STANDPUNT RECHTER - CONTROLE - 05.05.2009

De controleur maakte er nooit problemen van en nu wel?

De fiscus heeft u jarenlang een bepaalde regeling toegestaan en nu ­verandert hij plots van standpunt en mag u dit niet meer. Kan hij daar dan zomaar op terugkomen?

Een VZW die technische keuringen uitvoert aan machines en elektrische installaties en daarnaast ook nog technische opleidingen geeft aan haar zgn. leden, wordt jarenlang belast in de zgn. rechts­personenbelasting. Vanaf aanslagjaar 1997 verandert de fiscus plots van gedachten en onderwerpt hij de VZW aan de vennootschapsbelasting, hoewel hij daar bij vorige controles nooit een ­probleem van gemaakt heeft.

Standpunt Administratie

Volgens de controleur oefent de VZW wel degelijk een commerciële activiteit uit. Haar hoofdactiviteit bestaat immers uit het verrichten van tech­nische keuringen en de ‘leden’ betalen daar ook voor. Bovendien maakt de VZW publiciteit en rekent ze marktconforme prijzen aan, net zoals elke commerciële vennootschap doet. Ze moet dus onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting.

Standpunt rechter

De rechter geeft de fiscus gelijk. De VZW voert inderdaad een commerciële activiteit uit die niet verschilt van een soortgelijke activiteit bij een commerciële vennootschap. Haar leden betalen trouwens ook geen lidgeld, maar een prijs voor de verrichte technische keuringen. De VZW is dus ten onrechte jarenlang belast geweest tegen het gunstige regime van de rechtspersonenbelasting. Zij kan dan ook niet eisen dat de fiscus die regeling, die ingaat tegen de wet, blijft toepassen.

Commentaar

Mag de fiscus van gedachten veranderen? In principe moet u erop kunnen rekenen dat als de fiscus een bepaalde regeling jarenlang aanvaard heeft, hij dat ook in de toekomst moet blijven doen. Dat is het zgn. vertrouwensbeginsel.

Als die regeling in strijd is met de wet? Dat is iets anders. Wie bv. jarenlang zijn restaurant­kosten onterecht voor 100% ingebracht heeft zonder dat de controleur daar ooit over gevallen is, kan er niet zomaar van uitgaan dat hij dit kan blijven doen. Merkt de controleur nu ineens op dat dit niet (meer) kan - restaurantkosten zijn immers slechts voor 69% aftrekbaar - dan is dat zijn goed recht. U kunt m.a.w. niet eisen dat de fiscus u een regeling blijft toestaan die in strijd is met de wet.

Een feitenkwestie is iets anders. Gaat het m.a.w. om iets dat niet letterlijk in de wet staat, dan speelt het vertrouwensbeginsel wel. Heeft uw controleur bv. jarenlang aanvaard (al dan niet stilzwijgend) dat u het beroepsgedeelte van uw woning op 50% bepaalde, dan kan hij dat, voor zover de omstandigheden dezelfde gebleven zijn, niet zomaar ineens beperken tot een lager ­percentage. Zo’n akkoord is immers niet strijdig met de wet.

Let op! Zo’n (stilzwijgend) akkoord kan aangepast worden, maar alleen voor de toekomst. Krijgt u bv. een belastingcontrole in 2009 waarbij het beroepspercentage van uw woning bepaald wordt op 40%, dan kan dat enkel na een schriftelijke opzegging in 2009 en dan zal het nieuwe percentage pas vanaf 2010 toegepast kunnen worden.

Bron

1. Hof van beroep Brussel, 22.01.2009.2. Uitspraak is contra de belastingplichtige.

U kunt dit arrest downloaden van http://belastingen.indicator.be of opvragen via fax (016/35 99 22) - code BT 15.14.07.

De fiscus mag enkel terugkomen op een akkoord als dat in strijd is met de wet. Het feit dat er in de voorgaande jaren nooit een opmerking over gemaakt werd, kan een onwettig ‘akkoord’ dus niet rechtvaardigen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878