GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP - 28.10.2009

Ook als ziekenhuisarts werkt u toch een beetje thuis?

Heeft u een vennootschap, dan kan het fiscaal gezien interessant zijn om een deel van uw woning daaraan te verhuren. Kan dat ook als uw praktijk zich niet in uw woning bevindt en u maar ‘een beetje’ thuis werkt? Een vonnis licht toe...

Wat is er gebeurd?

De feiten. Een belastingplichtige is bedrijfsleider van een vennootschap die drie vestigingen heeft die meer dan 100 km van elkaar verwijderd zijn. In één van die vestigingen, waar de bedrijfsleider vier dagen per week aanwezig is, blijft hij ook overnachten omdat die op bijna 200 km van zijn woonplaats ligt. De bedrijfsleider verhuurt ook nog een bureel in zijn privéwoning aan zijn eigen ­vennootschap voor bijna € 7.000 per jaar.

De fiscus. Volgens de controleur is het in die situatie echter onwaarschijnlijk dat het gebruik van een bureel in de privéwoning vereist is om bv. de administratie bij te houden, te meer aangezien de boekhouder van de vennootschap meer dan 100 km daarvandaan woont. Omdat het bureel niet permanent in gebruik is en omdat er evenmin een schriftelijk huurcontract opgesteld werd, beschouwt de fiscus de volledige huur als een verdoken loon, waarop de bedrijfsleider niet alleen zwaarder belast wordt, maar ook nog eens sociale bijdragen moet betalen.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter geeft de fiscus echter ongelijk ­(rb. ­Nijvel, 09.06.2009). Volgens de rechter sluit het feit dat de bedrijfsleider vier dagen per week elders verblijft niet uit dat het bureel in zijn woning beroeps­matig gebruikt kan worden. Ook het ontbreken van een schriftelijke huurovereenkomst, is geen reden om de huur als een loon te beschouwen.

Wat moet u ervan onthouden?

Verhuren aan uw vennootschap. Zoals u weet, kan het fiscaal gezien interessant zijn om huur te vragen aan uw eigen vennootschap, maar spijtig genoeg kan dat niet onbeperkt. Vraagt u méér dan een bepaald plafond (het geïndexeerde kadastraal inkomen van het beroepsmatige gedeelte x 5/3), dan wordt een deel van de huur immers beschouwd als een loon. In die betwisting ging de fiscus zelfs nog een stapje verder…

Kan het? Omdat de fiscus vond dat de bedrijfs­leider thuis eigenlijk geen bureel nodig had, werd de volledige huur als een bezoldiging beschouwd. Dat kan echter zeker niet zomaar en de fiscus gaat hier toch zijn boekje te buiten, wat ook bevestigd wordt door de rechter. Als u beslist om een bureel van uw woning te verhuren aan uw vennootschap, dan kan de controleur dat immers niet zomaar naast zich neerleggen.

Telt de intensiteit? Ook als u dus bv. als ziekenhuis­arts geen praktijk heeft in uw woning, kunt u een bureel verhuren aan uw vennootschap om bv. uw administratie bij te houden, te lezen en te studeren in het kader van bijscholingen, enz. Dat u dan hoofdzakelijk in het ziekenhuis werkt en slechts af en toe gebruik maakt van dat bureel, is in principe van geen belang. Het kan m.a.w. geen reden zijn voor de fiscus om de huur te beschouwen als een loon (als de huur tenminste niet hoger is dan het fiscale plafond).

Niks op papier. In principe is het ook geen ­probleem als u enkel een mondeling huurcontract heeft met uw vennootschap, hoewel u natuurlijk altijd sterker staat met een schriftelijke overeenkomst.

Let op! In tegenstelling tot een mondelinge overeenkomst moet een schriftelijk huurcontract verplicht geregistreerd worden tegen betaling van 0,2% registratierechten op de jaarlijkse huur.

U kunt zonder probleem enkel een bureel in uw woning verhuren aan uw ­vennootschap, zelfs als u dat bureel slechts af en toe ook effectief gebruikt voor uw beroep, bv. om de administratie te doen, om bij te scholen, enz.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878