BELEGGEN - OBLIGATIES - 27.05.2009

Vennootschapsobligaties

Er komen sinds kort regelmatig nieuwe vennootschapsobligaties op de markt. Welke looptijd kiest u het best, wat kunt u verdienen en waarop moet u letten?

Eindelijk! Al maanden ligt de tienjarige referentierente rond of onder de 4% (bruto). De meeste obligatiebeleggers eisen echter veelal een rendement van 5%. Gelukkig doen steeds meer onder­nemingen een beroep op de kapitaalmarkten. Belgacom was de eerste om een vennootschapsobligatie te lanceren. Deze lening werd echter voornamelijk geplaatst bij de cliënten in de ‘private banks’.

In België volgden ook bierbrouwer AB Inbev en Bekaert, in Nederland Heineken en in Frankrijk Pinault Printemps La Redoute. In functie van de kwaliteit van de emittent en de looptijd kon u ­tussen de 5,5% en de 7% bruto verdienen. De meest recente lening in dit genre is van Solvay. Met een coupon van 5% en een uitgifteprijs van bijna 102% bedroeg het nettorendement iets minder dan 4% (4,64% bruto) en dit voor een looptijd van zes jaar.

Waarop moet u letten? In de kapitaalmarkten bestaat er geen ‘free lunch’. Een hoger rendement betekent dan ook een hoger risico. Let bij een aankoop dus altijd op voor de rating. Vennootschaps­obligaties halen zelden een rating hoger dan A. Veeleer zitten ze op het niveau BBB of hebben ze geen rating. Dat wil daarom niet ­zeggen dat de onderneming in kwestie van slechte kwaliteit zou zijn. Zo kreeg bv. de recentste Heineken-lening geen officiële rating mee, maar u mag ervan uitgaan dat het hier toch over een solide onderneming gaat. AB Inbev kreeg bv. een BBB+ en Solvay een A.

Looptijd? De meeste vennootschapsobligaties komen op de markt met een looptijd van vijf à zes jaar. Gezien de te verwachten ontwikkeling is dit een ideale restlooptijd. Door het grote succes wordt de inschrijvingsperiode meestal vervroegd afgesloten, soms al na één of twee dagen. Vraag dan ook aan uw bankier om u constant op de hoogte te houden van de nieuwste emissies en beslis direct.

Opteer het best voor een restlooptijd van vijf à zes jaar. Mik op een debiteur met minimaal een BBB-rating en teken snel genoeg in.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878