SOFTWARE - COMPUTERBEHEER - 27.11.2009

Een pc eenvoudig op afstand besturen

Met software zoals VNC en Extern Bureaublad kunt u uw computer op afstand besturen. Wilt u echter tijdelijk de pc van iemand anders overnemen (bv. om iets te tonen of een probleem op te lossen), dan kan het nog gemakkelijker.

De eerder besproken tools UltraVNC (http://www.uvnc.com) en Windows Extern Bureaublad zijn ideaal om uw eigen pc op een andere locatie over te nemen, bv. als u vergeten bent om een bestand door te sturen. Wilt u echter de computer van een vriend, een kennis, een collega of een familielid overnemen, bv. om te helpen met een technisch probleem, dan kan het veel eenvoudiger met specifieke software die u op beide pc’s installeert. Het voordeel is dan dat u op geen van beide computers ‘poorten hoeft te forwarden’ of instellingen hoeft te veranderen aan de router. Bovendien werkt dergelijke software ook als er een dichtgetimmerde firewall actief is!

CrossLoop: basic, maar efficiënt

Met het gratis CrossLoop (http://www.crossloop.com) neemt u gemakkelijk de pc van iemand anders over. U installeert de software (2,5 MB) voor Windows 2000, XP, Vista of 7 op beide pc’s.

Tip. Sinds kort is er ook een versie voor Mac OS X en kunt u op die manier ook vanaf een Mac een pc ‘helpen’ en omgekeerd.

Download het programma zonder een account aan te maken. Na de installatie klikt u dus op Skip of Overslaan als er gevraagd wordt om een account aan te maken. Op de eerste pc (waartoe u toegang wilt krijgen) selecteert u het tabblad Delen en klikt u op Verbinden. Op de tweede pc (waarmee u de eerste pc zal overnemen) kiest u het tabblad Toegang. Geef daar de twaalfcijferige code in die op de eerste pc vermeld staat in het tabblad Delen. Klikt u op de tweede pc op Verbinden, dan krijgt u enkele seconden later toegang tot het bureaublad van de eerste pc nadat de gebruiker toestemming gegeven heeft aan die pc. De gebruiker aan de eerste pc ziet ook wat u aan het doen bent.

TeamViewer: meer mogelijkheden

CrossLoop is eenvoudig en efficiënt, maar een alternatief met meer mogelijkheden is Team­Viewer (http://www.teamviewer.com - gratis). U installeert eerst de Volledige versie (1,9 MB) op de pc die u gebruikt om andere pc’s te besturen. Op de andere pc’s volstaat de Klantmodule (1,4 MB), die u niet eens hoeft te installeren, maar gewoon kunt uitvoeren. Na het opstarten op de ‘klant-pc’ krijgt u een negencijferige code, die u invoert op de pc met de volledige versie van TeamViewer. U kunt dan niet alleen kiezen voor de standaard Externe ondersteuning om de pc over te nemen, maar ook voor Presentatie om uw bureaublad via een website (met log-in) aan kijkers of klanten te laten zien. Verder is er ook Bestandsoverdracht om bestanden tussen beide computers te versturen/te ontvangen. Het besturen van de computer verloopt, net zoals bij CrossLoop, snel en zonder technische complicaties (poorten forwarden, enz).

Tip 1. Gaat het niet snel genoeg (is er dus veel vertraging), selecteer dan Weergave; Kwaliteit; Optimaliseren voor snelheid.

Tip 2. Via het menu Extra’s kunt u de volledige sessie ook opnemen (om later weer af te spelen) en zelfs chatten met de gebruiker van de andere pc.

Tip 3. Installeert u op de remote pc de volledige versie (i.p.v. de klantmodule) en kiest u Automatisch met Windows starten, dan is de TeamViewer-server steeds actief zodat u steeds op afstand op die pc kunt. U stelt dan een (permanent) wacht­woord in dat u kunt gebruiken om de pc steeds over te nemen. Het is dus niet nodig om de steeds wijzigende code in te geven. Dat is handig als u een pc moet overnemen die niet bemand is.

Om heel gemakkelijk de computer van iemand anders over te nemen, installeert u het gratis CrossLoop. Wilt u meer mogelijkheden (zoals bestandsoverdracht) of wilt u steeds een bepaalde onbemande pc kunnen besturen, overweeg dan ook het gratis programma TeamViewer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878