dag op de andere op zelfstandige basis bij u start om net hetzelfde werk te doen als voordien.

Op zich is er niets mis mee dat u iemand op zelfstandige basis laat werken voor u. Zorg er wel voor dat u de juiste afspraken op papier zet en dat de zelfstandige ook in de praktijk voldoende vrij is in zijn doen en laten. Hem controleren, bij­sturen en zelfs zorgen voor een uniforme uitstraling is echter geen probleem.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878