CRISISMAATREGELEN - 27.08.2009

Nieuw criterium: daling in de bestellingen

Ondernemingen in moeilijkheden kunnen een beroep doen op het crisistijdskrediet en de crisiswerkloosheid om het personeel tijdelijk minder te laten werken. Naast de drie bestaande criteria (een daling van de productie of de omzet met minstens 20% en de toepassing van economische werkloosheid ten belope van minstens 20%) is er nu een vierde criterium bij gekomen om te bewijzen dat u ‘in moeilijkheden verkeert’ (KB 31.07.2009, Staatsblad 12.08.2009): een daling van de bestellingen.

Principe. De daling moet minstens 20% bedragen en moet zich voordoen in één van de vier kwartalen voorafgaandelijk aan het eerste gebruik van de maatregel vergeleken met hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor.

Bewijs. De daling van de bestellingen moet bewezen worden door een dossier dat naast de BTW-aangiftes ook kan bestaan uit stukken uit de boekhouding of verslagen aan bv. de aandeelhouders. Als de daling en de gevolgde berekeningswijze maar voldoende duidelijk worden toegelicht...

Controle. Als er in uw PC geen sector-CAO is die toelaat om gebruik te maken van één van deze maatregelen, zal er al een eerste controle gebeuren door de zgn. tripartite commissie in de schoot van de FOD WASO (zeg maar het ministerie). Daarnaast is er ook een controle door de RVA (ook voor de sectoren waarin er wel een sector-CAO is).

De systemen van crisistijdskrediet en crisiswerkloosheid staan nu ook open voor wie geconfronteerd wordt met een daling in de bestellingen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878