BEVEILIGING - WACHTWOORDEN - 19.08.2009

Halt, wachtwoord!

U heeft uw aanmelding bij Windows XP of Vista met een stevig wachtwoord afgeschermd tegen onbevoegden? Een goed idee, maar minder prettig is het wanneer u dit wachtwoord vergeten bent! Alles is dan nog niet verloren…

Wachtwoordhersteldiskette

Zoals u weet, kunt u uw aanmelding bij Windows afschermen met een wachtwoord.

Tip. Om problemen te vermijden wanneer u dit wachtwoord ooit vergeet, kunt u een wachtwoord­hersteldiskette of -stick creëren. Dat doet u vanuit Gebruikersaccounts in het Windows-Configuratiescherm. In het takenpaneel links vindt u de wizard Wachtwoord niet meer vergeten (XP) of Een wachtwoordhersteldiskette maken (Vista), waarna u de verdere instructies volgt.

Administrator

Bent u inderdaad uw wachtwoord vergeten en heeft u geen voorzorgen genomen, dan kunt u zich misschien nog aanmelden met een andere beheerdersaccount of met de (ingebouwde) Administrator-account. In Windows XP Home is er aan deze laatste account standaard zelfs geen wachtwoord gekoppeld: u hoeft het systeem dan alleen maar in veilige modus (via F8) op te starten en Administrator aan te klikken. Aangemeld met zo’n beheerdersaccount kunt u vervolgens Gebruikersaccounts opstarten en het vergeten wachtwoord van de andere account wijzigen.

Achterpoortje

Lukt het niet om u aan te melden met een andere beheerdersaccount, dan bestaat er een achter­poortje om alsnog een nieuwe beheerdersaccount te creëren. U experimenteert hiermee wel op eigen risico. Brand eerst het iso-bestand van Backtrack (http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html) naar een dvd. Dat kan met een brandtool zoals Nero Burning Rom of met het gratis CDBurnerXP (http://cdburnerxp.se). Start het systeem op met deze dvd en meld u aan als root, wachtwoord toor. Verdere instructies voor Vista vindt u bij Whitebox Security (http://www.whiteboxsecurity.net/2009/04/hacking-vista-using-backtrack-to-hack.html). Overigens vindt u op http://tinyurl.com/dreampackpl/ nog een alter­natieve methode om ook zonder wachtwoord binnen te komen bij Windows XP, maar die vinden we behoorlijk ingrijpend.

Kraaktool

Zelfs als u met de hierboven beschreven techniek erin slaagt om toegang te krijgen tot het systeem, blijven gegevens die u versleuteld had (met het in Windows in­­gebouwde EFS) buiten bereik. In dit geval zit er niets anders op dan het originele wachtwoord te achterhalen. Een prima tool daarvoor is het gratis ophcrack (http://ophcrack.sourceforge.net). Die kunt u in twee versies downloaden. De meest uitgebreide variant is de ‘ophcrack LiveCD’, met aparte versies voor XP en Vista. Het is dus de bedoeling dat u dit ­iso-bestand naar een cd of een dvd brandt en de pc daarmee opstart. Meer hoeft u in principe niet te doen: met wat geluk verschijnt een tijd later uw gebruikersaccount mét wachtwoord!

Live-cd

Is het u vooral te doen om toegang te krijgen tot uw ge­­gevens - en heeft u die niet ver­sleuteld - dan volstaat het dat u de pc opstart met een live-cd, bijvoorbeeld met het gratis Ubuntu (http://www.ubuntu.com). Vervolgens selecteert u via het menu Places de problematische partitie en navigeert u met de ingebouwde File Browser door de partitie, waarna u de gegevens kunt kopiëren naar een extern medium (een stick, een cd, …).

Heeft u vooraf geen wachtwoordhersteldiskette gemaakt, probeer het dan met een paar minder bekende achterpoortjes of desnoods met een kraaktool zoals ophcrack.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878