BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.05.2009

Is direct ‘in de kosten steken’ beter dan afschrijven?

Er wordt vaak gezegd dat u als vrije beroeper eerder kleine investeringen, zoals bv. de aankoop van een computer, beter ineens ‘in de kosten steekt’ in plaats van ze af te schrijven. Klopt dat of is het verhaal iets genuanceerder?

Direct ‘in de kosten steken’

Twijfelgevallen. Voor sommige aankopen die u doet, is het niet altijd zo duidelijk of ze een investering zijn of een kost. Zeker wanneer de kostprijs niet al te hoog ligt en de aankoop snel veroudert (bv. voor computers en ander informaticamate­riaal), is de verleiding groot om die uitgave onmiddellijk in de kosten te steken i.p.v. ze af te schrijven. Strikt genomen mag dat niet echt, maar uiteindelijk gaat het maar om relatief kleine bedragen...

Snellere belastingbesparing. Er wordt vaak aangenomen dat dit fiscaal gezien interessant is omdat u de aankoop dan in één keer als kost in aftrek kunt nemen i.p.v. die te moeten spreiden over bv. vijf jaar via afschrijvingen.

Let op! Dit tijdsvoordeel is in feite het enige voordeel dat u doet door uw aankoop direct in de kosten te boeken. U bespaart daardoor m.a.w. niet méér belastingen, maar u bespaart ze alleen sneller (u kunt nl. nooit méér dan de volledige aankoopprijs fiscaal in aftrek nemen).

Afschrijven is toch beter!

Degressief afschrijven. Het tijdsvoordeel bij het onmiddellijk in de kosten steken van een aankoop moet nog meer genuanceerd worden als u de investering zgn. degressief (lees: versneld) afschrijft (wat kan voor de meeste investeringen). U heeft dan een grotere afschrijvingskost in de eerste jaren. We ­treden hier niet in detail, maar het komt erop neer dat u bv. een pc in het eerste jaar al meteen voor 40% kunt afschrijven i.p.v. voor slechts 20%. Zo komt uw aankoop dus ook sneller in de kosten.

Investeringsaftrek. Dat is een extra fiscale aftrek waar u in principe enkel recht op heeft wanneer u een eenmanszaak heeft en wanneer u de aankoop afschrijft (en als ‘investering’ boekt) en dus niet ineens in de kosten boekt. Normaal gezien heeft u recht op de zgn. gespreide investerings­aftrek. Die levert u voor investeringen die u doet in 2009 een extra aftrekbare kost op van 12,5% van de aankoopprijs boven op de afschrijvingen!

Let op! Dat geldt enkel voor investeringen die ‘nieuw’ zijn, maar niet voor bv. auto’s.

Tip. Voor investeringen in o.a. beveiliging (bv. een alarminstallatie of inbraakwerend glas) geldt er een (eenmalige) verhoogde aftrek van 22,5%.

Belastingkrediet. Dat is een extra fiscale aftrek die u ook enkel krijgt als u een eenmanszaak heeft en voor een investering die u afschrijft (en dus niet voor een kost). Het belastingkrediet is een directe korting op uw belastingen die u krijgt wanneer de ‘eigen middelen’ van uw praktijk gegroeid zijn in vergelijking met één van de drie vorige jaren. Met de ‘eigen middelen’ bedoelt men de investeringen in uw praktijk min de schulden op meer dan één jaar. Het belastingkrediet bedraagt 10% van de aangroei van de eigen middelen (van de investering dus) met een maximum van € 3.750.

Concreet voorbeeld

U koopt een computer voor € 1.000 die u afschrijft op drie jaar. Tegen een belastingtarief van bv. 54% realiseert u op drie jaar een belastingbesparing van € 540. Geeft de aankoop recht op de gespreide investeringsaftrek, dan komt daar nog 12,5% van de kost bij (dus nog € 125), wat een supplementaire belastingbesparing betekent van € 67,50. Levert de investering ook een belastingkrediet op, dan krijgt u nog € 100 extra (€ 1.000 x 10%). In totaal bedraagt uw belastingbesparing dus € 707,50 (nl. € 540 + € 67,50 + € 100) i.p.v. slechts € 540 als u de pc meteen in de kosten zou steken.

Heeft u een eenmanszaak, dan is het in principe voordeliger om een kleine investering toch af te schrijven i.p.v. ze ineens in de kosten te steken. U krijgt dan nl. vaak een aantal extra fiscale voordelen, zoals de investeringsaftrek en het belastingkrediet. Door degressief af te schrijven, kunt u nog verder optimaliseren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878