OFFERTES & CONTRACTEN - MIN- & MEERWERKEN - 27.08.2009

Kunt u toch afwijken van een vaste prijs?

Voor een renovatieproject bent u met uw klant overeengekomen om te werken tegen een vaste prijs. Kan daar achteraf dan echt niet van afgeweken worden of is dat in bepaalde gevallen toch mogelijk? Waarmee moet u rekening houden?

Wat is precies het probleem?

Uw klant wil een vaste prijs. Klanten zijn door de crisis voorzichtiger geworden. Banken geven hen tegenwoordig ook minder snel ‘carte blanche’. Een krediet wordt dan ook meestal enkel goed­gekeurd voor het bedrag dat vermeld staat op uw bestek, precies tot op de cijfers na de komma...

U pint uzelf liever niet vast. Terecht natuurlijk, want zeker bij renovatiewerken durven er weleens problemen op te duiken die u vooraf onmogelijk kon voorzien. U mag dan wel al een veiligheidsmarge inbouwen, soms volstaat die echter niet om alle ‘meerkosten’ te dekken.

Tip. Werkt u ‘in regie’, dan is het gemakkelijker om ‘meer’ (maar ook ‘minder’) aan te rekenen.

Let op! Als de bank niet wil meewerken op basis van een bestek voor werken ‘in regie’, dan kunt u wellicht niet anders dan water in uw wijn doen...

Hoe vast is zo’n vaste prijs?

Afspraak is afspraak. Dat is een algemene regel. Voor de bouwsector werd dat principe zelfs expliciet bevestigd, met name in artikel 1.793 BW. Wilt u toch meer aanrekenen, dan zal uw klant daar zeker mee staan zwaaien. Gaat het over ­werken aan of in een nieuwbouwwoning, dan trekt u dus wellicht aan het kortste eind.

Ook voor renovatiewerken? Daar liggen de kaarten toch wat anders. Het Hof van cassatie - ons hoogste rechtscollege - heeft nl. al herhaaldelijk bevestigd dat die regel enkel bij nieuwbouwwoningen strikt toegepast moet worden.

Nooit een vaste prijs voor renovatiewerken? Toch wel! Niet afwijken blijft immers de regel. Bij renovaties mag u echter voor niet-ingecalculeerde werken soms toch extra uren en materialen aan­rekenen boven op de afgesproken vaste prijs.

Wanneer kunt u er toch van afwijken?

Voorzienbaar of niet? Daar draait de discussie m.a.w. rond. Uw klant oppert dan wellicht dat u, als vakman, bij het opmaken van uw bestek uw huiswerk maar beter had moeten maken...

Kon u het vooraf weten? Sommige problemen komen echter pas aan het licht nadat u gestart bent. Zolang u de opdracht nog niet binnen heeft, kunt u nl. nog niet al te drastisch beginnen afbreken, op zoek naar mogelijke verborgen problemen.

Tip. Vreest u toch voor verborgen problemen, zet dan alle punten op papier waarvan u uitgaat dat ze in orde zijn en vermeld erbij dat eventuele meer­werken - ingeval dat uitgangspunt niet blijkt te kloppen - buiten het bestek vallen.

Onvoorzienbaar. Zelfs als vakman kunt u nooit alles voorzien. Duikt er uit onverwachte hoek dus toch een ernstig probleem op dat eerst aangepakt moet worden, dan mag u toch afwijken van uw vaste prijs en meerkosten aanrekenen.

Akkoord met een meerprijs? Zolang u verder werkt, zal uw klant zich wellicht inschikkelijk tonen. Zodra u hem echter de rekening presenteert, komen er vaak alsnog verwijten naar boven: dat u zich niet aan de afspraken houdt, dat die werken van in het begin voorzienbaar waren, …

Let op! Eens alles vakkundig afgewerkt is, kan een rechter en/of deskundige achteraf nog moeilijk de juiste toedracht achterhalen. Begin achteraf dus maar eens uw gelijk te bewijzen...

Tip. Aarzelt uw klant om het bijkomende bestek te tekenen, schort de renovatiewerken dan op. ­Weiger m.a.w. om voorlopig verder te werken.

In principe is het enkel bij renovatiewerken mogelijk om af te wijken van een vooraf afgesproken vaste prijs. Het moet dan wel om onvoorzienbare problemen gaan die vooraf niet te ontdekken waren. Schort desnoods de werken op totdat uw klant uitdrukkelijk akkoord gaat met de meerprijs.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878