RECHT - SLECHTE BETALERS - 23.11.2009

Een afbetalingsplan als de rechtszaak al loopt?

Omdat een cliënt u de laatste tijd niet meer betaalt, geeft u de zaak door aan uw advocaat om die voor de rechtbank te brengen. Nadien komt uw cliënt toch nog vragen om een afbetalingsplan. Hoe pakt u dat het best aan?

Hoe pakt u het aan?

Nu zal hij eens afkomen… Nadat uw cliënt uw ereloon al maanden niet betaald heeft en de zaak intussen bij uw advocaat zit, wil hij eindelijk toch over de brug komen. Hij vraagt of hij zijn schuld kan aflossen met een afbetalingsplan. U wilt daar uiteindelijk wel in meegaan, want het is al goed dat hij wil betalen…

Ook voor de rechtbank een afbetalingsplan. Dat speelt dus ook mee, want als uw cliënt dat voorstelt, zal hij normaal gezien ook voor de rechtbank een afbetalingsplan kunnen bekomen. Hij hoeft dan niet alles ineens te betalen. Er worden frequent termijnen tot 6 maan­den toegekend en voor grote schulden kunnen die zelfs oplopen tot maximaal 12 maanden. U verliest m.a.w. niet zo veel door daar nu zelf al akkoord mee te gaan...

U schakelt het best wel uw advocaat in… U kunt nl. niet ­zonder meer zelf een akkoord met uw cliënt ­sluiten, zeker niet als uw cliënt effectief al een zgn. dagvaarding ontvangen heeft. U schakelt in dat geval dus het best uw advocaat in.

Tip 1. Uw advocaat zal het afgesproken ­af­­betalings­plan dan in het vonnis laten opnemen of hij kan de rechtszaak nog een aantal maanden laten uitstellen om af te wachten of uw cliënt zich effectief aan het afbetalingsplan houdt.

Tip 2. Voorzie in het afbetalingsplan ook dat “uw cliënt bij niet-tijdige betaling van één schijf direct het volledige bedrag moet betalen”. Zo zorgt u ervoor dat u geen tijd meer verliest als uw cliënt het af­gesproken plan uiteindelijk toch niet volgt.

Zorg ervoor dat u uit de kosten komt…

Mag u uw kosten dan verrekenen? Dat kunt u inderdaad doen. Doordat uw cliënt zo laat ge­reageerd heeft en de zaak al loopt, heeft u nl. een pak extra kosten, alleen al de kosten van een dagvaarding bedragen € 200 à € 300. U kunt uw advocaat een raming laten maken van de kosten die u effectief al gemaakt heeft. Misschien bent u wel bereid om bij een regeling ‘wat water in de wijn te doen’, maar u zorgt toch het best dat u uit de kosten komt...

Voor de rechtbank krijgt u de kosten terug? Inderdaad, daar komt het meestal wel op neer. Uw cliënt moet dan een serieuze rekening betalen. Hij zal uiteraard zijn schuld moeten betalen, mét de voorziene interesten en eventueel een forfaitaire schadevergoeding. Verder moet hij de gerechts­kosten betalen (dat zijn de kosten voor de dag­vaarding, de rolrechten, e.d.).

De kosten van uw advocaat ook opnemen? Inderdaad, die ook! Voor de rechtbank krijgt u sinds enkele jaren nl. een hogere vergoeding om de kosten voor uw advocaat te betalen, de zgn. rechtsplegings­vergoeding. Het is dan m.a.w. ook maar normaal dat u in geval van een afbetalingsplan een afspraak maakt over de vergoeding van uw advocaatkosten.

Hoeveel mag u opnemen? Daarover kan er nog discussie ontstaan, het is namelijk vooraf niet zeker hoeveel rechtsplegingsvergoeding de rechter zal toekennen. Er is wel een basisbedrag vast­gesteld (dat de rechter meestal toekent), maar hij kan daar ook van afwijken met een minimum- of een maximumbedrag.

Voorbeeld. Voor een vordering tussen de € 5.000 en de € 10.000 bedraagt het basisbedrag van de rechtsplegingsvergoeding € 900. Het maximum­bedrag is € 2.000 en het minimumbedrag € 500.

Als het dossier al bij uw advocaat zit, schakelt u hem het best in om het afbetalings­plan op te maken. Zorg ervoor dat hij de bijkomende kosten die u gemaakt heeft door de rechtszaak opneemt in het afbetalingsplan. Ook voor uw advocaat­kosten mag u een vergoeding voorzien.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878