RECHT - LENING - 19.11.2009

‘Correct’ geld lenen bij uw ouders…

Een collega stond voor een verbouwing van zijn zaak, waarvoor hij het nodige geld kon lenen bij zijn ouders. Hij vroeg ons welke paperassen hij allemaal in orde moest brengen om later met niemand problemen te krijgen…

Hoe kunt u geld lenen?

Alles op papier? Als u bij de bank aanklopt voor een (privé)lening of een krediet, dan wandelt u steevast buiten met een heleboel papieren. Met uw ouders kunt u in principe mondeling alle nodige afspraken maken. Zolang de verstandhouding goed is, is er in principe geen probleem.

Een kink in de kabel. Dat kan natuurlijk altijd. Als om de één of andere reden uw ouders dat geld liever plots terug hebben, kan er discussie ­ontstaan over hoe en wanneer u dat moet terug­betalen. Is dat dan ‘zoals het u uitkomt’ of net ­omgekeerd, namelijk ‘op hun eerste verzoek’?

Een ‘derde’ in het spel. Duikt er bv. naar aanleiding van het overlijden van één van de ouders een jaloerse (schoon)broer op, dan kan dat de zaak uiteraard nog ingewikkelder maken. Begin zoveel jaren na datum maar eens te bewijzen dat u die lening ondertussen allang terugbetaald heeft.

De fiscus wil er het fijne van weten. Die kan zich inderdaad ook nog moeien, kwestie van maximale erfenisrechten te kunnen innen.

Tip. Het spreekt voor zich zelf dat u toch het best altijd het één en ander op papier heeft. De vraag is hoever u daarin moet gaan…

Hoe pakt u het concreet aan?

Wat is er precies afgesproken? Afspraken die u het best minimaal in een ‘contractje’ giet, zijn bv. het bedrag van de lening, hoe snel er terugbetaald moet worden, of er interesten betaald moeten ­worden of dat het een renteloze lening is, enz.

Tip. Geef elke lening het best ook een referentie mee, bv. de datum waarop ze gesloten wordt. Zo vermijdt u verwarring als u na verloop van tijd nog een andere lening zou aangaan bij uw ouders.

Laten registreren? Dat kan interessant zijn om achteraf geen discussies te hebben met de fiscus. Door zo’n registratie krijgt uw lening immers een zgn. vaste datum. Zo’n registratie kost u € 25. Voor de kosten hoeft u het dus alvast niet te laten…

De terugbetaling bewijzen. U moet niet overdrijven met uw paperassen. Anderzijds hoeft de terugbetaling van de lening aan uw ouders niet met speciale documenten of contracten ‘ingekaderd’ te worden. Er moet achteraf uiteraard wel een spoor terug te vinden zijn van uw betaling.

De bankuittreksels bijhouden. De terug­betalingen kunt u achteraf in principe bewijzen aan de hand van de rekeninguittreksels waaruit blijkt dat u geld heeft overgeschreven op de rekening van uw ouders.

Let op! Ontstaat er meer dan tien jaar na uw laatste terugbetaling discussie, bv. met uw (schoon)zus of uw (schoon)broer, over de vraag of u die lening nu al dan niet heeft terugbetaald, dan kunt u die uittreksels niet meer opvragen bij de bank.

Tip 1. Bewaar die uittreksels dus steeds bij uw leningcontract, ook nadat u de lening al volledig terugbetaald heeft. Ook na tien jaar kunnen die papieren immers nog van pas komen.

Tip 2. Zet bij elke overschrijving het best telkens de vermelding ‘terugbetaling lening’, samen met de referentie van de lening (bv. de datum) en ook het nog terug te betalen saldo.

Wat met de interesten? Heeft u afgesproken dat u een interestvergoeding betaalt, dan moet u in principe 15% roerende voorheffing inhouden en dit bedrag doorstorten aan de fiscus. Binnen de 15 dagen na de betaling van het saldo (85% van de interestvergoeding) dient u ook een aangifte in.

De afspraken rond zo’n lening zet u het best op papier. Om achteraf te kunnen bewijzen wat er reeds terugbetaald is, volstaat het in principe dat u de rekeninguittreksels bijhoudt. Meld bij elke overschrijving over welke lening het precies gaat en het best ook hoeveel het terug te betalen saldo bedraagt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878