BANK - SCHULDSALDO - 26.05.2009

Schuldsaldoverzekering: is antidateren verboden?

Nu is het nog toegelaten om de premie van een individuele levensverzekering die afgesloten werd onder het langetermijnsparen (grens van max. € 2.080) en die gestort wordt tot eind juni in aftrek te nemen van uw inkomsten van 2008, maar…

Premie schuldsaldo niet volledig benut

Indien er een woonkrediet wordt gesloten voor de ‘enige en eigen’ woning (= de woonbonus) of voor een tweede woning (= het langetermijn­sparen) in het begin van het jaar, leverde de ­premie schuldsaldoverzekering (ssv) vaak weinig of geen fiscaal voordeel meer op. Bij de woon­bonus is immers zowel het kapitaal als de betaalde ­interesten aftrekbaar van de vaste grens van € 2.770 (inkomsten­jaar 2009) zodat er vaak geen ruimte meer was om de premie ssv nog af te ­trekken onder de woonbonus.

Bij een krediet onder het langetermijnsparen was het maximum - in functie van het inkomen, met max. € 2.080 voor inkomstenjaar 2009 - vaak ook al volledig opgevuld met het afgeloste kapitaal.

Antidateren was dé oplossing. De oplossing was vaak om een deel van de premie te betalen onder het langetermijnsparen en te antidateren op vorig jaar. Op die manier kom men met de eenmalig geantidateerde premie de ‘korf’ van vorig jaar volledig opvullen. Dit leverde een fiscaal voordeel op tegen de gemiddelde aanslagvoet (tussen de 30% en de 40%, afhankelijk van het inkomen).

Wijziging. Deze vlieger zal dus vanaf volgend jaar niet meer opgaan. De fiscus wil de wet voortaan immers strikt toepassen zodat de premie enkel aangegeven kan worden in de personen­belasting voor het jaar waarin de premie effectief gestort werd. Zijn er echter alternatieven?

Premie ssv onder het pensioensparen

Oplossing? U kunt de premie ssv ook betalen onder het fiscale stelsel van het pensioensparen. Dit is mogelijk tot een maximumbedrag van € 870 (inkomstenjaar 2009) per jaar. De gestorte ­premies geven ook een fiscaal voordeel tegen de verbeterde gemiddelde aanslagvoet (tussen de 30% en de 40%, afhankelijk van het inkomen).

Bij een overlijden wordt er bij een ssv die af­gesloten wordt onder het pensioensparen wel een belasting geheven van 10% (+ gemeente­belastingen) op het uitgekeerde kapitaal. Wilt u dus dat het volledige saldo van de lening bij een overlijden terugbetaald wordt, dan zal u ongeveer 111% van het geleende kapitaal moeten verzekeren. Indien u deze taxatie wilt vermijden, kunt u het best een niet-fiscale polis sluiten.

Tips…

Tip 1. Vraag aan de maatschappij om het bedrag van de premies af te stemmen op het maximaal aftrekbare bedrag van € 870 per jaar. Zo kunt u gedurende de jaren van de premiebetaling de aftrek voor het pensioensparen volledig opvullen en nadien starten met gewoon pensioensparen.

Tip 2. Indien u nu al aan pensioensparen doet, kunt u beter niet meer storten voor het pensioensparen voor de jaren waarvoor u een premie ssv betaalt onder het pensioensparen. Mocht u toch blijven storten, dan zullen deze stortingen immers geen belastingvermindering opleveren.

Tip 3. Indien er nog ruimte is binnen de aftrek voor de woonbonus (het krediet voor de ‘enige en eigen’ woning) of binnen de aftrek voor het langetermijnsparen (het krediet voor een tweede woning), dan kunt u - om die ruimte op te vullen - het best een polis ssv sluiten onder respectievelijk het woonbonus-stelsel of het langetermijnsparen-stelsel en enkel het saldo van de premie betalen onder het pensioensparen-stelsel.

Vanaf 2010 wordt het antidateren van een premie ssv niet meer getolereerd door de fiscus. De schuldsaldoverzekering afsluiten onder het pensioensparen zal dan als enige optimalisatietechniek overblijven. Indien u echter bij een overlijden een taxatie wilt vermijden, is een niet-fiscale polis de beste oplossing.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878