RECHT - AANNEMER - 19.02.2009

Als de laatste loodjes te zwaar wegen...

Uw aannemer stuurde u een factuur, hoewel nog niet alles vakkundig afgewerkt is. Moet u zijn factuur dan toch al betalen of kunt u bv. 5% inhouden? Hoe pakt u zo’n situatie concreet aan?

Niet alles betalen...

Mag u sowieso 5% inhouden? Dat wordt inderdaad weleens beweerd, maar dat is niet helemaal correct. Die 5%-waarborgregel geldt immers alleen bij de bouw van een woning via een sleutel-op-de-deurformule, maar dus niet voor elke factuur van om het even welke aannemer.

Let op! Tenzij u dat op voorhand heeft afgesproken, mag u dus niet zomaar op het einde van de werken 5% inhouden voor het geval er achteraf nog problemen zouden opduiken...

En als stok achter de deur? Dat kan natuurlijk wel, maar dat is niet wettelijk bepaald. Dat laatste biedt dan uiteraard wel direct het voordeel dat u ‘als stok achter de deur’ ook méér kunt inhouden dan 5%, kwestie van uw aan­nemer zover te ­krijgen dat hij nog eens terugkomt om die laatste zaken af te werken.

De volledige factuur inhouden? Dat kunt u strikt gezien wel, maar dat is ook niet altijd aan­gewezen natuurlijk. U riskeert dan immers te overdrijven en dat kan dan mogelijk tegen u gebruikt worden later. Zorg er dus het best voor dat het bedrag dat u inhoudt in verhouding staat tot de waarde van de werken die nog uitgevoerd moeten worden.

Tip 1. U mag gerust wat marge nemen. Houd bv. rekening met wat het u zou kosten als u een beroep zou moeten doen op een andere aannemer om alles te komen afwerken. Zo’n ‘vervanger’ komt natuurlijk niet eens kijken als er maar € 100 te verdienen valt...

Tip 2. Spreekt u op voorhand af met uw aan­nemer dat er in schijven betaald zal worden, zorg er dan voor dat uw laatste schijf voldoende groot is, u heeft dan meteen een stok achter de deur.

Concreet. Werd er bij u een nieuwe trap geplaatst, d.w.z. de treden, maar nog niet de leuning, dan is het niet onrealistisch om bv. 40% in te houden. Is er wel een leuning, maar zit die niet goed vast, dan houdt u het bv. beter op 20%.

Inhouden en de kous is af?

Effectief melden. Inderdaad,gewoon een deel van de factuur inhouden en verder niets doen, zou tegen u gebruikt kunnen worden. Wacht u immers te lang om uw aannemer te melden waarom u een deel inhoudt, lees: er zijn nog een paar zaken die uitgevoerd of aangepast moeten worden, dan riskeert u dat hij het na verloop van tijd gewoon omdraait. Hij zou immers kunnen opwerpen dat u de werken aanvaard heeft, maar dat u gewoon een deel van de factuur nog niet betaald heeft.

Protesteren! Daar komt het dus meestal op neer, zeker als u een factuur ontvangen heeft. Zoals u weet, doet u dat het best schriftelijk, kwestie van achter­af iets ‘tastbaars’ in handen te hebben.

Tip. Bent u erin geslaagd om telefonisch bepaalde afspraken te maken (hij heeft m.a.w. beloofd dat hij alles zou komen afwerken vóór een bepaalde datum), bevestig die dan per fax of per e-mail.

Wat moet er nog gebeuren? Het is inderdaad het beste om meteen ook op te sommen wat er nog moet gebeuren, kwestie van geen misverstand te creëren. Bovendien ‘verantwoordt’ u zo ook min of meer het bedrag dat u inhoudt.

Tip. Begin uw opsomming met te zeggen dat ‘onder meer’ de volgende werken nog moeten ­ge­­beuren. U pint zich daar dan ook niet op vast.

Het inhouden van 5% is geen algemene regel die geldt voor elke factuur van elke aannemer. Uiteraard kunt u dit wel toepassen bij wijze van stok achter de deur en dan kan het ook méér zijn dan 5%. Overdrijf echter niet en meld de aannemer ook steeds wat u nog precies van hem verwacht.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878