FISCOTIP - WOONBONUS - 18.09.2009

Nog een superaftrek vóór Nieuwjaar... ?

U woont in een pand van uw vennootschap en u zou nu graag privé investeren in een appartement om te verhuren. De zgn. aftrek voor enige en eigen woning kunt u hier dan in principe niet voor krijgen, tenzij u het slim aanpakt...

Geen aftrek ‘enige en eigen’ woning?

Is dat de fameuze woonbonus? Inderdaad. De hypothecaire lening die aangegaan wordt om de enige en eigen woning te kopen, geeft recht op een basisaftrek van kapitaal én interesten ten belope van € 2.080 (inkomstenjaar 2009). Zo bespaart u privé dus al direct € 1.040 aan belastingen!

Tip 1. Die € 2.080 geldt per persoon, dus zowel voor u als voor uw partner als u tezamen koopt.

Tip 2. De basisaftrek wordt voor de eerste tien jaar nog verhoogd met € 690 (inkomstenjaar 2009) op voorwaarde dat de woning in kwestie zo lang ook uw enige woning blijft.

Is het appartement uw enige woning? Ja, het pand waarin u woont, telt immers niet mee, want dat is van uw vennootschap. Heeft u dus geen andere woningen, dan is het appartement dat u op het oog heeft uw ‘enige’ woning.

Tip 1. Andere onroerende goederen dan woningen (bv. gronden, garages, magazijnen, winkels, ...) tellen niet mee.

Tip 2. Andere woningen waarvan u door erfenismede-eigenaar, naakte eigenaar of vruchtgebruiker bent geworden, zijn ook geen beletsel.

Is het uw ‘eigen’ woning? Ai, dat is hier dus het probleem... ‘Eigen’ houdt immers in dat u er zelf in moet wonen en dat in principe ten laatste op 31.12 van het jaar waarin u de lening gesloten heeft. Wilt u het appartement echter kopen om te verhuren, dan bent u er op het eerste gezicht dus aan voor de moeite. Op het tweede gezicht echter...

Zo krijgt u die aftrek wél!

Er één dag in wonen, is genoeg! Daar gaat het inderdaad om. De voorwaarde is nl. alleen dat het uw eigen woning moet zijn op 31.12 van het jaar waarin de lening gesloten wordt. Niets of niemand zegt m.a.w. hoe lang u daar moet blijven wonen en dus is één dag reeds voldoende.

Niet elk jaar opnieuw te bekijken? Neen, dat ook niet. De vereiste dat de woning ‘eigen’ moet zijn, wordt slechts eenmalig beoordeeld, met name op 31.12 van het jaar van de lening. Dat u ze daarna verhuurt, is dus niet van belang.

Let op! De vereiste dat het uw ‘enige’ woning is, wordt gedurende de eerste tien jaar wél elk jaar beoordeeld. Dat is nl. van belang voor die bijkomende aftrek van € 690. Vanaf het elfde jaar speelt ook dat echter geen rol meer...

Even verhuizen en dan verhuren? Inderdaad, bent u bereid om uw appartement zelf eerst even te bewonen, dan brengt u dat voor de eerste tien jaar een fiscale aftrek op van € 2.080 + € 690 = € 2.770 x 2 = € 5.540. Tegen een belastingtarief van 50% levert dat dus een netto belastingbesparing op van € 2.770, exclusief gemeentebelastingen.

Tip. Die maximumbedragen worden elk jaar geïndexeerd. Afgerond levert uw verhuisinspanning op tien jaar tijd dus een rendement op van € 30.000!

Nu vóór Nieuwjaar? Ja, hoe sneller het 31.12 is, hoe sneller u uiteraard terug naar uw vertrouwde stek kunt verhuizen en hoe sneller u uw appartement kunt verhuren natuurlijk.

Tip 1. Neem dat ‘wonen’ ernstig, lees: laat u daar ook effectief domiciliëren, kwestie van daar achter­af met de fiscus geen discussie over te hebben.

Tip 2. Uw vertrouwde woning (van de vennootschap) kan dan eventueel opgeknapt worden, geschilderd, enz. én omdat u dan door die werken­ niet over de woning kunt beschikken, is het ver­dedigbaar om het belastbaar voordeel ‘gratis woonst’ ook pro rata te verminderen.

Maak het appartement ‘eigen’ door het eerst zelf te bewonen tot en met 31.12. Dat u het daarna (vanaf januari) verhuurt en het dus niet meer ‘eigen’ is, speelt geen rol. Uw verhuisinspanning levert u zo de woonbonus op voor de gehele duur van de lening. Op tien jaar tijd gaat het om een extra rendement van ± € 30.000!

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878