RECHT - VARIA - 11.05.2009

Wat wijzigt er in de werfmelding vanaf 1 juni 2009?

Voert u werken uit voor een kostprijs van € 25.000 of meer of doet u een beroep op een onderaannemer, dan moet u een werfmelding doen bij de RSZ. Vanaf 1 juni 2009 verandert er wel het één en ander…

Waarover gaat het?

Bepaalde werken voorafgaandelijk melden.Dat weet u… U moet de RSZ vooraf verwittigen als u op een werf werkt met onderaannemers of als de kostprijs van de werken € 25.000 of meer bedraagt.

Tip. Soms merkt u pas tijdens de werken dat er een melding moet gebeuren omdat de kostprijs bv. hoger oploopt dan initieel begroot werd. Meld dit dan onmiddellijk aan de RSZ en kruis in dat geval zeker de reden aan waarom u het pas later meldt.

Moet u dit als hoofdaannemer doen? Inderdaad, indien u als aannemer de overeenkomst gesloten heeft met de bouwheer, dan bent u het die de melding moet doen, voor u en voor al uw onderaannemers. Doet u dat niet, dan riskeert u een sanctie ten belope van 5% van het bedrag van de niet-gemelde werken.

Let op 1! Dit moet u niet enkel doen voor de onder­aannemers die u zelf inschakelt, maar ook voor de­­genen die zij op hun beurt inschakelen, dus ook voor de onderaannemers in tweede, derde, vierde, enz. graad.

Let op 2! Ook een interimkantoor wordt door de RSZ beschouwd als een ‘onderaannemer’.

En u als onderaannemer? U doet dan niet zelf de melding aan de RSZ, maar indien u een beroep doet op één of meerdere onderaannemers, moet u dit wel schriftelijk melden aan de hoofdaannemer.

Tip. Bewaar hiervan een bewijs (stuur bv. een fax/e-mail) en vraag een bevestiging aan de hoofdaannemer voor het geval er nadien discussie komt.

Wat wijzigt er vanaf 1 juni 2009?

Niet enkel voor echte ‘bouwwerken’. Thans moeten enkel de werken gemeld worden die behoren tot het paritair comité voor de bouw, maar vanaf 1 juni 2009 wordt dit verruimd. Meer ­concreet moet u vanaf die datum ook elektriciteits­werken, kuiswerkzaamheden, tuinbouw, enz. ­melden aan de RSZ. De aangepaste lijst van de werken die voortaan gemeld moeten worden, vindt u op http://www.socialezekerheid.be

Overgangsmaatregel. Heeft u reeds een overeenkomst gesloten vóór 1 juni 2009 voor werken die tot dan toe niet gemeld moesten worden (bv. elektriciteitswerken), maar die uitgevoerd worden na die datum, dan krijgt u nog tot 1 augustus 2009 de tijd om dit te melden.

Tip. Worden de werken beëindigd vóór 1 oktober 2009, dan is een melding niet meer vereist.

Enkel nog elektronisch melden. Vanaf 1 juni kunt u de melding inderdaad niet meer doen via de ­klassieke formulieren, maar enkel nog elektronisch via de website van de sociale zekerheid.

Tip. Wilt u iets aanpassen (bv. een wijziging van onderaannemer, van de einddatum van de ­werken, enz.), dan heeft u een log-in en een ­paswoord nodig om dat elektronisch aan te passen. Vraag die gegevens dus zeker tijdig aan.

Welke gegevens moet u doorgeven? U moet nog steeds dezelfde gegevens doorgeven als voorheen, nl. de iden­ti­ficatie van de onderaannemer(s), de begin- en de eind­datum van de werken, ... Aanvankelijk werd er ge­­zegd dat u ook de begin- en einddatum van ­iedere onder­aannemer zou moeten aangeven vanaf 1 juni 2009 en eigenlijk staat dit ook zo in de wet. Gelukkig heeft de RSZ ingezien dat dit geen haalbare zaak is en men zal zich dan ook ‘soepel’ opstellen, lees: als u dit in 2009 niet invult, zal u hiervoor nog geen sanctie krijgen.

Tip. Die gegevens worden dus wel gevraagd, maar ze effectief invullen is in 2009 (nog) niet verplicht.

Vanaf 1 juni 2009 moet u ook de werken die niet vallen onder de ‘echte’ bouwwerkzaamheden voorafgaandelijk melden. Bovendien is de werfmelding dan enkel nog mogelijk via elektronische weg. Van de gevraagde begin- en eind­datum per onderaannemer hoeft u voorlopig nog niet echt wakker te liggen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878