BEVEILIGING - PRIVACY - 05.05.2009

Uw bestanden verraden meer dan u denkt

Als u een bestand maakt en het mailt naar of uitwisselt met kennissen of klanten, dan geeft u misschien meer informatie vrij over uzelf dan u lief is. Een bestand bevat immers allerlei verborgen gegevens. Wat moet u daarover weten?

In uw Office-bestanden

Het probleem. Wanneer u bv. in Word een ­­­be­­stand maakt, dan bevat dat een boel verborgen gegevens. Zo wordt er automatisch bijgehouden wie het aangemaakt heeft, wanneer het voor het laatst bewerkt of afgedrukt werd, waar het stond op uw schijf, enz. Naast deze ‘metadata’ kan een document ook wijzigingen of commentaar van uzelf of anderen bevatten. U ziet dat niet direct omdat u het document bekijkt in ‘Uiteindelijke opmaak’. Wie een dergelijk bestand ontvangt van u, kan de metadata en de verborgen gegevens echter probleemloos terugvinden. U zou niet de eerste zijn die een mal figuur slaat omdat iemand nog kan lezen wat er oorspronkelijk in uw document stond of wat uw com­mentaar erbij was.

De oplossing. Gelukkig kunt u die verborgen data verwijderen alvorens u het bestand verstuurt. Microsoft heeft daarvoor een gratis product voor Office XP/2003: Remove Hidden Data of Metagegevens verwijde­ren (http://www.microsoft.com/downloads/ - zoek op rhdtool en pas dan eventueel de taal aan). Hiermee krijgt u in het Bestand-menu van Office een optie Metagegevens verwijderen. Bewaar het gezuiverde bestand onder een nieuwe naam zodat het origineel intact blijft. In Office 2007 zit deze functie al ingebouwd met de Document Inspector. U maakt een kopie van het bestand, u klikt op de Office-knop links bovenaan, u kiest Voorbereiden; Inspecteer document en u kiest welke gegevens er moeten verdwijnen.

In uw pdf-documenten

Ook pdf’s kunnen verborgen gegevens bevatten. Als u een Office-document omzet naar een pdf, dan worden de meeste metadata gewoon overgenomen. Alleen die metadata in uw pdf wijzigen, kan met de gratis online pdf-editor PDFHammer (http://www.pdfhammer.com). Commentaren, ‘gecensureerde’ tekst (met een zwart balkje erover) of verwijderde pagina’s kunnen echter nog teruggevonden worden. Om dit alles te verwijderen, heeft u de te betalen Adobe Acrobat 8 of 9 (de Standaard- of de Professionele versie) nodig. Die hebben in het menu Document de optie Onderzoek document, waarmee u verborgen gegevens kunt verwijderen.

In uw digitale foto’s

Ook de foto’s die u uploadt naar uw blog of een photo sharing site, kunnen meer vrijgeven dan u denkt, zoals technische info (de camera, het tijdstip, …) en sleutelwoorden. Let op! Minder bekend is dat de foto ook een kleine thumbnail van zichzelf kan bevatten die bewaard blijft als de foto bijgesneden (cropped) wordt. Een Amerikaanse presen­ta­trice heeft zo ooit een foto van haar hoofd op haar blog geplaatst, maar uit de ingesloten thumbnail bleek dat dit beeld was uitgesneden uit een grotere foto waarop heel wat meer te zien was… Dergelijke gegevens verwijderen kan met het gratis JPEG & PNG Stripper (http://www.steelbytes.com/?mid=30/). Alleen het beeld zelf blijft over, zonder kwaliteitsverlies. Werk wel met een kopie van de foto en bewaar het origineel.

Outlook-plug-in

De Outlook-plug-in SendShield (http://www.sendshield.com - $ 39,95 na gratis test) bekijkt elke Office 2003- of Office 2007-bijlage die u verstuurt in Outlook, waarschuwt u als het ­­­ver­borgen gegevens vindt en haalt die desgewenst automatisch uit de bijlage (het oorspronkelijke bestand op uw pc blijft ongewijzigd).

Denk eraan dat verborgen gegevens in Office-bestanden, pdf’s en foto’s soms meer vrijgeven dan de bedoeling is. Wis deze gegevens dus waar nodig met de gepaste tool.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878