KLEIN VERLET - VADERSCHAPSVERLOF - 26.05.2009

Deeltijdse werknemers, deeltijdse vaders?

Zoals u weet, heeft een werknemer voor de geboorte van zijn kind recht op tien dagen vaderschapsverlof, waarbij hij vier maanden de tijd heeft om ze op te nemen. Geldt dit ook voor deeltijdse werknemers of is hun recht beperkter?

Een abonnee lag in de clinch met een deeltijdse werknemer. Hij had deze werknemer begin dit jaar in dienst genomen voor twee dagen per week om op vrijdag en zaterdag een aantal ‘speciale taken’ uit te voeren. Nu was de vrouw van de werknemer bevallen en de werknemer liet weten dat hij tot aan zijn vakantie in juli niet meer zou komen. “Ik neem tijdens de resterende vijf weken telkens twee dagen vaderschapsverlof op”, zo zei hij. De werkgever zat hiermee natuurlijk danig verveeld en vroeg zich af of dit zomaar kon. “Iemand die maar twee dagen per week werkt, krijgt die ook al tien dagen vaderschapsverlof of mag ik dit aantal reduceren conform het werkregime, in casu 2/5 x tien dagen = vier dagen?”, zo vroeg hij.

Moeten het er tien zijn?

Het recht op vaderschapsverlof van een deeltijdse werknemer is identiek aan dat van een voltijdse werknemer. De wet voorziet immers niet in een afwijkende regeling. Gevolg: wat ook zijn arbeidsregime is (zes dagen per week, vijf dagen per week, één dag per week, enz.), elke werknemer heeft recht op tien dagen vaderschapsverlof.

Concreet 1. U kunt het aantal dagen dus niet reduceren conform het aantal werkdagen waaruit het werkregime bestaat. Ook de werknemer uit ons voorbeeld heeft dus recht op tien dagen (en dus niet op slechts vier dagen) vaderschapsverlof.

Let op! U kunt de werknemer niet verbieden om al zijn dagen vaderschapsverlof op te nemen, hij beslist zelf hoeveel hij er opneemt. Waar u wel inspraak in heeft, is het moment van de ­opname, daar moet u het mee eens zijn. Dat gegeven kunt u eventueel dus wel uitspelen om tot een regeling te komen die ook u een beetje uitkomt...

Concreet 2. U kunt ook niet zeggen dat de werknemer zijn vaderschapsverlof maar moet ­opnemen op de dagen waarop hij niet werkt, bv. in ons voorbeeld op de maandag en de dinsdag.

Let op! Als de werknemer twee deeltijdse jobs combineert, heeft hij niet het recht om twee keer tien dagen op te nemen. Het recht op klein verlet is immers niet gekoppeld aan ‘een werkgever’, maar wel aan ‘een gebeurtenis’. Hij heeft ‘in totaal’ dus maar recht op tien dagen. Anderzijds zou hij wel kunnen beslissen om die alle tien bij u op te nemen, dus op de vrijdag en de zaterdag en geen enkele bij zijn andere werkgever, bij wie hij van maandag tot donderdag werkt.

Mogen het er ook meer zijn?

Heeft u te weinig werk voor het ogenblik, dan kan dit regime van vaderschapsverlof als een zegen komen, tenslotte worden de meeste van deze dagen (lees: behalve de eerste drie, waarvoor u loon moet betalen) toch betaald door het ziekenfonds. Kunt u de werknemer dan bv. 20 dagen vaderschapsverlof geven? Neen, dat kan niet, tien is immers het maximum, het ziekenfonds zal er niet meer dan tien betalen.

Let op! Het ziekenfonds kan, dankzij de elektro­nische databanken van o.a. de RSZ, ook contro­leren of de werknemer al vaderschapsverlof heeft opgenomen bij zijn andere deeltijdse werkgever en of het maximumaantal dagen al is opgesoupeerd. Het gaat wel om een controle ‘à poste­riori’, zoals dat heet. Dit betekent dat men er pas nadien zal achterkomen en desgevallend dus uitkeringen zal terugvorderen van de werknemer. Probeer dat in het oog te houden zodat u daarmee niet in de ­problemen komt.

Ook een deeltijdse werknemer heeft recht op tien dagen vaderschapsverlof, zelfs al zou hij maar één dag per week werken. U kunt hem niet weigeren dat hij ze allemaal opneemt, maar u heeft wel inspraak over de timing. Probeer dat argument eventueel uit te spelen als pasmunt voor een regeling die ook u past.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878