VASTGOEDMAKELAAR - VERHUUR - 11.02.2009

Boter bij de vis a.u.b.!

Bemiddelt u bij een verhuur, dan bedraagt uw commissieloon doorgaans één maand huur. Soms talmt de opdrachtgever met de uitbetaling ervan. Hoe zorgt u ervoor dat uw commissieloon dadelijk betaald wordt bij de verhuur?

De verhuurcommissie

Aanlokkelijk? U zoekt als makelaar natuurlijk liever een kandidaat-koper dan een kandidaat-huurder, kwestie van de commissie...

Trend. Bemiddelen voor een verhuur wint echter meer aan belang nu nieuwbouwappartementen niet meer zo goed verkocht raken, maar eerder verhuurd worden. Het wordt dus steeds interessanter omdat de huurprijzen stijgen zodat ook uw commissieloon de hoogte in gaat.

Verhuurder. Normaal gezien is het de verhuurder die ook het commissieloon betaalt aan de makelaar. Hij heeft u immers aan het werk gezet.

Gevolg. Het komt er dus op aan om met de verhuurder duidelijk af te spreken wanneer en hoe het commissieloon wordt uitbetaald aan u.

Opschorting van de commissie

Makelaar. Het ondertekenen van het huur­contract is essentieel. U vindt het normaal dat op dat ogenblik ook uw commissieloon opeisbaar is en dat u wordt uitbetaald.

Opdrachtgever. De verhuurder aanziet de betaling van uw commissieloon echter als één van de begeleidende voorwaarden van de verhuur.

Dus. Zolang het verhuurdossier niet volledig rond is, weigert hij nogal eens het commissieloon te betalen aan u. Dat kan u zuur opbreken, want...

Addertje. Om uw verhuurdossier compleet te maken, moet u immers een aantal formaliteiten vervullen die niet alleen van u afhangen, maar vooral ook van de huurder zelf.

Voorbeeld. Denk o.m. aan de plaatsbeschrijving die de huurder binnen de maand ondertekend moet terugsturen en de brandverzekeringspolis waarvan de huurder moet bewijzen dat hij die gesloten heeft en dat hij de premie betaald heeft.

Opeisbaarheid van de commissie

Tegenvaller. Soms weigert de eigenaar dus uw commissie te betalen zolang al die ‘paperassen’ niet in orde zijn. Dat is uiteraard vervelend voor u. Hoe vermijdt u dat de uitbetaling van uw commissie­loon ‘gesaboteerd’ wordt door de nonchalance van de huurder?

Tip. Voorzie de betaling van de commissie uitdrukkelijk in uw opdracht met de verhuurder.

Modelclausule. U kunt het best de volgende clausule voorzien: “De vergoeding van de huur­commissie is definitief en onherroepelijk verschuldigd bij de ondertekening van een geldige, onderhandse huurovereenkomst en zal onmiddellijk gestort worden op de rekening van de makelaar met nr. …”.Tja, niks nieuws eigenlijk. U kent deze clausule wel. Is er echter geen sterker middeltje om uw commissieloon zeker betaald te krijgen?

Afhouding als commissie

Aan de bron. Beter is het nog (zoals de fiscus!) om de afhouding aan de bron te doen. Hoe gaat u daarbij dan te werk?

Tip. Ontvang de eerste maand huur rechtstreeks uit handen van de huurder zelf. Uw commissieloon is immers gelijk aan een maand huur.

Let op! Uiteraard moet u hiervoor vooraf gemachtigd worden door de opdrachtgever. Gebruik hiervoor eventueel de volgende clausule.

Modelclausule. “De opdrachtgever verklaart dat de eerste maandhuur integraal toekomt aan de makelaar ten titel van commissie en machtigt de makelaar om dat bedrag rechtstreeks te innen bij de huurder en in zijn naam en voor zijn rekening kwijting ervoor te geven.”Uiteraard moet u daarna uw verhuurdossier verder afwerken, maar intussen heeft u uw commissieloon al opgestreken.

Voorzie de opeisbaarheid van de huurcommissie in de makelaarsopdracht zelf of beter nog, laat u in de makelaarsopdracht door de opdrachtgever machtigen om de eerste maand huur zelf te ontvangen uit handen van de huurder.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878