FISCOTIP - REGISTRATIERECHTEN - 17.11.2009

Creativiteit met vruchtgebruik loont!

Uw ouders zijn gestopt met hun activiteiten en u zou hun bedrijfspand wel willen overnemen via uw vennootschap. Hoe betaalt u zo weinig mogelijk registratierechten op de prijs die uw ouders er nog voor willen voor hun oude dag... ?

De traditionele oplossingen

Uw vennootschap koopt het pand. Dat is de meest eenvoudige, maar ook de duurste oplossing. Gaat het om een pand van bv. € 250.000, dan kost dat uw vennootschap in Vlaanderen immers € 25.000 registratierechten, in Brussel en Wallonië zelfs € 31.250. Verloren geld dus...

U koopt het zelf en u brengt het in. U betaalt dan uiteraard eenzelfde bedrag aan registratierechten, maar door het pand dan vervolgens in te brengen in uw vennootschap, ontstaat er door die kapitaalverhoging mogelijk wel ruimte om een kapitaalvermindering in geld te doen. Dat laatste biedt uiteraard ook voordelen, maar bon, het blijft een dure operatie natuurlijk.

Tip. De inbreng van het pand in uw vennootschap kost slechts € 25 aan vast recht aangezien het niet vatbaar is voor bewoning. Dat valt dus mee.

Doe het eens in drie stappen

De blote eigendom schenken. Dat is dus de eerste stap. In plaats van het pand te kopen van uw ouders, schenken zij u in eerste instantie de blote eigendom. Daar krijgen ze dan uiteraard geen geld voor, maar... dat komt nog.

Toch schenkingsrechten te betalen dan? Dat klopt inderdaad, maar die zijn lager dan het verkooprecht. Dat zijn immers getrapte tarieven die beginnen vanaf 3%, dat scheelt dus toch direct.

Let op! Niettemin u enkel de blote eigendom krijgt, moet u toch schenkingsrechten betalen op de volle eigendom, maar dan nog bent u beter af dan wanneer u het pand zou kopen.

Concreet. Schenken uw ouders u de blote eigendom op het pand van € 250.000 (ieder van hen schenkt u dus de blote eigendom op € 125.000), dan betaalt u op dat volledige bedrag schenkingsrechten,die in Vlaanderen en Wallonië neerkomen op € 16.250 (in plaats van € 25.000 of € 31.250).

Tip 1. In Brussel liggen de tarieven lager en betaalt u zelfs maar € 15.500.

Tip 2. Bent u bv. met twee broers die samen één vennootschap hebben, dan zakt het kostenplaatje nog tot € 12.000 (of € 10.000 in Brussel). De schenkingsrechten worden immers berekend per schenker en per begiftigde.

U brengt de blote eigendom in. Na de schenking brengt u de blote eigendom van het pand in in uw vennootschap. Op zich zijn daar dan geen registratierechten op verschuldigd, het pand is immers niet vatbaar voor bewoning.

Uw ouders verkopen het vruchtgebruik. Dat is de laatste stap en dus meteen de kers op de taart. Verkopen uw ouders het vruchtgebruik aan uw vennootschap, dan zijn er daarop géén registratierechten meer verschuldigd. Dat komt omdat u als blote eigenaar reeds een evenredig recht, nl. het schenkingsrecht, betaald heeft op de volle eigendom (art. 159, 3° W. Reg.). Dat de blote eigendom intussen ingebracht is in uw vennootschap, speelt dus m.a.w. geen rol.

Let op! De waarde van het vruchtgebruik is o.m. afhankelijk van de leeftijd van uw ouders. Laat dat correct waarderen door een notaris of een revisor.

Tip. Indien gewenst, kunnen uw ouders u het geld dat ze van uw vennootschap ontvangen uiteraard ook steeds schenken tegen 3% of met een handgift.

Laat uw ouders u eerst de blote eigendom schenken. Het schenkingsrecht dat u dan betaalt, is immers lager dan het verkooprecht. Brengt u die blote eigendom vervolgens in in uw vennootschap, dan kan die laatste het vruchtgebruik kopen van uw ouders en dat zonder bijkomende registratierechten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878