INTERNETCONNECTIE - WIFI - 05.05.2009

Een moeilijke draadloze connectie?

U heeft een wifi-netwerk in uw huis, uw kantoor of uw zaak en toch kunt u in sommige ruimtes moeilijk of niet surfen of e-mailen. Hoe zorgt u voor een beter draadloos signaal?

Zoek een vrij kanaal

Als u zich in een drukke stad bevindt, dan is de kans groot dat de wifi-signalen van buurt­bewoners de prestaties van uw draadloze netwerk ondermijnen. Interferentie tussen wifi-netwerken wordt voornamelijk veroorzaakt wanneer ze ­­het­zelfde kanaal gebruiken. Er zijn dan wel dertien verschillende kanalen beschikbaar, maar zowel uw router als die van uw buren kiest er meestal kanaal 6 uit. Met een eenvoudig tooltje kunt u het één en ander checken en eventueel een ander kanaal instellen.

Windows XP. Als uw pc draait onder Windows XP, dan doet u er goed aan om NetStumbler (http://www.netstumbler.com/downloads/ - 1,26 MB, gratis) te installeren. Dit programmaatje toont welke draadloze kanalen er in de buurt gebruikt worden. Als u merkt dat er een overlapping is met datgene wat u gebruikt, dan moet u uw router via de webinterface instellen op een ‘vrij’ kanaal. Hoe dat precies moet, leest u in de handleiding van uw router. Tip. Vaak kan het door naar http://192.168.1.1 te surfen en met ‘admin’ als gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen (als u nog geen veiliger wachtwoord heeft ingesteld, wat eigenlijk aan te raden is). U komt dan terecht in een configuratiescherm, waar u in de Wireless-rubriek het kanaal kunt wijzigen.

Windows Vista. Als Vista-gebruiker moet u een andere tool gebruiken. Een aanrader is Vistumbler (http://www.vistumbler.net - 2,69 MB, eveneens gratis). Wel vreemd is dat wij vlak na de installatie van de meest recente versie meteen de vraag kregen om te upgraden naar een nóg nieuwere versie. Hoe dan ook: via Vistumbler kunt u eveneens overlappende kanalen in uw buurt opsporen en zo een ‘vrij’ kanaal kiezen. Ter info: deze tool heeft een heleboel extra functies in huis (bv. een ingebouwde gps-ondersteuning waarmee gevonden netwerken op een Google Map getoond worden), maar die lijken ons minder de moeite.

Verplaats uw router

Centraal. Ook de locatie van uw wifi-router speelt een grote rol bij de kwaliteit van uw draad­loze netwerk. Het is alvast geen goed idee om die bv. in de kelder of de garage bij de adsl- of de kabel­aansluiting te plaatsen. De router moet zich namelijk op een centrale plaats in het gebouw bevinden (eventueel op een tussenverdieping). Daartoe moet u misschien een netwerkkabel voorzien vanaf uw binnenkomende aansluiting tot aan die centrale plek.

Obstakels en stoorzenders. Zorg er ook voor dat uw router niet naast obstakels (een muur, een metalen dossierkast, enz.) geplaatst wordt. De nabijheid van apparaten zoals een microgolfoven, een wireless telefoonstation en draadloze audio- en videosystemen kan ook storingen veroorzaken of de snelheid van uw wifi-verbinding beperken.

Koop iets nieuws

Antenne. U kunt ook een extra antenne aanschaffen voor uw router. Die vindt u in elke computerzaak (merken zoals D-Link, Hawking, enz.) vanaf € 25.

Router. Als u toch toe bent aan een nieuwe draadloze router, kies er dan één die beantwoordt aan de IEEE 802.11n-standaard (let vooral op de ‘n’). Die biedt u een hogere snelheid én een groter wifi-bereik.

Check met NetStumbler (XP) of Vistumbler (Vista) of overlappende kanalen de reden van een slechte wifi-ontvangst kunnen zijn. Zorg voor een centrale plaatsing van uw router en voorzie eventueel een extra antenne.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878