BELEGGEN - VARIA - 18.11.2009

Zijn staatsobligaties momenteel weer interessant?

Staatsobligaties zijn de jongste tijd vooral in trek als veilig schuiloord voor ­beleggers die risico’s willen vermijden. Welk rendement krijgt u momenteel en welke looptijd kiest u het best?

Geen risico’s

Een ruim aanbod aan obligaties. U heeft de keuze tussen verschillende debiteurtypes, loop­tijden, valuta, klassieke, converteerbare of inflatiegelinkte obligaties, enz. Die keuze heeft uiteraard een invloed op het rendement en op het risico. De belangrijkste beslissing is meestal de keuze van de uitgever. De referentie is hier de staatsobligatie.

Het risico is nihil. Het risico van staats­obligaties is, behalve bij exotische uitzonderingen, quasi nihil, want een staat kan in principe niet failliet gaan. Bovendien zijn die obligaties vaak vlot verhandelbaar. Het enige argument om toch in bedrijfsobligaties te beleggen, is dat ze vaak een rendementspremie bieden (een ‘spread’) waarmee u beloond wordt voor het extra risico dat u loopt. Wat maar normaal is natuurlijk...

Tip. Een deel van uw portefeuille beleggen in bedrijfsobligaties om het rendement wat op te krikken, is geen slecht idee, maar wees voorzichtig en spreid, eventueel via een gespecialiseerd fonds dat het risico spreidt over 100 of 200 obligaties.

Ruime keuze. U kunt nl. kiezen uit verschillende munten en verschillende overheden. Met een ­obligatie in euro loopt u alvast geen muntrisico. De brutorendementen op tien jaar bedragen vandaag ongeveer 3,82% (België), 3,25% (Duitsland), 3,6% (Frankrijk) en 3,63% (Nederland). Voor ­kortere looptijden krijgt u bij Belgische staatsobligaties bruto ± 1,36% op twee jaar, 1,97% op drie jaar, 2,73% op vijf jaar en 3,24% op zeven jaar.

Welke looptijd kiest u het best?

Verwachtingen? Door de zeer lage rente op korte termijn is de vergoeding voor obligaties in euro op minder dan één jaar momenteel erg laag. Als u uw geld niet direct nodig heeft, is beleggen op iets langere termijn dan ook interessanter. Ondanks het grote verschil in rente tussen een looptijd van twee en tien jaar, ligt de ideale looptijd voor vastrentende beleggingen volgens de meeste analisten tussen de drie en de vijf jaar. In absolute termen staat de rente momenteel nl. historisch laag, wat niet direct aanzet om op zeer lange termijn te beleggen.

Let op! Een stijgende rentecurve, zoals die van vandaag, is vaak een signaal voor een mogelijke toename van de rentetarieven. Als u op lange termijn belegt, misloopt u door de verwachte stijging van de inflatie op middellange termijn dus niet alleen een hogere rente, maar het reële rendement (rente min inflatie) van uw belegging kan ook afbrokkelen.

Tip. Dat kunt u vermijden door te opteren voor een obligatie op max. vijf jaar zodat u op de einddatum kunt herbeleggen tegen een betere rentevoet.

“Ik kan die toch tussentijds verkopen?”. Ja­zeker, maar zelfs als obligaties met langere looptijden betere tarieven bieden, is het niet aan­gewezen om in zulke lange looptijden te beleggen om die obligatie dan later nog tijdens de looptijd te ver­kopen en te herbeleggen tegen een hogere rente. De waarde van uw belegging zal nl. schommelen door de wijziging van de rentevoeten op de markt. Bij een gestegen marktrente zal u uw volledig initieel belegd kapitaal dus niet meer terugkrijgen bij een verkoop van uw obligatie vóór de vervaldag.

Een deel beleggen op een langere looptijd? Dat kan interessant zijn omwille van de hogere rente­­voeten en om u eventueel te wapenen tegen het risico van deflatie (negatieve inflatie). Áls de re­­­­ces­­sie blijft aanslepen, is het nl. mogelijk dat het alge­mene prijspeil en dus ook de rente zal dalen. In dát geval is beleggen op langere termijn wel een goede optie, maar de kans op deflatie is eerder gering.

Staatsobligaties in euro blijven een veilige belegging. Door de huidige lage stand van de rente en de verwachte rentestijging op middellange termijn, kunt u nu het best opteren voor obligaties met een looptijd tussen de drie en de vijf jaar i.p.v. op slechts één jaar.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878