Belastingen - Afschrijvingen

Recent toegevoegde tips & adviezen

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 29.09.2023

Hoeveel investeringsaftrek voor investeringen in 2023?

Voor bepaalde investeringen kan uw eenmanszaak of vennootschap een investeringsaftrek (IA) genieten als extra fiscale aftrek boven op uw afschrijvingen. U heeft daarbij de keuze tussen een gewone of een bijzondere IA. Wij geven u een overzicht van de mogelijkheden, zodat u dit kunt bespreken met uw accountant.
Lees meer

O&O - 15.09.2023

O&O: korting bedrijfsvoorheffing vs. belastingkrediet: hoe werkt de cumulbeperking?

De gedeeltelijke vrijstelling van doorstortingsplicht van bedrijfsvoorheffing (bv) voor kwalificerend O&O-personeel (of BELSPO-korting) mag niet tot een dubbel fiscaal voordeel leiden in combinatie met het O&O-belastingkrediet. De minister legt uit hoe dat bewerkstelligd moet worden.
Lees meer

AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 01.09.2023

Van lineair naar degressief?

Van lineair naar degressief kan niet. U heeft in 2021 of eerder een investering gedaan die u lineair afschrijft, d.w.z. met elk jaar hetzelfde bedrag. Dan kunt u nu niet meer kiezen om die voortaan zgn. degressief af te schrijven, d.w.z. sneller in het begin. De keuze voor degressief afschrijven moet u immers maken in het jaar dat u de investering doet. ...
Lees meer

INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 16.06.2023

Wat als de fiscus vindt dat u te snel afschrijft?

Een transportonderneming koopt nieuwe trekkers en leggers en schrijft die af op vier en vijf jaar. De fiscus wil die afschrijvingstermijnen verdubbelen. Wie kreeg gelijk van de rechter en waarom?
Lees meer

BELASTINGEN - 11.05.2023

Vooruitbetaling op een gebouw: boekhoudkundig en fiscaal

Wat is het boekhoudkundig en fiscaal statuut van vooruitbetalingen voor de aankoop of oprichting van een gebouw? Hoe moeten die vooruitbetalingen geboekt worden? Kunnen ze al afgeschreven worden? Geeft een voorschot recht op de investeringsaftrek, en komt het in aanmerking als herbelegging voor de gespreide taxatie van meerwaarden? Wat met de btw of registratierechten op het gebouw?
Lees meer

BELASTINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 28.04.2023

Hoeveel investeringsaftrek krijgt u in 2023?

Voor gewone investeringen geniet u sinds 2023 een eenmalige investeringsaftrek (IA) van ‘slechts’ 8% i.p.v. 25%. Voor eenmanszaken bestaat er daarnaast echter ook nog de gespreide IA die voor 2023 17,5% bedraagt i.p.v. 10,5%. Wat betekent dat voor uw vennootschap of eenmanszaak? En kiest u dan altijd het best voor de gespreide IA als u een eenmanszaak heeft?
Lees meer

Bekijk my Tips & Advies in ...


Geniet van een onbeperkte toegang tot mijn Tips & Advies

Download de app